Dodaj do ulubionych

Problem z twardym dyskiem

31.08.06, 16:22
Pomóżcie! Po podłączeniu drugiego twardego dysku mój komp go nie wykrywa, próbowałam różnych kombinacji i nic. Może trzeba zmienić coś w BIOS albo inaczej podłączyć poradzcie bo nie wiem co zle robie. DZIĘKUJE
Obserwuj wątek
    • gluby Re: Problem z twardym dyskiem 31.08.06, 16:33
      czy w biosie go wykrywa?> czy ustawiony jest slave? jaki to dysk? ile poj? czy nowy?
      • misia161 Re: Problem z twardym dyskiem 31.08.06, 16:37
        Jest to dysk Maxtor ATA/133 HDD 40GB nie jest nowy, w biosie go wykrywa a co do slave to nie wiem nawet co to jest i gdzie to ustawić
        • krzysztofsf Re: Problem z twardym dyskiem 01.09.06, 08:23
          misia161 napisała:

> Jest to dysk Maxtor ATA/133 HDD 40GB nie jest nowy, w biosie go wykrywa a co do
          > slave to nie wiem nawet co to jest i gdzie to ustawić

komputery.wp.pl/kat,12716,wid,1669623,porady_2.html
    • Gość: Markus w nielogu Re: Problem z twardym dyskiem IP: *.kredytbank.pl 01.09.06, 11:28
      Z tyłu dysków i napędów masz wpięte takie zworki, tzw. "jumpery" - w zależności
      id tego ile ich jest wpiętych i w jakiej pozycji, dysk/napęd może być wykrywany
      jako domyślnie master (czyli "pan"), domyślnie slave ("niewolnik") albo w
      zależności od drugiego urządzenia w tym slocie. Jeśli jest ustanionych
      dwóch "domyślnych masterów" lub slave'ów to system może powariować. U mnie (źle
      wpiąłem zworkę bo kupiłem używany dysk bez naklejki z ilustracją) pokazywało
      się ostrzeżenie, że dysk jest walnięty, ale zastanowiło mnie, że nie wykrywa CD-
      ROM-u.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka