Dodaj do ulubionych

Chce sformatować komputer i nie moge

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 14:03
Chciałem sformatować komputer. Włożyłem płytke i jeszcze raz uruchomiłem
komputer. Pojawił sie napis na czarnym tle że wciśniecie dowolnego klawisza
spowoduje rozruch z dysku CD. Wcisnąłem klawisz ale komputer nie pyta mnie
czy chce sformatować dyski tylko instaluje od razu Windowsa. Jak przejść do
formatowania? Przez to kurcze blade zainstalowałem dwa windowsy na jednym
komputerze. Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • Gość: bliźni w potrzebie Prosze o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 14:12
      !
      • neder Re: Prosze o pomoc 03.09.06, 14:17
        człowieczku w potrzebie - nie wytrzymałeś nawet kwadransa...

"to nie piekarnia"

pzdrr
    • Gość: Dawid Re: Chce sformatować komputer i nie moge IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 14:24
      Włóż płytkę i kiedy pojawi się informacja co chcesz zrobić, czy zainstalować czy naprawić za pomocą konsoli wybierz naprawę za pomocą konsoliczyli wciśnij klawisz R. Jeśli przy poprzedniej instalacji wprowadzałeś hasło administratora to zostaniesz o nie poproszony. Wprowadź je a potem wpisz komendę format C: i enter. chyba że masz system na innym dysku wtedy analogicznie wpisz inną literę. Po tym rozpocznie się formatowanie.
    • Gość: Bliźni w potrzebie Ale jak wkładam cd i uruchamiam komputer to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 15:01
      Ale jak wkładam cd i uruchamiam komputer to pokazuje sie napis że wciśniecie
      dowolnego klawisza spowoduje rozruch z dysku cd. Wciskam dowolny klawisz i od
      razu instalator windows sie ładuje i nie mam takich opcji do wyboru że chce
      sformatować dysk c. Co mam zrobić?
      • m.gregor Re: Ale jak wkładam cd i uruchamiam komputer to 03.09.06, 17:56
        Poczekac az instalator sie zaladuje.
    • Gość: Atizylak Re: Chce sformatować komputer i nie moge IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 18:37
      Hmm pamiętam żę też coś takeigo miałem z głoym windowsem home edidion. Jesli
      jednak wkładałem profesjonala z sp1 to eleganco można było formatować i robić
      partycje. hmmm. Jeśli możesz usunąć partycje itd to to nie jest problem ale jak
      masz 2 i ci sie na tą 2 instaluje odrazu to nieciekawie. aa ktoś tu pisał zeby
      poczekać ale na co czekać ja k isę automatycznie na inną partycje instaluje? hmm
      • Gość: Dawid Re: Chce sformatować komputer i nie moge IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:35
        Instalator nigdy nie instaluje niczego samoczynnie. Owszem po rozruchu z płyty ładuje komponenty ale to nie jest jeszcze instalacja. Po załadowaniu konponentów wyskakuje ekran z wyborem opcji:
        Instalacja nowego systemu
        Naprawa istniejącego z konsoli odzyskiwania
        Wyjście z instalatora.
        Wsiskasz wtedy klawisz R, wchodzisz do konsoli i podajesz komendę format C: i enter, adekwatnie inną literę jeśli system zainstalowałeś na innej partycji
    • Gość: B Re: Chce sformatować komputer i nie moge IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 14:07
      Poczekaj aż Windows załaduje wszystkie sterowniki,a potem wszystko dokładnie
      czytać na ekranie monitora,wszystko jest tam dokładnie napisane.
    • r.amundsen Re: Chce sformatować komputer i nie moge 06.09.06, 21:43
      Niezbyt często robię takie rzezczy dlatego mogłem coś pomylić ale ostanio też
      miałem z tym problem, Instalowałem XP pro na komputerze z zainstalowanym XP HE i
      chciałem wcześniej sformatować dysk systemowy i miłem z tym jakieś problemy -
      wydaje mi się że instalator pozwolił mi sformatowanie dysku dopiero jak
      zamieszałem partycjami ( napierw usunąłem a potem założyłem )

bye
      A.
    • gobi03 weź jakiegoś Linuksa i wyczyść dysk do zera 06.09.06, 22:11
      Instalatory Linuksa z reguły dają możliwość zarządzania partycjami dysku, więcy
      wystarczy, że w ramach tego zarządzania wykasujesz wszystko :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka