Dodaj do ulubionych

Słuchawki

15.10.06, 01:35
Nie bardzo wiem gdzie założyć ten temat, ale moze ktoś mi tu pomoże..
Próbuję się dowiedzieć od czego zależy konkretnie jakość słuchawek. Dajmy tu dwa przykłady:
A gral.pl/preview/CreativeLabs/SluchawkCreativeHQ-1700_03.php
B gral.pl/preview/MediaTech/SluchawkiMedia-TechMT374Ursa_23.php

To, że sprzęt creative'a jest lepszej jakość niz miediatech faktem jest, pytanie dlaczego?

Mają większe pasmo przenoszenia (10hz-25khz dla A, 20 Hz - 18 kHz dla B) i to jak przypuszczam jest elementarny parametr przy wyborze?

Impedancja - ta sama (lepsza większa czy mniejsza?)

Czułość z kolei mniejsza u Creative'a, ale co ta czułość faktycznie oznacza?

Przetworniki 50mm? Cóż to takiego?

Doradzi mi ktos czy warto wydać ponad 2 razy więcej? A może jakieś inne propozycje? A już najbardziej ucieszylbym sie widząć linka do jakiejs fachowej stronki:) A jako ubogi student fundusze mam dosc ograniczone.:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: Słuchawki IP: *.ists.pl 15.10.06, 19:09
      Oczekujesz, ze ktoś za Ciebie przekopie Internet w poszukiwaniu informacji?

Brzmienie słuchawek zależy nie tylko od suchych liczb, ale także od tego do
      czego się je podepnie. Czesem przyjemniej się słucha - paradoksalnie - przez
      słuchawki z niższej półki.

Creative - sądząc po parametrach i opisach - wart jest swojej ceny. Poszukaj na
      forach opinii uzytkowników.

Im wieksza czułość (czy raczej dynamika) tym lepoiej. Ale nie usłyszysz różnicy
      między 90 a 12 dB. A czy warto wydać 2x więcej? Jak masz je podłączyć do
      walkmana to - nie warto.
      • ssaczek Re: Słuchawki 15.10.06, 20:40
        Między słuchawkami jest kolosalna różnica i jeśli mogę doradzić to nie kupuj w
        ciemno udaj się do sklepu i posłuchaj jak grają, dla przykładu powiem, że miałem
        te słuchawki MediaTechu i są do bani jakość dźwięku jest nędzna a kupiłem,
        dlatego że wcześniej miałem tysz słuchaweczki Media i były rewelacyjne, choć o
        połowę mniejsze. Nie wiem, do czego te słuchawki mają służyć, bo jest to
        istotne, co innego MP3-ka a co innego do gierek na PC jedno jest pewne średnich
        słuchawek za 100zł raczej nie kupisz nawet firmówki za 50 zł są zwyczajnie
        słabiutkie i z czasem niewygodne.

• Gość: Kokeeno Re: Słuchawki IP: *.crowley.pl 16.10.06, 08:49
          Nie tylko jakość jest ważna ale i ergonomia (co z tego, że słuchawki dobrze
          grają, skoro ściskają czaszkę tak, że się nie da wytrzymać dłużej niż pół godziny?)
          • oh_moja_lapka Re: Słuchawki 17.10.06, 12:27
            Faktycznie zapomniałem dodać, że mam głównie zamiaru słuchać muzyki, ale też grać, choć to w mniejszym stopniu. A więc słuchawki podłączone mają być do kompa, tylko teraz pytanie. Czy jakość dźwięku będzie lepsza jeśli podłączę je bezposrednio do sblive niż do niskiej klasy głosniczkow 2.0? Tzn czy jesli podlacze do glosnikow to sygnal bedzie jakos przez nie przetwarzany, czy przebedzie ten etap w formie niezmienionej?

• ssaczek Re: Słuchawki 17.10.06, 17:18
              Możesz do głośniczków, zadziałają jak przedłużacz.
            • Gość: Kokeeno Re: Słuchawki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.06, 21:00
              Każde łączenie (a już wzmaczniacz z pewnością) obniża jakość dźwięku - z sb x-fi wychodzi dźwięk bez najmniejszych szumów (nawet w dobrych słuchawkach), ale po przejściu przez wzmaczniacz zestawu głośników Creative (nie z tych tańszych) szumy i trzaski się już niestety pojawiają w słuchawkach...
              • ssaczek Re: Słuchawki 20.10.06, 05:31
                Gość portalu: Kokeeno napisał(a):

> Każde łączenie (a już wzmaczniacz z pewnością) obniża jakość dźwięku - z sb x-f

ta, tu masz racje

> i wychodzi dźwięk bez najmniejszych szumów (nawet w dobrych słuchawkach), ale p
                > o przejściu przez wzmaczniacz zestawu głośników Creative (nie z tych tańszych)
                > szumy i trzaski się już niestety pojawiają w słuchawkach...

a kto powiedział że ten sygnał przechodzi przez wzmacniacz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka