07.11.06, 15:49
Jak uruchomic wine pod mandriva 2007 i czy wine jest zainstalowane pod dana
dystrybuja? Jak uzywa sie wine np. komendy albo graficznie.
Obserwuj wątek
    • rootol Re: wine 07.11.06, 16:13
      jeśli nie jest zainstalowane to z konta roota wykonujesz urpmi wine

jeśli masz zainstalowane to wine ścieżka_do_programu.exe
      • tubelius Re: wine 07.11.06, 17:34
        Wielkie dzieki, juz dzila jednak nie mialem zainstalowanego wine'a
        Mam jeszcze jeden problem. Pod mandriva pp 2007 nie moge wejsc na root
        graficznie, wie moze ktos dla czego?
        • rootol Re: wine 07.11.06, 20:04
          Ponieważ takich rzeczy nie powinno się robić ze względów bezpieczeństwa. A jeśli
          nie wiesz jak, to naprawdę nie próbuj bo nie jest to do niczego potrzebne.
          pzdr,
          rootol
        • mrowkolew Re: wine 08.11.06, 11:48
          jak potrzebujesz wejść na root aby np.wyedytować sobie jkiś plik konfiguracyjny
          na przykład lilo gdy chchesz dodać ładowanie jakiegoś kolejnego doinstalowanego
          systemu lub plik fstab,albo masz problemy z nadaniem jakiemuś plikowi praw-np.
          jak przy instalacji javy-to uruchamiasz sobie pod konsolą po przejściu su i
          wpisując hasło roota,odpowiedni program-któryś edytor tekstu np. KWrite albo
          któryś menedzer plików,np. konqueror
          tylko trzeba wiedziec co się robi-choc jak zauważyłam KWrite w MDriva ma
          domyślnie ustawione robienie kopii zapasowej zmienianego pliku-więc jak tu się
          coś pokręci przy wpisywaniu-można to odkręcić przywracając plik z kopii
          oznaczonej: "i go wężykiem,wężykiem" ~ np. ~lilo.conf (tylko wcześniej lepiej to
          sprawdzić w ustawieniach KWrite no albo być pewnym co się robi)

a ostatni MDriva który miał graficzny pulpit dla root to był Fivestar czyli MDK
          9.2(mój pierwszy linux)
          • tubelius Re: wine 08.11.06, 21:42
            <mrowkolew> chodzi mi o takie wejscie na roota jak zwykly user. Wiem ze na 10.1
            i na 2005 i 2006 free, na roota wchodzilo sie tak samo jak na uzytkownika i
            pokazywal sie pulpit(x server) o to mi mi chodzi
            alo jaka wpisac komede zeby dac uzytkownikowi te same prawa co ma root ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka