tubelius 07.11.06, 15:49 Jak uruchomic wine pod mandriva 2007 i czy wine jest zainstalowane pod dana dystrybuja? Jak uzywa sie wine np. komendy albo graficznie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
rootol Re: wine 07.11.06, 16:13 jeśli nie jest zainstalowane to z konta roota wykonujesz urpmi wine jeśli masz zainstalowane to wine ścieżka_do_programu.exe Link Zgłoś
tubelius Re: wine 07.11.06, 17:34 Wielkie dzieki, juz dzila jednak nie mialem zainstalowanego wine'a Mam jeszcze jeden problem. Pod mandriva pp 2007 nie moge wejsc na root graficznie, wie moze ktos dla czego? Link Zgłoś
rootol Re: wine 07.11.06, 20:04 Ponieważ takich rzeczy nie powinno się robić ze względów bezpieczeństwa. A jeśli nie wiesz jak, to naprawdę nie próbuj bo nie jest to do niczego potrzebne. pzdr, rootol Link Zgłoś
mrowkolew Re: wine 08.11.06, 11:48 jak potrzebujesz wejść na root aby np.wyedytować sobie jkiś plik konfiguracyjny na przykład lilo gdy chchesz dodać ładowanie jakiegoś kolejnego doinstalowanego systemu lub plik fstab,albo masz problemy z nadaniem jakiemuś plikowi praw-np. jak przy instalacji javy-to uruchamiasz sobie pod konsolą po przejściu su i wpisując hasło roota,odpowiedni program-któryś edytor tekstu np. KWrite albo któryś menedzer plików,np. konqueror tylko trzeba wiedziec co się robi-choc jak zauważyłam KWrite w MDriva ma domyślnie ustawione robienie kopii zapasowej zmienianego pliku-więc jak tu się coś pokręci przy wpisywaniu-można to odkręcić przywracając plik z kopii oznaczonej: "i go wężykiem,wężykiem" ~ np. ~lilo.conf (tylko wcześniej lepiej to sprawdzić w ustawieniach KWrite no albo być pewnym co się robi) a ostatni MDriva który miał graficzny pulpit dla root to był Fivestar czyli MDK 9.2(mój pierwszy linux) Link Zgłoś
tubelius Re: wine 08.11.06, 21:42 <mrowkolew> chodzi mi o takie wejscie na roota jak zwykly user. Wiem ze na 10.1 i na 2005 i 2006 free, na roota wchodzilo sie tak samo jak na uzytkownika i pokazywal sie pulpit(x server) o to mi mi chodzi alo jaka wpisac komede zeby dac uzytkownikowi te same prawa co ma root ? Link Zgłoś