doget 13.11.06, 21:55 Santa Clara-based Sun said it is making nearly all of Java's source code — excluding small pockets of code that aren't owned by Sun — available under the GNU General Public License. Link Zgłoś Obserwuj wątek
xxx222 Re: Java goes open source 14.11.06, 22:19 Nie zdziwił bym się. W końcu, wbrew pozorom, okazało się to rynkowym niewypałem, wbrew pozorom, znacznie większym niż nawet TCL/Tk. Link Zgłoś
doget Re: Java goes open source 14.11.06, 22:50 <Nie zdziwił bym się. W końcu, wbrew pozorom, okazało się to rynkowym niewypałem, wbrew pozorom, znacznie większym niż nawet TCL/Tk.> Niewypałem to jests TY :) Link Zgłoś
warmi2 Re: Java goes open source 16.11.06, 18:54 Java faktycznie okazala sie niewypalem jezeli chodzi o desktop aplikacje. Z drugiej strony w swiecie programowania serwisow ( backend) Java dominuje. Link Zgłoś
doget Re: Java desktop 17.11.06, 20:35 "Java faktycznie okazala sie niewypalem jezeli chodzi o desktop aplikacje." Boisz sie swingu?, Eclipse najbardziej uzwany IDE jest napisany w Javie (SWT). BTW: Jaki jest % nowych aplickacji desktopowych ?, 10% Czasy desktop APPs minely 6-8 lat temu ?. Link Zgłoś
kell99 Re: Java desktop 18.11.06, 03:11 Co to jest 'desktop app'? Eclipse nie jest 'desktop app' ? Java chyba stracila bycie 'cool'. Sa rownie ciekawe jezyki. Np calkiem otwarty Python i np wxWidgets. Swing to kossszmar :P i chyba juz wole pseudo-obietkowe gtk+ od nigdy nie dzialacego Swing ;) Niech w koncu gtk-java dorosnie i stanie sie wieloplatformowe, to moze pogadamy o tworzeniu fajnych programow w javie. Link Zgłoś
warmi2 Re: Java desktop 21.11.06, 19:41 Jakie sa szanse ze program ktory przecietny uzytkownik uzywa na Windows byl napisany w Javie (Swing czy nie Swing) ? Praktycznie rowne 0%. "Czasy desktop APPs minely 6-8 lat temu " Naprawde ? z tego co widze praktycznie kazdy ciagle uzywa desktop apps na windowsach. Oczywiscie www jest uzyteczne jako cos w stylu generalnej biblioteki wiedzy ale jezeli ma sie konkretne zadanie to w 90% rozwiazuje sie to uzywajac aplikacji zainstalowanej na lokalnym systemie. Link Zgłoś
test281 Re: Java goes open source 15.11.06, 10:42 właśnie a propo otwartych projektów. Ktoś może zna programiki lub techniki które ułatwiają czytanie kodu w rozbudowanym programie. Jeżeli mam za zadanie dorzucić coś do istniejącego kodu jakiś element to nieproprcjonalnie dużo czasu zajmuje zrozumienie tego kodu. Chodzi mi o coś takiego co skróci ten czas lub to ułatwi. Widziałem kiedyś w księgarni książkę o technikach czytania kodu programów open source - Czy takie techniki w ogóle istnieją? Wiem że zawsze można sobie wygenerować dobrą dokumentację np Doxygenem. Link Zgłoś