Dodaj do ulubionych

komp na freeware'ach

25.11.06, 13:12
Czy ktos ma komputrer, na oprogramowanie ktorego skladaja sie wylacznie
freeware'y (z wyjatkiem systemu operacujnego, jesli ktos nie uzywa Linuxa).
Wlasnie urzadzam cos takiego, nauczony doswiadczeniem kolegi, ktory wladl na
nielegalnym oprogramowaniu (w Anglii nie ma z tym zartow). Co macie, jakie sa
wasze doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kokeeno Re: komp na freeware'ach IP: 80.54.202.* 25.11.06, 14:18
      Mam dwa. Oba chodzą na legalnych xp (jeden pro, drugi home). Do grafiki gimp (to nie jest zastępstwo photoshopa, ale do moich zastosowań wystarczy), do c++ używam code blocks, jako pakiet biurowy open office, do tego "Free download manager" i gvima, irfan viewer do przeglądania grafiki i avasta jako antywira (jako firewall służy ruter)... Więcej do szczęścia mi nie potrzeba (czasami sobie sprawię jakąś gierkę)...
      • kicior99 Re: komp na freeware'ach 25.11.06, 18:18
        a jest jakas przegladarka freeware majaca zblizone mozliwosci do ACDsee?
        • Gość: Greg Re: komp na freeware'ach IP: 212.76.40.* 25.11.06, 18:21
          Wymieniony przez Kokeeno IrfanView!
          • r0ger Re: komp na freeware'ach 25.11.06, 20:52
            Gość portalu: Greg napisał(a):

> Wymieniony przez Kokeeno IrfanView!

IrfanView jako przeglądarka może i wystarczy, ale porównując go do ACDSee dałeś, za przeproszeniem, ciała.
            PS: IrfanView sprawdza się wyłącznie jako przeglądarka grafiki. Natomiast wszelkie jego funkcje edycyjne prowadzą w prostej linii do zniszczenia zdjęcia. Wystarczy porównać fotografie edytowane w IrfanView do tych edytowanych w praktycznie dowolnym, innym programie. 100 razy lepsza jest prosta Picassa a już na pewno PhotoFiltre.
            • Gość: Greg Re: komp na freeware'ach IP: 212.76.40.* 25.11.06, 21:33
              OK, pytanie jednak dotyczyło _przeglądarki_, a nie edytora. Edytorów (również
              tych darmowych) też można trochę znaleźć, z darmowych to np. GIMP (a jakby
              inaczej:-)) i wspomniana przez ciebie Picasa. Stawiająć sprawę na odwrót -
              jeśli ktoś potrzebuje edytora, to mu raczej ACDsee nie wystarczy, a wydawać na
              przeglądarkę kilkadziesiąt USD to IMO absurd...
            • Gość: zx Re: komp na freeware'ach IP: *.icm.edu.pl 26.11.06, 15:55
              r0ger napisał:

> Gość portalu: Greg napisał(a):
              rfanView sprawdza się wyłącznie jako przeglądarka grafiki. Natomiast wszel
              > kie jego funkcje edycyjne prowadzą w prostej linii do zniszczenia zdjęcia
              IrfanView nie niszczy zdjęć,jest bardzo szybki,o wiele szybszy od gimpa i można
              stosować do nie go wiele dodatków,a ostatnia wersja,którą mam ma automatyczną
              poprawę kolorów,co do oglądani zdjęć wystarczy.Warto też zauważyć niesłychanie
              szybką i dobrą zmianę rozmiaru grafiki:resize/resample Lanczos
        • t-800 Re: komp na freeware'ach 25.11.06, 18:43
          Może... www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
          • Gość: bodo Re: komp na freeware'ach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:41
            da sie korzystać wyłącznie z freeware'ów - albo przynajmniej z legalnych wersji starszych, które przecież regularnie wydają pisma komputerowe.
            mnie np. roczna prenumerata chipowego "Foto-Video Digital" zaowocowała bardzo duża ilością równych programów graficznych - zarówno świetnych edytorów, jak przeglądarek zdjęć wzbogaconych o liczne funkcje edycyjne.
            MS Office w ogóle jest przereklamowany - ja od początku używam Open Office'a (wczesniej jeszcze StarOffice w wersji 5.2 - ostatniej darmowej).
            wydaje mi się, że dzisiaj tylko maniacy nowości korzystają z płatnego oprogramowania na użytek domowych potrzeb.
            • Gość: Nie dla IDIOTÓW ! Re: komp na freeware'ach jest do DUPY ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 08:15
              Gość portalu: bodo napisał(a):

> wydaje mi się, że dzisiaj tylko maniacy nowości korzystają z płatnego
              oprogramowania na użytek domowych potrzeb.

A ja jestem pewien, że większość używa pirackich wersji programów i mają
              głęboko w DUPIE programy freeware. :)

Na jakim świecie ty żyjesz ? :(

Wystarczy zobaczyć na tym forum jakich programów używają pytający forumowicze i
              ci odpowiadający im - na pewno nie o te twoje gówn*ane freeware.
              • kicior99 Re: komp na freeware'ach jest do DUPY ! 26.11.06, 16:01
                ja nie mieszkam w Polsce, tu naprawde sie sciga piraty. Poza tym zauwazylem, ze
                wiele frewarrow to naprawde wartoscoiwe programy, a jak ktos ma za duzo kazy
                albo w nosie ma to ze inni placa a on nie - jego rzecz. O wilku powiedzonko
                znasz?
                • Gość: Kubas Re: komp na freeware'ach jest do DUPY ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 16:39
                  kicior99 napisał:

> ja nie mieszkam w Polsce

A co to ma do piractwa ? :(

> tu naprawde sie sciga piraty.

Wszędzie się ściga piratów. :)

Najmniej piratów jest jednak w Polsce i to nie ze względu na moralność Polaków
                  i uświadomienie o prawach autorskich tylko z tego powodu, że w Polsce jest
                  najmniejsza jest ilość użytkowników internetu i komputerów w ogóle wśród
                  normalnych krajów europejskich.

• kicior99 dla idiotow 26.11.06, 17:13
                    mozliwe ze jest takie proste przelozenie. Moze z troche innej laczki - wiem jak
                    sie sciaga telepajeczarzy w Polsce a jak w Anglii. Uwierz mi, to przepasc. Tu
                    zwykly donos wystarczy, aby wpadla policja w poszukiwaniu nielegalnego tv lub
                    softu. Sa nawet specjalne lin ie telefoniczne, reklamowane w radio i gazetach.
                    I wreszcie - wyjachalem z Polski, bo m.in. nie lubilem cwaniactwa, chcialem
                    wiedziec wedlug konkretnie jakich zasad zyje i chce urzadzac so bieswiat.
                    Uwierz mi, rozczarowan jest o wiele mniej niz w Polsce a zasady zycia bardziej
                    klarowne. W to wliczam rowniez walke z nielegalnym oprogramowaniem. I jesli
                    koles podpisujacy sie dosc mylaca ksywka "nie dla idiotow" uwaza ze nic sie
                    zlego nie dzieje, to wylacznie jego sprawa.
                • Gość: Kubas Re: komp na freeware'ach jest do DUPY ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 08:24
                  kicior99 napisał:

> ja nie mieszkam w Polsce, tu naprawde sie sciga piraty.

Tiaaa...

Tak się skutecznie ściga, że tu Polaków nie ma wcale - są za to Anglicy, Niemcy
                  i inni:

img297.imageshack.us/img297/1653/qsdfcxzze1.png
                  • Gość: fajfus Re: komp na freeware'ach jest do DUPY ! IP: *.tpnet.pl 27.11.06, 11:56
                    Zaraz pewnie napisze, że to Polacy na emigracji.
                    Poza tym kolo stworzył forum o języku, a kaleczy polski jak mało kto :D
                    • kicior99 Re: komp na freeware'ach jest do DUPY ! 27.11.06, 15:51
                      podaj jakies przyklady...
                    • kicior99 Re: komp na freeware'ach jest do DUPY ! 27.11.06, 15:52
                      jesli o literowki chodzi, mam niedowlad reki i nie zamierzam sie nikomu z tego
                      tlumaczyc. Podziwiam twoja wielka klase =)
        • rubeus Re: komp na freeware'ach 25.11.06, 20:32
          przeglądarka -
          irfanview lub xnview. Ten ostatni ma nawet ikonki plików ala ACDSee
          • Gość: grzehuu Re: komp na freeware'ach IP: *.gdynia.mm.pl 25.11.06, 21:22
            albo skozystac z linuxa :)
          • kicior99 Re: komp na freeware'ach 26.11.06, 01:30
            Do Irganview zrazilem sie bodaj w roku 1998... Ale to byla stara wersja.
            • rubeus Re: komp na freeware'ach 26.11.06, 08:40
              ja mam zainstalowane oba programy - ale praktycznie
              używam tylko irfanview. Xn, jest tylko dla ikonek :-))))
    • Gość: Hymek Re: komp na freeware'ach IP: *.autocom.pl 26.11.06, 10:17
      Polecam jeszcze fajnego firewalla za free :) Sygate Personal Firewall -
      wystarczy darmowa rejestracja no i arhiwizer 7-zip. Darmowy emulator napędów,
      który sprawdza się mi w 100% to MagicDisc (podmieniłem tylko ikonkę skrótu, bo
      mnie denerwowała). Rss'y odbieram SharpReader'em. Oprócz Avasta używam jeszcze
      Lavasoft Ad-Aware SE Personal.
      • kicior99 Re: komp na freeware'ach 26.11.06, 11:25
        Ad-aware juz nieraz uchronil mnie przed katastrofa... Firewalla mam nadanego mi
        przez operatora broadbanda, wiec legalny.
        • Gość: caroll Re: komp na freeware'ach IP: *.toya.net.pl 26.11.06, 14:47
          Należy jeszcze przy okazji wspomnieć o doskonałym Zip Geniusie, kto nie musi
          grzebać sie w Excelu może Worda zastąpić bardzo udanym AbiWordem, nie wspominam
          już o programach z rodziny Mozilli.
          Dla amatorów obrazków polecałbym też Pixresizer (to do zmiany wielkości
          obrazków), jak też (oczywiście za darmo i po polsku) program do tworzenia i
          drukowania dowolnej wielkości plakatów w warunkach domowych o nazwie Posteriza.
          O nadejściu poczty może powiadomić kobiecym głosem PopTray, a pobyt przy
          komputerze umilić muzyka z gratisowego Screamer Radio.
          Jest nawet taki (bodaj rumuński) programik - też za friko, który latem odgania
          komary!
          • kicior99 Re: komp na freeware'ach 26.11.06, 15:02
            O abiwordzie pisza w innym miejscu, ze zle konwertuje do formatu .doc - moje
            dotychczasowe testy wypadly niezle... Chodzi lekko, jednak nie ma konwersji do
            pdf i to jest jego wada. Slatego nie kasuje na razie open office-a.
            • kicior99 Re: komp na freeware'ach 26.11.06, 15:13
              jako ze moj komp musi wspolpracowac z IE (wymaganie broadbanda a ja nie chce
              tego pomijac) zainstalowalem bardzo udana nakladke Avant browser, ktora
              przypomina nieco mozille i nadaje podobnych mozliwosci jak np. opera
              (blokowanie adresow, pasek ulubionych, praca na zakladkach itp.) Jedyne czego
              nie moge na sieci znalezc, to jakis udany freeware do zarzadzania ulubionymi -
              wszystkie programy, ktorych sprobowalem, maja wady.
              • rubeus Re: komp na freeware'ach 26.11.06, 18:36
                kiciorze - opera, może ci się przedstawiać jako IE
                • kicior99 Re: komp na freeware'ach 26.11.06, 18:49
                  pakiet instalacyjny BT Yahoo zaczyna od szukania najnowszego Explorera i nie
                  daje sie oszukac.
                • Gość: Kokeeno Re: komp na freeware'ach IP: *.crowley.pl 27.11.06, 07:58
                  Samo "udawanie" explodera nie wystarcza - często trzeba jeszcze poprawnie
                  obsługiwać ActiveX (dlatego m$ IE używam tylko wtedy, gdy wszystko inne
                  zawiedzie)...
                • Gość: Kizior Gulp Gulp Re: komp na freeware'ach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 08:14
                  rubeus napisał:

> kiciorze - opera, może ci się przedstawiać jako IE

A IE jako Opera, Firefox i sto innych - wystarczy zmienić wpis w Rejestrze. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka