missiaczek 30.11.06, 14:56 nie masz sieci tylko neo? i co /masz wpuscic kogos zeby ci zabral sprzet?na jakiej podstawie sa wpuszczani do domu? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Reader m.in. IP: *.ericsson.net 30.11.06, 15:05 www.infor.pl/administracja/poradniki/262,1402,Kto-moze-nas-kontrolowac-w-domu--na-ulicy--na-drodze.html Link Zgłoś
Gość: Reader oraz takie przyklady... IP: *.ericsson.net 30.11.06, 15:06 e-prawnik.pl/prawo/search.php/cz1wb2xpY2ph Link Zgłoś
Gość: Reader takie mialy byc: IP: *.ericsson.net 30.11.06, 15:08 prawo.hoga.pl/prawo_komputerowe/prawo_komp_przesz.asp www.racjonalista.pl/kk.php/s,3575 hack.pl/prawne_aspekty/przeszukanie_i_zatrzymanie_sprzetu_komputerowego_12 Link Zgłoś
kell99 Re: takie mialy byc: 30.11.06, 15:26 Jednego nie moge zrozumiec. Kto jest inicjatorem tej akcji. Microsoft, BSE czy po prostu policjanci "tak z nudow" bronia interesow innych organizacji. Jak to wyglada w Polsce? Sledzilem jak sie odbywalo zastraszanie userow P2P w innych krajach i wtedy zawsze wniosek wychodzil od RIAA czy MPAA. W bardzo wielu miejscach ISP uzytkownika kategorycznie odmawial udzielenia info o danych osobowych bez nakazu sadu (a np w Kanadzie sad odeslal tutejszy klon RIAA do diabla, a ISP stneli murem za uzytkownikami). W zadnym cywilizowanym kraju nie mialo miejsca, ze gorliwy ISP tak bez niczego udziela danych osobowych podejrzanego o cos tam i jeszcze przy okazji komus przszukiwane byly pliki, bo cos jeszcze sie moze znalesc. Przeciez to jest karygodne naruszanie czyjejs prywatnosci. Rozumiem gdy komus udowodni sie, ze sciagnal film XYZ, czy uzywa Windows XP z takim i takim kluczem - czego nie rozumiem jest szukanie na sile co jeszcze taka osoba ma na dysku. Wniosek jest jeden. Uzywajcie "silnych" algorytmow szyfrowania dla wlasnej poczty i trzymajcie osobiste dane na dvd. Uzywajcie szyfrowanego systemu plikow. Hasla zawsze mozna zapomniec, a wielu przypadkach odszyfrowanie danych bedzie poza zasiegiem lokalnych specow. A najlepiej uzywajcie Linuksa i jakiegos 'vmware' i tam 'zwirtualizowane' windows. Oczywiscie wszystko na szyfrowanych partycjach :P PS. Zeby bylo jasne - nie jestem fanem piractwa, ale tym bardziej nie jestem fanem pogwalcania czyjejs prywatnosci. Jezeli inicjatywa wyszla od jakiegos nadgorliwego policjanta, to oczekuje, ze bedzie przez najblizsze 10 lat patrolowal ulice albo szukal innej roboty. Link Zgłoś
lambert77 Re: takie mialy byc: 30.11.06, 15:30 zakładam że było jak zwykle. Jakiś sklep próbował dorobić sobie na boku. Wpadka faktury i hajda po klientach zbierać dowody. Jak znam życie nawet nie spojrzą na mp3 i filmy zakładam, że interesowało ich tylko pochodzenie systemów :). Próbuję sobie wyobrazić to jak tpsa daje dane klientów neostrady którzy siedzą na P2P przecież by się w ten sposób pozbyli 99% klientów :) Link Zgłoś
Gość: Reader Mi IP: *.ericsson.net 30.11.06, 15:38 osobiscie to nie przeszkadza. Jedyny efekt jaki chcialbym widziec to zwiekszenie swiadomosci spoleczenstwa co do wartosci oprogramowania i zasadnosci jego kupowania. Nie uwazam metod represyjnych za najlepsze ale niestety edukacja u nas kuleje i poki egzaminy mozna zdawac majac 30% punktow (matura! sic!) nie oczekuje, podnoszenia tematow dot. ochrony wartosci intelektualnej na jakichkolwiek lekcjach. Link Zgłoś
lambert77 Re: Mi 30.11.06, 15:40 poprostu trzeba by ludzi nauczyć, że na kaczki nie idzie się z działkiem przeciwlotniczym :) a stara dwururka też wystarczy :) Chociaż przyznaję bez bicia używam nero zamiast darmowego prostego programu :( Link Zgłoś
kell99 Re: Mi 30.11.06, 15:41 Gość portalu: Reader napisał(a): > osobiscie to nie przeszkadza. Pewnie jak wiekszosci osob bez *.pl w adresie:P Link Zgłoś
Gość: Reader Re: Mi IP: *.ericsson.net 30.11.06, 16:00 e... w moim przypadku to nie do konca tak ;P ale nvm. Skoro to jest przestepstem, to nie widze problemu by zgodnie z prawem, majac nakaz w reku policjant wszedl do domu i rowniez zgodnie z prawem zabral sprzet itd. Link Zgłoś
lambert77 Re: na jakiej podstwie rekwiruja kompy? 30.11.06, 15:12 jezu ludzie dajcie już sobie spokój kupcie poprostu oryginał windows i śpijcie spokojnie Link Zgłoś
pytka50 Re: na jakiej podstwie rekwiruja kompy? 30.11.06, 15:52 Tak orginalnego za 350 zł a jezeli ktos zarabia 800 zł to co ma zrobic??? policz ile zarabiaja w innych krajach a ile kosztuje tam Windows Link Zgłoś
kell99 Re: na jakiej podstwie rekwiruja kompy? 30.11.06, 15:57 pytka50 napisała: > Tak orginalnego za 350 zł a jezeli ktos zarabia 800 zł to co ma zrobic??? > policz ile zarabiaja w innych krajach a ile kosztuje tam Windows To jest troche smieszne, ale mozesz: www.ubuntu.com/albo fedora.redhat.com/ Bo pewnie poza windows potrzeba jeszcze MS Office 2003/7 (szczegolnie w najpelniejszej wersji) i 1001 roznych "potrzebnych" rzeczy. A idac dalej za argumentem, kogo stac na komputer zarabiajac 800zl ? Link Zgłoś
lambert77 Re: na jakiej podstwie rekwiruja kompy? 30.11.06, 16:04 :) ale co mnie to obchodzi. Widziałaś gdzieś przymus posiadania kompa??? Windowsa mamy z przyzwyczajenia :) sam mam to wiem :) Link Zgłoś
Gość: Reader Re: na jakiej podstwie rekwiruja kompy? IP: *.ericsson.net 30.11.06, 16:13 to samo tyczy sie hamburgera, frytek, samochodow, podpasek i coca coli... Link Zgłoś
cyberrafi Re: na jakiej podstwie rekwiruja kompy? 30.11.06, 18:29 Po tym co się ostatnio dzieje używanie mikroszita według mnie jest po prostu obciachem. Coś jak chodzenie do kina za okupacji. Link Zgłoś