Dodaj do ulubionych

Monitor do Xbox360

06.12.06, 21:13
Czy ten monitor Samsung 21" LCD 215TW (pivot, 8ms, srebrny) >>>
sklep.gral.pl/preview/Samsung/Samsung21_cali_LCD215TWpivot8mssrebrny_92.php
<<< jest dobry do konsoli Xbox360, chodzi o parametry monitora: typ ekranu,
typy gniazd dostępnych lub brakujących itd;. A może lepiej zamienić na LCD TV,
lub jakiś tańszy odpowiednik np: na Acer 19" LCD AL1916WAs >>>
sklep.gral.pl/preview/Acer/Acer19_cali_LCDAL1916WAsWIDE5mssrebrno-czarny_38.php
<<< Czy monitor LCD lub TV LCD mają taki sam wyświetlany jakościowo obraz.
Chodzi mi głównie o wyświetlany dobrze jakościowo obraz na Xboxa360 i PC.
Obserwuj wątek
    • Gość: Qba Re: Monitor do Xbox360 IP: 82.160.33.* 07.12.06, 19:26
      Ale one nie mają rozdzielczości HD czyli 1920x1080.
    • Gość: Qba Re: złącze IP: 82.160.33.* 07.12.06, 19:28
      ma być HDMI
      • kell99 Re: złącze 08.12.06, 03:48
        Imho gry na 360 nie wyswietlaja sie w 1080 (chyba, ze sa skalowane), ale raczej
        w 768.
        Po 2gie, to nie musi byc, bo sa przejsciowki do vga.
        Ostatnio byla dluga dyskusja na pclab.pl o tym. Polecam.
    • 1oooooo Re: Monitor do Xbox360 09.12.06, 15:15
      A może byście doradzili coś, czy kupić monitor pod PC i Xbox360 lub jakiś TV LCD
      i najlepiej w jakim calu, żeby grafika była na najwyższym poziomie, wydaje mi
      się czym mniejszy tym lepiej, punkty mniejsze i wyrazistość lepsza.
      Czy rozdzielczość 1680x1050 pikseli będzie dobra na gry pod Xbox360.
    • kajetanb52 Re: Monitor do Xbox360 09.12.06, 15:27
      Najlepiej żeby montor/tv miał rozdziałke 1280x720. Po prostu taka jest natywna
      dla xboxa 360. W każdym innym wypadku wchodzi w grę skalowanie obrazu. Z TV
      polecam ci projekcyjne KDF Sony. Można dostać 50 cali za około 6 tys.
      • 1oooooo Re: Monitor do Xbox360 09.12.06, 15:41
        A czym się różni TV LCD od projekcyjnego?
        • elpooho Re: Monitor do Xbox360 09.12.06, 23:28
          Sposobem tworzenia obrazu :)

tradycyjnie (w telewizorach kineskopowych) swieci luminofor poddawany dzialaniu
          elektronow (sa elektrony - jest obraz)

w LCD na bialo swieci lampa. swiatlo przechodzi nastepnie przez filtry
          (czerwony, niebieski, zielony) i warstwe cieklokrystaliczna, ktora reguluje
          ilosc swiatla. Jesli jest zaczerniona - nie ma obrazu, jesli jest przezroczysta
          - jest obraz.

W TV projekcyjnych obraz na duzym (nawet 100 calowym) ekranie tworzony jest
          przez zminiaturyzowany projektor, dzialajacy, powiedzmy jak kinowy (technologie
          uzyte w nim moga byc rozne, kiedys bylo to CRT, teraz LCD albo, najczesciej DLP
          z ukladem milionow mikroskopijnych lusterek regulujacych ilosc swiatla)

W praktyce roznica jest taka, ze obraz z monitora projekcyjnego jest mniej
          soczysty, bardziej wyblakly niz z LCD czy plazmy (przynajmniej w starszych
          modelach, z ktorymi mialem do czynienia). Mi osobiscie sie nie podoba, ale jesli
          ktos chce miec duzy ekran za rozsadne pieniadze (tzn. powyszej 40 cali) to jest
          to najlepsze wyjscie.

I jeszcze uwaga - telewizory (LCD, plazma czy projekcyjne) nie nadaja sie jako
          ekran do komputera, zwlaszcza do pracy z tekstem - jest bardziej rozmyty niz na
          ekranie komputerowym.
          • elpooho Re: Monitor do Xbox360 09.12.06, 23:33
            A co do monitora dla X360, to raczej nie tyle monitor, co raczej telewizor.
            Przede wszystkim musialbys kupic przejsciowke ze zlacza Composite na VGA (pewnie
            sa takie...), po drugie zas - przynajmniej dwudziestokilku calowy monitor
            kosztujacy kupe kasy. Ja sam mam X360 podlaczonego do 32 calowej Toshiby i
            dziala bardzo sympatycznie.

Poza tym nie wiem, o co chodzilo kilka postow wyzej ze zlaczem HDMI - Xbox go
            nie ma, jesli idzie o konsole to bedzie je miala dopiero Playstation 3.
            • 1oooooo Re: Monitor do Xbox360 10.12.06, 09:14
              Właśnie mi chodzi oto żeby mieć monitor na Xbox360 i PC, żeby nie przekładać
              kabli za każdym razem, czy ten monitor >>>
              sklep.gral.pl/preview/Samsung/Samsung21_cali_LCD215TWpivot8mssrebrny_92.php <<<
              jest dobry i ta matryca "TFT S-PVA", czy może tego Acera 19", a HDTV i tak
              kupię osobno.
              Czy na monitorze o rozdzielczościach 1440x900 lub 1680x1050 będą tak widoczne
              zniekształcenia i przeskalowania, dlatego myslałem że ta rozdz. 1680x1050 jest
              maksymalną dla tego monitora samsunga 21", a do konsoli X360 przerobi
              automatycznie na 1280X720 i będzie obraz idealny jak żyleta.
              Aha a projektor (nie TV projekcyjny) opłaca sie kupić do filmów DVD.

Dziękuję bardzo, i Pozdrawiam.
              • elpooho Re: Monitor do Xbox360 10.12.06, 11:13
                Samsung wygląda nieźle, ale skoro i tak planujesz kupno HDTV to po co podłączać
                konsolę do monitora?
                • 1oooooo Re: Monitor do Xbox360 10.12.06, 11:55
                  Bo na PC monitor samsung 21" mogę przeglądać neta, rozmawiać, pisać teksty itd;
                  i patrzeć na Telewizję, a jak bym grał na xbox360 na tym monitorze samsung 21",
                  to wtedy nie oglądam neta, ale telewizor gra sobie nadal.
                  Tak jest lepiej.
                  Czyli ten Samsung jest dobry pod konsolę X360.
                  • elpooho Re: Monitor do Xbox360 10.12.06, 12:32
                    Powinien byc ok. Zwlaszcza, ze ma zlacza Composite, wiec z podlaczeniem konsoli
                    nie bedzie problemow.
                    • elpooho Re: Monitor do Xbox360 10.12.06, 12:33
                      Mialo byc oczywiscie Component :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka