Dodaj do ulubionych

co z tą neostradą ??

12.12.06, 20:59
Mam neostrade 1 mega podzieloną na 5 komputerów . routerem jest jeden z
komputerów dokładniej laptop.Co jakiś czas neo się sama rozłacza możecie coś
na to poradzić ??
Obserwuj wątek
    • Gość: dobra_rada Re: co z tą neostradą ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 21:14
      mihau1987 napisał:

> Mam neostrade 1 mega podzieloną na 5 komputerów . routerem jest jeden z
      > komputerów dokładniej laptop.Co jakiś czas neo się sama rozłacza możecie coś
      > na to poradzić ??

a to ciekawostka ;-)

hehe

Powiedz - a ten komputer do którego podłączona jest neo (nie nazywajmy go
      routerem...) - to jaką ma płytę główną?
      Pytam głównie o to na jakim jest chipsecie
    • s.z.y.m.o.n Re: co z tą neostradą ?? 12.12.06, 21:16
      Neostrada, o ile dobrze pamiętam, wymaga ponownego połączenia co ok 24h. Wynika
      to z faktu, iż w ramach taj usługi nie masz stałego IP, a w tan sposób jest
      właśnie wymuszana jego zmiana.
      • mihau1987 Re: co z tą neostradą ?? 12.12.06, 21:47
        nie wiem na jakim jest chipsecie . Ale ona się rozłacza śrenio co pół godziny.
        Czy może to byc wina tego że jest ona dzielona przez tego laptopa ??
        • Gość: dobra_rada Re: co z tą neostradą ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 22:39
          a jakiś błąd się pojawia?

Ale wiesz - ustalmy jedno
          - używasz modemu neostrady, tak? (którego modelu używasz - od tego zacznijmy)
          - ten modem podłączony jest do lapka, tak?
          - żeby w pozostałych komputerach był dostęp do Internetu, laptop musi być włączony?
          - Internet "gubi się" (tzn. nie ma go) już w tym laptopie?

Pytania stąd - że troszkę mieszasz się w zeznaniach - wspominałeś coś o routerze
          i chcę sobie w jakiś sposób wyobrazić tą sieć - wtedy łatwiej będzie coś
          powiedzieć ;-)

pozdrawiam
          • mihau1987 Re: co z tą neostradą ?? 12.12.06, 22:51
            tak urzywam modemu. Modem jest Sagema. jest on podłaczony do tego laptopa który
            jest oparty na chipsecie VIA . Neostrada jest podzielona już na pozostałe 5
            komputerów ale statystycznie co poł godziny się ona wykrzacza i nie ma
            internetu na żadnym z tych 5 komputerów. żeby zaczeła chodzić od nowa muszę za
            karzdym razem restartować tego laptopa do którego jest podłączony modem
            • Gość: dobra_rada Re: co z tą neostradą ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 00:54
              mihau1987 napisał:

> tak urzywam modemu. Modem jest Sagema. jest on podłaczony do tego laptopa który
              >
              > jest oparty na chipsecie VIA .

Znam ten ból, na szczęście jest na to lekarstwo:

Nie musisz restartować laptopa - wystarczy, że na chwilę odłączysz modem od
              komputera - będziesz mógł nawiązać nowe połączenie bez restartu ;-)
              (czego to człowiek nie wymyśli w akcie desperacji...)

Ale chyba zależy Ci na czymś innym ;-)
              W menadżerze urządzeń wybierz kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej,
              dalej główny koncentrator USB, właściwości, zarządzanie energią, odznacz opcje
              wyłączania urządzenia. Tak zrób ze wszystkimi Głównymi koncentratorami USB.

Gdyby nie pomogło (nie przejmuj się - drugi krok jest naprawdę skuteczny)

W katalogu: /windows/system32/drivers/ wyedytuj (utwórz?) plik adidsl.cfg
              i wpisz:
              0
              35
              1
              0
              1000
              11

pozdrawiam :-)
              • mihau1987 Re: co z tą neostradą ?? 13.12.06, 20:10
                dobra_rada niestety to też nic nie dało
                • Gość: dobra_rada Re: co z tą neostradą ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 00:00
                  No to jedziemy dalej (chociaż myślałem, że będzie OK):

- we właściwościach połączenia wyłącz opcję o rozłączaniu połączenia gdy nie
                  jest ono używane - zakładałem, że tak jest, ale wolę się upewnić.

Jeśli to nie pomoże - odpowiedz na pytania (mam jeszcze kilka pomysłów)
                  - Jak zachowują się diodki modemu po rozłączeniu? (chcę wiedzieć - w którą iść
                  stronę - szukam problemu)
                  - Ile w tym notebooku posiadasz portów USB? czy coś jeszcze jest podłączone
                  przez USB? Jakaś myszka? drukarka? (spróbuj odłączyć pozostałe urządzenia od
                  portów USB)
                  - czy problem występuje, gdy odłączysz laptopa od sieci lokalnej (chodzi o
                  sytuację, w której Internet byłby w samym Laptopie)

(nie łącz tych operacji, bo jak napiszesz, że "odłączyłem notebooka od sieci,
                  odłączyłem także pozostałe urządzenia USB - i teraz działa bez zarzutu" - nadal
                  nie będę umiał Ci pomóc)

To wina albo:
                  - portu USB
                  - dziwnej sieci
                  - nadal płyty głównej
                  • mihau1987 Re: co z tą neostradą ?? 14.12.06, 14:21
                    to znaczy tak . Teraz podłączyliśmy modem do zwykłego komputera. i pojawia się
                    ten sam problem.
                  • Gość: zenon Re: co z tą neostradą ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 19:19
                    Neo jest teraz zainstalowana na komputerze stacjonarnym z nForce2 co by
                    wyeliminowac mozliwosci z VIA, i nadal jest to co bylo. Tle ze teraz wyskakuje
                    jakis blad svchosta (podaje link do bledu:
                    xs110.xs.to/xs110/06504/stupiderororror.JPG )

odnosnie tych pytan (ale teraz na stacjonarnym PC)

> - Jak zachowują się diodki modemu po rozłączeniu?
                    Diodki dzialaja tak jak dzialaly, caly czas swieca (zadnego migania)

> - Ile w tym notebooku posiadasz portów USB? czy coś jeszcze jest podłączone
                    > przez USB? Jakaś myszka? drukarka?
                    Na stacjonarnym nic nie ma poldaczone do innych USB

dodam tylko ze jeden ze znajomych rowniez ma ten sam problem z neo 1Mb
                    3 kompy w sieci domowej i go rozlacza...
    • mihau1987 Re: co z tą neostradą ?? 14.12.06, 14:25
      aha i komputer któy teraz rozdziela neostrade jest postawiony na chipsenie
      nForce2
      • Gość: dobra_rada Re: co z tą neostradą ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 21:56
        Skoro wyeliminowaliśmy problem
        - płyty głównej
        - zbyt obciążonego portu USB
        (problem dziwnej sieci też wyeliminowany? niech do sieci pozostanie podłączony
        jeden komputer)

pozostają nam
        - albo ze sterownikami coś nie tak (ściągnij i zainstaluj nowe)
        - albo jest to wina tepsy - ale znając świat i życie to jak do nich zadzwonisz,
        to będą w d**ę uprzejmi, ale problemu nie pomogą Ci rozwiązać.

przykro mi - więcej pomysłów nie mam

pozdrawiam
        • beny_hill Re: co z tą neostradą ?? 14.12.06, 23:51
          Gość portalu: dobra_rada napisał(a):

> - albo jest to wina tepsy - ale znając świat i życie to jak do nich zadzwonisz,
          > to będą w d**ę uprzejmi, ale problemu nie pomogą Ci rozwiązać.

Wszystko wskazuje (a szczególnie ten półgodzinny cykl powtarzania)
          na problem po stronie tpsa. W momencie odnawiania (lub krótko przed)
          dzierżawy IP przychodzą zakłócenia. Jak wyłapałem, w 24 minucie
          przychodził string zakłócający który powodował brak możliowosci
          poprawnego ściągnięcia/potwierdzenia IP.

Miałem coś podobnego a ponieważ z bęcwałami z tpsa się nie dogadasz
          (pomijam że powyższy sposób jest stosowany do "wybijania" użytkowników
          którzy dużo sciągają) to po prostu utworzyłem plik bat - ip.bat o treści

C:\WINDOWS\IPCONFIG.EXE /renew

i w harmonogramie zadań pobudzałem jego wykonanie co 20 minut.

W ten sposób przymusowo odświeżałem IP. Ta metoda ma jeszcze to do siebie
          że pozwala utrzymać/zachować stałe IP przez cały czas pracy "czołowego" kompa.

Po około pół roku zakłocenia z sieci przestały przychodzić i zadanie wyłączyłem.
          • Gość: zenon Re: co z tą neostradą ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 10:23
            Dodam...
            www.wawnet.pl/neostrada_sagem_test.htm
            znalezlismy taki tekst o testowaniu neo...
            test przeprowadzony, ale zaden z wynikow nie jest taki jak po tescie :)
            obie diody modemu swieca a w programie swieci sie na zielono tylko INTERFACE.

oczywiscie sposob z IP.bat jest testowany :) zobaczymy co dalej
    • Gość: Zajcef Re: co z tą neostradą ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 22:30
      Tnij neostarde:
      www.tnij.org/o23

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka