Dodaj do ulubionych

administracja linux'em przez putty

23.12.06, 20:22
Witam serdecznie!!!
Mam dość duży problem. Jestem w sytuacji dość patowej, ponieważ należę do małej blokowej sieci, którą opuścił główny administrator. Chcąc nie chcąc zostałem pseudo-administratorem tej małej sieci, poniważ kompletnie nie znam się na Linux'ie i tym bardziej na administrowaniu czegokolwiek.:| Problem polega na tym, że sieć nie jest zabezpieczona przed pijawkami P2P, które skutecznie zabijają wysyłką całą sieć [DSL 4000].:( Kolega, który administrował zostawił mi tylko namiary na serwer i hasło root'a. Teraz pytania:
1. Jak mogę kogoś zbanować/odbanować przez putty znając hasło root'a ???
2. Czy można zainstalować cokolwiek innego niż IPtraf przez putty lub przynajmniej zrobić tak, aby zamiast numerów MAC wszystkich kart z sieci wyświetlały się numery IP ???
Bardzo proszę o pomoc, bo sytuacja staje się dramatyczna, a nie chcę upadku sieci.:(
POZDRAWIAM SERDECZNIE i liczę na Państwa pomoc.
Obserwuj wątek
    • tswiercz Re: administracja linux'em przez putty 23.12.06, 21:47
      ja nigdy się tym nie zajmowałem, ale zacznij na dobry początek od firewalla -
      iptables. Tu jest mega tutorial:
      iptables-tutorial.frozentux.net/iptables-tutorial.html
      • sudione Re: administracja linux'em przez putty 23.12.06, 22:06
        Niestety nie takiej odpowiedzi się spodziewam. Firewall jest postawiony i działa wyśmienicie. Prosiłbym o rady typu "krok po kroczku" lub "łopatologia stosowana", choć za próbę pomocy bardzo dziękuję.:)
    • krzysztofsf Re: administracja linux'em przez putty 23.12.06, 22:14
      Nie znam sie na serwerach, znam sie na google

pl.docs.pld-linux.org/siec_iptables.html
      Powinno wystarczyc
      • sudione Re: administracja linux'em przez putty 23.12.06, 22:36
        Ograniczenie sieci też mnie nie interesuje. Ktoś za pieniążki postawi mi od nowa serwer z dynamicznym podziałem łącza, jednak do tego czasu muszę stosować ostre środki.;) Macie jeszcze za pazuchą jakieś linki ???
        • akirah Re: administracja linux'em przez putty 25.12.06, 19:17
          Rada dot. firewalla powinna być wystarczająca. Jeżeli potrzebujesz kogoś
          całkowicie zablokować, zablokuj go na firewallu.

• sudione Re: administracja linux'em przez putty 26.12.06, 14:26
            akirah napisał(a):
            "Rada dot. firewalla powinna być wystarczająca. Jeżeli potrzebujesz kogoś całkowicie zablokować, zablokuj go na firewallu."

Rada dotycząca firewall'a była celna. O to właśnie chodziło. Tylko sposób pomocy już był "nie teges". Jeżeli napisałem, że jestem totalnym laikiem to oczekuję odpowiedzi totalnie banalnej i prostej, a nie linka do encyklopedii o firewall'u i w dodadtku po angielsku.:| Tak, czy owak DZIĘKUJĘ BARDZO za pomoc i już sobie jako tako poradziłem. Wchodzimy przez putty w MC do katalogu /etc/rc.d i edytujemy plik firewall wciskając F4. Jednego tylko nie mogę zrozumieć. Nawet jeśli juz zmienimy wpis dodając/usuwając z odpowiedniej linii znak # [hash] i potem zapisując zmiany [F2], niestety nic się nie dzieje, a mój admin mówi, żebym po zmianie wcisnął Enter, problem polega an tym, że nie wiem gdzie i kiedy ???
            Może ktoś pomoć ???
            • xxx222 Re: administracja linux'em przez putty 26.12.06, 16:40
              Chodzi o to, abyś po zmianach uruchomił skrypt firewall'a - aby załadować
              aktualną (właśnie wprowadzoną) konfigurację.

W MC, jeżeli plik jest akurat podświetlony (i sam przez się jest wykonywalny)
              po prostu wciskasz enter aby go uruchomić.

Ew. będąc w katalogu z rc.firewall wprowadzasz komendę: sh ./rc.firewall
              (potencjalnie prawdopodobnie można nawet bez "sh", ale jako że nie znamy
              Twojej konfiguracji, tak będzie pewniej).

W najgorszym razie (nie znamy Twojego skryptu) będziesz musiał zrestartować
              router (o ile nie zawiśnie na biosie lub bootloaderze, błędach na dysku itp.
              robi to komenda: shutdown -r now ) .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka