Dodaj do ulubionych

Opera na Linuxa - czy warto?

06.02.07, 11:30
Przez pewien czas uzywalem przegladarki Opera w moim Ubuntu. Edycja pod wina
jest genialna - szybka, niezawodna i baardzo uzytkowa. W linie to juz nie
wyglada tak kwieciscie. Podstawowy problem to niedoskonaly Adobe Flash Player.
Opera opierajac sie na tej wtyczce zawiesza sie, nie mozna zamknac
wyskakujacych reklam, a filmy flasha jesli juz chodza to powoli. Ciekaw jestem
waszych opini na ten temat.
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Opera na Linuxa - czy warto? 06.02.07, 11:42
      symbi napisał:

> Przez pewien czas uzywalem przegladarki Opera w moim Ubuntu. Edycja pod wina
      > jest genialna - szybka, niezawodna i baardzo uzytkowa. W linie to juz nie
      > wyglada tak kwieciscie. Podstawowy problem to niedoskonaly Adobe Flash Player.
      > Opera opierajac sie na tej wtyczce zawiesza sie, nie mozna zamknac
      > wyskakujacych reklam, a filmy flasha jesli juz chodza to powoli. Ciekaw jestem
      > waszych opini na ten temat.

Nie mam problemow.
      We wszystkich dystrybucjach instaluje Opere i jestem zadowolony - jedynie czasem mam problem z dzwiekiem w niektorych multimediach - nie wiem jak przypisac zeby byl uzywany przy nich. Wtedy przelaczam na firefoxa, ktory ma lepiej zintegrowane multimedia.
      • bokaj Re: Opera na Linuxa - czy warto? 07.02.07, 21:31
        nie jest tak różowo z Operą (też ją zawsze używałem) od czasy, gdy Flash ma
        wersje nr 9 - w Operze (na linuksie) zamontować się jej nie da!
        co to konkretnie oznacza? - nie wszystkie strony w Operze obejrzymy kompletne: z
        polskich stron np. www.dziennik.pl ma informacje oparte na Flashu w wersji 9 - i
        tego pod Operą nie zobaczymy; pod Firefoxem - tak!
        • beretelwi Re: Opera na Linuxa - czy warto? 07.02.07, 21:37
          ja bym sie tak flashem za bardzo nie przejmowal. Na dziennik.pl to w koncu tylko
          reklamy. I na wiekszosci stron tez jak widze. W koncu powstaje pytanie: po co
          instalowac flashplayera?
          sam nie iwm po co go zainstalowalem i zaraz potem dodalem flashblock'a
          • symbi Re: Opera na Linuxa - czy warto? 08.02.07, 00:13
            No tak przyjacielu - tylko ze pierwsze co sie robi z wyskakujacymi reklamami to
            sie je zamyka. Jednak w operze ta opcja nie dziala, rezultatem czego jest strona
            zaslonieta banerem reklamowym ktory zaslania tresc strony.
        • kell99 Re: Opera na Linuxa - czy warto? 08.02.07, 05:43
          Nie mow, ze sie nie da. Mam Flash9 w katalogu firefoksa i opera potrafi bez
          problemu z niego korzystac. Opere uzywam okazyjnie i nie instalowalem do niej
          nigdy zadnych dodatkowych wtyczek.
        • marek10010 Re: Opera na Linuxa - czy warto? 08.02.07, 12:19
          Operę używam od zawsze mam wersje Opery 9.10 Flasha 9.0r31 i nie zauważyłem żeby mi to nie chodziło. www.dziennik.pl przeglądam bez żadnych problemów.
          • krzysztofsf Re: Opera na Linuxa - czy warto? 08.02.07, 13:26
            marek10010 napisał:

> Operę używam od zawsze mam wersje Opery 9.10 Flasha 9.0r31 i nie zauważyłem żeb
            > y mi to nie chodziło. www.dziennik.pl przeglądam bez żadnych problemów.

Z Opera mam tylko jeden problem - chyba w kazdej dystrybucji z ktorych korzystam mi sie zdazylo.
            Czasem jakos narasta w niej proces operapluginwrapper czy jakos podobnie sie nazywajacy - ubije gada i po problemie.
            Tak raz na 3 tygodnie moze sie to zdaza, zeby jakos okreslic czestotliwosc i ewentualna niewygode z tym zwiazane.
    • owca_czarna Re: Opera na Linuxa - czy warto? 08.02.07, 03:15
      symbi napisał:

> Przez pewien czas uzywalem przegladarki Opera w moim Ubuntu. Edycja pod wina
      > jest genialna - szybka, niezawodna i baardzo uzytkowa. W linie to juz nie
      > wyglada tak kwieciscie. Podstawowy problem to niedoskonaly Adobe Flash Player.
      > Opera opierajac sie na tej wtyczce zawiesza sie, nie mozna zamknac
      > wyskakujacych reklam, a filmy flasha jesli juz chodza to powoli. Ciekaw jestem
      > waszych opini na ten temat.

Jeśli masz skrzynkę pocztową na gmailu, to się nie opłaca - pod żadnym systemem

owca_czarna
    • saksalainen Wtyczka Flash jest zrobiona pod Firefoxa 09.02.07, 04:36
      ...i Opera teoretycznie moze z niej korzystac - ale praktycznie to filmy sie zacinaja itp. Za to wtyczka MPlayera nie chodzi pod Opera w ogóle ;)

Mimo to uzywam Opery, bo Flash jest mi bardzo rzadko potrzebny - a Opera poza tym zezwala na deaktywacje pluginów, Javy, a nawet animacji obrazków jednym kliknieciem (co mi bardzo odpowiada) i w ogóle struktura menu jest moim zdaniem duzo wygodniejsza. Jezeli juz potrzebuje Flasha, to właczam Firefoxa.
      • ugo Re: Wtyczka Flash jest zrobiona pod Firefoxa 10.02.07, 10:19
        > Za to wtyczka MPlayera nie chodzi pod Opera w ogóle ;)
        Będzie chodzić jak skompilujesz z opcją --enable-x zamiast enable-gtk2.
        • krzysztofsf Re: Wtyczka Flash jest zrobiona pod Firefoxa 10.02.07, 10:25
          ugo napisał:

> > Za to wtyczka MPlayera nie chodzi pod Opera w ogóle ;)
          > Będzie chodzić jak skompilujesz z opcją --enable-x zamiast enable-gtk2.

Mozesz dac namiar na blizsze szczgoly - bo ja w Operze tylko w preferencjach niestety umiem ustawiac - jak mozna zrobic taka kompilacje?
          • ugo Re: Wtyczka Flash jest zrobiona pod Firefoxa 10.02.07, 12:01
            Zamiast ./configure –enable-gtk2 trzeba dać ./configure –enable-x. Taka wersja
            niestety nie posiada tej samej funkcjonalności co wersja gtk2 (brak menu) ale
            filmiki da się oglądać :). Do kompilacji potrzebny jest jeszcze xulrunner albo
            gecko-sdk, o ile nie posiadasz pakietu mozilla-devel (tudzież firefox-devel lub
            coś w tym stylu). Jeżeli zdecydujesz się na gecko-sdk to przy configure dajesz
            dodatkowo –with-gecko-sdk=/ścieżka/do/katalogu/gecko-sdk. Plugin w wersji 3.25
            bezproblemowo działa po kompilacji z użyciem gecko-sdk 1.6
            ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/mozilla/releases/mozilla1.6/gecko-sdk-i686-pc-linux-gnu-1.6.tar.gz.

Po make nie dajesz make install tylko kopiujesz powstałe pliki z rozszerzeniem
            so i xpt do katalogu z pluginami opery.

Zanim zabierzesz się za kompilację sprawdź czy zadziała u Ciebie plugin w
            najnowszej wersji, który skompilowałem na Archu
            www.sendspace.com/file/mvufw4
            • krzysztofsf Re: Wtyczka Flash jest zrobiona pod Firefoxa 10.02.07, 13:53
              ugo napisał:

> Zamiast ./configure –enable-gtk2 trzeba dać ./configure –enable-x.
              > Taka wersja
              > niestety nie posiada tej samej funkcjonalności co wersja gtk2 (brak menu) ale
              > filmiki da się oglądać :). Do kompilacji potrzebny jest jeszcze xulrunner albo
              > gecko-sdk, o ile nie posiadasz pakietu mozilla-devel (tudzież firefox-devel lub
              > coś w tym stylu). Jeżeli zdecydujesz się na gecko-sdk to przy configure dajesz
              > dodatkowo –with-gecko-sdk=/ścieżka/do/katalogu/gecko-sdk. Plugin w wersji
              > 3.25
              > bezproblemowo działa po kompilacji z użyciem gecko-sdk 1.6
              > ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/mozilla/releases/mozilla1.6/gecko-sdk-i686-pc-linux-gnu-1.6.tar.gz.
              >
              > Po make nie dajesz make install tylko kopiujesz powstałe pliki z rozszerzeniem
              > so i xpt do katalogu z pluginami opery.
              >
              > Zanim zabierzesz się za kompilację sprawdź czy zadziała u Ciebie plugin w
              > najnowszej wersji, który skompilowałem na Archu
              > www.sendspace.com/file/mvufw4

Dzieki - zobacze plugina.
              Z tym, ze ja korzystam z gotowych pakietow deb a nie sciagam zrodel.
              Nie ten etap jeszcze :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka