Gość: Joanna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 17:20 mam dysk 80 gb instaluje niedlugo windowsa i nie wiem jak podzielic dysk w jakich proporcjach. czy lepiej 30/50 (30 na programy 50 na dokumenty) czy wystarczy 20/60??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Sławek62 Re: partycja: ile na ile?? IP: *.klaudyny.waw.pl 10.02.07, 18:06 Przeczytaj: www.tweaks.pl/czytaj,3._podzial_na_partycje,287.html Ja na partycję systemową przeznaczam ok 8Gb. Link Zgłoś
Gość: LOCOLOBO Re: partycja: ile na ile?? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.02.07, 18:17 ja mam podzielony na 4 czesci po okolo 20 GB Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: partycja: ile na ile?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 18:21 czyli 30 to za duzo tak? ale ze 20 to za duzo to jestem w szoku... windows plus wszystkie programy , gadu, skype, messengery inne, kaazy itp, office, itd... jestem w kropce Link Zgłoś
Gość: Sławek62 Re: partycja: ile na ile?? IP: *.klaudyny.waw.pl 10.02.07, 18:42 Część programów można instalować na partycji D:. WinXP instaluje plik wymiany w połowie obszaru partycji systemowej, stąd ograniczenenia wielkości. Jeżeli posiadasz pamięć RAM >1G plik wymiany można wyłączyć(ryzykując jednak niestabilność systemu, ale zyskując na szybkości). Jednak przeczytaj artykuł o partycjach. Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: partycja: ile na ile?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 18:52 no ok czytam ale dla laika to nie takie proste... pamiec mam 256... i chce miec dwie partycje, prosto i latwo i ladnie-jak kazda kobieta!! na jednym chce miec dokumenty, filmy, muzyke, zdjecia, na drugim windowsa i inne programy tak jak mi doradzil facet z optimusa... chyba ze mi zle doradzil... jedyne czego nie wiem to po ile mam podzielic te 80 giga... Link Zgłoś
nec_quisquam Re: partycja: ile na ile?? 10.02.07, 19:33 Ja bym proponował podzielić dysk na 3 partycje: 1. Windows - 7 GB. 2. Wszystkie programy - 20 GB - gdy zamierzasz instalować ich dużo, jeżeli nie to 10 GB wystarczy. 3. Pozostałe rzeczy, z tym że radziłbym pozakładać odpowiednie katalogi na dokumenty, filmy, zdjęcia itd. Ponadto radzę zapisywać wszystkie ważne rzeczy tylko na drugiej lub trzeciej partycji. Ma to taką zaletę, że jeżeli padnie partycja systemowa lub sam system to dane na drugiej i trzeciej partycji są do odtworzenia. Link Zgłoś
Gość: K4 Re: partycja: ile na ile?? IP: *.acn.waw.pl 10.02.07, 22:36 > Ja bym proponował podzielić dysk na 3 partycje: > 1. Windows - 7 GB. > 2. Wszystkie programy - 20 GB - gdy zamierzasz instalować ich dużo, jeżeli nie > to 10 GB wystarczy. > 3. Pozostałe rzeczy, z tym że radziłbym pozakładać odpowiednie katalogi na > dokumenty, filmy, zdjęcia itd. Nie ma sensu robic oddzielnej partycji dla programow. Jesli padnie system i trzeba bedzie go reinstalowac (formatowac partycje) to programy i tak trzeba bedzie zainstalowac na nowo. Najlepszym rozwiazaniem sa dwie partycje: jedna na system + programy i druga na dane. Link Zgłoś
nec_quisquam Re: partycja: ile na ile?? 11.02.07, 18:40 Gość portalu: K4 napisał(a): >Jesli padnie system i trzeba bedzie go reinstalowac (formatowac partycje) to >programy i tak trzeba bedzie zainstalowac na nowo. Zgadzam się, że jeśli padnie system to większość programów trzeba będzie zainstalować na nowo, ale mając programy na innej partycji można skopiować ich ustawienia i inne potrzebne dane, które utacilibyśmy, gdyby znajdowały się na partycji systemowej. Link Zgłoś
Gość: K2 5/35/40 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 19:23 5GB na system/35GB na programy i gry a i przenieś na ten dysk moje dokumenty i program files/ a reszta na filmy i mp3:) pozdro 5 - sam system no i niezbędne żeczy które domyslnie sie instalują na dysku systemowym 35 - przenies tam folder program files i moje dokumenty w razie awari systemu nic nie stracisz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: 5/35/40 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 20:26 hmmmm... no dobra a ile w koncu zajmuje windows sam? no i przy formatowaniu ktore dane sa utracone i czy to dobrze ze programy i system sa osobno? i gdzie wiecej sie zbiera wirusów? przy systemie czy przy programach? hmmm? Link Zgłoś
nec_quisquam Re: 5/35/40 10.02.07, 21:27 Goły Windows zajmuje ok. 1 GB, ale oprócz tego potrzebne jest miejsce na plik wymiany, aktualizacje, część zainstalowanych programów również przechowuje swoje pliki na partycji systemowej np. w katalogu Windows, Moje Dokumenty itd. Przy formatowaniu tracone są wszystkie dane na tym dysku, na którym jest ono przeprowadzane. Natomiast jeżeli chodzi o wirusy i inne zagrożenia to nie ma jednoznacznej odpowiedzi gdzie się zbierają i co atakują. Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: 5/35/40 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 22:01 a czemu az 35 giga na programy i gry?? wczesniej pytalam i mi mowili na innym forum ze i na windowsa i na programy wystarczy 20, gier nie posiadam zadnych :P Link Zgłoś
nec_quisquam Re: 5/35/40 10.02.07, 22:13 Napisz dokładnie jakie programy i jakiego typu dane zamierzasz mieć w komputerze? Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: 5/35/40 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 22:23 no oprocz windowsa to co chyba wszyscy. c zekaj wymienie programy jakie mam w tej chwili: no ofice raz, emule, gadu, nero, spyboot, winrar, acrobat reader, msn messenger, skype, yahoo messenger, windows media player, winamp, quicktime player, anti vir personal edition, cdex, irfan view, ewido, mozilla, photoshop, bestplayer, cinemaplayer, jakies kodeki (sporo tych kodekow nawet...), program do zgrywania muzy na mp3, slownik multimedialny, divx player... w sumie chyba tyle, sa jeszcze jakies rzeczy co sie instaluja jakos ale ich nie uzywalam nigdy. oprocz tego troche muziky i filmow zawsze jest ale jak sie robilo wiecej niz 30 giga to po ,prostu zgrywalam na plyty... tyle Link Zgłoś
Gość: K2 Re: 5/35/40 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 22:32 no więc tak mi windows po zainstalowaniu zajmuje 1,6GB ale wraz z czasem potrafi sie rozrosnąć nawet do ponad 3GB (pliki tymczasowe, internetowe śmieci, instalki itd...) a jeśli chodzi o miejsce na programy to już w zasadzie od ciebie zależy ile na nie poświęcisz ale takim rozsądnym minimum to chyba około 10GB (pakiet biurowy, skype, programy antywirusowe narzędziowe itd...) do tego dochodzą przeniesione "moje dokumenty" ale to juz zależy co ty tam będziesz trzymać jeżeli same dokumenty tekstowe to niewiele to zajmie. Jeśli chodzi o wirusy to nie ma to najmniejszego znaczenia, atakują jak kiedy i gdzie chcą i tylko wszystko zalezy od twojego antywira:) Przy formatowaniu tracone są tylko dane z tego dysku który formatujesz dlatego sugeruję ci przeniesienie "moich dokumentów" na inny dysk to samo "program files" chociarz z Program files to jest troche inna bajka bo jak usuwasz system to trzeba usunąć z tego folderu wszystkie programy i na nowo je zainstalować, no na upartego możesz potworzyc skróty ale nie które programy wymagają wszczepionych w system plików:) a to sie tylko dzieje przy instalacji programu. Ale końcówkę zakręciłem:) pozdro Link Zgłoś
qandre Re: partycja: ile na ile?? 10.02.07, 22:25 > mam dysk 80 gb Zatem "informatyczna" pojemność dysku wynosi ok. 76 GB. Krakowskim targiem proponuję 26 na system i programy, 50 na dokumenty (zmień lokalizację folderu "Moje dokumenty"). Koncepcję z malutką partycją systemową sobie daruj, chyba że chcesz spędzić "pół życia" na kombinowaniu co przenieść, co wyłączyć, co usunąć. Pamiętaj o defragmentacji od czasu do czasu i zajmij się ciekawszymi sprawami niż "walka z systemem". Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: partycja: ile na ile?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 22:31 uwierz mi mam co robic, na brak zajec i pracy nie narzekam, a ze odkladalam instalacje juz od ponad pol roku... kiedys to bede musiala zrobic a ostatnie dwa dni urlopu sie do tego najlepiej nadaja. poza tym widze ze ile uzytkownikow tyle wrsji, zalezy pewnie od potrzeb... Link Zgłoś
qandre Re: partycja: ile na ile?? 10.02.07, 22:42 Jeżeli się na tym znasz możesz kombinować, jeżeli nie to nakład pracy będzie niewspółmierny do ewentualnych korzyści (moim zdaniem różnicy nie zauważysz). Ten dysk nie jest duży i dzielenie go na więcej niż dwie partycje nie ma sensu. Link Zgłoś
Gość: bs Re: partycja: ile na ile?? IP: *.chello.pl 10.02.07, 22:31 polecam dyski: 1 sam system ok 10GB 2programy ile to zależy czy wiecej graSZ czy bawisz się programami 3 gry... Ja zawsze mówie jeden dysk powinien być tylko z systemem Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: partycja: ile na ile?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 22:32 dlaczego? Link Zgłoś
Gość: K2 Re: partycja: ile na ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 22:36 albo podziel jak ci się podoba, to tak samo jak z jedzeniem jednemu jedno smakuje innemu tamto:) Link Zgłoś
Gość: bs Re: partycja: ile na ile?? IP: *.chello.pl 10.02.07, 22:40 Joanno moim zdaniem tak jest najlepiej .Wrazie problemów z systemem nie musisz tracić waznych programów lub innych dokumetów< o ile beda spoczywać na innym dysku> tylko robisz format C instalujesz system i po problemie. Raz na ileś tam moze sie zdażyć iz nie bedziesz w stanie pozgrywać ważnych folderów, dokumetów... bo np. system się sypnie i bedziesz miała ciagłe restarty. Pozatym ja lubie porządek na kompie. Dodam jeszcze iż dysk na którym znajduje się system i rózne programy szybciej się fragmetuje co wpływa nie korzystnie na wydajność kompa. Link Zgłoś
nec_quisquam Re: partycja: ile na ile?? 10.02.07, 22:44 Zaczynasz mi przypominać dziecko z reklamy, bodajże jakiegoś ketchupu,czy czegoś podobnego; też się cały czas pyta: A dlaczego? Prawda jest taka: każdy sobie dzieli na partycje, jak uważa. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu. Ja mam np. 8 partycji. Najprościej i najbezpieczniej dla danych jest założenie 2-3 partycji: jednej na sam system, reszta na pozostałe rzeczy. Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: partycja: ile na ile?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.07, 22:51 badz kulturalna dla ludzi i szukaj pomocy a cie zaczna obrazac Link Zgłoś
nec_quisquam Re: partycja: ile na ile?? 10.02.07, 23:00 Moim zamiarem nie było obrażanie Ciebie. Jeżeli czujesz się urażona to przepraszam. Chcę jedynie powiedzieć, że Ty sama na podstawie powyższych wypowiedzi musisz podjąć decyzję, jak podzielić swój dysk. Każda z wyżej wymienionych sugestii jest dobra dla pewnych konfiguracji. A zatem jak mówiła kiedyś pani z Randki W Ciemno: "Ale decyzja należy do Ciebie". Powodzenia ;) Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: partycja: ile na ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 08:21 Gość portalu: Joanna napisał(a): > mam dysk 80 gb instaluje niedlugo windowsa i nie wiem jak podzielic dysk w > jakich proporcjach. czy lepiej 30/50 (30 na programy 50 na dokumenty) czy > wystarczy 20/60??? A do tej pory jak miałaś podzielone ? Ile pojemności zajmował ci sam system i programy na partycji C: ?? Podział zależy tylko od tego jakie i ile masz zainstalowanych programów. Co prawda wiele programów zainstaluje się na partycji innej niż systemowa, czyli na innej niż C: ale w razie awarii tej partycji systemowej te zainstalowane programy na innej partycji i tak nie będą działały - nawet po zainstalowaniu na nowo samego systemu. I to jest oczywiste ! :) Podział dysku na więcej niż 2 partycje to już GŁUPOTA ! Niczemu to nie służy - chyba, że chcemy mieć zainstalowany kilka razy system XP. :) Pamiętaj też żeby nie przechowywać ważnych danych TYLKO na dysku twardym - nawet te podzielone na kilka partycji mogą w każdej chwili ulec awarii mechaniczno-elektronicznej, czyli dysk może się nie uruchomić i wtedy z ŻADNEJ partycji nie odzyskasz danych. :( Ważne dane należy zawsze archiwizować na płytach CD/DVD a nie przechowywać tylko na dysku sądząc naiwnie, że będą bezpieczne na lata !!! Tym samym partycja D: - ta "na dokumenty" nie musi mieć dużej pojemności - dane i tak powinny być nagrane na płyty CD/DVD. :) Link Zgłoś
Gość: ja Re: partycja: ile na ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 09:52 > Tym samym partycja D: - ta "na dokumenty" nie musi mieć dużej pojemności - dane > > i tak powinny być nagrane na płyty CD/DVD. :) i szukając czegoś ważnego przeglądamy 15 płyt bo nie pamiętamy dokładnie na której może być to czego szukamy (przeglądniecie 15 płyt CD to około 30-45 minut) przerabiał to każdy swego czasu (każdy kto ma min.już 6-7 lat komputer) często używane płyty CD/DVD chcąc niechcąc są bardziej narażone na uszkodzenie (raz na jakiś czas komuś płyta upadnie na ziemię, pęknie, porysuje się) gdzie tu bezpieczne przechowywanie danych? Link Zgłoś
Gość: on Re: partycja: ile na ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 07:40 Gość portalu: ja napisał(a): > i szukając czegoś ważnego przeglądamy 15 płyt bo nie pamiętamy dokładnie na > której może być to czego szukamy A PISAĆ to już nie umiesz ??? :( Jak jesteś aż taki patałach, że nie potrafisz zapisać na płycie (okładce !) co zawiera płyta to nic dziwnego, że musisz przeszukiwać wszystkie płyty. > (przeglądniecie 15 płyt CD to około 30-45 minu > t) > przerabiał to każdy swego czasu (każdy kto ma min.już 6-7 lat komputer) Na DVD to już tylko ok. 7 płyt i przeszukiwanie ich nie jest tragedią - zwłaszcza jak mam OPISANĄ zawartość płyt na papierowej wkładce. Takie to trudne OPISAĆ ??? > często używane płyty CD/DVD chcąc niechcąc są bardziej narażone na uszkodzenie > (raz na jakiś czas komuś płyta upadnie na ziemię, pęknie, porysuje się) gdzie tu > bezpieczne przechowywanie danych? HA HA HA !!! I jeszcze napisz, że zapisane płyty z ważnymi danymi dajesz psu do zabawy - zamiast gryzaczka ! :) A gdzie bezpieczne dane na dysku jak dysk nawali i się już nigdy nie uruchomi ??? Link Zgłoś
Gość: K2 Re: partycja: ile na ile?? i za ile:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 10:46 ale koleś wymyśliłeś z tymi zgrywaniami na cd/dvd:), to jak chce mieć bełne bezpieczeństwo że w razie awari straci dane to niech kupi sobie drugi taki sam dysk i macierz RAID załozy:) Pani joanno niech pani podzieli jak pani się żywnie podoba bo tu co jeden to mądrzejszy:) Link Zgłoś
Gość: koleś Re: partycja: ile na ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 09:15 jest wiele "szkół podziału dysków na partycje" oto co zalecam do komputera biurowego(dysk 40-120GB): - partycja systemowa: 10-15GB (tak taka duża bo wielu użytkowników przechowuje w folderze "moje dokumenty" i na pulpicie wiele rzeczy - reszta na dane do komputera domowego(dysk >80GB): - partycja systemowa: 20-30GB (dla graczy nawet do 60GB) - partycja(e) na duże pliki (np.filmy) - wielkość wg. uznania, zrobić duże klastry - partycja(e) na małe pliki (np. mp2, jpg...) - wielkość wg. uznania, zrobić małe klastry [jak nie trzymamy razem dużych i małych plików to partycje wolniej się defragmentują] - dodatkowo warto pomyśleć czy nie warto zrobić specjalnej 1-2GB partycji FAT na plik wymiany (partycja ta czasem się bardzo przydaje bo są stare programy które działają tylko na partycji typu FAT) - "piraci" mogą się zastanowić czy nie warto zrobić oddzielnej partycji z danymi udostępnionymi innym(większa kontrola nad tym co się udostępnia) oraz specjalnej partycji na pobierane dane (nie będą one fragmentować innych partycji) - można też zrobić partycję ukrytą i przechowywać na niej rzeczy które niekoniecznie są tajne/nielegalne ale nie chcemy by inni użytkownicy je przeglądali (ja na niej trzymam kopię plików na których mi zależy, by inni ich przypadkowo nie usunęli ale nie są aż tak ważne by je archiwizować) - jak ktoś chce w przyszłości poeksperymentować z linuksem warto zostawić mu trochę miejsca (np.10GB nie podzielonych na partycje) Link Zgłoś
Gość: K2 Re: partycja: ile na ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 10:48 bardzo rozsądnie szczególnie z tym Fatem na plik wymiany, naprawdę niezłe rozwiązanie i nie ma tu mojej zgryźliwości Link Zgłoś
Gość: koleś Re: partycja: ile na ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 17:41 sam tego nie wymyśliłem kupiłem kiedyś Server2003 na 180 dni (25zł gazetka) i tam tak radzili Link Zgłoś
Gość: partacz Re: partycja: ile na ile?? IP: *.multicon.pl 11.02.07, 19:02 mialem kiedys 5gb na system i po pewnym czasie, było to za mało;)))(dla przeprowadzenioa poprawnej defragmentacji, musi byc ok 12 %wolnego miejsca na partycji. Wiec zrób sobie dwie partycje, 10gb i 70 gb. Jak zrobisz więcej, to zaczniesz się gubic, a dwe to spokojnie każdy da radę zapamiętac.Na 10 daj Windowsa, a druga na reszte;)) Link Zgłoś
Gość: koleś Re: partycja: ile na ile?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 22:08 > Jak zrobisz więcej, to > zaczniesz się gubic, a dwe to spokojnie każdy da radę zapamiętac więc to prawda, że niektórzy do trzech nie potrafią zliczyć Link Zgłoś
Gość: Reader Ale IP: *.ericsson.net 12.02.07, 08:00 po co dzielic (jesli nie zamierzasz miec kilku systemow)? Jest cos takiego jak KATALOG tudziez FOLDER :-) Link Zgłoś
Gość: Writer Re: Ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 08:26 Gość portalu: Reader napisał(a): > po co dzielic (jesli nie zamierzasz miec kilku systemow)? > Jest cos takiego jak KATALOG tudziez FOLDER :-) HA HA HA !!!!!!!!!!! Dzidziu ! Baw się tą swoją komóreczką i nie zabieraj głosu w sprawach o których nie masz pojęcia ! :( Link Zgłoś
Gość: Reader Re: Ale IP: *.ericsson.net 12.02.07, 09:23 Ze jak? Wyjasnij mi potrzebe podzialu dysku na partycje? Przeciez to nic innegojak logiczny podzial dysku? Zadnego zysku - no moze poza debilnym format c: Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Ale IP: *.metronet.pl 12.02.07, 11:09 No i dyskutuj z takimi dzieciakami, tudzież "fachowcami"... Jak ktoś umie utrzymać porządek to nie potrzebuje do tego dzielić dysku, w innym wypadku i podział nie pomoże... Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Ale IP: *.metronet.pl 12.02.07, 11:10 Oczywiście, moje słowa dotyczyły Writera i jemu podobnych "hakierów". Link Zgłoś
Gość: jarząb Re: Ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 09:02 Gość portalu: Reader napisał(a): > po co dzielic (jesli nie zamierzasz miec kilku systemow)? > Jest cos takiego jak KATALOG tudziez FOLDER :-) podział na partycje zwiększa wydajność systemu można w ten sposób oddzielić dane często modyfikowane od rzadziej lub wcale nie modyfikowanych ja podzieliłem mój dysk (120GB) na partycje prawie 4 lata temu i największą partycję (80GB) która służy mi tylko do przechowywania plików defragmentowałem dotychczas kilka razy (ostatnio ponad rok temu) po roku stopień poszatkowania plików osiąga ok.3-4% (partycja jest prawie pełna) więc właściwie defragmentacje można by sobie darować, jednak raz w roku dokonuję jej na tej partycji w przypadku partycji "systemowej" (10GB) defragmentację muszę przeprowadzać co około 500-600h pracy komputera (co 3 miesiące) bo komputer wyraźnie "zwalnia" w ciągu tych 3 miesięcy poszatkowanie plików osiąga 40-50% na partycji systemowej... Link Zgłoś
Gość: Reader Re: Ale IP: *.ericsson.net 12.02.07, 09:26 Aha. I jestes w stanie stiwerdzic ktore system operacyjny pliki modyfikuje czesciej? Bo chyba i tak plik wymiany ustawia sie na sztywno - by bylo szybciej? A jesli pracuje sie z plikami wymagajacymi szybkiego dostepu lub jest problem z ich fragmentacja to i tak najczesciej korzysta sie z 2 dysku, tudziez zaklada RAID'a (przy podjesciu 'na serio' do swojej pracy ;-) Link Zgłoś
Gość: jarząb Re: Ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 10:59 plik wymiany mam specjalnej partycji (C:) i jest na sztywno ustawiony system mam na partycji następnej (D:) RAID jest mi niepotrzebny, ani jako zwiększenie wydajności dysku (nie robię nic co by wymagało RAIDa), ani jako kopia danych (nie mam nic ważnego na komputerze i wisi mi czy stracę jakieś dane) Link Zgłoś