Dodaj do ulubionych

Beryl w debianie :)

12.02.07, 23:24
Uruchomilem :)

Ponizej kompletna lista pakietow deb
Niestety - nie dotarlem do repozytorium i sciagalem pojedynczo do osobnego katologu w home

vally8.free.fr/coinprog/beryl/
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: Beryl w debianie :) 13.02.07, 01:11
      a czemu ja nic nie wiem o tym projekcie-no efekty super przynajmniej na screenach
      -spływanie okna,obsługuje drag&drop,3D pulpit
      www.beryl-project.org/features.php
      tylko ile potrzebują takie opengl z trójwymiarem RAMU i procesora?a już widzę
      256 i 1,2 GHz, no niestety to nie dla mnie
      • krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 13.02.07, 05:20
        mrowkolew napisała:

> a czemu ja nic nie wiem o tym projekcie-no efekty super przynajmniej na screena
        > ch
        > -spływanie okna,obsługuje drag&drop,3D pulpit
        > www.beryl-project.org/features.php
        > tylko ile potrzebują takie opengl z trójwymiarem RAMU i procesora?a już widzę
        > 256 i 1,2 GHz, no niestety to nie dla mnie

Nie ma sprawy, uruchom "se" aero ;)
        • krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 13.02.07, 08:36
          krzysztofsf napisał:

> mrowkolew napisała:
          >
          > > a czemu ja nic nie wiem o tym projekcie-no efekty super przynajmniej na s
          > creena
          > > ch
          > > -spływanie okna,obsługuje drag&drop,3D pulpit
          > > www.beryl-project.org/features.php
          > > tylko ile potrzebują takie opengl z trójwymiarem RAMU i procesora?a już w
          > idzę
          > > 256 i 1,2 GHz, no niestety to nie dla mnie
          >
          > Nie ma sprawy, uruchom "se" aero ;)

Powyzsze to naturalnie zart, porownujacy wymagania beryla i compize ze slawnym aero.
          Tak przy pkazji - ja bym jednak na twoim miejscu sprobowal tego beryla - jesli testowe wlaczenie wykarze, ze zbyt spowalnia - to mozna sobie odpuscic.

Mi berylowe live cd chodzily na pIII 450 i 500 mb ram.
          • furry Re: Beryl w debianie :) 13.02.07, 11:20
            A tak z ciekawości - jaka karta graficzna?

Walczyłem chwilę z compizem, nawet specjalnie zainstalowałem SuSE :-), ale coś
            moja karta chyba nie ten-tego (stary Radeon 9250). Nie wnikałem co prawda za
            bardzo, bo bez pulpitu 3d mogę jeszcze żyć :-)

Da się w miarę łatwo uruchomić GL na tym cudzie techniki firmy ATI?
            • krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 13.02.07, 11:42
              furry napisał:

> A tak z ciekawości - jaka karta graficzna?
              >
              > Walczyłem chwilę z compizem, nawet specjalnie zainstalowałem SuSE :-), ale coś
              > moja karta chyba nie ten-tego (stary Radeon 9250). Nie wnikałem co prawda za
              > bardzo, bo bez pulpitu 3d mogę jeszcze żyć :-)
              >
              > Da się w miarę łatwo uruchomić GL na tym cudzie techniki firmy ATI?

Nvidia6600 - specjalnie dobieralem Nvidie przy rozbudowie komputera, zeby bylo zgodne z Linuxem.
              Ati podobno gorzej sie spisuje - a tu nawet swieze sterowniki sa na stroni eproducenta.
              • furry Re: Beryl w debianie :) 16.02.07, 14:50

> Ati podobno gorzej sie spisuje - a tu nawet swieze sterowniki sa na stroni epro
                > ducenta.

Okazało się, że można i na ATI - odpaliłem sobie Knoppixa i cały wieczór
                siedziałem z wybałuszonymi oczami :-)

Ale na Slacku na razie nie chodzi, paczki gdzieś znalazłem i zainstalowałem,
                AIGLX już wcześniej miałem zrobioną, ale beryl oznajmia że nie mam włączonego
                podwójnego buforowania czy jakoś tak... Nikt nie mówił, że będzie łatwo :-)

W wolnej chwili spróbuję z nowymi sterownikami, zabawa świetna, ale mogę jeszcze
                bez tego wytrzymać. Za to będę nawiedzał znajomych...

Aha. AthlonXP 1.6+ (1,4MHz) + 768MBRAM + Radeon 9250 - działa w zasadzie bez
                zarzutu, tylko po jakimś czasie pulpity się skaszaniły i zrobiło się ich ~90
                zamiast 4.

• krzysztofsf srodkowy przycisk myszy :) 19.02.07, 23:01
                  Wciskajac i przytrzymujac go na pustym pulpicie, mozemy pobawic sie ruchami kostki, obejrzec gore i spod :)
                  A porzadkowanie i podglad dokumentow, przez klepniecie mycha w prawy gorny rog ekranu jest fantastyczne :)))
                  • janek0 Re: srodkowy przycisk myszy :) 20.02.07, 01:17
                    krzysztofsf napisał:

> Wciskajac i przytrzymujac go na pustym pulpicie, mozemy pobawic sie ruchami kos
                    > tki, obejrzec gore i spod :)
                    > A porzadkowanie i podglad dokumentow, przez klepniecie mycha w prawy gorny rog
                    > ekranu jest fantastyczne :)))

a spróbuj pokręcić rolką myszy z wciśniętym klawiszem super =:]
                  • furry Re: srodkowy przycisk myszy :) 21.02.07, 13:36
                    ach ta przezroczystość podczas obracania :-)
                    img157.imageshack.us/my.php?image=snapshot5wz6.jpg
                    I dodatkowo pojawianie się i znikanie okienek z efektem płomieni! I już można
                    koleżanki zapraszać. I będą 'Wow' robiły.

I jeszcze jedno:
                    www.sun.com/software/looking_glass/demo.xml
                    Czy możliwe jest takie samo obracanie pojedynczego okna na "lewą" stronę?
                    Czy można gdzieś ustawić grubość okienek? takie grubsze jak w Looking Glass
                    wyglądają trochę estetyczniej.
      • mrowkolew Re: Beryl w debianie :) 16.02.07, 02:08
        skoro mowa o "windows",tutaj prezentują ich duży wybór, a wydawałoby się że jest
        ich może z 6-7;)
        xwinman.org/otherdesktops.php
      • mrowkolew Re: Beryl w debianie :) 18.02.07, 14:52
        no chyba się poryczę-ściągnęłam w niecałe 4 godziny w nocy Knoppix najnowszy
        stabilny czyli 5.1.0 z berylem i nie mogę go uruchomić........bo mam kartę
        Matrox G100, za pierwszym razem knoppix po boot knoppix desktop=beryl wypisał w
        okienku że za mało pamięci-potrzebne min. 200 MB, no to sobie pożyczyłam od
        siostry kostkę ramki, no to wywalił inny błąd-beryl-not supported
        co prawda znalazłam odnośniki coby zainstalować najnowsze sterowniki prosto od
        matroxa-a tak,nawet mają sterowniki dla linux w postaci łatwego
        instalatora-najnowszy obsługuje ponoć 2D i 3D ale chciałam sobie tylko obejrzeć
        life w akcji beryla prosto z cd, buuuuu, a nie doinstalowywać sterowniki, głupia
        stara karta
        no ale ten wersja knoppix jest szybszy niż wersja knoppix ratunkowy z gazetki
        komputerowej PCWORLD-jeszcze się na coś może przyda(niech tylko dopadnę jakiś
        nowszy komputer),i tak jest ładny, okna takie trochę w stylu XP domyślnie, jakaś
        lżejsza wersja Firefox coś z lodem w nazwie (Ice....),i jak to knoppix ma dużo
        programów sprzętowych-do modemów,kart wifi itd itp.
        • krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 18.02.07, 15:33
          Nie marw sie, ja za to nie moge uruchomic tego Knoppixa na moim komputerze - plyta dobra, w pracy odpalalem, tyle, ze karta nie daje tam 3d - zintegrowana.

Mam w domu jakies komunikaty o niemoznnosci instalacji (?) na dsyku itp - jak sie zawezme, to ktoregos dnia odpale, spisze z ekranu i zapytam sie o co moze chodzic.

A np ten knoppix ze stopki nie ma problemow.
          no, ale wypowiem sie w osobnej bajce.
    • janek0 Re: Beryl w debianie :) 14.02.07, 21:14

krzysztofsf napisał:

> Uruchomilem :)
      >

Jaki masz sprzęt i jak to Ci działa ?
      U mnie (Sempron 2300+, 512 mb, GeForce 6200) działa na oko dobrze, ale tylko do
      czasu gdy nie spróbuję przesunąć paska w oknie ("haczy", nie przewija się
      płynnie), a film na pełnym ekranie chodzi "żabką"...
      • krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 15.02.07, 07:17
        janek0 napisał:

>
        > krzysztofsf napisał:
        >
        > > Uruchomilem :)
        > >
        >
        > Jaki masz sprzęt i jak to Ci działa ?
        > U mnie (Sempron 2300+, 512 mb, GeForce 6200) działa na oko dobrze, ale tylko do
        > czasu gdy nie spróbuję przesunąć paska w oknie ("haczy", nie przewija się
        > płynnie), a film na pełnym ekranie chodzi "żabką"...

AMD64 3800 1gb Ram

Chodzi plynnie (chociaz przy obciazeniu systemu typu instalacja i konfiguracja pakietow z apta przy jednoczesnym filmowaniu potrafi wrecz stanac).
        Ma problemy z Opera - tj, pasek pokazujacy predkosc transferu czesto sie duplikuje przy przewijaniu strony - ale to chyba taka uroda.

Korzystam teraz z Compize, poniewaz sam Beryl ma wg mnie problemy z zarzadzaniem pulpitami - z 4-ech robi sie 16 przy przelaczeniu - trzeba wczesniej ustawiac na 1 pulpit w konfiguracji.

Mozliwosc wybierania beryl/compize/kde pojawia sie przy zaladowaniu beryl-manager, ktory uruchamia sie z ostatnimi ustawieniami.

Bajery i wodotryski, ale jest juz co pokazac dzieciom neostrady.

Sadze, ze w przyszlosci pojawi sie wiecej elementow 3D sluzaczych do sterowania i wybierania, w formie zmieniajacych wielkosc bryl, z roznymi opcjami na poszczegolnych plaszczyznach. W ktoryms momencie moze zwiekszyc to wygode pracy, przestajac byc gadgetem.
        • janek0 Re: Beryl w debianie :) 15.02.07, 10:48
          > AMD64 3800 1gb Ram
          no tak...
          chociaż to stawanie przy operacjach na dysku trochę dziwne jest. (dma ?)

> Ma problemy z Opera - tj, pasek pokazujacy predkosc transferu czesto sie duplik
          > uje przy przewijaniu strony - ale to chyba taka uroda.
          jest opcja korygowania podwójnego rysowania - może to pomoże ?

> Korzystam teraz z Compize, poniewaz sam Beryl ma wg mnie problemy z zarzadzanie
          > m pulpitami - z 4-ech robi sie 16 przy przelaczeniu - trzeba wczesniej ustawiac
          > na 1 pulpit w konfiguracji.
          u mnie (gnome) działało to bardzo ładnie i w nie zauważyłem żadnych błędów -
          poza tym, że wolne...

> Sadze, ze w przyszlosci pojawi sie wiecej elementow 3D sluzaczych do sterowania
          > i wybierania, w formie zmieniajacych wielkosc bryl, z roznymi opcjami na poszc
          > zegolnych plaszczyznach. W ktoryms momencie moze zwiekszyc to wygode pracy, prz
          > estajac byc gadgetem.

jak o mnie chodzi poza tym że ładne, to wygodne są opcje porządkowania okien,
          których nie ma w metacity...
          • krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 15.02.07, 22:13
            janek0 napisał:

> > AMD64 3800 1gb Ram
            > no tak...
            > chociaż to stawanie przy operacjach na dysku trochę dziwne jest. (dma ?)

Taki wurazny "cus" to raz mialme - w polaczeniu z nagrywaniem - moze akurat konfigurowal pliki bedace w uzyciu?

> > Ma problemy z Opera - tj, pasek pokazujacy predkosc transferu czesto sie
            > duplik
            > > uje przy przewijaniu strony - ale to chyba taka uroda.
            > jest opcja korygowania podwójnego rysowania - może to pomoże ?

Gdzie , co i jak?

> > Korzystam teraz z Compize, poniewaz sam Beryl ma wg mnie problemy z zarza
            > dzanie
            > > m pulpitami - z 4-ech robi sie 16 przy przelaczeniu - trzeba wczesniej us
            > tawiac
            > > na 1 pulpit w konfiguracji.
            > u mnie (gnome) działało to bardzo ładnie i w nie zauważyłem żadnych błędów -
            > poza tym, że wolne...

Przewaznie jak w pulpicie kde mam 4 pulpity, to beryl kazdy z nich traktuje jako pulpit desktop i dodaje 4-y, a raczej mnozy. Jak jest pojedynczy, to i w berylu i compize sa 4-y.
            Jeszcze z pulpitami we wspomnianych jest mala niewygoda, ze nie mozna mycha czy inna deklaracja przydzielic ktory otwarty program ma byc na ktorym pulpicie - tj, z juz otwartych. Zbija wszystkie na pulpit jeden a pozostale na kostce sa tylko tla pulpitu. Trzebaby zamykac juz otwrte programy i otwierac po kolei przelaczajac sie na kolejne pulpity. Naturalnie mowa o juz pootwieranych programach przed wlaczeniem beryla czy compize. rzecz sie dzieje w kde.

> > Sadze, ze w przyszlosci pojawi sie wiecej elementow 3D sluzaczych do ster
            > owania
            > > i wybierania, w formie zmieniajacych wielkosc bryl, z roznymi opcjami na
            > poszc
            > > zegolnych plaszczyznach. W ktoryms momencie moze zwiekszyc to wygode prac
            > y, prz
            > > estajac byc gadgetem.
            >
            > jak o mnie chodzi poza tym że ładne, to wygodne są opcje porządkowania okien,
            > których nie ma w metacity...

A tak, po twoim wpisie przyjzalem sie temu dokladniej - faktycznie i ladne i przydatne - szybko mozna odnalezc wlasciwe okno z dokumentem.

Ogolnie jest to rozwojowe i sadze, ze bedzie sie pojawiac coraz wiecej nowych i bajeranckich i przydatnych funkcji - mozliwe, ze nowe KDE da wiecej mozliwosci dla tworcow tego hmm...podsrodowiska(?)
            • tswiercz Re: Beryl w debianie :) 17.02.07, 11:23
              system z berylem na starcie zajmuje u mnie 250 MB, a mam sporo demonów na
              wstępie odpalane. Procka prawie nie używa.
              nVidia się wszystkim zajmuje :)
              • krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 17.02.07, 11:33
                tswiercz napisał:

> system z berylem na starcie zajmuje u mnie 250 MB, a mam sporo demonów na
                > wstępie odpalane. Procka prawie nie używa.
                > nVidia się wszystkim zajmuje :)

Daj w youtube szukanie po "beryl" - fajne przyklady ludzie powrzucali.
            • janek0 Re: Beryl w debianie :) 17.02.07, 14:21
              krzysztofsf napisał:

> > jest opcja korygowania podwójnego rysowania - może to pomoże ?
              > Gdzie , co i jak?

prawomlask na "menedżerze beryla" -> "zaawansowane opcje beryla" -> "wyłącz
              ustawienie GL Yield"

ale to chyba kde się ********.
              • janek0 update - jednak działa płynnie 17.02.07, 16:30

Okazało się, że po downgradzie drivera nvidii działa na moim sprzęcie jak
                powinno. Dziwne :)
                • xxx222 Re: update - jednak działa płynnie 17.02.07, 21:25
                  Szczerze mówiąc, nie wiem, czy aktualny driver (97.46) nie jest przypadkiem
                  lekko "dziwny" :/
    • lambert77 Re: Beryl w debianie :) 20.02.07, 07:49
      widziałem na youtube beryla w akcji cholera fajne to było niby tylko bajer ale
      za to jaki fajny :)
      • krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 20.02.07, 08:09
        lambert77 napisał:

> widziałem na youtube beryla w akcji cholera fajne to było niby tylko bajer ale
        > za to jaki fajny :)

Bajer, ale funkcja porzadkowania dokumentow w podgladzie jest fantastyczna i przydatna - mycha w prawy rog ekranu (lub f4 na pulpicie - i widzimy wszystkie otwarte dokumenty zminiaturyzowane ustawione w szeregach na ekranie - klikamy na wybrany i juz jestesmy na wlasciwym oknie - swietne, gdy chcemy szybko ocenic, czy skonczyla sie jakas dlugotrwala operacja w ktorejs aplikacji, lub kopiujemy dane pomiedzy kilkoma dokumentmi.
        • lambert77 Re: Beryl w debianie :) 20.02.07, 09:19
          O dobrze że jesteś :) może będziesz wiedział jak pod wine zachowują się
          aplikacje wykorzystujące jave sun`a ??? Chcę jednak spróbować przejść na ubuntu
          no ale jeżeli pod wine nie odpali się ulubiony mahjong mojej żony :D to umarł w
          butach :D
          • krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 20.02.07, 09:41
            lambert77 napisał:

> O dobrze że jesteś :) może będziesz wiedział jak pod wine zachowują się
            > aplikacje wykorzystujące jave sun`a ??? Chcę jednak spróbować przejść na ubuntu
            >
            > no ale jeżeli pod wine nie odpali się ulubiony mahjong mojej żony :D to umarł w
            >
            > butach :D

Nie mam pojecia - wine dla mnie to raczej porazka....
            Wspomnaian gar ma werje na Linuxa, jakby co
            programy.pcworld.pl/linux/programy/352/MahJongg.Solitaire.3D.0.92.html
    • krzysztofsf Po upgrad zwiazanym z grafika - reinstalacja karty 25.02.07, 08:39
      Jak wyzej - jesli upgrade jest zwiazany z grafika, uklad sterowniki karty - beryl czasem sie wyklada i zeby beryl zaczal ponownie dobrze dzialac, nalezy w trybie tekstowym ponownie zainstalowac sterowniki karty - wtedy juz jest OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka