eleninka 10.01.12, 19:45 Wiem, że już kiedyś był wątek nt. tego imienia, ale pozwolę sobie dodać coś od siebie - interesuję się gemmologią, przeglądając książkę Grzeni natknęłam się na imię, które jest jednocześnie nazwą kamienia szlachetnego Heliodor jest odmianą berylu, tak jak np. szmaragd, akwamaryn, biksbit, goshenit, czy morganit. Swoją drogą morganit.. Też pięknie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Heliodor 10.01.12, 20:08 Bardziej mi się Akwamaryn od Morganitu podoba (w sensie imienia). Jest jeszcze takie imię: pl.wikipedia.org/wiki/Smaragd A Heliodor ogromnie mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
eleninka Re: Heliodor 10.01.12, 21:49 "Bardziej mi się Akwamaryn od Morganitu podoba (w sensie imienia). Jest jeszcze takie imię: pl.wikipedia.org/wiki/Smaragd " Gaudencjo, Smaragd jakoś mi się nie podoba.. Przez brak 'sz' ma w sobie coś, nie wiem.. okaleczonego.... Ale dzięki za informację, nie miałam pojęcia, że takie imię funkcjonuje Co do akwamarynu - jako minerał występuje najczęściej z turmalinem (www.erytryn.pl/images/products/z-22691.jpg), może dla rodzeństwa? ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Heliodor 10.01.12, 20:43 Heliodor podoba mi się w teorii. Widziałabym go w literaturze np., ale w życiu codziennym, w praktyce jakoś już niekoniecznie. A na pewno nie u swojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Heliodor 10.01.12, 20:50 Po zastanowieniu doszłam do wniosku, że gdyby mojemu Oblubionemu zależało, to byłabym skłonna nazwać tym imieniem syna. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Heliodor 10.01.12, 21:14 Beryl - chętnie bym tak dziewczynkę nazwała Heliodor dla mnie zbyt "poważnie brzmiące" Odpowiedz Link Zgłoś
eleninka Re: Heliodor 10.01.12, 21:37 A co powiecie na turmalin, chryzopraz, prehnit, dumortieryt, aragonit albo morion? A 'dla dziewczynki' PADPARADŻA (mój nr 1) Doprawdy, zagłębiając się w gemmologię można znaleźć nazwy, które kojarzą się z imionami mitycznych bogów, stworów, wróżek etc., etc. Mnie się imię Heliodor bardzo podoba, czy dałabym tak na imię dziecku - nie wiem, nie zastanawiałam się.... To, że brzmi zbyt poważnie jest być może wynikiem braku osłuchania się na co dzień z tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
eleninka Re: Heliodor 10.01.12, 21:51 No tak, Morion bardziej dla dziewczynki. Erytryn też mi się podoba (b62.grono.net/56/225/gallery-90179224-500x500.jpg) Odpowiedz Link Zgłoś
eleninka Re: Heliodor 10.01.12, 22:06 Ano, dla chłopca Tak samo obsydian i korund. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Heliodor 10.01.12, 22:36 A mnie się nie podoba, bo w dobie amerykanizmów dla mnie jednoznaczne skojarzenie fonetyczne z 'hell' - piekło i "door" - drzwi czeli Helidor - drzwi do piekła. Wiem, wiem, ja ciągle mam jakieś skojarzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Heliodor IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.12, 23:21 Ja za to miałam skojarzenia całkowicie słoneczne, kojarzy mi się z heliosem Ładne, mogłabym nadać Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Heliodor 11.01.12, 08:02 bohemiere napisała: > A mnie się nie podoba, bo w dobie amerykanizmów dla mnie jednoznaczne skojarzen > ie fonetyczne z 'hell' - piekło i "door" - drzwi czeli Helidor - drzwi A to wyraźnie widać zmianę pokoleniową, bo takim starszakom jak ja (chociaż już nawet w szkole średniej załapałam się na angielski) skojarzenia amerykańskie by do łba nie wpadły Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Heliodor 11.01.12, 11:12 Widać, za dużo piosenek po angielsku słucham. Ale skojarzenie z Heliosem też trafne Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Heliodor 11.01.12, 11:26 bohemiere napisała: Ale skojarzenie z Heliosem też tr > afne Poprawne Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Heliodor 11.01.12, 01:50 Heliodor bardzo ladnie, jak Teodor, w sumie dosc zyczajnie ... a amerykanizmy mozna zaporzyczyc nie do niemadrych skojarzen ale do mozliwosci nadawania wlasnie takich imion. Beryl widzialam jako imie dziewczynki.... ale Beryla juz chyba gorzej... nie ma tam jakis kamieni konczacych sie na "a"? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Heliodor 21.10.12, 16:58 Lubię to imię i mam je na swojej liście imion dla syna. Odpowiedz Link Zgłoś