Dodaj do ulubionych

Najstabilniejszy system

IP: 62.233.201.* 10.06.07, 13:49
Czy wiecie może jakie ustawienia w BIOSIE i w kompie ustawić, żeby system był
najstabilniejszy (kosztem jakości i szybkości i może jeszcze innych paramtetrów).
Chodzi mi tylko o STABILNOść.
Wiem, że w karcie graficznej można ustawić najlepszą stabilność (kosztem
jakości i szybkości).
Czy zmieniać rozdzielczość ekranu i kolory.
Co z wirtualną pamięcią. Nastawić na maksa?
A może na min.?
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Najstabilniejszy system 10.06.07, 13:54
      Gość portalu: Aneta napisał(a):

> Chodzi mi tylko o STABILNOść.

Zeby to bylo takie proste. Jezeli masz problemy ze sprzetem, to jest to
      najczesciej wina nieprawidlowo dzialajacego komponentu, ktory przy standardowych
      ustawieniach powinien dzialac prawidlowo. Jeszcze czesciej jest to wina jego
      sterownika (w systemie operacyjnym), albo samego systemu i jego uzytkownika.

Wiec raczej zostaw bios, bo ustwienia tam nie powinny miec wplywu na stabilnosc
      o ile nie masz procesora czy pamieci dziajacych z innymi parametrami niz te
      podawane przez producenta.
    • Gość: gosc Re: Najstabilniejszy system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 19:02
      Gość portalu: Aneta napisał(a):
      > Co z wirtualną pamięcią. Nastawić na maksa?
      Nie spotykam się z problemami związanymi z pamięcią wirualną.A jeśli już to
      najlepiej na sztywno dolna i górna granica jednakowa,np. 768M ,jeśli ci to
      wystarcza i niezbyt dużo.
      • Gość: P Re: Najstabilniejszy system IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.06.07, 19:52
        Takie ustawienia nie istnieja.BIOS to rozruch i nic wiecej.
      • Gość: Gosc Re: Najstabilniejszy system IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.06.07, 20:19
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> Gość portalu: Aneta napisał(a):
        > > Co z wirtualną pamięcią. Nastawić na maksa?
        > Nie spotykam się z problemami związanymi z pamięcią wirualną.A jeśli już to
        > najlepiej na sztywno dolna i górna granica jednakowa,np. 768M ,jeśli ci to
        > wystarcza i niezbyt dużo.
        I najlepie partycje z plikiem wymiany ustawic na pierwszej partycji ewentualnie na nastepnej po systemowej(wystarczy mala jakies 1,2 gb)
        • Gość: Anett Re: Najstabilniejszy system IP: 62.233.201.* 11.06.07, 19:49
          Słuchajcie - załóżmy, że to nie jest problem sprzętowy,
          tylko softu i ustawień.
          Z tego co mi kumpel informatyk kiedyś opowiadał to są jakieś najbardziej
          stabilne ustawienia systemu typu:
          Dopasuj najlepsze efekty do wykorzystania przez PROGRAMY (do wyboru było "usługi
          działające w tle:)
          Ustawienia koloru 16 milionów a nie 32
          Rozdzielczość ekranu najmniejsza.

Problem polega na tym, że chcę tylko PISAć na tym kompie a mam pilną rzecz do
          zrobienia a wiesza mi się komp 5 razy na godzinę.

Czy ktoś nie, nie dając żadnych rad na przyszłość, mógłby mi powiedzieć tak:

Jeżeli chcesz tylko pisać na tym kompie przez ten tydzień to ustaw tak, tak
          ,tak, tak tak tak i tak.

Czy to się da zrobić chłopaki.

Z góry dziękuję.

Aneta
          • kell99 Re: Najstabilniejszy system 11.06.07, 19:57
            Dziwne sa te porady (szczegolnie z rozdzielczoscia i iloscia kolorow).

Jezeli sie 'wiesza' to na poczatek sprawdz czy to nie jest wina systemu
            operacyjnego. Jezeli skan antywirusowy i antyspyware nic nie wykaze, to czasem
            warto ruszyc komputer uzywajac np jakiegos linuksa w wersji 'live'
            (uruchamialnej z cdromu).

Jezeli to bedzie dzialac stabilnie, to juz mozna byc w miare pewnym, ze to wina
            systemu operacyjnego a nie sprzetu.

Jezeli dalej sie wiesza, to trzeba zaczac sprawdzac sprzet (albo oddac go do
            serwisu).
          • Gość: Szpaq Re: Najstabilniejszy system IP: 81.219.132.* 11.06.07, 20:03
            > Jeżeli chcesz tylko pisać na tym kompie przez ten tydzień to...

- pracuj w trybie awaryjnym lub
            - odpal jakaś małą dystrybucje linuxową i tam sobie to napisz

Jaj masz problem ze sprzetem to raczej niewiele to pomoże

Tu dokonaj wyboru jakilinux.org/jaki-linux/live-cd/
            najszybciej ściągniesz DSL www.damnsmalllinux.org/download.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka