luxer 17.06.07, 12:26 Dzień dobry Mam plik z rozszerzeniem .7z do otworzenia i nie za bardzo daję sobie z tym radę. Proszę o pomoc. Korzystam z Mandrivy 2006. Dziękuję luxer Link Zgłoś Obserwuj wątek
user0001 Re: rozszerzenie .7z 17.06.07, 12:58 Program nazywa się 7-zip. Jest w wersji okienkowej dla windows oraz w wersji konsolowej dla windows i *nixów. Nie wiem czy graficzny program do dekompresji w mandarynce będzie umiał poradzić sobie z tymi plikami, ale z terminala na pewno otworzysz. Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 16:13 luxer napisała: > Dzień dobry > > Mam plik z rozszerzeniem .7z do otworzenia i nie za bardzo daję sobie z tym > radę. Proszę o pomoc. Korzystam z Mandrivy 2006. > > Dziękuję > > luxer > Zainstaluj sobie ten programik (możesz na usb), a później włącz przez wine. portableapps.com/apps/utilities/7-zip_portable Link Zgłoś
kell99 Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 17:15 douglasmclloyd napisał: > Zainstaluj sobie ten programik (możesz na usb), a później włącz przez wine. Ja bym szczerze nie polecal komukolwiek uruchamiania czegokolwiek przez wine. W koncu znajdujacy sie w kazdym distro opartym na gnome jest file-roller ktory obsluzy prawie kazde archiwum tak dlugo jak znajdzie konsolowy program do kompresji/dekompresji (w kde tez musi byc cos takiego). rpms.mandrivaclub.com/rpms/mandriva/devel//PByName.html poszukaj p7zip dla i586 (32 bit intel). Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 18:40 kell99 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Zainstaluj sobie ten programik (możesz na usb), a później włącz przez win > e. > > Ja bym szczerze nie polecal komukolwiek uruchamiania czegokolwiek przez wine. Ja odpalam do czasu, gdy znajdę linuxowego erzatza. Link Zgłoś
kell99 Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 20:08 douglasmclloyd napisał: > Ja odpalam do czasu, gdy znajdę linuxowego erzatza. Serio? To ilu tych programow nie mozesz znalesc? Bo jak juz wiadomo, 7zip da sie obsluzyc bez problemu. Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 21:46 kell99 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Ja odpalam do czasu, gdy znajdę linuxowego erzatza. > > Serio? To ilu tych programow nie mozesz znalesc? Bo jak juz wiadomo, 7zip da si > e > obsluzyc bez problemu. Co udowadnia ten wątek. ;) Wine uzywam do programu szyfrujacego pocztę, lub zalączniki, tak, żebym mógł je wysłać do ludzi siedzących na Windowsie. Jak masz jakiś dobry Linuxowy, który robi również na Windows, to podeślij. Link Zgłoś
douglasmclloyd Dodatek 18.06.07, 21:53 Chodzi mi o taki program, który szyfruje, a odbiorca nie potrzebuje do odczytu żadnego programu. Po prostu załacznik, to programik, który po odpaleniu pyta o hasło i odszyfowuje zawartość. Link Zgłoś
kell99 Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 22:45 douglasmclloyd napisał: > wysłać do ludzi siedzących na Windowsie. Jak masz jakiś dobry Linuxowy, który > robi również na Windows, to podeślij. Rany! Czy to serio uzywasz linuksa?!!! W gnome (od 2.16) jest przeciez zintegrowane szyfrowanie plikow. Generujesz klucz publiczny, potem mozesz kliknac na kazdy plik i go zaszyfrowac (PGP!). Chyba juz prosciej sie nie da! Lapska mi opadaja czytajac takie posty ... serio ... Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 22:56 kell99 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > wysłać do ludzi siedzących na Windowsie. Jak masz jakiś dobry Linuxowy, k > tóry > > robi również na Windows, to podeślij. > > Rany! Czy to serio uzywasz linuksa?!!! > W gnome (od 2.16) jest przeciez zintegrowane szyfrowanie plikow. Generujesz > klucz publiczny, potem mozesz kliknac na kazdy plik i go zaszyfrowac (PGP!). > > Chyba juz prosciej sie nie da! Da się, samorozpakowujący sie plik na hasło. Poza tym, jakim programem odbiroca maila ma to rozszyfrować? Link Zgłoś
kell99 Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 23:19 douglasmclloyd napisał: > Da się, samorozpakowujący sie plik na hasło. Poza tym, jakim programem odbiroca > maila ma to rozszyfrować? > pl.wikipedia.org/wiki/PGP_%28program_kryptograficzny%29 Takie archiwa jakie tworzysz dzialaja tylko na jednym systemie operacyjnym, zwiekszaja rozmiar pliku o dodany dekompresor, nie sa prawdziwym szyfrowaniem i sa w miare latwe do zlamiania (kwestia godzin vs miesiecy czy lat). PGP jest popularne, uniwersalne (na kazda platforme) i przy silnych kluczach praktycznie nie do zlamania. Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 00:33 kell99 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Da się, samorozpakowujący sie plik na hasło. Poza tym, jakim programem od > biroca > > maila ma to rozszyfrować? > > > pl.wikipedia.org/wiki/PGP_%28program_kryptograficzny%29 > Takie archiwa jakie tworzysz dzialaja tylko na jednym systemie operacyjnym, Chyba cie pogięło. > zwiekszaja rozmiar pliku o dodany dekompresor, nie sa prawdziwym szyfrowaniem i > sa w miare latwe do zlamiania (kwestia godzin vs miesiecy czy lat). Podrzucę ci jeden załącznik. Zobaczymy, jak szybko go rozszyfrujesz. Zgoda? > PGP jest popularne, uniwersalne (na kazda platforme) i przy silnych kluczach > praktycznie nie do zlamania. Człowieku, odbiorcy maila, to zwykli zjadacze chleba, a nie taie asy komputerowe, jak ty. Link Zgłoś
kell99 Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 02:06 douglasmclloyd napisał: > Chyba cie pogięło. Serio? Nie pamietam by linuks czy macos uruchamial pliki *.exe > Podrzucę ci jeden załącznik. Zobaczymy, jak szybko go rozszyfrujesz. Zgoda? To archiwum samorozpakowujace nie potrzebuje kodu dekompresora dolaczanego do pliku? A to juz zupelna nowosc. > Człowieku, odbiorcy maila, to zwykli zjadacze chleba, a nie taie asy > komputerowe, jak ty. A kto ci powiedzial ze winrar albo winzip jest codziennoscia dla zjadacza chleba? To, ze takie pliki wysylasz wcale nie znaczy, ze jest to codziennosc. Serio nigdy wczesniej nie slyszales o pgp?! Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 02:40 kell99 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Chyba cie pogięło. > > Serio? Nie pamietam by linuks czy macos uruchamial pliki *.exe Nie rżnij głupa. > > Podrzucę ci jeden załącznik. Zobaczymy, jak szybko go rozszyfrujesz. Zgod > a? > > To archiwum samorozpakowujace nie potrzebuje kodu dekompresora dolaczanego do > pliku? A to juz zupelna nowosc. Pierwszy z brzegu programik. Proste, jak budowa cepa. www.steganos.com/us/products/home-office/locknote/overview/ > > Człowieku, odbiorcy maila, to zwykli zjadacze chleba, a nie taie asy > > komputerowe, jak ty. > > A kto ci powiedzial ze winrar albo winzip jest codziennoscia dla zjadacza > chleba? To, ze takie pliki wysylasz wcale nie znaczy, ze jest to codziennosc. Nie o takie pliki mi chodzi. Wróćmy do postawionego przeze mnie pytania. Program szyfrujący, który tworzy plik na hasło i da się go otworzyć i na Linuxie, i na Windows. > Serio nigdy wczesniej nie slyszales o pgp?! Nie chodzi o mnie, tylko o ludzi, którym chcę wysłać takiego maila, żeby im głowy nie zawracać instalacją czegokolwiek. Link Zgłoś
kell99 Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 03:47 douglasmclloyd napisał: > > Serio? Nie pamietam by linuks czy macos uruchamial pliki *.exe > Nie rżnij głupa. A uruchamia? > Pierwszy z brzegu programik. Proste, jak budowa cepa. Powiedz mi po co mi dodatkowy programik, skoro mam juz zintegrowana otwarta, standardowa implementacje w systemie okienkowym (klikam prawym klawiszem na ikonce i mam opcje 'szyfruj' i 'podpisz'). To tak jakbym sciagal jakis program do ssh czy ftp. > Nie o takie pliki mi chodzi. Wróćmy do postawionego przeze mnie pytania. Progra > m > szyfrujący, który tworzy plik na hasło i da się go otworzyć i na Linuxie, i na > Windows. No wiec ci odpowiadam. PGP albo GPG w jego otwartej implementacji. > Nie chodzi o mnie, tylko o ludzi, którym chcę wysłać takiego maila, żeby im > głowy nie zawracać instalacją czegokolwiek. Skoro nie chcesz zawracac im glowy instalacja czegokolwiek to tworzysz archiwum zip (jednym kliknieciem) i masz plik ktory otworzy kazdy nowoczesny system operacyjny. Po co w takim razie bawic sie w hasla i samorozpakowujace sie archiwa? Skoro wysylasz maile do znajomych to pgp ma sporo zalet: 1) mozesz przygotowac zalacznik tak, ze tylko osoba ktora ma otworzyc zalacznik bedzie w stanie to zrobic, 2) pod linuksem (a i innymi systemami operacyjnymi) przygotowanie takiego pliku zajmuje 2 klikniecia, 3) osoba odbierajaca bedzie miec 100% pewnosc, ze plik dostala od ciebie, a nie od kogos kto sie pod ciebie podszywa, 4) nie bedzie przypadkowego klikniecia na plik wykonywalny i instalacji np wirusa - uruchamianie plikow wykonywalnych z emaila jest IMHO glupota, bo nie zagwarantuje, ze moj kolega dba tak o komputer jak ja, 5) masa kont pocztowych pliki wykonywalne odfiltruje, a plik pgp jest po prostu ciagiem bajtow ktorego program skanujacy nie jest w stanie uruchomic - masz dodatkowa pewnosc transmitujac dane. Zreszta w taki sposob sa szyfrowane nie tylko emaile, ale tez np 'komunikatory', sa programy ktore dzialaja na takiej samej zasadzie - 2ch kluczy, jednego u mnie o ktorym wiem tylko i wylacznie ja, 2giego u osoby z ktora rozmawiam ktory jest publiczny - razem te 2 klucze sluza do szyfrowania wiadomosci przez np gg, msn, aim - wiele firm wymaga takiego programu na kazdym komputerze podlaczonym do sieci by osoba 3cia nie podgladala tego o czym rozmawiasz. pl.wikipedia.org/wiki/Kryptografia_asymetryczna ... Poza tym, ten program ktory pokazales robi pewnie prawie to samo co otwarte pgp. Nie do konca wiem jak wyglada wymiana kluczy, bo jezeli program opiera sie tylko i wylacznie na hasle, to algorytm zabezpieczajacy jest raczej kiepski - chyba, ze twoje hasla sa ogromnymi liczbami pierwszymi, a nie np 'mariusz20' :). Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 15:58 kell99 napisał: > Powiedz mi po co mi dodatkowy programik, skoro mam juz zintegrowana otwarta, > standardowa implementacje w systemie okienkowym (klikam prawym klawiszem na > ikonce i mam opcje 'szyfruj' i 'podpisz'). To tak jakbym sciagal jakis program > do ssh czy ftp. Świetnie, teraz to wyśli mailem. Kto to odczyta, bez zawracania sobie głowy kluczami. Ludzie nie mają pojęcia o sprawach, o których piszesz. Link Zgłoś
luxer Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 06:37 kell99 napisał: > douglasmclloyd napisał: > > > Zainstaluj sobie ten programik (możesz na usb), a później włącz przez win > e. > > Ja bym szczerze nie polecal komukolwiek uruchamiania czegokolwiek przez wine. > W koncu znajdujacy sie w kazdym distro opartym na gnome jest file-roller ktory > obsluzy prawie kazde archiwum tak dlugo jak znajdzie konsolowy program do > kompresji/dekompresji (w kde tez musi byc cos takiego). File-roller jest w Mandrivie, ale .7z nie chce otworzyć :( > rpms.mandrivaclub.com/rpms/mandriva/devel//PByName.html > poszukaj p7zip dla i586 (32 bit intel). Nie ma pakietu dla Mandrivy 2006 jest tylko dla nowszej wersji 2007 ;/ luxer Link Zgłoś
janek0 solucja 19.06.07, 13:08 1. ściągnij z sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=111810&package_id=120924 plik p7zip_4.47.1_x86_linux_bin.tar.bz2 i zapisz go w katalogu /tmp 2. otwórz konsolę i wpisz: cd /tmp bzip2 -dc p7zip_4.47.1_x86_linux_bin.tar.bz2 |tar -x cd p7zip_4.47.1 sudo ./install.sh podaj hasło roota i wciśnij enter 3. masz juz zainstalowanego 7zipa aby rozpakować twój plik wpisz w konsoli 7z x <tu wpisz sciezke do pliku i nazwe pliku do rozpakowania> 4. W moim przypadku (Ubuntu, Gnome 2.16) fileroller automatycznie wykrył 7zipa i dodał go do listy obsługiwanych programów, więc mogę z niego korzystać w środowisku graficznym. Przypuszczam ze Md też to potrafi. Link Zgłoś