Dodaj do ulubionych

rozszerzenie .7z

17.06.07, 12:26
Dzień dobry

Mam plik z rozszerzeniem .7z do otworzenia i nie za bardzo daję sobie z tym
radę. Proszę o pomoc. Korzystam z Mandrivy 2006.

Dziękuję

luxer
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: rozszerzenie .7z 17.06.07, 12:58
      Program nazywa się 7-zip. Jest w wersji okienkowej dla windows oraz w wersji
      konsolowej dla windows i *nixów.

Nie wiem czy graficzny program do dekompresji w mandarynce będzie umiał poradzić
      sobie z tymi plikami, ale z terminala na pewno otworzysz.
    • douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 16:13
      luxer napisała:

> Dzień dobry
      >
      > Mam plik z rozszerzeniem .7z do otworzenia i nie za bardzo daję sobie z tym
      > radę. Proszę o pomoc. Korzystam z Mandrivy 2006.
      >
      > Dziękuję
      >
      > luxer
      >

Zainstaluj sobie ten programik (możesz na usb), a później włącz przez wine.

portableapps.com/apps/utilities/7-zip_portable
      • kell99 Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 17:15
        douglasmclloyd napisał:

> Zainstaluj sobie ten programik (możesz na usb), a później włącz przez wine.

Ja bym szczerze nie polecal komukolwiek uruchamiania czegokolwiek przez wine.
        W koncu znajdujacy sie w kazdym distro opartym na gnome jest file-roller ktory
        obsluzy prawie kazde archiwum tak dlugo jak znajdzie konsolowy program do
        kompresji/dekompresji (w kde tez musi byc cos takiego).

rpms.mandrivaclub.com/rpms/mandriva/devel//PByName.html
        poszukaj p7zip dla i586 (32 bit intel).
        • douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 18:40
          kell99 napisał:

> douglasmclloyd napisał:
          >
          > > Zainstaluj sobie ten programik (możesz na usb), a później włącz przez win
          > e.
          >
          > Ja bym szczerze nie polecal komukolwiek uruchamiania czegokolwiek przez wine.

Ja odpalam do czasu, gdy znajdę linuxowego erzatza.
          • kell99 Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 20:08
            douglasmclloyd napisał:

> Ja odpalam do czasu, gdy znajdę linuxowego erzatza.

Serio? To ilu tych programow nie mozesz znalesc? Bo jak juz wiadomo, 7zip da sie
            obsluzyc bez problemu.
            • douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 21:46
              kell99 napisał:

>
              > > Ja odpalam do czasu, gdy znajdę linuxowego erzatza.
              >
              > Serio? To ilu tych programow nie mozesz znalesc? Bo jak juz wiadomo, 7zip da si
              > e
              > obsluzyc bez problemu.

Co udowadnia ten wątek. ;)
              Wine uzywam do programu szyfrujacego pocztę, lub zalączniki, tak, żebym mógł je
              wysłać do ludzi siedzących na Windowsie. Jak masz jakiś dobry Linuxowy, który
              robi również na Windows, to podeślij.

• douglasmclloyd Dodatek 18.06.07, 21:53
                Chodzi mi o taki program, który szyfruje, a odbiorca nie potrzebuje do odczytu
                żadnego programu. Po prostu załacznik, to programik, który po odpaleniu pyta o
                hasło i odszyfowuje zawartość.
              • kell99 Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 22:45
                douglasmclloyd napisał:

> wysłać do ludzi siedzących na Windowsie. Jak masz jakiś dobry Linuxowy, który
                > robi również na Windows, to podeślij.

Rany! Czy to serio uzywasz linuksa?!!!
                W gnome (od 2.16) jest przeciez zintegrowane szyfrowanie plikow. Generujesz
                klucz publiczny, potem mozesz kliknac na kazdy plik i go zaszyfrowac (PGP!).

Chyba juz prosciej sie nie da!

Lapska mi opadaja czytajac takie posty ... serio ...
                • douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 22:56
                  kell99 napisał:

>
                  > > wysłać do ludzi siedzących na Windowsie. Jak masz jakiś dobry Linuxowy, k
                  > tóry
                  > > robi również na Windows, to podeślij.
                  >
                  > Rany! Czy to serio uzywasz linuksa?!!!
                  > W gnome (od 2.16) jest przeciez zintegrowane szyfrowanie plikow. Generujesz
                  > klucz publiczny, potem mozesz kliknac na kazdy plik i go zaszyfrowac (PGP!).
                  >
                  > Chyba juz prosciej sie nie da!

Da się, samorozpakowujący sie plik na hasło. Poza tym, jakim programem odbiroca
                  maila ma to rozszyfrować?
                  • kell99 Re: rozszerzenie .7z 18.06.07, 23:19
                    douglasmclloyd napisał:

> Da się, samorozpakowujący sie plik na hasło. Poza tym, jakim programem odbiroca
                    > maila ma to rozszyfrować?
                    >
                    pl.wikipedia.org/wiki/PGP_%28program_kryptograficzny%29
                    Takie archiwa jakie tworzysz dzialaja tylko na jednym systemie operacyjnym,
                    zwiekszaja rozmiar pliku o dodany dekompresor, nie sa prawdziwym szyfrowaniem i
                    sa w miare latwe do zlamiania (kwestia godzin vs miesiecy czy lat).
                    PGP jest popularne, uniwersalne (na kazda platforme) i przy silnych kluczach
                    praktycznie nie do zlamania.
                    • douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 00:33
                      kell99 napisał:

>
                      > > Da się, samorozpakowujący sie plik na hasło. Poza tym, jakim programem od
                      > biroca
                      > > maila ma to rozszyfrować?
                      > >
                      > pl.wikipedia.org/wiki/PGP_%28program_kryptograficzny%29
                      > Takie archiwa jakie tworzysz dzialaja tylko na jednym systemie operacyjnym,

Chyba cie pogięło.

> zwiekszaja rozmiar pliku o dodany dekompresor, nie sa prawdziwym szyfrowaniem i
                      > sa w miare latwe do zlamiania (kwestia godzin vs miesiecy czy lat).

Podrzucę ci jeden załącznik. Zobaczymy, jak szybko go rozszyfrujesz. Zgoda?

> PGP jest popularne, uniwersalne (na kazda platforme) i przy silnych kluczach
                      > praktycznie nie do zlamania.

Człowieku, odbiorcy maila, to zwykli zjadacze chleba, a nie taie asy
                      komputerowe, jak ty.
                      • kell99 Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 02:06
                        douglasmclloyd napisał:

> Chyba cie pogięło.

Serio? Nie pamietam by linuks czy macos uruchamial pliki *.exe

> Podrzucę ci jeden załącznik. Zobaczymy, jak szybko go rozszyfrujesz. Zgoda?

To archiwum samorozpakowujace nie potrzebuje kodu dekompresora dolaczanego do
                        pliku? A to juz zupelna nowosc.

> Człowieku, odbiorcy maila, to zwykli zjadacze chleba, a nie taie asy
                        > komputerowe, jak ty.

A kto ci powiedzial ze winrar albo winzip jest codziennoscia dla zjadacza
                        chleba? To, ze takie pliki wysylasz wcale nie znaczy, ze jest to codziennosc.
                        Serio nigdy wczesniej nie slyszales o pgp?!
                        • douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 02:40
                          kell99 napisał:

>
                          > > Chyba cie pogięło.
                          >
                          > Serio? Nie pamietam by linuks czy macos uruchamial pliki *.exe

Nie rżnij głupa.

> > Podrzucę ci jeden załącznik. Zobaczymy, jak szybko go rozszyfrujesz. Zgod
                          > a?
                          >
                          > To archiwum samorozpakowujace nie potrzebuje kodu dekompresora dolaczanego do
                          > pliku? A to juz zupelna nowosc.

Pierwszy z brzegu programik. Proste, jak budowa cepa.
                          www.steganos.com/us/products/home-office/locknote/overview/

> > Człowieku, odbiorcy maila, to zwykli zjadacze chleba, a nie taie asy
                          > > komputerowe, jak ty.
                          >
                          > A kto ci powiedzial ze winrar albo winzip jest codziennoscia dla zjadacza
                          > chleba? To, ze takie pliki wysylasz wcale nie znaczy, ze jest to codziennosc.

Nie o takie pliki mi chodzi. Wróćmy do postawionego przeze mnie pytania. Program
                          szyfrujący, który tworzy plik na hasło i da się go otworzyć i na Linuxie, i na
                          Windows.

> Serio nigdy wczesniej nie slyszales o pgp?!

Nie chodzi o mnie, tylko o ludzi, którym chcę wysłać takiego maila, żeby im
                          głowy nie zawracać instalacją czegokolwiek.
                          • kell99 Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 03:47
                            douglasmclloyd napisał:

> > Serio? Nie pamietam by linuks czy macos uruchamial pliki *.exe
                            > Nie rżnij głupa.

A uruchamia?

> Pierwszy z brzegu programik. Proste, jak budowa cepa.

Powiedz mi po co mi dodatkowy programik, skoro mam juz zintegrowana otwarta,
                            standardowa implementacje w systemie okienkowym (klikam prawym klawiszem na
                            ikonce i mam opcje 'szyfruj' i 'podpisz'). To tak jakbym sciagal jakis program
                            do ssh czy ftp.

> Nie o takie pliki mi chodzi. Wróćmy do postawionego przeze mnie pytania. Progra
                            > m
                            > szyfrujący, który tworzy plik na hasło i da się go otworzyć i na Linuxie, i na
                            > Windows.

No wiec ci odpowiadam. PGP albo GPG w jego otwartej implementacji.

> Nie chodzi o mnie, tylko o ludzi, którym chcę wysłać takiego maila, żeby im
                            > głowy nie zawracać instalacją czegokolwiek.

Skoro nie chcesz zawracac im glowy instalacja czegokolwiek to tworzysz archiwum
                            zip (jednym kliknieciem) i masz plik ktory otworzy kazdy nowoczesny system
                            operacyjny. Po co w takim razie bawic sie w hasla i samorozpakowujace sie archiwa?

Skoro wysylasz maile do znajomych to pgp ma sporo zalet:
                            1) mozesz przygotowac zalacznik tak, ze tylko osoba ktora ma otworzyc zalacznik
                            bedzie w stanie to zrobic,
                            2) pod linuksem (a i innymi systemami operacyjnymi) przygotowanie takiego pliku
                            zajmuje 2 klikniecia,
                            3) osoba odbierajaca bedzie miec 100% pewnosc, ze plik dostala od ciebie, a nie
                            od kogos kto sie pod ciebie podszywa,
                            4) nie bedzie przypadkowego klikniecia na plik wykonywalny i instalacji np
                            wirusa - uruchamianie plikow wykonywalnych z emaila jest IMHO glupota, bo nie
                            zagwarantuje, ze moj kolega dba tak o komputer jak ja,
                            5) masa kont pocztowych pliki wykonywalne odfiltruje, a plik pgp jest po prostu
                            ciagiem bajtow ktorego program skanujacy nie jest w stanie uruchomic - masz
                            dodatkowa pewnosc transmitujac dane.

Zreszta w taki sposob sa szyfrowane nie tylko emaile, ale tez np 'komunikatory',
                            sa programy ktore dzialaja na takiej samej zasadzie - 2ch kluczy, jednego u mnie
                            o ktorym wiem tylko i wylacznie ja, 2giego u osoby z ktora rozmawiam ktory jest
                            publiczny - razem te 2 klucze sluza do szyfrowania wiadomosci przez np gg, msn,
                            aim - wiele firm wymaga takiego programu na kazdym komputerze podlaczonym do
                            sieci by osoba 3cia nie podgladala tego o czym rozmawiasz.

pl.wikipedia.org/wiki/Kryptografia_asymetryczna
                            ...

Poza tym, ten program ktory pokazales robi pewnie prawie to samo co otwarte pgp.
                            Nie do konca wiem jak wyglada wymiana kluczy, bo jezeli program opiera sie tylko
                            i wylacznie na hasle, to algorytm zabezpieczajacy jest raczej kiepski - chyba,
                            ze twoje hasla sa ogromnymi liczbami pierwszymi, a nie np 'mariusz20' :).
                            • douglasmclloyd Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 15:58
                              kell99 napisał:

> Powiedz mi po co mi dodatkowy programik, skoro mam juz zintegrowana otwarta,
                              > standardowa implementacje w systemie okienkowym (klikam prawym klawiszem na
                              > ikonce i mam opcje 'szyfruj' i 'podpisz'). To tak jakbym sciagal jakis program
                              > do ssh czy ftp.

Świetnie, teraz to wyśli mailem. Kto to odczyta, bez zawracania sobie głowy
                              kluczami. Ludzie nie mają pojęcia o sprawach, o których piszesz.
        • luxer Re: rozszerzenie .7z 19.06.07, 06:37
          kell99 napisał:

>
          > > Zainstaluj sobie ten programik (możesz na usb), a później włącz przez win
          > e.
          >
          > Ja bym szczerze nie polecal komukolwiek uruchamiania czegokolwiek przez wine.
          > W koncu znajdujacy sie w kazdym distro opartym na gnome jest file-roller ktory
          > obsluzy prawie kazde archiwum tak dlugo jak znajdzie konsolowy program do
          > kompresji/dekompresji (w kde tez musi byc cos takiego).

File-roller jest w Mandrivie, ale .7z nie chce otworzyć :(

> rpms.mandrivaclub.com/rpms/mandriva/devel//PByName.html
          > poszukaj p7zip dla i586 (32 bit intel).

Nie ma pakietu dla Mandrivy 2006 jest tylko dla nowszej wersji 2007 ;/

luxer
          • janek0 solucja 19.06.07, 13:08
            1. ściągnij z
            sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=111810&package_id=120924
            plik p7zip_4.47.1_x86_linux_bin.tar.bz2 i zapisz go w katalogu /tmp

2. otwórz konsolę i wpisz:
            cd /tmp
            bzip2 -dc p7zip_4.47.1_x86_linux_bin.tar.bz2 |tar -x
            cd p7zip_4.47.1
            sudo ./install.sh
            podaj hasło roota i wciśnij enter

3. masz juz zainstalowanego 7zipa
            aby rozpakować twój plik wpisz w konsoli
            7z x <tu wpisz sciezke do pliku i nazwe pliku do rozpakowania>

4. W moim przypadku (Ubuntu, Gnome 2.16) fileroller automatycznie wykrył 7zipa i
            dodał go do listy obsługiwanych programów, więc mogę z niego korzystać w
            środowisku graficznym. Przypuszczam ze Md też to potrafi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka