Dodaj do ulubionych

pomocy - JAK skopiować tekst ze skanu do Worda?

29.06.07, 19:58
Witajcie,
Jestem tłumaczem i ostatnio trafiło mi się zlecenie, polegające na tym, że mam
przetłumaczyć tekst ze skanów. Czy jest jakikolwiek sposób na to, aby tekst ze
skanów "skopiować" i przenieść do Worda, tak aby tam z pomocą np. Wordfasta
normalnie go przetłumaczyć. Bardzo by mi to usprawniło pracę, proszę o pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: pomocy - JAK skopiować tekst ze skanu do Word IP: *.escom.net.pl 29.06.07, 20:03
      Musisz uzyc jakiegos programu do OCR:
      www.google.pl/search?hl=pl&q=OCR&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
      • hunpolka Re: pomocy - JAK skopiować tekst ze skanu do Word 29.06.07, 20:07
        Czy są to programy darmowe? Czy mógłbyś podać mi jakieś przykładowe nazwy tych
        programów?
        • Gość: Kolobos Re: pomocy - JAK skopiować tekst ze skanu do Word IP: *.escom.net.pl 29.06.07, 20:11
          Nie znam darmowych pod windows. Sprobuj moze FineReader w wersji trial.
          • hunpolka Re: pomocy - JAK skopiować tekst ze skanu do Word 29.06.07, 20:21
            dzięki serdeczne za pomoc :)
        • jap_1 Re: pomocy - JAK skopiować tekst ze skanu do Word 29.06.07, 22:47
          Żaden OCR nie jest darmowy. Taki program nie tak łatwo zrobić.
          • Gość: Spojler22 Re: pomocy - JAK skopiować tekst ze skanu do Word IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:12
            Nie wiem jak jest z licencją tych, które są dodawane do drukarek. Raczej nie są
            darmowe, ale może można je sobie ściągnąć ze strony producenta twojej drukarki?
    • Gość: ala darmowe OCR IP: *.chello.pl 29.06.07, 23:51
      znalzałam takie "cuś"

www.zdnet.de/downloads/weekly/17/weekly_344-wc.html
      www.zoom.idg.pl/ftp/mac_350/DigitEyeOCR%201.1.html
      www.google.pl/search?hl=pl&q=OCR+freeware&lr=
      osobiście polecam ABBY FineReader'a
      nawet jako shareware powinien spełnić twoje oczekiwania
      • etom Re: darmowe OCR 30.06.07, 02:21
        free - www.idg.pl/ftp/mac_350/DigitEyeOCR.1.1.html
        trial - www.idg.pl/ftp/pc_14640/Intelliant.OCR.1.1.0.html
        • etom Re: darmowe OCR 30.06.07, 02:25
          trial -
          manager.money.pl/hitech/programy/programy,readiris;pro;11;corporate;edition,85,plik.html
          • jap_1 Re: darmowe OCR 30.06.07, 22:58
            Prawda jest niestety brutalna. Dobry program OCR to efekt wieloletniej pracy
            dobrej firmy. To praca na pograniczu sztucznej inteligencji. Powstają w ten
            sposób kolejne wersje programu coraz doskonalsze. Żadne freewary nie są tu
            konkurencją, bo ich twórcy nie dysponują odpowiednim potencjałem, aby stworzyć
            coś na odpowiednim poziomie. To jest kwestia skuteczności rozpoznania znaków i
            formatów. Co mi z tego, że program rozpozna poprawnie 90% znaków, jak potem
            muszę spędzić godziny nad korektą i pracowicie poprawiać literki, dobierać
            rodzaj i wielkość czcionki, ustawiać tabulacje, poprawiać formaty, bo akurat w
            tekście był rysunek itp. Myślę o poważnej pracy, a nie obróbce jednej stronki na
            pół roku. Do skanerów są dołączane programy, ale z reguły w starszych wersjach.
            Między kolejnymi wersjami są z reguły duże różnice jakościowe. Tu każdy procent
            skuteczności jest na wagę złota. Ale oczywiście do doraźnych zadań i takie
            starsze wersje są już dużym ułatwieniem.
            • robaczek-parszywek Re: darmowe OCR 06.09.07, 11:58
              no chyba że taki program będzie open source. wtedy cykl życia produktu jest
              długi i może nad nim praceować bardzo wielu programistów.
              • jap_1 Re: darmowe OCR 06.09.07, 12:08
                robaczek-parszywek napisał:

> no chyba że taki program będzie open source. wtedy cykl życia produktu jest
                > długi i może nad nim praceować bardzo wielu programistów.

Teoretycznie, tak. Ale jakoś się nikt nie wyrywa do tej roboty. Jeśli nawet
                powstał jakiś program OCR w open source, to rozpoznaje tylko angielski, czyli
                żadnych znaków regionalnych, a i skuteczność jest taka sobie.
                • robaczek-parszywek Re: darmowe OCR 06.09.07, 12:45
                  wlaśnie przeglądam jak to wygląda w opensource. Jak na razie nie mam opinii o
                  tych programach.
                  ostanio google wyszło z ciekawym projektem w tej dziedzinie. Mam nadzieje ze cos
                  z tego wynikinie. Ze wsparciem goole to ma spore szanse powodzenia.
                  tiny.pl/5bfw
                  www.pctips.pl/news/109034/100.html
                  • bokaj Re: darmowe OCR 06.09.07, 19:36
                    FineReader w wersji Sprint 5 był swego czasy dołączony do Entera. warto looknąć
                    na strony z oprogramowaniem, bo chyba ta wersja została "puszczona" przez
                    producenta po pewnym czasie jako free... (sam mam tę wersję z Entera - sprawuje
                    się bardzo dobrze, choć, oczywiście, do wyższych wersji wiele jej brakuje - ale
                    drukowane teksty odczytuje bardzo sprawnie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka