Dodaj do ulubionych

laptop - prośba do doświadczonych

IP: *.ists.pl 03.08.07, 09:58
Rzecz wydawałaby się prosta: wchodzisz, kupujesz, płacisz. A jednak...
Kiedy pytam o poradę słyszę: nie ma znaczenia, cokolwiek weźmiesz, dla twoich
potrzeb wystarczy/ przynajmniej duo, pamięć 512 - zapomnij.
No i tak się miotam, bo stwierdzenie SATA, celeron, DDR, itp, itd nic mi nie
mówią:( Moze jakas ściąga ...

A moje potrzeby/wymagania są takie:
1) Jak najtaniej, ale nie całkowite badziewie (wolę dopłacić)
2) Pracuje szybko. Mam na myśli różne aplikacje biurowe, otwartych kilka
dokumentów, stron internetowych
3)Na grach, grafice nie zależy mi specjalnie (aczkolwiek miło by było gdyby
cos z nowosci obsługiwało)

I co radzicie?
Da się kupić w granicach 2 tys., czy lepiej dołożyć? Na jakie określenia,
parametry zwracać uwagę? Mulasty i zawieszający ciagle komp wkurza mnie
strasznie. Na razie pewnik jest jeden, aby nie kupować VISTY (sama nie mam
doświadczeń na tym systemie).
Pomóżcie, proszę!
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: laptop - prośba do doświadczonych 03.08.07, 10:13
      > 2) Pracuje szybko. Mam na myśli różne aplikacje biurowe, otwartych kilka
      > dokumentów, stron internetowych

Do tego wywtarczaly komputery sprzed 5 lat. Komputer zaczyna wolniej pracowac,
      poniewaz uzytkoniek nie dba o system (zdefragmentowany dysk, zasmiecony rejestr,
      uruchomione niepotrzebne aplikacje i uslugi). Potrzebujesz wlasciwie jak
      najwiecej pamieci RAM. Reszta to sprawa drugorzedna.
      • Gość: blondynka Re: laptop - prośba do doświadczonych IP: *.ists.pl 03.08.07, 10:40
        Dzięki, jestem ogromnie wdzięczna za każdą podpowiedź:) 2 tys jestem w stanie
        zapłacic od reki, resztę musiałabym pożyczyć i stąd moje rozterki.

> Do tego wywtarczaly komputery sprzed 5 lat.

Nie wiem, czy to było 5 czy więcej lat temu, ale pamiętam, że przy jednej sztuce
        (ponoć nowej, ale słabej), męczyłam się okropnie. Byc może rzeczywiście to była
        kwestia serwisu (inni byli za to odpowiedzialni). Dlatego zastanawiam się, bo z
        jednej strony nie chcę przepłacać, a drugiej - komp musi w miarę szybko i
        sprawnie pracować przy kilku otwartych aplikacjach (programach, stronach). Mam
        zerowe pojęcie, jeśli chodzi o "bebechy" i ścisle techniczną stronę urzadzenia:(

>Potrzebujesz wlasciwie jak
        > najwiecej pamieci RAM.

czyli przynajmniej ile? 512 MB wystarczy? Czy lepiej 1024? Czy oprócz cyferek
        wielkosciowych inne okreslenia (np DDR 2) widniejące przy hasle "pamięć" mają
        znaczenie?

>Reszta to sprawa drugorzedna.

Sprzedawca powiedział mi, że jeśli nie będę mieć duo, to sam intel core będzie
        spowalniał i zawieszał pracę przy otwartych kilku oknach. Jam zielona ...To
        bedzie mój pierwszy osobisty komp.
        • Gość: Greg Re: laptop - prośba do doświadczonych IP: *.acn.waw.pl 03.08.07, 10:54
          Wszystko kwestia jakości - oprócz laptopa mam jeszcze komputer stacjonarny
          sprzed może nie 5, ale 4 lat, działający pięknie: stabilnie i wydajnie - to tak
          celem wstępu.
          Co do pamięci - jej typ (DDR, DDR2) będzie zdeterminowany typem lapa, w
          większości nowych jest już DDR2, zaś ilość zależy od zastosowań (minimum do
          wygodnej pracy to 512MB, prawdziwy spokój zaczyna się od 1GB (mało odwołań do
          pliku stron). Nie rozumiem natomiast tego "parcia" w stronę procesorów
          dwurdzeniowych - OK, mają one swoje zalety, ale ujawniają je w programach
          potrafiących je wykorzystać. Do codziennej pracy wystarczy wręcz Celeron M
          (mam "pod kontrolą" dwa lapy w konfiguracjach "budżetowych", które całkiem
          dobrze sobie radzą), zwykły jednordzeniowych Pentium M tym bardziej. Tutaj
          działa marketing - sprzedawcy mają nakaz "wypchnąć" taki-a-taki towar i stosują
          często idiotyczne sztuczki.
          • Gość: blondynka Re: laptop - prośba do doświadczonych IP: *.ists.pl 03.08.07, 11:07
            > Wszystko kwestia jakości - oprócz laptopa mam jeszcze komputer stacjonarny
            > sprzed może nie 5, ale 4 lat, działający pięknie: stabilnie i wydajnie - to tak

Stacjonarny to chyba jednak inna bajka. Ja tez ostatnio pracowałam na
            kilkuletnim. Bez zastrzeżeń.

>prawdziwy spokój zaczyna się od 1GB

OK, no to chyba mam kolejny pewnik

>Nie rozumiem natomiast tego "parcia" w stronę procesorów
            > dwurdzeniowych - OK, mają one swoje zalety, ale ujawniają je w programach
            > potrafiących je wykorzystać.

Np? Ja to w ogóle mało rzeczy technicznych rozumiem i nie ma żadnego "parcia" na
            wnikanie w szczegóły dokąd mnie nie przyciśnie. No i właśnie zaczęło ...:(

>Do codziennej pracy wystarczy wręcz Celeron M
            > (mam "pod kontrolą" dwa lapy w konfiguracjach "budżetowych", które całkiem
            > dobrze sobie radzą), zwykły jednordzeniowych Pentium M tym bardziej.

A czym sie rózni Penton od Celerona? Teraz wszędzie widzę intel celeron.

>Tutaj działa marketing - sprzedawcy mają nakaz "wypchnąć" taki-a-taki towar i
            >stosują często idiotyczne sztuczki.

szczególnie jak widzą "blondynkę" ;)
            Tak na marginesie, niektórzy sprzedawcy w hipermarketach, to w ogóle mają
            niewiele większe pojęcie niż ja...
            A na temat acera dobre macie zdanie?
            • Gość: Greg Re: laptop - prośba do doświadczonych IP: *.acn.waw.pl 03.08.07, 16:56
              Inna bajka? Niekoniecznie - i to, i to jest tej samej architektury. OK, ad rem -
              procesor dwurdzeniowy nie jest ekwiwalentem jednordzeniowego o dwa razy
              większej mocy czy prędkości (jak próbują udowadniać niektóre kłamliwe reklamy),
              po prostu może równocześnie przetwarzać więcej danych, ale wykorzystać to tylko
              mogą programy, w których dopuszczalnej jest takie przetwarzanie (jeśli masz
              tylko sekwencję czynności a->b->c->d itd. to nic ci po takim procesorze, bo i
              tak kroki muszą być wykonane po kolei) - być może np. do obróbki grafiki czy
              filmów.
              Dalej - Pentium M (nie wnikając w szczegóły budowy) jest wydajniejszy od
              Celerona M o takim samym, a może nawet wyższym taktowaniu. Do zajęć "domowo-
              studenckich", czyli muzyka, filmy, pisanie etc. wystarczy praktycznie dowolny
              obecnie dostępny Celeron M.
              • Gość: blondynka Grek - Celeron M IP: *.ists.pl 07.08.07, 10:15
                Umknęła mi Twoja jedna, znacząca dla mnie wypowiedź.

>Do zajęć "domowo-
                > studenckich", czyli muzyka, filmy, pisanie etc. wystarczy praktycznie >dowolny
                obecnie dostępny Celeron M.

Tak mnie z tym Celeronem M nastraszyli, że pomyślałam, iż nawet płytki ze
                zdjęciami nie oglądnę, czy mało wymagającego pod względem grafiki filmu lub
                prostej gry.

Jak sądzisz, czy możliwe jest, aby nowe lapki miały DVD bez nagrywarki? Na temat
                nagrywarki ani słowa w opisie.
                • Gość: Greg Re: Grek - Celeron M IP: *.acn.waw.pl 07.08.07, 11:10
                  Straszą, bo mają odgórne polecenie sprzedawać co innego. Z normalną
                  pracą problemu nie będzie, co do gier - vide wymagania konkretnej
                  pozycji.
                  Zaś odnośnie nagrywarki - różnie ona bywa w ofercie oznaczana:
                  DVDRW, DVD-Multi itp., chociaż faktycznie jeszcze niedawno widziałem
                  gdzieś lapy bodaj HP z napędami combo (CDRW/DVD).
                  • Gość: blondynka Re: GREG - Celeron M IP: *.ists.pl 07.08.07, 11:45
                    Gier właściwie nie używam w ogóle, więc pytam tak na wyrost, bo z pewnością
                    kiedyś na jakąś się skuszę. Zdjęcia czy też amatorskie nagrania video lubię
                    oglądnąć ; na jakości aż tak mi nie zależy, ale gdyby w ogóle się nie dało, to
                    zachwycona nie byłabym. I tak myślę może kiedyś dało by się do jakiegoś programu
                    TV dostosować. Upatrzony model ma właśnie Cel. M, więc drążę temat.
                    W opisie jest też DVD-/+RW, czyli wygląda na to, że jest nagrywarka.
                    Dzięki:-)
            • Gość: Greg Re: laptop - prośba do doświadczonych IP: *.acn.waw.pl 03.08.07, 16:56
              Jeszcze jedna rzecz - od Acera trzymałbym się z daleka, mocno odbiegają
              jakościowo nawet od budżetowych HP czy Toshib.
              • Gość: asd Re: laptop - prośba do doświadczonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 08:16
                Generalnie lepiej odpuścić sobie dwie pierwsze litery z alfabetu ;)
        • tiges_wiz Re: laptop - prośba do doświadczonych 03.08.07, 10:56
          > Sprzedawca powiedział mi, że jeśli nie będę mieć duo, to sam intel core będzie
          > spowalniał i zawieszał pracę przy otwartych kilku oknach. Jam zielona ...To
          > bedzie mój pierwszy osobisty komp.

1024. 512 moze byc malo, szczegolnie ze ja laptop bedzie mial Viste (choc moim
          zdaniem powinnas poszukac czegos z XP).

img368.imageshack.us/my.php?image=zrzutls0.jpg
          masz wykres uzycia procesora przy wlaczonych wielu aplikacjach (w tym dosc
          duzych takich jak Adobe Incopy, Word, Excel, PowerPoint). Zmienialem okna i
          robilem inne dziwne rzeczy i jak widac procesor praktycznie nic nie robi i sie
          nudzi. Co jakis czas obciazenie na chwile rosnie do 30-40%, a practycznie wynosi
          3-10% i to na starym Pentium4. Z drugiej strony wszytko to zajmuje ponad 400 MB.
          Jak otworzysz dodatkowe dokumenty, to nagle sie okaze ze pamieci jest za malo i
          trzeba korzystac z pliku wymiany, a to spowalnia prace. 1 GB bedzie ok.
          • Gość: blondynka Re: laptop - prośba do doświadczonych IP: *.ists.pl 03.08.07, 11:13
            > 1024. 512 moze byc malo, szczegolnie ze ja laptop bedzie mial Viste (choc moim
            > zdaniem powinnas poszukac czegos z XP).

OK, będzie 1024 i XP

>(w tym dosc
            > duzych takich jak Adobe Incopy, Word, Excel, PowerPoint). Zmienialem okna i
            > robilem inne dziwne rzeczy i jak widac procesor praktycznie nic nie robi i sie
            > nudzi.

Dzieki, własnie o takie konkrety mi chodziło. A w przypadku otwartych kilku
            stron internetowych to rośnie obciążenie?
            Ja to nawet nie wiem, jaki procesor jest w kompie przy którym teraz siedzę:(
            • tiges_wiz Re: laptop - prośba do doświadczonych 03.08.07, 11:18
              > stron internetowych to rośnie obciążenie?
              jezeli jest tam duzo animacji flash, to moze, ale nie powinno na tyle aby
              stanowilo to problem dla nowoczesnego procesora.

Jezeli masz XP albo Viste to wcisnij ctrl-alt-del uruchomi sie Menedżer Zadań
              (albo pokaże sie okno gdzie wybierzesz Menedżera zadań), zmien zakladke na
              wydajnosc i zobacz jak to wyglada na twoim komputerze.
              • Gość: blondynka Re: laptop - prośba do doświadczonych IP: *.ists.pl 03.08.07, 11:42
                > Jezeli masz XP albo Viste to wcisnij ctrl-alt-del uruchomi sie Menedżer Zadań
                > (albo pokaże sie okno gdzie wybierzesz Menedżera zadań), zmien zakladke na
                > wydajnosc i zobacz jak to wyglada na twoim komputerze.

Dzięki, zobaczyłam:) A jak mam sprawdzić na jakim teraz jestem procesorze?

• tiges_wiz Re: laptop - prośba do doświadczonych 03.08.07, 11:45
                  Prawy przycisk myszki na ikonce Moj Komputer i wybierz Właściwości.
                  • Gość: blondynka Re: laptop - prośba do doświadczonych IP: *.ists.pl 06.08.07, 10:45
                    Raz jeszcze dzięki za dotychczasowe rady i proszę o jeszcze :)

Pooglądałam w weekend trochę lapków i niestety zdecydowana większość oferowana
                    jest teraz z Vistą. I tu mam 2 problemy:

1)Jak ta nieszczęsna Vista sprawdza się na co dzień przy pakietach biurowych?
                    Może nie jest tak źle? I przede wszystkim, czy obsługuje się ją tak jak
                    windowsy(XP), czy to całkiem inna bajka (nauka czegoś zupełnie nowego)? Jaką mam
                    pewność, że pliki przeniesione z windowsów będą działać pod vistą? Potrzebuję
                    sprawnego sprzętu, raz czy drugi mogę udać się do serwisu, ale nie mam
                    informatyka pod ręką, więc "numery" na co dzień wykończą mnie:(
                    Czy jest mozliwe, aby ewentualnie wyrzucić vistę i zainstalować windowsy?

2)Słyszy się dookoła, że teraz w lapkach wi-fi to standard. Ale jak mam upewnić
                    się na 100%, czy dany egzemplarz "tak ma", skoro na opisie nie ma o tym mowy,
                    sprzedawca w markecie nawet mnie przebija zielonością, a papierów (instrukcji)
                    dodatkowej brak ?
                    • tiges_wiz Re: laptop - prośba do doświadczonych 06.08.07, 11:05
                      > 1)
                      Nie jest zle (ale wtedy nawet nie myśl o 512 MB) , ale jak juz jest ta Vista, to
                      niech to bedzie Basic Premium ;)
                      Przynajmniej niech Aeroglass pocieszy oko.

> 2)
                      Isntrukcja obsługi, test u sprzedawcy
                      • Gość: blondynka Wlan, vista IP: *.ists.pl 06.08.07, 11:23
                        Tiges, ogromnie Ci dziękuję za wsparcie i cierpliwość.

> > 1) Nie jest zle (ale wtedy nawet nie myśl o 512 MB) , ale jak juz jest ta
                        >>Vista, to niech to bedzie Basic Premium ;)
                        >> Przynajmniej niech Aeroglass pocieszy oko.

Tak, mów do mnie jeszcze...:):):)
                        Obojętne jaki będzie system, decyzję odnośnie pamięci już podjęłam (1024 - jest
                        nawet wybór). Gorzej z tym oprogramowaniem, jestem w kropce...:(

> > 2)
                        > Isntrukcja obsługi, test u sprzedawcy

Nawet ja na to wpadłam! Ale właściciele/kierownicy/personel super-hiper jeszcze
                        nie:( Oczywiście w sklepach specjalistycznych nie ma problemu.

Próbowałam doszukać się w necie opisu Fujitsu-Siemens Li1705 i nie znalazłam w
                        ogóle ogzemplarza, który mnie interesuje:(

I jeszcze jedno: jak się ma komunikacja WLAN do Wi-Fi ?
                        • tiges_wiz Re: Wlan, vista 06.08.07, 11:35
                          > Tak, mów do mnie jeszcze...:):):)
                          Basic Standard, to taka Vista, ktora nie ma wszyskich bajerów ;) dziala, ale jak
                          juz kupuje sie Viste to chociaz mozna nacieszyc oko Aeroglassem (w sumie bajery
                          graficzne, ale za to mile ;)

> Nawet ja na to wpadłam! Ale właściciele/kierownicy/personel super-hiper jeszcze
                          > nie:( Oczywiście w sklepach specjalistycznych nie ma problemu.

to zmienic sklep :D

> I jeszcze jedno: jak się ma komunikacja WLAN do Wi-Fi ?

Wi-Fi ang. "Wireless Fidelity" - bezprzewodowa dokładność) to zestaw standardów
                          stworzonych do budowy bezprzewodowych sieci komputerowych. Szczególnym
                          zastosowaniem WiFi jest budowanie sieci lokalnych opartych na komunikacji
                          radiowej, czyli WLAN (ang. wireless local area network).
                          • Gość: blondynka Re: Wlan, vista IP: *.ists.pl 06.08.07, 11:57
                            > Basic Standard, to taka Vista, ktora nie ma wszyskich bajerów ;)

Aha...:)
                            A tak łopatologicznie: mam pliki w OpOf (różne wersje), wordzie, excelu,
                            korzystam z neta, nie miałam styczności z Vistą czy Linuxem. Kupuję sprzęt z
                            Vistą (już obojętnie którą)- mogę włączać/działać/pracować od razu czy bez
                            informatyka co chwilę się nie obejdzie? Czy wszystkie specjalistyczne programy
                            biurowe/księgowe dostępne w win czyta vista?
                            Czy proste płytki CD,programy które działają pod win, będą też działać pod
                            vistą? Czy przy kazdej grze trzeba się bawic w jakieś sterowniki dodatkowe?
                            Sorry, że tak meczę, ale pracowałam na rózych cudzych kompach i wiem, jak bardzo
                            moze odbiegać standard pracy na poszczególnym osprzęcie. Wiadomo, ze do
                            przegladu, dodatkowej instalacji ściagnę fachowca, ale na co dzień musze radzić
                            sobie sama, a jak czytam rózne opinie, to czasami brrrr...

> to zmienic sklep :D
                            To jest myśl;)

>Szczególnym
                            > zastosowaniem WiFi jest budowanie sieci lokalnych opartych na komunikacji
                            > radiowej, czyli WLAN (ang. wireless local area network).

Czyli mogę mieć bez przeszkód bezprzewodowy internet w takim lapku.

Wiem, że zmieniamy sklep, ale zanim ... czy każdy nowy laptop ma juz teraz
                            nagrywarkę?
                            • Gość: Janusz Re: Wlan, vista IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.07, 12:04
                              Polecam popytać na:
                              www.nhl.pl
                              www.laptopy.info.pl
                            • tiges_wiz Re: Wlan, vista 06.08.07, 12:12
                              > A tak łopatologicznie: mam pliki w OpOf (różne wersje), wordzie, excelu,
                              > korzystam z neta, nie miałam styczności z Vistą

Vista to jest Windows NT 6.0, XP - NT 5.1. Programy biurowe beda dzialac
                              (predzej gry odmawiaja wspolpracy, czasem pomaga tryb zgodnosci, lub nie ma
                              sterownikow do mniektorych urzadzen, ale w laptopie to nie problem). Wiec nie
                              powinno dzialac. Potraktuj ja jako ladniejszego XP ;) Zreszta zawsze mozna
                              wlaczyc klasyczny widok interfejsu ;)

>Czy wszystkie specjalistyczne programy
                              > biurowe/księgowe dostępne w win czyta vista?

prawidłowa odpowiedz: nie, ale musisz miec pecha zeby trafic na takiego ;)

>Czy przy kazdej grze trzeba się bawic w jakieś sterowniki dodatkowe?
                              Nie. Sterowniki juz sa dostepne od dawna dla Visty i od ATI i od NVIDII. Czasem
                              jednak potrzeby jest pacz na gre.

> Czy proste płytki CD,programy które działają pod win, będą też działać pod
                              > vistą?

spora wiekszosc

>czy każdy nowy laptop ma juz teraz
                              > nagrywarkę?

Powinny miec, ale to nie jest regula jakas. Moze jaks tani wynalazek nie miec
                              nagrywarki.

> Czyli mogę mieć bez przeszkód bezprzewodowy internet w takim lapku.

I znowy .. raczej tak ;) ale nie wiadomo do konca :D
                              • Gość: blondynka Re: Wlan, vista IP: *.ists.pl 06.08.07, 12:26
                                > I znowy .. raczej tak ;) ale nie wiadomo do konca :D

Innymi słowy: jestem "za", a nawet "przeciw" ...:)
                                Chyba się już zdecydowałam, mam nadzieję, że nie będzie to mina ...
    • Gość: agag Re: www.sprawdz.to/p2p IP: *.man.poznan.pl 06.08.07, 13:27
      A co sądzicie o Toshibie L40???poważnie się nad nim zastanawiam, ale wciąż
      jestem niezdecydowana...
      • caiber Re: www.sprawdz.to/p2p 08.08.07, 17:56
        A więc ta toshiba l40-13g bo przypuszczam że o nią właśnie chodzi, nie jest taka
        zła i do twoich wymagań starczy w zupełności, choć zawsze możesz skłonić się w
        stronę hp pavilion spodoba ci się zdecydowanie desing na co jako kobieta
        zwrócisz uwagę a i parametry maja dobre, i oprócz pentiuma jest jeszcze amd i
        sprawuje się doskonale w laptopach, sam posiadam amd thurion64x2 i jestem
        zadowolony z osiągów tej platformy, a cena nie będzie znacznie większa od tej
        toshiby. Ale wybór pozostawiam tobie, i trzymaj się zdala od hipermarketów.
        • Gość: blondynka markety IP: *.ists.pl 09.08.07, 10:56
          Ja generalnie trzymam się z dala od "hiper-super". Promocje są często tylko
          promocjami z nazwy. Niemniej kilka razy udało mi się złapać okazję i zapłacić
          dużo mniej niż w innym sklepie, nie tracąc na jakości.W marketach czekają na nas
          2 niebezpieczeństwa: promowana rzecz po zbadaniu rynku okazuje się wcale nie być
          tanią, albo mają jakieś odrzuty z serii, wybrakowane partie i można trafić na
          minę. Z drugiej strony mam firmowy sprzęt grający, który kosztował kilka razy
          więcej niż "straganowe badziewie" i bardzo szybko (jednak po gwarancji)częściowo
          padł, a jakość w porównaniu z ceną też nie była rewelacyjna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka