Gość: Bruno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.03, 18:47 Mam pytanie. Co może być przyczyną tego, że monitor, po jakimś czasie pracy, zmienia kolor na lekko zielony, a potem po kilku sekundach wracają wszystkie kolory ? pozdrawiam Bruno Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: piecyk gazowy Re: Monitor - zmieniające sie kolory IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 07:59 Będę brutalnie szczery: jest to prawdopodbnie kiepski monitor... Link Zgłoś
eech Re: Monitor - zmieniające sie kolory 09.07.03, 15:59 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > Będę brutalnie szczery: jest to prawdopodbnie kiepski monitor... niekoniecznie. w wątku pt. "nietypowy problem z monitorem SONY" piszę o "usterce" (przesuwanie obrazu o jakieś 2mm w lewo i prawo) gdzie zdecydowanie nie jest to kwestia monitora. zresztą odbarwienia też się u mnie pojawiają od czasu do czasu (u mnie na żółtawo) - w serwisie, w innym miejscu mojego miasta po podłączeniu tego monitora nie było tych odbarwień. niektórzy twierdzą że to jakieś pole elektromagnetyczne z zewnątrz może tak wpływać na monitor. pozdr. Link Zgłoś
eech Re: Monitor - zmieniające sie kolory 09.07.03, 16:36 wiesz co, wlasnie do mojego monitora z którym mam to samo co Ty przylożyłem blache 50x50 gr. 2mm, a konkretnie do boku bliżej którego pojawiają mi się te odbarwienia (zresztą nie wiem czy nieprzypadkowo są one bliżej okna) i zniknęły jak ręką odjął. zresztą jak powoli dosuwam i odsuwam tę blachę od tego boku to widać różnice w kolorystyce ekranu bardzo wyraźnie. tak więc u mnie to zdecydowanie na te odbarwienia wpływa jakieś pole z zewnątrz. może to coś związanego z tramwajami za oknem. niestety ta blacha nie pomaga na to denerwujące przesuwanie się obrazu w lewo i prawo, a to mnie przede wszystkim wkurza... Link Zgłoś
berort Re: Monitor - zmieniające sie kolory 09.07.03, 19:48 Sprawdź kabel ma zły styk w gnieździe do karty najlepiej przykręć dobrze Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Monitor - zmieniające sie kolory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 20:26 Cześć zobacz czy w pobliżu nie ma jakiegoś pola elektromagnetycznego nie koniecznie u Ciebie może być u sąsiada.Po prostu przestaw na jakiś czas monitor w inne miejsce,pozdrawiam. Gość portalu: Bruno napisał(a): > Mam pytanie. Co może być przyczyną tego, że monitor, po jakimś czasie pracy, > zmienia kolor na lekko zielony, a potem po kilku sekundach wracają wszystkie > kolory ? > > pozdrawiam Bruno Link Zgłoś
Gość: Jodzon Re: Monitor - zmieniające sie kolory IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.03, 10:26 Hej, Opisz dokladnie sprzet (karta graficzna i monitor, to zobaczymy, ponizej podaje przyklad z mojego zawodowego doswiadczenia. Z doswiadczenia powiem ci, ze jezeli masz nowa karte graficzna i stary monitor (50Hz) to przy wyzszych rozdzielczosciach, monitor ma klopoty z interpretacja sygnalu z karty. Problem znika jezeli kupi sie nowy monitor, powyzej 60Hz. Nie przejmuj sie sterownikami i niczym takim - problem lezy w nikompatybilnym hardware - jezeli uruchomisz wszystko w 640x480 i 256 kolorach, to powinno byc dobrze, jezeli nie, bedziemy szukac dalej - ale musisz opisac sprzet. W kazdym razie, moj problem wydazyl sie na karcie zintegrowanej z pluta (chipset Intela, calkiem nie najnowszej) i monitorze Hyundai DeLux Scan 15 (albo jakos tak) NArka, daj znac. Link Zgłoś
marcinlive Re: Monitor - zmieniające sie kolory 12.07.03, 23:43 Dzieki za poruszenie tematu. Sprobuje przestawic monitor w inne miejsce, zobacze jak chodzi i dam wam znać. Wlasnie sie dowiedzialem ze moj znajomy tez mial ten sam problem i dał wtedy monitor do serwisu, teraz dziala mu bez zarzutu, kolory wyświetlają sie prawidłowo i nie znikają. Ale zapytam sie go o wiecej szczegółów mianowicie co z nim było nie tak i dam wam znać. Pozdrawiam wszystkich z Forum :) Bruno Link Zgłoś
Gość: wesoły ślimak Re: Monitor - zmieniające sie kolory IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 13.07.03, 03:31 Daj sobie spokój z polem magnetycznym, Tobie cały monitor zmienia kolor. Zdycha Ci monitor, karta, lub masz gdzieś zły styk. Na początek podokręcaj wszysko i podopychaj (przewody, kartę graf.). Potem zacznij się martwić. Powodzenia. Link Zgłoś