Dodaj do ulubionych

Monitor - zmieniające sie kolory

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.03, 18:47
Mam pytanie. Co może być przyczyną tego, że monitor, po jakimś czasie pracy,
zmienia kolor na lekko zielony, a potem po kilku sekundach wracają wszystkie
kolory ?

pozdrawiam Bruno
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Monitor - zmieniające sie kolory IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 07:59
      Będę brutalnie szczery: jest to prawdopodbnie kiepski monitor...
      • eech Re: Monitor - zmieniające sie kolory 09.07.03, 15:59
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Będę brutalnie szczery: jest to prawdopodbnie kiepski monitor...

niekoniecznie. w wątku pt. "nietypowy problem z monitorem SONY" piszę
        o "usterce" (przesuwanie obrazu o jakieś 2mm w lewo i prawo) gdzie zdecydowanie
        nie jest to kwestia monitora. zresztą odbarwienia też się u mnie pojawiają od
        czasu do czasu (u mnie na żółtawo) - w serwisie, w innym miejscu mojego miasta
        po podłączeniu tego monitora nie było tych odbarwień. niektórzy twierdzą że to
        jakieś pole elektromagnetyczne z zewnątrz może tak wpływać na monitor. pozdr.
    • eech Re: Monitor - zmieniające sie kolory 09.07.03, 16:36
      wiesz co, wlasnie do mojego monitora z którym mam to samo co Ty przylożyłem
      blache 50x50 gr. 2mm, a konkretnie do boku bliżej którego pojawiają mi się te
      odbarwienia (zresztą nie wiem czy nieprzypadkowo są one bliżej okna) i zniknęły
      jak ręką odjął. zresztą jak powoli dosuwam i odsuwam tę blachę od tego boku to
      widać różnice w kolorystyce ekranu bardzo wyraźnie. tak więc u mnie to
      zdecydowanie na te odbarwienia wpływa jakieś pole z zewnątrz. może to coś
      związanego z tramwajami za oknem. niestety ta blacha nie pomaga na to
      denerwujące przesuwanie się obrazu w lewo i prawo, a to mnie przede wszystkim
      wkurza...
    • berort Re: Monitor - zmieniające sie kolory 09.07.03, 19:48
      Sprawdź kabel ma zły styk w gnieździe do karty najlepiej przykręć dobrze
    • Gość: kiki Re: Monitor - zmieniające sie kolory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 20:26
      Cześć zobacz czy w pobliżu nie ma jakiegoś pola elektromagnetycznego nie
      koniecznie u Ciebie może być u sąsiada.Po prostu przestaw na jakiś czas monitor
      w inne miejsce,pozdrawiam.

Gość portalu: Bruno napisał(a):

> Mam pytanie. Co może być przyczyną tego, że monitor, po jakimś czasie pracy,
      > zmienia kolor na lekko zielony, a potem po kilku sekundach wracają wszystkie
      > kolory ?
      >
      > pozdrawiam Bruno
    • Gość: Jodzon Re: Monitor - zmieniające sie kolory IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.03, 10:26
      Hej,

Opisz dokladnie sprzet (karta graficzna i monitor, to zobaczymy, ponizej podaje
      przyklad z mojego zawodowego doswiadczenia.

Z doswiadczenia powiem ci, ze jezeli masz nowa karte graficzna i stary monitor
      (50Hz) to przy wyzszych rozdzielczosciach, monitor ma klopoty z interpretacja
      sygnalu z karty. Problem znika jezeli kupi sie nowy monitor, powyzej 60Hz. Nie
      przejmuj sie sterownikami i niczym takim - problem lezy w nikompatybilnym
      hardware - jezeli uruchomisz wszystko w 640x480 i 256 kolorach, to powinno byc
      dobrze, jezeli nie, bedziemy szukac dalej - ale musisz opisac sprzet.

W kazdym razie, moj problem wydazyl sie na karcie zintegrowanej z pluta
      (chipset Intela, calkiem nie najnowszej) i monitorze Hyundai DeLux Scan 15
      (albo jakos tak)

NArka, daj znac.
    • marcinlive Re: Monitor - zmieniające sie kolory 12.07.03, 23:43
      Dzieki za poruszenie tematu.

Sprobuje przestawic monitor w inne miejsce, zobacze jak chodzi i dam wam znać.

Wlasnie sie dowiedzialem ze moj znajomy tez mial ten sam problem i dał wtedy
      monitor do serwisu, teraz dziala mu bez zarzutu, kolory wyświetlają sie
      prawidłowo i nie znikają. Ale zapytam sie go o wiecej szczegółów mianowicie co
      z nim było nie tak i dam wam znać.

Pozdrawiam wszystkich z Forum :)
      Bruno

• Gość: wesoły ślimak Re: Monitor - zmieniające sie kolory IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 13.07.03, 03:31
        Daj sobie spokój z polem magnetycznym, Tobie cały monitor zmienia kolor. Zdycha
        Ci monitor, karta, lub masz gdzieś zły styk. Na początek podokręcaj wszysko i
        podopychaj (przewody, kartę graf.). Potem zacznij się martwić.
        Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka