Dodaj do ulubionych

co wybrać am2 czy c2d?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 13:33
Witam. jestem na etapie kompletowania sprzętu. Nie gram w gry zbyt wiele (albo
wcale). Nie wiem czy warto inwestOWAC W c2d czy wybrac starszego ale tańszego
am2? Komputer miałby być używany do authoringu dvd, obsługi vsti, tworzenia
grafiki i generalnie multimediów. W gierki od czasu do czasu może. Posadam
nagrywarkę cd i dvd oraz 2 dyski ata więc płyta musiałaby miec 2 porty ATA a w
płytach pod c2d to już wszystko raczej na 1 slocie
Może mi ktoś poóc jaki sprzęt powinienem brać? Czy wstawiac na mocniejszy CPU
czy więcej zainwestowac w ram? Nie znam się za bardzo wiec pytam
I jeszcze jedno - jakie są perspektywy przed am2? Nowe procesory będa miały
nową stopkę czy będzie można rozwinąc ten system?
Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: co wybrać am2 czy c2d? IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.07, 14:13
      na płytach am2 także jest obecnie tylko 1 złącze ata. POd jedno złącze ata
      możesz podpiąć dwa urządzenia.
      perspektywy przed am2 są takie ze nowa podstawka am+ będzie kompatybilna z
      obecnymi rozwiązaniami. AM+ wprowadzi lepsze zarządzanie energią i HT 3.0. W
      płytach am+ będzie można zainstalować athlony am2, podobnie na płytach am2
      będzie można zainstalować athlona am+. jednak w takim przypadku nie skorzystasz
      z nowych funkcjonalności wprowadzonych przez am+.
      różnica w cenach zależy od tego jaka konfiguracje porównujemy. W low-endzie
      różnica między athlon X2 3800+ a pentium dual core 2160 to jakieś 50 zł, tyle
      pentium sie łatwo i wysoko podkręca.
      • Gość: dede Re: co wybrać am2 czy c2d? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 14:36
        > będzie można zainstalować athlona am+. jednak w takim przypadku nie skorzystasz
        > z nowych funkcjonalności wprowadzonych przez am+.

Nie bardzo rozumiem... Z czego nie będę mógł skorzystać? Myslę o płycie DFI
        infinity ultra nf4. ma 2 sloty. Szkoda ze nie ma już abitów KN9. Wiem ze Intele
        łatwo sie podkręca ale chciałem się dowiedzieć jak właśnie wyglada sprawa
        przyszłosci am2 - czy nie wywalam pieniędzy na coś co po roku będzie
        niereformowalne. Póki co jakoś tam jest
        • Gość: czerstwa żabka Re: co wybrać am2 czy c2d? IP: *.frank-hosting.de 02.11.07, 14:44
          Jaki kolo. Komputerów nie kupuje sie na lata. Za jakiś czas i tak będzie trzeba
          wymienić wszystko bo oprócz podstawki dojdzie kilka innych "niezbędnych" nowinek
          na płycie głównej, interes musi się kręcić.

Gościu wcześniejszy ładnie napisał, że niedługo wejdzie podstawaka AM2+, ale że
          będzie kompatybilna z proceroami pod AM2. Inaczej mówiąc będzie można używać
          procesorów AM2+ w aktualnej podstawce, ale nie będą dostępne jakieś tam nowe
          bajerki.
    • Gość: helga77 Re: co wybrać am2 czy c2d? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.11.07, 14:57
      Poczekać jeszcze dwa tygodnie, bo wchodzą phenomy i am2+. ;)

A ogólnie to temat rzeka. Różne media markty i inne sklepy (nie) dla idiotów
      lubią krzyczeć o c2d jako najwydajniejszym procesorze na rynku, ale w praktyce
      różnice między a64 x2, a c2d w tym samym przedziale cenowym są widoczne dopiero
      po podkręcaniu. I high-endzie, czyli procesorach najwyższej klasy, bo tam amd
      póki co nie ma żadnej oferty. Jeśli chodzi o "perspektywy", to tu wygrywa
      zdecydowanie amd, bo u intela co procesor, to nowa podstawka. Osobiście
      radziłbym ci wybrać jakiegoś athlonka na jądrze brisbane, jeżeli twój zestaw
      kosztuje do trzech tysięcy. Przy droższych kompach opłaca już się inwestować w
      dobrego core 2 duo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka