Dodaj do ulubionych

LCD - trudna sztuka wyboru

IP: *.ssn.pl / localhost 29.07.03, 13:58
Mam pytanko.
Planuję zakup panela LCD. Pochodziłam, pooglądałam, poczytałam troszke na ten
temat. Jak sądzicie, której firmy generalnie sprzęt kupić najlepiej: LG,
Samsung czy NEC?
Modele upatrzone, tylko, jak to baba, zdecydować się nie potrafię:))))))))))
pozdrawiam, eve
Obserwuj wątek
    • Gość: ssaczek Tylko NEC!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.03, 15:08
      • Gość: eve Re: Tylko NEC!!!!! IP: *.ssn.pl / localhost 29.07.03, 15:11
        właśnie to samo powiedział mi kolega:]
      • Gość: MsX e tam IP: *.com / 10.10.233.* 29.07.03, 15:51
        Ja mam samsunga 171N i jestem bardzo zadowolony. wazne jest aby sprawdzic czy
        monitor nie ma martwych albo goracych pikseli (w rozdzielczosci odpowiadajacej
        przekatnej czyli 1027x768 dla 15" i 1280x1024 dla 17"), czas reakcji nie
        wiecej niz 25ms i warunki gwarancji (np. belinea jest po prostu smieszna z
        okresleniem pola martwych pikseli)
        • Gość: eve Re: e tam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.03, 18:27
          z tych trzech (no niestety mam ograniczenia finansowe) tylko samsung ma czas
          reakcji 25, pozostale 30. ale z tego co czytalam - 30 jest ok.
    • Gość: piecyk gazowy Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: *.visp.energis.pl 29.07.03, 18:15
      Monitor przed zakupem każ podłączyć w sklepie i sprawdź czy jest ostry obraz.

Inne egzemplarze tego samego monitora (tego samego modelu) mogą inaczej
      (lepiej/gorzej) wyświetlać obraz. Widziałem to na przykładzie LG i Belinea.
      • Gość: r. Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: 129.159.180.* 31.07.03, 10:20
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Monitor przed zakupem każ podłączyć w sklepie i sprawdź
        czy jest ostry obraz.

hehe, coś ci się pomyliło chyba! Widziałeś kiedyś
        nieostry obraz na LCD??? Jeśli tak, to pora wybrać się do
        okulisty. Należy sprawdzać przede wszystkim, czy nie ma
        zepsutych punktów (stale zapalonych lub zgaszonych)
        • Gość: piecyk gazowy Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.03, 13:27
          Gość portalu: r. napisał(a):

> hehe, coś ci się pomyliło chyba! Widziałeś kiedyś
          > nieostry obraz na LCD???

He, he, he! Widziałem! Na belinei i LG - aż mi oczy bolały. Prawie taki sam
          efekt, jak przy pracy na CRT z 60 HZ, z tym że tu (LCD) oczy bolą od patrzenia
          na rozmazane literki.

> Należy sprawdzać przede wszystkim, czy nie ma
          > zepsutych punktów (stale zapalonych lub zgaszonych)

Tak, to też należy sprawdzać.
          • Gość: r. Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: 129.159.180.* 31.07.03, 16:56
            Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Gość portalu: r. napisał(a):
            >
            > > hehe, coś ci się pomyliło chyba! Widziałeś kiedyś
            > > nieostry obraz na LCD???
            >
            > He, he, he! Widziałem! Na belinei i LG - aż mi oczy
            bolały. Prawie taki sam
            > efekt, jak przy pracy na CRT z 60 HZ, z tym że tu (LCD)
            oczy bolą od patrzenia
            > na rozmazane literki.

To pewnie skutki używania rozdzielczości innej niż ma
            matryca przy kiepskim skalowaniu. Ja takie coś widziałem
            tylko na laptopie, bo mój monitor nie wprowadza żadnych
            zniekształceń i np. ekran w 1024x768 (matryca ma
            1280x1024) wygląda tak, że nie zorientowałbyś sie, że
            jest skalowany. Problem ten dotyczy zapewne tylko
            starszych/najtańszych monitorów... choc ja nie widziałem
            takiego przypadku...
            • Gość: piecyk gazowy Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: *.visp.energis.pl 31.07.03, 18:16
              Gość portalu: r. napisał(a):

> To pewnie skutki używania rozdzielczości innej niż ma
              > matryca przy kiepskim skalowaniu.

Ufff, niewierny Tomasz... Mieliśmy monitory Belinei (chyba 4), jeden EWIDENTNIE
              wyświetlał niewyraźny obraz, wymienili parę dni po zakupie na inny.

Koleżanka ma LG, bez względu na to w jakiej rozdzielczości pracuje obraz jest
              nieostry, literki są „podwójne” itp. (Ja bym z takim monitorem ze sklepu nie
              wyszedł).
              • 3telnick Re: LCD - trudna sztuka wyboru 01.08.03, 15:25
                Jak ktoś nie wierzy w nieostry obraz to niech zajrzy do pierwszego lepszego
                sklepu (vide: Vobis). Stoi tam np. NEC (zresztą najdroższy z tych co mają) i
                obraz na nim jest niewyraźny i falujący (podejrzewam że ma ustawioną niższą
                rozdzielczość niż naturalna matrycy i do tego coś sieje - jakiś zasilacz czy
                karta). Obok stoi monitor o 1000 tańszy i obraz żyleta, hehehe
                Ogólnie trzeba sprawdzić:
                - hot/dead pixels (na czarnym/białym/niebieskim/zielonym/czerwonym tle ekranu)
                - czas reakcji 25-30 ms jest bardzo dobry
                - kąt widzenia (szczególnie góra-dół)
                potem są takie tam drobiazgi jak typ zastosowanej matrycy, a co za tym idzie
                odwzorowanie kolorów, kontrast i jasność, i kilka innych ale można to
                szczególnie przy skromnym budżecie pominąć :)
    • Gość: miki Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 23:23
      czesc jesli moge doradzic to polecam IIYAMA 15"PRO LINE E380S TFT OSD biały
      lub IIYAMA 15" PRO LINE E380S-B TFT OSD czarny (zobacz www.spat.pl lub
      www.iiyama.com.pl)pozdrawiam

Gość portalu: eve napisał(a):

> Mam pytanko.
      > Planuję zakup panela LCD. Pochodziłam, pooglądałam, poczytałam troszke na ten
      > temat. Jak sądzicie, której firmy generalnie sprzęt kupić najlepiej: LG,
      > Samsung czy NEC?
      > Modele upatrzone, tylko, jak to baba, zdecydować się nie potrafię:))))))))))
      > pozdrawiam, eve
    • Gość: Anonim Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: *.acn.waw.pl 30.07.03, 13:54
      Gość portalu: eve napisał(a):

> Mam pytanko.
      > Planuję zakup panela LCD. Pochodziłam, pooglądałam, poczytałam troszke na ten
      > temat. Jak sądzicie, której firmy generalnie sprzęt kupić najlepiej: LG,
      > Samsung czy NEC?
      > Modele upatrzone, tylko, jak to baba, zdecydować się nie potrafię:))))))))))
      > pozdrawiam, eve

Z tych trzech to tylko NEC. Jednak bardzo często zdarza się, że ma on
      stosunkowo dużo martwych pikseli od razu fabrycznie. Normą dla monitora 17"
      jest chyba do 5 włącznie, co oznacza, że często jest już ok. 4 pikseli
      martwych. Ja kupiłem Philipsa 17" i mam tylko jednego padniętego pikselka,
      którego w ogóle nie widać. Tak więc polecam także Philipsa i proponuję zawęzić
      wybór do tych dwóch producentów.

Pozdrawiam
      • Gość: eve Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: *.ssn.pl / localhost 30.07.03, 14:39
        no dobra, bedzie NEC (jak powiedzial kolega - mercedes wsrod tych monitorow;)))
        ale 15".
        czy rzeczywiscie duze jest prawdopodobienstwo trafienia na 'zepsute' piksele? i
        czy bardzo sa one widoczne?
        pozdrawiam i dziekuje
        lajkonik eve
        • Gość: rychu Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.03, 15:11
          NEC i SONY chwalą się żę ichnie nie mają a jak mają to wymieniają w robocie
          mam AOC 17 i mam jednego, widać go tylko na jednolitym tle.
          • Gość: Anonim Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: *.acn.waw.pl 30.07.03, 18:28
            Gość portalu: rychu napisał(a):

> NEC i SONY chwalą się żę ichnie nie mają a jak mają to wymieniają w robocie
            > mam AOC 17 i mam jednego, widać go tylko na jednolitym tle.

W pierwszej kolejności proponuję dokładnie przestudiować warunki gwarancji,
            gdzie wszystko jest opisane czarno na białym. Co do uwag odnośnie liczby
            martwych pikseli to potwierdzili je znajomi sprzedawcy. NEC ma ich trochę
            więcej standardowo niż Philips i wszystko jest zgodne z warunkami gwarancji.

Pozdrawiam
            • Gość: eve Re: LCD - trudna sztuka wyboru IP: *.ssn.pl / localhost 31.07.03, 12:00
              juz kupilam, na miejscu zrobilismy tesciki (mieli fajny programik do tego) i
              albo nie zauwazylismy nic albo mam szczescie i ani jednego zlego pikselka.
              dzieki wielkie wszystkim za pomoc
              pozdrawiam cieplo
              eve

---------------------
              eve@dilutism.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka