IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 17:56
Zmieniłam skrzynię komputerową, w starej miałam zainstalowany office 2003, czy istnieje możliwość jego legalnego posiadania na nowym komputerze? Posiadam oryginalną płytkę, program był parę lat temu aktywowany na starym komputerze.
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Office 30.01.08, 18:03
      Jeśli jest to wersja BOX (kolorowe pudełko z certyfikatem i duże plastikowe
      pudełko na płytę z kluczem wewnątrz pudełka) to możesz przenieść licencję na
      inny komputer.

Jeśli jednak jest to OEM ("szare" pudełko z przyklejoną licencją OEM, w środku
      płyta w kartonowej kopercie z przyklejonym certyfikatem, klucz na certyfikacie)
      to nie możesz przenieść licencji na inny komputer.
      • Gość: baha Re: Office IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 18:13
        niestety OEM
        • Gość: T-800 Re: Office IP: *.multimo.gtsenergis.pl 30.01.08, 18:20
          Przenoszenie oprogramowania OEM jest niezgodne z licencją
          Microsoftu, ale jest zgodne z prawem. A prawo stoi wyżej niż
          licencja.
          • Gość: baha Re: Office IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 18:26
            jak to możliwe?
            • Gość: T-800 Re: Office IP: *.multimo.gtsenergis.pl 30.01.08, 18:47
              No jak to jak? Ważne jest prawo, a nie to co producent sobie
              ubzdura. Oprogramowanie OEM możesz przenosić zgodnie z prawem.
              • Gość: bodo Re: Office IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 21:44
                T-800 napisał(a):

> No jak to jak? Ważne jest prawo, a nie to co producent sobie
                > ubzdura. Oprogramowanie OEM możesz przenosić zgodnie z prawem.

mógłbyś to jakoś uszczegółowić? ja mam np. XP OEM i stoję przed zmianą kompa na
                nowszy model - gdyby to co piszesz było realne do zrobienia miałbym ok. 260 zł
                do przodu! jak to zrobić?
                • Gość: baha Re: Office IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 23:39
                  Pytanie czy możliwe jest ustanowienie warunków licencji naruszające nasze prawo? Przepraszam, ale mam tu wątpliwości :(
                  • Gość: T-800 Re: Office IP: *.multimo.gtsenergis.pl 31.01.08, 17:46
                    Gość portalu: baha napisał(a):

> Pytanie czy możliwe jest ustanowienie warunków licencji
                    naruszające nasze prawo

To już zależy od ustalającego. W sklepach też wiszą tabliczki "Po
                    odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się" albo "Towar
                    przeceniony nie podlega reklamacji", choć nie mają one żadnej mocy
                    prawnej.
                • Gość: T-800 Re: Office IP: *.multimo.gtsenergis.pl 31.01.08, 17:45
                  Gość portalu: bodo napisał(a):

> mógłbyś to jakoś uszczegółowić? ja mam np. XP OEM i stoję przed
                  zmianą kompa na
                  > nowszy model - gdyby to co piszesz było realne do zrobienia
                  miałbym ok. 260 zł
                  > do przodu! jak to zrobić?

Gdybym był prawnikiem to bym uszczegółowił. Niemniej widziałem
                  opinię prawną, z której wynikało, że nie ma przeciwwskazań do
                  przenoszenia oprogramowania OEM pomiędzy komputerami. Zresztą wydaje
                  mi się, że nie trzeba tutaj być prawnikiem. Wystarczy logika.

Polecam też tekst:
                  web.archive.org/web/20060304080501/www.sti.org.pl/oem_list_ms.htm
                  • Gość: Break39 Re: Office IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 22:01
                    Prawo prawem ale nie da rady zainstalować programu OEM na innym
                    sprzęcie bez wojny z MS w trakcie aktywacji programu. Internetem nie
                    da rady, a na telefon miła pani odpowie, że to niemożliwe.

Można spróbować, ale trzeba się uzbroić w argumenty, bo na wstępie
                    (jak wyżej) odpowiedź będzie brzmiała "nie".
                    • user0001 Re: Office 01.02.08, 08:59
                      Tłumaczę to infolinii w następujący sposób:

Po poprzednim informatyku odziedziczyłem segregator z fakturami za komputery, i
                      pudełko instalkami MS Office 2k3. Ale nie mam przypisania kluczy z pudełka do
                      komputerów.

Gdy pytają się o powód reinstalacji, odpowiadam: Polityka bezpieczeństwa wymaga
                      aby przed przeniesieniem komputera z działu projektowego do działu (...) wykonać
                      formatowanie.

Przyjmują to i aktywują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka