Dodaj do ulubionych

Łącze szerokopasmowe ...

18.02.08, 22:40

Podpisałam umowę na dostęp do internetu przez łącze szerokopasmowe. Ale, gdy
przedstawiciela firmy zapytałam czy mogę mieć jakieś problemy z połączeniem z
netem (mam Mandrivę 2008) to nie wiedział. Na jakiejś płytce instalacyjnej
(czy cuś) miał wypisane systemy pod którymi działa połączenie, oczywiście nie
będę ich przytaczała bo wiadomo o co chodzi. Nie mam pojęcie jak potem
skonfigurować to łączę i co muszę zrobić.W ciągu 2 tygodni mają dostarczyć
modem :/ a dostęp ma być za pomocą loginu i hasła. I teraz zastanawiam się czy
dobrze zrobiłam, ale oferta była kusząca. :D

owca_czarna
Obserwuj wątek
    • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 19.02.08, 16:03
      lepiej napisz kto ma Ci dostarczyć tę usługę
      • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 19.02.08, 22:24
        beretelwi napisał:

> lepiej napisz kto ma Ci dostarczyć tę usługę

Dialog - dialNet
        • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 20.02.08, 12:46
          Wobec tego nie będziesz miała najmniejszych problemów!
          Ja korzystam z usług Dialogu i czas od podłaczenia modemu do uzyskania
          możliwości przeglądania ineternetu wyniósł bodajże 2 min. Razem z modemem
          otrzymasz dane potrzebne do nawiązania połączenia. Żadne oprogramowanie nie było
          mi potrzebne. Nie był potrzebny restart komputera, wystarczyło tylko
          zrestartować sieć a właściwie interfejs eth0 i już.
          Nie martw się na zapas

pozdrawiam
          • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 20.02.08, 14:32
            Nie napisałem tego wyraźnie ale uznałem, że to jest jasne na tym forum. Wedle
            tych 2 minut rzecz dotyczyła linuksa a konkretnie jakiejś tam wersji fedory, nie
            pamietam co było 2 lata temu...
            pozdrawiam i życzę szybkich transferów
            • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 09.03.08, 21:45
              beretelwi napisał:

> Nie napisałem tego wyraźnie ale uznałem, że to jest jasne na tym forum. Wedle
              > tych 2 minut rzecz dotyczyła linuksa a konkretnie jakiejś tam wersji fedory, ni
              > e
              > pamietam co było 2 lata temu...
              > pozdrawiam i życzę szybkich transferów

Dzień dobry. I mam łącze. Wszystko ładnie działa i dlatego postanowiłam kupić
              router, aby nie było w domu wojny o dostep do sieci. Po podłączeniu wszystkich
              kabelków, adres IP" zrobił się" wewnętrzny, ale łączności z internetem nie
              miałam,.. Nie wiem co i jak dalej trzeba skonfigurować... instruktaż do routera
              podany jest tylko dla XP ... A ja mam Mandrivę 2008 i kablowy router BR-6104K

dziękuje za sugestie :D

owca_czarna
              • mrowkolew Re: Łącze szerokopasmowe ... 09.03.08, 22:08
                z tego co wiem to router powinien mieć tak samo jak w windows jakiś interfejs
                internetowy-czyli trzeba wpisać coś w przeglądarkę internetową-tzn adres, tak
                jak localhost:631 dla ustawień CUPS-a, pogooglam coś, może musisz dosinstalowac
                jakiś driver dla routera ale może nie
                • mrowkolew Re: Łącze szerokopasmowe ... 09.03.08, 22:48
                  tu jest temat z winXP ale chodzi o ten adres na którym działa router, powinno
                  dać się "pogadać" z routerem na tym adresie przy użyciu mozilla lub konqueror i
                  tam jakieś opcje można przypisać
                  www.forumpc.pl/index.php?showtopic=38528
                  przede wszystkim jeśli sieć jest przydzielana po numerze karty czyli MAC adresie
                  karty sieciowej(tak mam teraz w sieci kablowej lan) to na tyle ile zrozumiałam
                  przymierzając się do podziału łącza trzeba wpisać ten MAC adres routerowi bo to
                  teraz on się będzie przedstawiał łącząc się z siecią, lub jeśli tylko po stałym
                  IP to trzeba wpisać takie IP w ustawieniach dla routera-a podłączonym do routera
                  komputerom on nadaje już chyba dynamicznie lub można wpisać na stałe-odpowiednie
                  numery (to powinny Ci chyba wykryć automagiczne programy z Centrum sterowania
                  Mandriva, tylko może musisz usunąć poprzednie ustawienia zrobione tylko dla tej
                  karty sieciowej która na początek była tylko sama podłączona, jak mi tłumaczono
                  router to taki mini komputer którego jedynym zadaniem jest podział
                  połączenia-tylko takie oprogramowanie ma zainstalowane)
                  w konsoli dla wyświetlenia parametrów kart i chyba też routera służy polecenie
                  "ifconfig" z opcją -a spod roota (mac adres to inaczej hw (HWadress)
                  • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 10.03.08, 18:39
                    mrowkolew napisała:

Dziękuję :)
              • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 10.03.08, 12:50
                Ja zrobiłem tak:
                mam stały IP w Dialogu -WAN
                wewnątrz mam DHCP -LAN
                WAN jest rutowany do LAN.
                Łączę się z routerem z sieci LAN (po kablu) wykorzystując firefoksa z Fedory.
                Adres: 192.168.0.1
                Po połączeniu i podaniu hasła mam dostęp do opcji interesujących mnie. Ustawiam
                sieć WAN wedle zaleceń Dialogu (karteczka od nich).
                Po stronie LAN uruchamiam serwer DHCP. Komputery podłączone do routera ustawiam
                na DHCP.
                I działa! I nie jest istotne jaki jest system operacyjny zainstalowany na
                kompach sieci LAN.
                Potem należy skonfigurować firewalla na routerze.
                Pozdrawiam

beretelwi
                • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 10.03.08, 18:34
                  beretelwi napisał:

> Ja zrobiłem tak:
                  > mam stały IP w Dialogu -WAN
                  > wewnątrz mam DHCP -LAN
                  > WAN jest rutowany do LAN.
                  > Łączę się z routerem z sieci LAN (po kablu) wykorzystując firefoksa z Fedory.
                  > Adres: 192.168.0.1
                  > Po połączeniu i podaniu hasła mam dostęp do opcji interesujących mnie. Ustawiam
                  > sieć WAN wedle zaleceń Dialogu (karteczka od nich).

cholipa nie mam żadnej karteczki. Dostałam tylko login i hasło, i ...mam IP
                  dynamiczne. Będę próbować.
                • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 11.03.08, 01:17
                  beretelwi napisał:

> Ja zrobiłem tak:
                  > wewnątrz mam DHCP -LAN
                  > Po połączeniu i podaniu hasła mam dostęp do opcji interesujących mnie. Ustawiam
                  > Po stronie LAN uruchamiam serwer DHCP. Komputery podłączone do routera ustawiam
                  > na DHCP.
                  > I działa! I nie jest istotne jaki jest system operacyjny zainstalowany na
                  > kompach sieci LAN.
                  > Potem należy skonfigurować firewalla na routerze.
                  > Pozdrawiam
                  >
                  > beretelwi
                  >

A ja powinnam napisać - operacja się udała tylko pacjent umarł :D
                  Przeprowadziłam wszystko jak w załączonej do routera instrukcji + Twoje
                  wskazówki. Otrzymałam komunikat, że muszę odpalić jeszcze raz komputer i router
                  będzie działał, bo jest skonfigurowany. No i zresetowałam kompa. Podczas
                  wgrywania systemy dochodził tylko do takiego momentu:

martian source 255.255.255.255 from 192.168.2.1 on dev ethO
                  11 head ff:ff:ff:ff:ff:00:0e:2e:da:5f:88:08:

i koniec, mrugała pod tym kreseczka i wgrywanie się zakończyło ;/

Może ktoś ma jakiś pomysł, co ja źle zrobiłam? :D

owca_czarna

btw- mam nadzieję, ze dokładnie przepisałam te wszystkie ff:ff: itd.
                  • mrowkolew Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 12:25
                    > 11 head ff:ff:ff:ff:ff:00:0e:2e:da:5f:88:08:
                    to wygląda podobnie jak u mnie adres karty sieciowej-u mnie co w sumie jest
                    dobre, sieć jest dostarczana razem z zamontowaną przez providera kartą-i przy
                    łączeniu z netem sprawdzamy jest MAC adres tej karty,ponieważ siostra ma swój
                    komp (z wiadomo jakim systemem) a ja teraz swój z ukochanym linuksem :D:D:D żeby
                    połączyć sie z netem musze zmieniać adres MAC mojej karty sieciowej (jak tego
                    nie zrobię to przekierowuje mi przegladarke na strone providera, który
                    powiadamia mnie że nie mogę się połączyć z netem bo nie ma takiego numeru w
                    bazie-tak mniej więcej)-ponieważ router ma swój mac adres też moze musisz
                    zmienić mu adres-a powinno sie to dać, na taki jaki ma karta do netu którą dał
                    Ci ten dialnet (sprawdzisz to-hw address-przez to polecenie ifconfig -a, ino nie
                    podawaj tutaj tych numerów MAC, bo jak to czyta ktoś z Twojej sieci to może sie
                    podpiać za Ciebie chyba-najpierw sprawdź to ifconfig tylko z wpiętą kartą tą co
                    dostałaś i sobie zapisz,a potem sprawdź gdzie można zmienić routerowi ten
                    numer-być może trzeba użyć właśnie polecenia "ifconfig eth0" czy jak tam jest
                    akurat router widziany-i dalej "hw ether numermacwpisany z tymi dwukropkami",
                    zeby tego nie wpsiywac za każdym razem przy starcie systemu trzeba by zmienic,
                    dodac linijkę o MAC adresie w którymś pliku konfiguracyjnym
                    jest też druga opcja-jeśli provider pozwala sobie w domu podzielić łącze-to
                    podaje mu się ten numer mac routera o ile jak u mnie po tym jest rozpoznawany
                    klient i to powinno wystarczyć
                    być może treaz łączy Ci sie tylko ten komp w którym masz założoną tą ich karte
                    do internetu-po przejsciu sygnału przez router moze dochodzi do prezentacji
                    numeru tej karty (aż tak dobrze się w tym nie orientuję) już a drugi komp z inną
                    kartą ma już nieznany dla providera adres MAC
                    www.pcworld.pl/news/82962.html
                    gdr.geekhood.net/gdrwpl/macspoof.php
                    pl.wikipedia.org/wiki/Ifconfig
                    • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 22:19
                      mrowkolew napisała:

> > 11 head ff:ff:ff:ff:ff:00:0e:2e:da:5f:88:08:
                      > to wygląda podobnie jak u mnie adres karty sieciowej-u mnie co w sumie jest
                      > dobre, sieć jest dostarczana razem z zamontowaną przez providera kartą-i przy
                      > łączeniu z netem sprawdzamy jest MAC adres tej karty

I na tym wgrywanie Mandrivy kończyło. Musiałam odpinać routera i restatrowac kompa.

,ponieważ siostra ma swój
                      > komp (z wiadomo jakim systemem) a ja teraz swój z ukochanym linuksem :D:D:D żeb
                      > y
                      > połączyć sie z netem musze zmieniać adres MAC mojej karty sieciowej

za każdym razem wchodzisz co ustawienie Mac?

(jak tego
                      > nie zrobię to przekierowuje mi przegladarke na strone providera, który
                      > powiadamia mnie że nie mogę się połączyć z netem bo nie ma takiego numeru w
                      > bazie-tak mniej więcej)-ponieważ router ma swój mac adres też moze musisz
                      > zmienić mu adres-a powinno sie to dać,

Znalazłam taka opcje Clonuj MAC, ale czy to o to chodzi?

na taki jaki ma karta do netu którą dał
                      > Ci ten dialnet (sprawdzisz to-hw address-przez to polecenie ifconfig -a, ino ni
                      > e
                      > podawaj tutaj tych numerów MAC, bo jak to czyta ktoś z Twojej sieci to może sie
                      > podpiać za Ciebie chyba-najpierw sprawdź to ifconfig tylko z wpiętą kartą tą co
                      > dostałaś

Czytam i nie za bardzo wiem o jakiej karcie piszesz ja nie mam żadnej karty od
                      nich. Modem tylko i po wpisani ifconfig mam

Link encap:Point-to-Point Protocol itd .... z podanymi IP

i sobie zapisz,a potem sprawdź gdzie można zmienić routerowi ten
                      > numer-być może trzeba użyć właśnie polecenia "ifconfig eth0" czy jak tam jest
                      > akurat router widziany-i dalej "hw ether numermacwpisany z tymi dwukropkami",
                      > zeby tego nie wpsiywac za każdym razem przy starcie systemu trzeba by zmienic,
                      > dodac linijkę o MAC adresie w którymś pliku konfiguracyjnym
                      > jest też druga opcja-jeśli provider pozwala sobie w domu podzielić łącze

ich nie obchodzi

-to
                      > podaje mu się ten numer mac routera o ile jak u mnie po tym jest rozpoznawany
                      > klient i to powinno wystarczyć
                      > być może treaz łączy Ci sie tylko ten komp w którym masz założoną tą ich karte
                      > do internetu-po przejsciu sygnału przez router moze dochodzi do prezentacji
                      > numeru tej karty (aż tak dobrze się w tym nie orientuję) już a drugi komp z inn
                      > ą
                      > kartą ma już nieznany dla providera adres MAC

- eeee to nie to. Chyba nie dam rady. Trzeba rozejrzeć sie za jakimś tanim
                      informatykiem

> www.pcworld.pl/news/82962.html
                      > gdr.geekhood.net/gdrwpl/macspoof.php
                      > pl.wikipedia.org/wiki/Ifconfig
                      • mrowkolew Re: Łącze szerokopasmowe ... 14.03.08, 09:31
                        mac adres zmieniam ręcznie w konsoli za każdym razem (próbowałam zapisac go na
                        stałe w pliku konfiguracyjnym ale wtedy mi się internet nie łączył, moze źle
                        wpisałam bo co dystrybucja to nieco inaczej wyglądał przykładowy zapis np.
                        MACADDR lub MAC_ADDR)
                        dzieki temu znam na pamięć polecenie akurat przy jednejkarcie sieciowej jest
                        tylko eth0 i zapis wygląda tak
                        ifconfig eth0 hw ether XX:XXitdnumermac
                        przy czym wcześniej trzeba zatrzymac interfejs sieciowy
                        /etc/init.d/network stop
                        a po zmianie adresu network start

ale to tak na marginesie, a propos Twojego problemu sprawdziłam w google i
                        modemy też mają mac adresy, i stąd może problem bo z tego co napisałaś to tylko
                        ten laptop się teraz nie łączy, a Twój komputer z Mandriva się łączy (i do tego
                        komputera nie dostałaś tak jak np. kupuje się modem razem z neostradą? -bo mnie
                        wytłumaczono podział łącza w takim jak ja mam-czyli rozponawanie klienta po mac
                        adresie karty sieciowej którą dostaje się razem w cenie podłączenia netu-że
                        routerowi ustawia się ten adres-karty na którą dostarczany internet, a router
                        tworząc już wewnętzną sieć przydziela jakieś tam numery wewnętrznie, nie po
                        macadresie, podpiętym do niego komputerom, ale teraz nie wiem czy dobrze zrozumiałam
                        ja zmieniam ten adres karcie sieciowej, z tego co piszesz w laptopie masz modem
                        i teraz nie wiem jak to ugryźć-choć czuję ze może być właśnie tak-tam gdzie masz
                        Mandriva jest podłączony modem od providera a laptop ma tam jakiś sówj na płycie
                        głównej, i jak router nie ma ustawionego mac adresu to sygnał leci do modemu i z
                        niego przechwytywany jest ten mac adres-w tym przypadku ten od providera netu, a
                        z laptopa może nie może sie połączyć bo traktowany jest jak intruz
                        tutaj jest cos o modemach i macadresie, może trezba właśnie w routerze to
                        ustawić > Znalazłam taka opcje Clonuj MAC, ale czy to o to chodzi? , tylko jak
                        dwa kompy by miały ten sam mac wtedy? nie wiem
                        i jak odczytać mac adres tego modemu adsl skoro jest tylko ppoe w ifconfig?
                        www.google.pl/search?hl=pl&q=modem+mac+adres&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
                • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 11.03.08, 08:39
                  beretelwi napisał:

> Ja zrobiłem tak:
                  > wewnątrz mam DHCP -LAN
                  > Po stronie LAN uruchamiam serwer DHCP. Komputery podłączone do routera ustawiam
                  > na DHCP.
                  > I działa! I nie jest istotne jaki jest system operacyjny zainstalowany na
                  > kompach sieci LAN.
                  > Potem należy skonfigurować firewalla na routerze.
                  > Pozdrawiam
                  >
                  > beretelwi
                  >

znalazłam dlaczego nie łączy mnie z netem, ale nie za bardzo wiem co tu jest
                  napisane ;/ i jak to naprawić :( tak to jest jak się nie zna języków

sourceforge.net/docman/display_doc.php?docid=1445&group_id=13751
                  • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 11.03.08, 14:32
                    jaki zakupiłaś router?
                    • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 11.03.08, 14:40
                      beretelwi napisał:

> jaki zakupiłaś router?

BR6104K

www.speckable.pl/?action=shop&id_menu=2&id_grupa=9&id_p_grupa=30&kod=BR6104K
                      :( Będę za 2 godzinki i wtedy jeszcze raz spróbuję wg. instrukcji. Z tym, ze ja
                      już wg instrukcji próbowałam pare razy .. ;/

owca_czarna
                      • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 11.03.08, 16:00
                        masz wszystko co Ci trzeba
                        po stronie WAN ustawiasz DHCP Client + podajesz login i hasło a po stronie LAN
                        stawiasz serwer DHCP lub ustalasz stałe nr IP z puli numerów nierutowalnych.
                        Zarządzanie poprzez www tak jak sądziłem.
                        • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 11.03.08, 19:33
                          beretelwi napisał:

> masz wszystko co Ci trzeba
                          > po stronie WAN ustawiasz DHCP Client + podajesz login i hasło a po stronie LAN

To zrobiłam

> stawiasz serwer DHCP lub ustalasz stałe nr IP z puli numerów nierutowalnych.

A tu nie mam pojęcia o czym napisałeś.

> Zarządzanie poprzez www tak jak sądziłem.

No i jestem na takim etapie. W tej chwili łączę się z netem z Mandrivy przez
                          routera. W trayu jest napisane, że sieć jest dostępna przez interfejs eth0
                          Adres: 192.168.2.100 Brama: 192.168.2.1. Ale drugi komputer się nie łączy. Nawet
                          dioda się nie pali, ta diada która informuje o podłączeniu kabla do routera i
                          komputera.

Wcześniej miałam ze łącze jest pppoE i numer IP dynamiczny.

owca_czarna
                          • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 18:24
                            To znaczy, że prawidłowo skonfigurowałaś router dla swojej Mandrivy. A ten drugi
                            komputer co mu się lampa nie pali: to może kabel nie łączy? PodłAcz Mandrivę tym
                            kablem i zobacz czy masz połączenie.'
                            • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 21:54
                              beretelwi napisał:

> To znaczy, że prawidłowo skonfigurowałaś router dla swojej Mandrivy. A ten drug
                              > i
                              > komputer co mu się lampa nie pali: to może kabel nie łączy? PodłAcz Mandrivę ty
                              > m
                              > kablem i zobacz czy masz połączenie.'
                              >

Ponoć te routery są ciężkie do konfiguracji :( Mandriva na obu działa. Drugi
                              komputer to notebook z win98 :) .. w starej sieci (blokowej) na routerze Planet
                              działał też, w Dialogu.
                              • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 14.03.08, 12:09
                                Przykro mi nie mam dostępu do żadnego komputerka z win98. Myślę, że chodzi o
                                ustawienia sieci w tymże. Popytaj na forach windowsowych.
                                pozdrawiam
                        • allegro.con.brio Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 18:20
                          beretelwi napisał:

> masz wszystko co Ci trzeba
                          > po stronie WAN ustawiasz DHCP Client + podajesz login i hasło

A nie PPPoE? I tam RLW****@dialnet.pl plus hasło?

• beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 18:25
                            no nie wiem czy na pewno
                            mam inny router
                            pozdrawiam
                            • allegro.con.brio Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 18:32
                              beretelwi napisał:

> no nie wiem czy na pewno
                              > mam inny router

To nie zależy od routera (no, w jakimś tam stopniu zależy) ale przede wszystkim
                              od modemu. Nowe DSLe w Dialogu standardowo wykorzystują tę technologię (np.
                              SpeedStream).

• beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 18:48
                                ja traktuję połączenie modem - router jako standardowy eth0.
                                • allegro.con.brio Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 19:14
                                  beretelwi napisał:

> ja traktuję połączenie modem - router jako standardowy eth0.

A jaki modem masz? Callisto (taki miałem kiedyś w Dialogu)
                                  • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 19:37
                                    qrde nie pamiętam..... nie jestem w domu teraz. Jutro odpowiem.
                                    pozdrawiam
                                  • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 14.03.08, 12:01
                                    allegro.con.brio napisał:

> beretelwi napisał:
                                    >
                                    > > ja traktuję połączenie modem - router jako standardowy eth0.
                                    >
                                    > A jaki modem masz? Callisto (taki miałem kiedyś w Dialogu)

Z jutra zrobiło się pojutrze, przepraszam.
                                    mam modem Siemens SpeedStream 4100
                                    pozdrawiam
                          • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 21:57

> beretelwi napisał:
                            >
                            > > masz wszystko co Ci trzeba
                            > > po stronie WAN ustawiasz DHCP Client + podajesz login i hasło
                            >
                            > A nie PPPoE? I tam RLW****@dialnet.pl plus hasło?
                            >

Tak, zrobiłam te poprawkę, wg instrukcji było PPPoE i tak wybrałam potem
                            wpisałam login i hasło.
          • andzialipka Re: Łącze szerokopasmowe ... 11.03.08, 00:26
            Będziesz miała same problemy, dialnet to niewypał często nie działa
            i nigdy nie wiesz dlaczego a dodzwonić się do centrum to tragedia.
            Wpisywanie loginu i hasła bardzo irytuje, nawet jak włączysz
            automatyczne wpisywanie to czasami będzie nawalać. Bleeee
            • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 11.03.08, 01:08
              andzialipka napisała:

> Będziesz miała same problemy, dialnet to niewypał często nie działa
              > i nigdy nie wiesz dlaczego a dodzwonić się do centrum to tragedia.
              > Wpisywanie loginu i hasła bardzo irytuje, nawet jak włączysz
              > automatyczne wpisywanie to czasami będzie nawalać. Bleeee

Jejku, Ty mnie nie strasz, poważnie tak jest ;/? Dobrze, że na rok mam podpisaną
              umowę, potem zobaczę co i jak. W ramach promocji, za transfer 2mb i telefon
              płacę tylko 70 zł - to była intratna oferta. Jak na razie to wszystko działa - 6
              dzień bez problemów ;) Przez cały czas miałam łącze z Dialogu, z tym że
              poprzednie to była sieć blokowa, która się rozpadła. No zobaczymy, abyś mi nie
              wykrakała ... może się poprawi dyscyplina w Dialnecie, bo mają nowego szefa. :D
            • allegro.con.brio Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 18:10
              andzialipka napisała:

> Będziesz miała same problemy, dialnet to niewypał często nie działa
              > i nigdy nie wiesz dlaczego a dodzwonić się do centrum to tragedia.

Z tym się zgadzam.

> Wpisywanie loginu i hasła bardzo irytuje, nawet jak włączysz
              > automatyczne wpisywanie to czasami będzie nawalać. Bleeee

Tylko to jest wina routera w takim przypadku, lub oprogramowania. A nie DialNetu.
              • owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 22:04

> andzialipka napisała:
                >
                > > Będziesz miała same problemy, dialnet to niewypał często nie działa
                > > i nigdy nie wiesz dlaczego a dodzwonić się do centrum to tragedia.
                >
                > Z tym się zgadzam.

Mam niby 2 MB ale jakiś mułowaty jest ten net.

>
                > > Wpisywanie loginu i hasła bardzo irytuje, nawet jak włączysz
                > > automatyczne wpisywanie to czasami będzie nawalać. Bleeee
                >
                > Tylko to jest wina routera w takim przypadku, lub oprogramowania. A nie DialNet
                > u.

Jeszcze nie mam żadnego z tych problemów, o których we dwójkę wspomnieliście ,
                oby ich nie było, bo nie chce mi sie jechać osobiście :D
            • beretelwi Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 18:27
              Mam dialnet od prawie dwóch lat i ŻADNYCH PROBLEMÓW. Nigdy nie miałem potrzeby
              dzwonienia do nich. Dziwi mnie to co napisałaś.
              pozdrawiam
              • allegro.con.brio Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 18:35
                beretelwi napisał:

> Mam dialnet od prawie dwóch lat i ŻADNYCH PROBLEMÓW. Nigdy nie miałem potrzeby
                > dzwonienia do nich. Dziwi mnie to co napisałaś.

DSLe w Telepakietach to inna technologia niż stare DSLe w Dialogu.

• owca_czarna Re: Łącze szerokopasmowe ... 12.03.08, 22:07
                beretelwi napisał:

> Mam dialnet od prawie dwóch lat i ŻADNYCH PROBLEMÓW. Nigdy nie miałem potrzeby
                > dzwonienia do nich. Dziwi mnie to co napisałaś.
                > pozdrawiam

Ja prawie 3 tyg czekałam aby dostarczono mi modem, taki mieli nawał pracy -
                poważnie to napisałam. Dorabiali też nowe porty, bo nie było już miejsca dla
                nowych. Może coś poprawili w działaniu netu.
              • andzialipka Dzisiaj znowu dialog nawalał 07.04.08, 00:01
                Nie dziw się, mieszkam we Wrocku i dzisiaj po raz kolejny dostęp do
                netu zniknął na 2 godziny. Już się przywyczaiłam... takie stałe
                łącze nie na stałe...
                • beretelwi Re: Dzisiaj znowu dialog nawalał 07.04.08, 14:23
                  A jednak się dziwę bo u mnie od 2 lat wszystko jest OK. Żadnych przerw, dostęp
                  jest cały czas
                • allegro.con.brio Re: Dzisiaj znowu dialog nawalał 07.04.08, 20:09
                  andzialipka napisała:

> Nie dziw się, mieszkam we Wrocku i dzisiaj po raz kolejny dostęp do
                  > netu zniknął na 2 godziny. Już się przywyczaiłam... takie stałe
                  > łącze nie na stałe...

Też jestem we Wrocku. I tak się zdarza. Z resztą w Jeleniej Górze też niekiedy zaobserwować można podobne zjawisko.
                • owca_czarna Re: Dzisiaj znowu dialog nawalał 13.04.08, 19:27
                  andzialipka napisała:

> Nie dziw się, mieszkam we Wrocku i dzisiaj po raz kolejny dostęp do
                  > netu zniknął na 2 godziny. Już się przywyczaiłam... takie stałe
                  > łącze nie na stałe...

A u mnie było OK :) Zapytałam też kumpeli z Wrocka i u niej też było wszystko w
                  porządku, nie miała przerwy. :)
                  • andzialipka Re: Dzisiaj znowu dialog nawalał 14.05.08, 11:31
                    Przecież mówię, że problemy dotyczą tylko tych którzy łączą się
                    przez DIALNET a nie całego wrocka! Wszystkie dialnety nawaliły a nie
                    cały net we wrocku hahaha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka