Dodaj do ulubionych

Problem z outlookiem !

17.09.03, 12:08
Dostałem e-maila z bardzo ważnym załącznikiem lecz office xp wyrzucił mi
komunikat nastepującej treści :

" Program Outlook zablokował dostęp do następujących, potencjalnie
niebezpiecznych załączników : zlecenia exe. "

Ja niestety za wszelką cenę muszę otworzyć ten załącznik ale nie wiem jak.
/ Nie istnieje możliwość ponownego przysłania mi tegoż załącznika /.

Proszę o pomoc i z góry WIELKIE dzięki.

pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bzdenek Re: Problem z outlookiem ! IP: 62.233.167.* 17.09.03, 12:15
      Poszukaj w Narzędzia / Opcje punktu, w którym masz zablokowane zapisywanie
      załączników na dysk.
      • Gość: Sawka Re: Problem z outlookiem ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 12:18
        Też to miałem i się pożegnałem. To jest pieprzony maikrosoft
      • nemeo Re: Problem z outlookiem ! 17.09.03, 19:36
        Gość portalu: Bzdenek napisał(a):

> Poszukaj w Narzędzia / Opcje punktu, w którym masz zablokowane zapisywanie
        > załączników na dysk.

Nie mogę znaleźć opcji punktu, podaj dokładniej.

pozdrawiam
        • Gość: JP Re: Problem z outlookiem ! IP: 64.75.243.* 17.09.03, 20:03
          Narzedzia - Opcje - zalacznik Zabezpieczenia (security). Przy zabezpieczenie
          przed wirusem - zdejmij haczyk przy drugim kwadraciku. Czytaj tam wyszystko
          masz napisane jasno.
        • Gość: JP Re: Problem z outlookiem ! IP: 64.75.243.* 17.09.03, 20:03
          Narzedzia - Opcje - zalacznik Zabezpieczenia (security). Przy zabezpieczenie
          przed wirusem - zdejmij haczyk przy drugim kwadraciku. Czytaj tam wyszystko
          masz napisane jasno.
          • nemeo Re: Problem z outlookiem ! 17.09.03, 20:25
            Gość portalu: JP napisał(a):

> Narzedzia - Opcje - zalacznik Zabezpieczenia (security). Przy zabezpieczenie
            > przed wirusem - zdejmij haczyk przy drugim kwadraciku. Czytaj tam wyszystko
            > masz napisane jasno.

W załączniku Zabezpieczenia, do założenie lub zdjęcia haczyka mam tylko
            następujące punkty :

1. Szyfruj treść i załączniki wysłanych wiadomości
            2. Dodaj podpis cyfrowy do wysyłanych wiadomości
            3. Wyślij podpisaną wiadomość tekstem zwykłym przy wysyłaniu podpisanych
            4. Zażądaj potwierdzeń zabezpieczeń dla wszystkich podpisanych wiadomości
            S/MIME

Niestety nie ma punktu zabezpieczenie przed wirusem.
            /Microsoft Outlok XP/

pozdrawiam
            • beata_ Re: Problem z outlookiem ! 17.09.03, 20:43
              nemeo napisał:

> W załączniku Zabezpieczenia, do założenie lub zdjęcia haczyka mam tylko
              > następujące punkty :
              >
              > 1. Szyfruj treść i załączniki wysłanych wiadomości
              > 2. Dodaj podpis cyfrowy do wysyłanych wiadomości
              > 3. Wyślij podpisaną wiadomość tekstem zwykłym przy wysyłaniu podpisanych
              > wiadomości
              > 4. Zażądaj potwierdzeń zabezpieczeń dla wszystkich podpisanych wiadomości
              > S/MIME
              >
              > Niestety nie ma punktu zabezpieczenie przed wirusem.
              > /Microsoft Outlok XP/
              >
              > pozdrawiam

Wyżej, na tej samej karcie masz namalowany globusik, a obok niego cztery
              opcje - dwie w kółeczkach i dwie w kwadracikach. Drugi kwadracik jest tym, w
              którym musisz zlikwidować praszka - żeby zezwolić na zapisywanie lub
              otwieranie załączników.
            • Gość: kondrat To chyba inne Outlooki IP: *.acn.pl 17.09.03, 20:47
              nemeo napisał:

> Gość portalu: JP napisał(a):
              >
              > > Narzedzia - Opcje - zalacznik Zabezpieczenia (security). Przy zabezpieczen
              > ie
              > > przed wirusem - zdejmij haczyk przy drugim kwadraciku. Czytaj tam wyszystk
              > o
              > > masz napisane jasno.
              >
              > W załączniku Zabezpieczenia, do założenie lub zdjęcia haczyka mam tylko
              > następujące punkty :
              >
              > 1. Szyfruj treść i załączniki wysłanych wiadomości
              > 2. Dodaj podpis cyfrowy do wysyłanych wiadomości
              > 3. Wyślij podpisaną wiadomość tekstem zwykłym przy wysyłaniu podpisanych
              > wiadomości
              > 4. Zażądaj potwierdzeń zabezpieczeń dla wszystkich podpisanych wiadomości
              > S/MIME
              >
              > Niestety nie ma punktu zabezpieczenie przed wirusem.
              > /Microsoft Outlok XP/

W MS Outlook Express 6 jest tak jak opisuje JP

Ty masz chyba Outlooka jako część MS Office XP ?

>
              > pozdrawiam
              • nemeo Re: To chyba inne Outlooki 17.09.03, 20:56

> Ty masz chyba Outlooka jako część MS Office XP ?

Tak mam Outlooka jako część MS Office XP i chyba stąd to nieporozumienie.

pozdrawiam i proszę o pomoc
                • Gość: kondrat Re: To chyba inne Outlooki IP: *.acn.pl 17.09.03, 21:05
                  nemeo napisał:

>
                  >
                  > > Ty masz chyba Outlooka jako część MS Office XP ?
                  >
                  >
                  > Tak mam Outlooka jako część MS Office XP i chyba stąd to nieporozumienie.
                  >
                  > pozdrawiam i proszę o pomoc

Nie używam tego Outlooka, trzymam się Eudory do poczty, do news mam Outlook Express.

Ale wnosząc z tego, że twój program to część wiekszego zestawu sprawa zabezpieczeń musi gdzieś być rozwiązywana globalnie. Wybacz, że zapytam: zaglądałeś do pomocy MS Office? Ew. pomocy Outlooka? Gdzieś musi być <<Zmienianie poziomu zabezpieczeń ochrony przed wirusami>>
                  • nemeo Re: To chyba inne Outlooki 17.09.03, 21:13
                    Gość portalu: kondrat napisał(a):

> nemeo napisał:
                    >
                    > >
                    > >
                    > > > Ty masz chyba Outlooka jako część MS Office XP ?
                    > >
                    > >
                    > > Tak mam Outlooka jako część MS Office XP i chyba stąd to nieporozumienie.
                    > >
                    > > pozdrawiam i proszę o pomoc
                    >
                    > Nie używam tego Outlooka, trzymam się Eudory do poczty, do news mam Outlook
                    Exp
                    > ress.
                    >
                    > Ale wnosząc z tego, że twój program to część wiekszego zestawu sprawa
                    zabezpiec
                    > zeń musi gdzieś być rozwiązywana globalnie. Wybacz, że zapytam: zaglądałeś
                    do p
                    > omocy MS Office? Ew. pomocy Outlooka? Gdzieś musi być <<Zmienianie poziom
                    > u zabezpieczeń ochrony przed wirusami>>

Szukałem w pomocy, ale jak to często bywa jest tam wszystko, oprócz tego czego
                    właśnie się szuka.

pozdrawiam
                    • Gość: kondrat Re: To chyba inne Outlooki IP: *.acn.pl 17.09.03, 21:57
                      nemeo napisał:

> Gość portalu: kondrat napisał(a):
                      >
                      > > nemeo napisał:
                      > >
                      > > >
                      > > >
                      > > > > Ty masz chyba Outlooka jako część MS Office XP ?
                      > > >
                      > > >
                      > > > Tak mam Outlooka jako część MS Office XP i chyba stąd to nieporozumie
                      > nie.
                      > > >
                      > > > pozdrawiam i proszę o pomoc
                      > >
                      > > Nie używam tego Outlooka, trzymam się Eudory do poczty, do news mam Outloo
                      > k
                      > Exp
                      > > ress.
                      > >
                      > > Ale wnosząc z tego, że twój program to część wiekszego zestawu sprawa
                      > zabezpiec
                      > > zeń musi gdzieś być rozwiązywana globalnie. Wybacz, że zapytam: zaglądałeś
                      >
                      > do p
                      > > omocy MS Office? Ew. pomocy Outlooka? Gdzieś musi być <<Zmienianie p
                      > oziom
                      > > u zabezpieczeń ochrony przed wirusami>>
                      >
                      > Szukałem w pomocy, ale jak to często bywa jest tam wszystko, oprócz tego czego
                      > właśnie się szuka.

W pomocy do Outlooka XP na pytanie: Zmiana poziomu zabezpieczeń przed wirusami - uzyskujesz podpowiedź:

Zabezpieczanie poczty e-mail ? informacje
                      Ochrona przed wirusami w załącznikach e-mail

Pliki załączone do odbieranych wiadomości e-mail mogą zawierać wirusy-robaki, takie jak ILOVEYOU i Melissa. Po otwarciu załącznika wirus uaktywnia się i wysyła kopie wiadomości e-mail wraz z załącznikiem do osób wymienionych w Książce adresowej, wkradając się w ten sposób do firmowych sieci poczty e-mail lub do Internetu. Wirusy-robaki nie tylko szybko się rozprzestrzeniają, ale często zawierają kod, który może uszkodzić dane przechowywane na dysku twardym.

Aby temu zapobiec, program Microsoft Outlook sprawdza typy plików wszystkich załączników otrzymanej lub wysyłanej wiadomości, porównując je z pozycjami listy typów plików załączanych do poczty e-mail, dla których zabezpieczenia są konieczne. Jeżeli typ pliku załącznika wskazuje, że prawdopodobnie zawiera on kod, który może zostać wykonany bez ostrzeżenia, zostanie on potraktowany w jeden z dwóch sposobów, zależnie od poziomu typu pliku. W przypadku korzystania z serwera Microsoft Exchange administrator może dodawać i usuwać typy plików na obu poziomach zabezpieczeń poczty e-mail. Typ pliku dodany do obu poziomów jest traktowany jako typ pliku poziomu 1.

Poziom 1

Jeżeli typ pliku należy do poziomu 1, obejmującego pliki z rozszerzeniami exe, vbs, js i kilka innych, załącznik nie jest widoczny i nie można uzyskać do niego dostępu. W Skrzynce odbiorczej, w kolumnie Załącznik zostanie wyświetlona ikona spinacza, która zasygnalizuje, że wiadomość zawiera załącznik. U góry wiadomości, na Pasku informacyjnym pojawi się lista załączonych plików, które zablokowano. Ponadto w przypadku wysyłania załącznika, którego rozszerzenie typu pliku należy do poziomu 1, pojawi się komunikat ostrzegający, że adresaci odbierający pocztę za pomocą programu Outlook nie będą mogli uzyskać dostępu do załącznika tego typu.

Poziom 2

Jeżeli typ pliku należy do poziomu 2, ikona załącznika jest widoczna. Po jej dwukrotnym kliknięciu pojawi się monit o zapisanie załącznika na dysku twardym. Po zapisaniu załącznika użytkownik może podjąć decyzję, co z nim zrobić dalej.

Ochrona wiadomości w formacie HTML przed wirusami w skryptach i formantach ActiveX

W celu ochrony przed wirusami, które mogą znajdować się w odbieranych wiadomościach HTML, niezależnie od ustawień strefy bezpieczeństwa skrypty nie będą uruchamiane, a formanty ActiveX będą nieaktywne. Domyślnie strefa bezpieczeństwa programu Microsoft Outlook jest ustawiona jako Witryna z ograniczeniami.

Ochrona przed wirusami makr w dokumentach pakietu Office

Itd.

Na Twoim miejscu spróbowałbym ustalić, w którym miejscu na dysku jest przechowywany, zmienić mu nazwę (np. bxe, czy cokolwiek), przekopiować na inny nośnik czy dysk, odtworzyc nazwę, sprawdzić przez niezależny program antywirusowy i otworzyć np. w Total Commanderze, albo podobnym programie.

Ciekawe, czy to się da zrobić.
                      • Gość: wojtek Re: To chyba inne Outlooki IP: *.nagasaki.ocn.ne.jp 18.09.03, 09:31
                        ja mam w wersji angielskiej wiec moze sie nieco roznic. Ale w security masz
                        przycisk attachment security (bezpieczenstwo zalacznikow) - wejdz tam i
                        zaznacz brak zabezpieczen
    • Gość: E111 Re: Problem z outlookiem ! IP: *.arcor-ip.net 17.09.03, 22:09
      START->Wykonaj->Regedit
      Otwórz
      HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\10.0\Outlook\Security
      wpisz "Level1Remove" z wartością : exe;com;.........itd
      i sprawa załatwiona.

rgds::E111
      ----------------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka