Dodaj do ulubionych

komputer-a-prąd

IP: *.chello.pl 27.09.03, 23:31
Cześć mam do was pytanko a mianowicie ile prądu "ciągnie" komputer.A
dokładniej do czego mozna porównac pobór prądu.Jeśli można to podajcie czas w
przeliczeniu na godziny.np komputer ciągnie w ciągu godziny tyle prądu ile
.........w ciągu godziny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotrek Re: komputer-a-prąd IP: 80.51.57.* 27.09.03, 23:38
      komputer-sprawwdz moc zasilacza + monitor
      • Gość: Andrzej Re: komputer-a-prąd IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.03, 09:03
        Oj to by coś wyszło za dużo 0,4-0,5 kW, można by wtedy zbankrutować.
        Wszystko zależy od tego co w tym komputerze jest zamontowane i co jest aktualnie
        używane.
        Można przeprowadzić eksperyment. Wyłączyć wszystkie urządzenia w domu, załączyć
        kompa i zmierzyc ile trwa jeden (lub więcej) obrót tarczy licznika energii
        elektrycznej, wtedy wyjdz w miare dokładny pomiar.
    • mankut400 Re: komputer-a-prąd 29.09.03, 09:06
      Jak już napisał przedmówca, nie da się określić dokładnie ile prądu pobiera
      komputer. Zależy to od konfiguracji (ilość dysków itd), włączonych procedur
      oszczędzania energii oraz... od wieku urządzenia (stare oczywiście bardziej
      energochłonne).
      Aby to dokładnie obliczyć trzeba:
      - albo znać moc używaną przez wszystkie elementy systemu (z dokumentacji - np.
      pyty głównej. karty graficznej - i naklejek na dyskach twardych) - choć to i
      tak jest wartość przybliżona!
      - albo wykonać proponowaną już próbę czyli zmierzenie ilości obrotów tarczy
      licznika w określonym czasie (pamiętaj o wyłączeniu lodówki, a zwłaszcza TV,
      video, zegara elektrycznego - które pozornie nieaktywne też pobierają po kilka
      watów)
    • Gość: unlock Re: komputer-a-prąd IP: 80.54.56.* 30.09.03, 15:44
      Moja odpowiedź będzie wysoce nieprecyzyjna, ale spróbuję. Na jakimś forum, być
      może nawet na tym był wątek o koszcie energii pobieranej przez komputer. Rózne
      były wersje ale o ile pamiętam staneło na tym, że prąd pobierany przez komputer(
      skrzynka + klasyczny monitor) uruchomiony non-stop (24h/dobę) przez 30 dni
      (miesiąc) kosztuje właściciela ok. 14 zł.
      • Gość: Pusia Re: komputer-a-prąd IP: *.attu.pl / 192.168.3.* 30.09.03, 19:33
        Boże jedyny! Czy to możliwe? To by nie było tak źle. Myślałam, że ok.30zł.
        • koktajl_molotowa Re: komputer-a-prąd 30.09.03, 20:18
          Gość portalu: Pusia napisał(a):

> Boże jedyny! Czy to możliwe? To by nie było tak źle. Myślałam, że ok.30zł.
          Tak by był, gdybyś miał ciągle włączony monitor, ale monitor masz włączony
          6h/dzień (wiecej nie wydołasz:-) Komp, nawt ciągnący z sieci filmy ne szarpnie
          wiele energii. Co innego serwer, który będzie przez 3/4 doby pracował na całą
          moc (przy 10 osobach w LANie tak może być). Myślę że ok 20zł na miesiąc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka