Dodaj do ulubionych

jak odblokowac strone?

17.08.08, 15:26
Mam maly problem z internetem, nie wiem dlaczego, ale mam
zablokowany dostep do strony www.o2.pl i nie dziala tez moj
komunikator tlen. Nie mam problemow z innymi stronami, tylko z ta
jedna. Na laptopie mam viste i nie wazne czy uzywam internet
explorera czy mozzili, strona i tak nie wchodzi. Probowalam
identyfikacji problemu na IE, ale jakos sam IE nie umie tego
naprawic. Z laptopa korzystam tylko ja. Czy moze ktos mi cos
doradzic? Bede wdzieczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo nie podalas zadnych informacji IP: *.chello.pl 17.08.08, 16:18
      w jaki sposob laczysz sie z internetem? Czy nigdy nie bylo dostepu do tych uslug
      czy nagle przestalo dzialac? Instalowalas jakies oprogramowanie w miedzyczasie?
      • piegucha Re: nie podalas zadnych informacji 17.08.08, 17:20
        mam stale lacze, nigdy wczesniej nie mialam problemow z zadna strona
        internetowa i nic nie instalowalam, w piatek po poludniu dzialalo, a
        jak wrocilam wieczorem to juz nie dzialalo i tak jest do dzis
        • Gość: akodo co to znaczy stałe łącze? IP: *.chello.pl 17.08.08, 18:11
          Neostrada, jakas kablówka czy moze osiedlowa siec ktorą zarzadza lokalny
          administrator? Adres to stale IP czy przydzielane dynamicznie?

jesli lokalna siec to wejdz na strone sieci i sprawdz wszystkie ustawienia czy
          masz zgodnie z zaleceniami.

zamiast o2.pl wpisz w adresie przegladarki 193.17.41.103 i co sie dzieje?

W konsoli wpisz ping o2.pl i powiedz jaki wynik, nastepnie wpisz ping 193.17.41.103
          • piegucha Re: co to znaczy stałe łącze? 17.08.08, 19:06
            jestem na amerykanskim kampusie, gdzie podlaczenie do internetu mam
            przez kabel w apartamnecie, niestety nic wiecej nie wiem. Nie znam
            sie az tak bardzo na komputerach i nie wszystko rozumiem, co mi
            piszesz. Wpisalam 193.17.41.103 i to samo pojawia sie co przy
            www.o2.pl czyli, ze nie mozna wyswietlic tej strony, a jak wpisalam
            ping etc to pojawiaja sie wyniki wyszukiwania google
            • Gość: akodo Re: co to znaczy stałe łącze? IP: *.chello.pl 17.08.08, 19:18
              ping trzeba wpisywac w konsoli. aby uruchomic konsole nacisnij start nastepnie
              uruchom i tam wpisz cmd. czyli rozumiem ze nic nie robilas by polaczyc sie z
              internetem, tylko wpielas kabel? Jesli nie otwiera Ci strony po wpisaniu adresu
              to jest ona gdzies po drodze zablokowana moze przez administratora? U innych
              ludzi tez nie dziala?
              • piegucha Re: co to znaczy stałe łącze? 17.08.08, 20:28
                wlasnie wrocilam z centrum komputerowego, tam dzialalo (a to bylo to
                samo podlaczenie do internetu, bo tez na kampusie), facet pokazal mi
                jak wpisywac ping, sprobowalam u mnie przed chwila, ale nadal nie
                dziala, pokazuje sie informacja, ze request timed out
                a jesli chodzi o internet, to wpielam kabel i za pomoca mojego net
                ID otrzymalam dostep do internetu
                I nadal nie rozumiem, dlaczego przez caly miesiac strona normalnie
                wchodzila, a nagle jest jakis problem? rozumiesz cos z tego??
                • Gość: akodo zdarza sie, cos w konfiguracji uleglo zmianie IP: *.chello.pl 17.08.08, 20:50
                  masz jakis program antywirusowy? Firewall? ciezko powiedziec niestety
                  • Gość: gość Re: przez bramkę proxy IP: *.tpnet.pl 17.08.08, 21:43
                    wejść na stronę,która pośredniczy w wywołaniach internetowych.kiedyś na przykład
                    www.proxyline.us www.proxyline.info
                    Gdyby takie bramki używały nawet prostego szyfrowania czy kodowania blokowanie
                    było by niemożliwe.Jest przeglądarka tor(
                    ryanunderdown.com/2007/09/01/howto-use-songbird-tor-and-privoxy-to-anonymously-stream-or-download-media-files/
                    ),która właśnie uniezależnia od miejsca.Blokowanie powinno być oprotestowane,bo
                    zdarzają się blokowania nieuzasadnione i nawet odwrotne.Dziś nie,ale kiedyś dla
                    neostrady była blokowana strona www.guru3d.com/ a serwer proxy tpsa przez
                    google.
                  • piegucha Re: zdarza sie, cos w konfiguracji uleglo zmianie 18.08.08, 01:36
                    pewnie tak, ale nie rozumiem jak? zadnych programow nie
                    instalowalam, nie mialam zadnych wirusow, po prostu raz caly czas
                    dzialalo normalnie, a po kilku godzinach (kiedy komp byl wylaczony)
                    przestalo dzialac:(
                    Jest jakas rada na to? czy tylko reinstalacja systemu??
                    • piegucha Re: zdarza sie, cos w konfiguracji uleglo zmianie 18.08.08, 06:02
                      caly czas probuje cos sama zrobic i chyba znalazlam zrodlo moich
                      problemow, okazuje sie, ze zanim zaczely sie problemy z tlenem przy
                      wylaczaniu kompa automatycznie sciagnely sie aktualizacje windowsa,
                      probowalam przywrocic system (restore system), ale niestety nie
                      powiodlo sie, pomimo kilku prob z roznymi datami i niestety kolejna
                      strona nie wchodzi, tym razem amerykanska z probramem telewizyjnym
                      Juz nie wiem co sie dzieje? akodo, mozesz mi jakos pomoc?
                      • Gość: akodo ja nie ale gość powyżej napisał Ci rozwiązanie IP: *.chello.pl 18.08.08, 10:31
                        prawdopodobnie
                        • Gość: gość Re: rozmowa na razie bezprzedmiotowa IP: 217.98.20.* 18.08.08, 13:11
                          Na początek trzeba podać,czy przy podanej stronie proxyline.us chodzi o2.pl,bo z
                          Polski przez USA chodzi.Adres szyfrowany jest najprościej,ROT13 i nie sądzę,żeby
                          można było to normalnie blokować.Strony blokuje się w pliku host lub na
                          serwerach pośredniczących.Mogła cię też zablokować dana strona,na przykład
                          o2.pl.Ale nie zmienia to faktu,że po wpisaniu twojego adresu na drugiej
                          stronie,która się pojawi po
                          www.proxyline.us musi działać ,zrzut z linuksa,ale windows też chodzi :
                          img529.imageshack.us/my.php?image=screenfi0.jpg
                          • piegucha Re: rozmowa na razie bezprzedmiotowa 18.08.08, 19:39
                            jestem wlasnie w bibliotece wydzialowej, podlaczylam sie do
                            bezprzewodowego internetu i wszystko dziala, wiec albo koniec
                            problemu albo problemem jest podlaczenie internetu u mnie w
                            apartamencie i w takim przypadku bede musiala wezwac kogos do naprawy
                            dziekuje bardzo za pomoc:)
                            • rmiechowicz Re: rozmowa na razie bezprzedmiotowa 20.08.08, 09:58
                              Problemem jest połączenie u Ciebie w kampusie.
                              Tlen używa połączeń szyfrowanych - więc specsłużby w USA nie mogą Cię
                              podsłuchiwać - dlatego prewencyjnie zablokowały :D
                              Skoro ping "nie idzie" to nie problem z DNS-em. Strona jest zablokowana na
                              firewallu bramy obsługującej kampus. Ktoś musiał uznać, że ten adres stanowi
                              zagrożenie i zablokował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka