Gość: antyk
IP: *.chello.pl
13.09.08, 17:15
Własnie zakupiłem od kolegi komputer, procesor pentium 4 2,8 giga, karta graficzna radeon x800 gto, 2 giga ramu. Trochę wiekowy, ale dla mnie bomba. Mam wiatrak z radiatorem na procesorze - Zalman czy jakoś tak, na karcie są radiatory i mam jeden wiatrak usuwający ciepłe powietrze z obudowy, oczywiście zasilacz też ma wiatrak. Przy normalnej pracy komputera, czyli internet, ewentualnie jakiś program w tle, temperatury sa następujące:
płyta główna - 39
procesor - 39
procesor graficzny - 49
otoczenie procesora graficznego - 47
dysk - 37
Oczywiście zmienia to się plus minus 3 stopnie.
Zainstalowałem sobie na próbe Far Cry, podniosłem grafikę do opcji wysoka, niektóre do bardzo wysoka i temperatury mnie troche przeraziły. Po ok 2 godzinach grania, więc wydaje mi sie, że przez ten czas temperatura się ustabilizowała, wynosiły następująco:
procesor graficzny 76
otoczenie procesora graficznego 70
Procesor ok 50
Dlatego, że mój poprzedni komputer nie przekraczał temperatur wyższych niż 35 stopni, pytam czy to normalne?
Zakupując komputer kolega powiedział mi żebym zmienił pastę pod procesorem bo by mu sie przydało, ale co z kartą graficzną? Nie można sie do niej dotknąć.
Jakie sa max temperatury które ta karta może wytrzymać?
Czy mam zainstalować jakiś dodatkowy wiatrak na tych radiatorach od karty? Nie gram zbyt często, ale zdaża się.
Wszystko chodziło stabilnie, nie zauważyłem żadnych zmian w grafice gry.
Powinienem się martwić? Wiem że kolega też troche grał, ale nie przejomwał się temepraturą.