Dodaj do ulubionych

Komputer sam sie włącza!!

IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 26.10.03, 12:15
wymienilem sobie plyte glowna procesor i ram i od tego momentu co kilka
godzin samoczynni mi sie wlącza komputer!! i nie sa to żarty! pracuje na win
milenium. dysk byl formatowany przy wymianie plyty. dodam ze komputer jest
caly czas podlaczony do neta. moze ktos coś doradzi??
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: monster Masz pecha IP: 62.233.140.* 26.10.03, 15:54
      NIE wiem czy na millenium też jest coś takiego jak w win xp. W win xp jest coś
      takiego jak zdalne sterowanie lub zarządzanie. To pozwala włączyć komputer z
      innego miejsca. Szkoda że nie powiedziałeś czy masz firewalla i jakiego. Jeśli
      nie masz lub masz jakiegoś kiepskiego i twój komputer jest ciągle podłączony
      do netu, to ktoś ci przysłał trojana uruchomił zdalne sterowanie i ci włącza
      komputer co kilka godzin. Spróbuj odłączyć od internetu, zapewne przestanie ci
      się włączac, a jęsli nadal ci się bedzie właczał to znaczy że to jakiś inny
      problem. Odłączając internet wyjmij kabel z karty sieciowej lub modemu-proste
      jest genialne!
      MONSTER
      • Gość: Radek Re: Masz pecha IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 26.10.03, 16:01
        dzieki za rade!! niestety w "stawianiu " fajerłoli nie jestem najlepszy. powiem
        wiecej wogole sie na tym nie znam.
        • Gość: May79 Re: Masz pecha IP: *.acn.waw.pl 26.10.03, 16:18
          W biosie powinienes miec opcje WOL (Wake on LAN). Wylacz ja. Jesli to trojan
          (dziwne nieco) to sprobuj poszukac antywirami i adwerami (np.: ad-aware).
          Pozdrawiam
          • Gość: Radek Re: Masz pecha IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 26.10.03, 16:57
            Czy moze to być wina zasialacza??
            • Gość: Radek Re: Masz pecha IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 26.10.03, 17:03
              ps. niestety nie znalazlem funkcji WOL
              • Gość: May79 Re: Masz pecha IP: *.acn.waw.pl 26.10.03, 17:07
                Poszukaj opcji zwiazanych z "wake on", "power on" - Power on PCI, albo Wake up
                on Ring/LAN. Czegos podobnego.
            • Gość: May79 Re: Masz pecha IP: *.acn.waw.pl 26.10.03, 17:05
              Sprawdz, czy po odlaczeniu kabla sieciowego komp dalej wstaje sam. Jesli nie, to
              tak jak napisalem - w BIOS-ie wylacz opcje "Wake on LAN" i przeskanuj system
              (trojany).
              Zasilacz - niby (czysto teoretycznie) moze byc, ale raczej zadko sie zdaza.

Pozdrawiam
              • monster Re: Masz pecha 26.10.03, 18:17
                Najprostsze jest najpewniejsze. Po co szukać w biosie, jak i tak to zapewne
                jakiś haker znający się na rzeczy uruchomił zdalne sterowanie. Czy w nocy komp
                też ci się sam włącza? To w takim razie nie haker. A jeśli tylko tak do 1 w
                nocy to najprawdopodobniej haker. JAko firewalla polecam norton internet
                security, nie rpzepuszcza kaazy, a gg przpuszcza, ale trzeba trochę poklikać
                żeby nie blokował.
                MONSTER
                • Gość: Maya też mi sie właczał IP: 80.51.244.* 26.10.03, 20:00
                  Też mi sie komp właczał kiedy chciał i wyłaczał w czasie pracy. I to był
                  zasilacz.
                  • Gość: Radek Re: też mi sie właczał IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 26.10.03, 23:14
                    głównie w nocy bo dzieje sie to srednio co 4 godz !!
                    • Gość: May79 Re: też mi sie właczał IP: *.acn.waw.pl 27.10.03, 00:08
                      Monster - sorry, ale chyba bredzisz - w jakis sposob chroni Cie firewall, przy
                      wylaczonym kompie??
                      Radek - jesli w BIOSie wszystko jest oki, to sprawdz ten zasilacz. Mozesz tez na
                      noc wyjac kabelek sieciowy i zobaczyc co sie dzieje. Jesli komp dalej wstaje, to
                      chyba masz winowajce.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Radek Re: też mi sie właczał IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 27.10.03, 08:56
                        odłączyłem na noc kabel sieciowy i wszystko wróciło do normy, czyli komputer
                        przespał całą noc. co robic dalej??
                        • Gość: monster wymienic zasilacz! IP: 217.11.129.* 27.10.03, 09:15
                          Jeszcze zrób coś takeigo, włącz zasilacz, lecz odłącz od sieci. zobaczymyu co
                          się wtedy stanie. a jeśli nadal bedzie sie właczał wymeiń zasilacz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka