Gość: jestemdobry.pl IP: *.dsl.cnl.uk.net 15.01.09, 12:32 Od miejsca w ktorym cos uda sie uruchomic na notebooku do stabilnego systemu jest jeszcze spora droga. Ale kibicuje wszelkim alternatywa jestemdobry.pl - bo warto byc dobrym Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Przemek28 Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.tvk.torun.pl 15.01.09, 15:56 taaaa... a czy Android na komórki jest w wersji finalnej czy jak gmail w beta? :D Wiecznie próbna wersja:D Już to widze: na tym nestbooku można będzie zainstalować tylko Chroma i google dots, politykaa pewnie będzie podobna do systemów Apple Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 08:48 Napiszcie że to tekst sponsorowany. Gogiel wszędzie, Gogiel Toilet Monitoring .. Link Zgłoś
Gość: matja Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.centertel.pl 16.01.09, 08:53 Kurde... dotychczas konkurentem był linux, a teraz google android, który nie jest niczym innym, jak właśnie jakąśtam zmodyfikowaną dystrybucją linucha. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 08:56 Napisanie porządnego systemu operacyjnego jest chyba najtrudniejszą rzeczą jak robił do tej pory Google. Żeby system operacyjny się przyjął, muszą być dostępne na niego programy,a te nie powstaną jeśli programiści nie będą mieli narzędzi, ochoty i pisanie programów na Androida będzie zbyt czasochłonne/kosztowne. Póki co pozycja Microsoftu w komputerach desktopowych jest niezagrożona i jeszcze długo nie będzie zagrożona. Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 09:05 Autor nie wie o czym pisze, bo: 1) windows 7 NIE BĘDZIE NA NETBOOKI! Netbook to mały, lekki komputer ze słabym procesorem. Winda 7 ma wymagania jak vista. Skoro visty nikt nie instaluje na netbookach to niby czemu ktoś miałby to robić z równie (a znając M$ bardziej) systemożernym 7? 2) android to fajna rzecz, ale zagrożeniem większym niż linuks jest tylko marketingowo. A to dlatego, że linuks nie ma kasy na promocję ale za to oferuje megatony oprogramowania (które jest tak napisane, że ruszy na netbooku). Tego softu nie będzie miał android, a wbrew temu co sądzi Gralla świat się na przeglądarce nie kończy. Tym bardziej, że karta wifi żre prąd jak głupia, więc co do zasady w netbooku bez zasilania z sieci będzie wyłączana jak najczęściej. Link Zgłoś
Gość: pubbing.com Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.tieto.com 16.01.09, 10:01 Android, Android ! na pubbing.com Link Zgłoś
Gość: zedzik Re: Android zagrozi Windows 7? IP: 212.191.72.* 16.01.09, 10:09 Jeśli android jest równie funkcjonalny, co google chrome, to Microsoft nie ma czego się obawiać. Link Zgłoś
Gość: wojak Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 10:24 do kain: ad1 jesli nikt nie instaluje visty na noteookach to gratuluje orientacji ad2 windows 7 bedzie miał mniejsze wymagania oficjalne dane juz dostepne wiec wiecej czytaj a dopiero pozniej zabieraj głos Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.plus.com 16.01.09, 10:42 @Kain: szerzysz dezinformacje. Klamiesz. Polecam instalacje bety. Win7 jest slodki. Link Zgłoś
Gość: abel Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.centuria.pl 16.01.09, 10:43 Drogi Kainie Nie wiem kto nawciskał Ci kitu, że notebook to komputer ze słabym procesorem i że nie instaluje się na nim Visty. Nie wiem też czy zauważyłeś, że mamy rok 2009, że telefony komórkowe mają kolorowe wyświetlacze a przelew bankowy możesz zrobić nie wychodząc z domu. Dużo rzeczy się ostanio zmieniło, wiesz? Link Zgłoś
Gość: ideefixe Re: Android zagrozi Windows 7? IP: 213.227.123.* 16.01.09, 10:44 Do Kaina oraz autora tekstu: Android TO JEST Linuks. Link Zgłoś
Gość: soren Re: Android zagrozi Windows 7? IP: 195.205.192.* 16.01.09, 10:48 Nie rozumiem podniecenia autora artykułu. Przecież Android to też linux. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.trefl.com.pl 16.01.09, 10:56 Ludzie czy Wy nie widzicie różnicy miedzy NOTEbook a NETbook ? Link Zgłoś
psoldack Re: Android zagrozi Windows 7? 16.01.09, 11:16 Oczywiście, że Android to kolejna dystrybucja Linuxa. Ale jego siłą może być uproszczenie, aby totalnie zieloni użytkownicy mogli sobie radzić z obsługą. Link Zgłoś
psoldack Re: Android zagrozi Windows 7? 16.01.09, 11:18 Prostota jest siłą. Większość użytkowników nie odróżnia Worda od WordPada. ----------- www.soldamed.com Link Zgłoś
Gość: mk Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 11:40 do zedzik: co do chrome nie mam żadnych zastrzeżeń. Funkcjonalność też jest na wysokim poziomie. Link Zgłoś
Gość: wizjoner przyszlos Re: Android zagrozi Windows 7? IP: 207.218.42.* 16.01.09, 11:41 Jest oczywistym ze upadek Microsoftu jest nieunikniony a Linux i Open Source zajmie jego miejsce. To juz tylko kwestia najblizszych kilkuset lat ... kazdy specjalista to widzi Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.Red-88-2-210.staticIP.rima-tde.net 16.01.09, 12:09 Android to nie jest kolejna dystrybucja Linuxa. To cos podobnego do idei znanych ze starych kompów. W Androidzie Linux stanowi baze na ktora jest nalozony odpowiednio spreparowany stack Javy a programy przeznaczonego dla tego systemu maja byc pisane w Javie a nie rypać prosto po sprzecie. Oczywiscie nie ma mowy o tym by nazywac to full systemem operacyjnym, o taki spuchniety runtime do odpalania programow. Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.resetnet.pl 16.01.09, 12:20 @Abel, Wojak i parę innych osób: tak, visty nie instaluje się na NETbookach. NET. Czyli np. dell mini, asus eee i parę innych. W razie wątpliwości polecam zajrzenie na strony internetowe producentów. A przede wszystkim polecam nauczenie się czytać w celu umiejętnego rozróżniania notebooka i netbooka. @android to linuks - technologicznie tak (wywodzi się od niego), tyle że google opatentował i pozamykało wiele rzeczy. Oprogramowanie można pisać tylko w javie (pomijam fakt lekceważenia standardów). OS nie będzie otwarty w związku z czym nie wiadomo tak naprawdę czy dystrybucja ta będzie pozwalała np. na instalowanie oprogramowania nie pochodzącego od google. @wizjoner... - nie chodzi o upadek a o likwidację monopolu. Monopole są zawsze niekorzystne dla konsumentów (dlatego społeczeństwa zrezygnowały z cechów na przykład). M$ nie ma szans na rynku netbooków - musiałby zoptymalizować 7 tak, żeby miało wymagania sprzętowe windowsa XP. Liczenie na kolejny wyścig zbrojeń który do tej pory ratował M$ (puści się system a ludzie wymienią kompy na mocniejsze) na tym rynku nie ma racji bytu - bo z definicji netbooka wynika, że jest on słabszy od standardowego laptopa / desktopa. Zwiększenie rozmiarów i mocy będzie oznaczało powrót do laptopów - a nie tego oczekują konsumenci. Ta nisza już jest zajęta. BTW może M$ zaadaptuje na netbooki windows mobile 5.0?:D Link Zgłoś
Gość: popis Re: Android zagrozi Windows 7? IP: 195.95.234.* 16.01.09, 12:32 Ale tu analfabetów Link Zgłoś
Gość: Alikot Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 12:51 Kilka osób piszących tutaj za netbooki uznaje produkty Acer, czy Asus, które rzeczywiście mają słabe procesory i generalnie same są plastikowymi zabawkami dla dzieci. Ale jest segment profesjonalnych netbook'ów, na których vista śmiga aż miło - przykładem najlepszy netbook świata - HP Mini. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Android zagrozi Windows 7? IP: 62.29.174.* 16.01.09, 13:12 Zainstalowałem dziś Windows 7 Beta na MSI Wind i działa bez problemu. Jest tak samo szybki jak XP. Polecam Link Zgłoś
Gość: Kain Re: Android zagrozi Windows 7? IP: *.resetnet.pl 16.01.09, 14:55 Alikot: lol. Nie dość, że kosztuje 2x tyle co reszta konkurencji a ekran otwiera się tylko do pewnego kąta (!) to bateria mu pada w niecałe półtorej godziny ;> Gość: a jak testowałeś szybkość - prędkość notatnika? ;) Może rzucisz dokładne wyniki testów? :P Link Zgłoś
Gość: David Re: Android zagrozi Windows 7? IP: 212.160.153.* 16.01.09, 15:40 Od kilku dni mam Win 7 na blaszaku, konfiguracja: E8400, 2GB ramu i działa przyzwoicie. Nie napotkałem żadnych problemów z instalacją sterowników, użyłem tych do Visty 64-bit, chociaż czasem instalator nie chciał się uruchomiać więc musiałem sprzęt instalować ręcznie z poziomu menadżera urządzeń. Zdziwiło mnie to, że po zainstalowaniu system nie wykrył wszystkich komponentów płyty z chipem P35. Czyżby wersja beta nie miała podstawowych sterowników Intela? Udało mi się uruchomić tak leciwą już kartę jak TV2000 XP Expert, mam poprawny dźwięk i obraz z tunera, problem występuje przy podłączeniu sygnału video przez wejście komponentowe i s-video. Na obrazie są zielone zakłócenia jednak jest to problem z aplikacją PVR2 lub/i sterownikami ponieważ na XP działo się podobnie. Jeżeli chodzi o oprogramowanie na którym testuję system to głównie Avid Liquid 7.2, Photoshop oraz gry Battlefield 2, Wiedźmin o Officach i innych bzdetach nie warto wspominać. Wszystko działa na razie płynnie, nie zauważyłem żadnych spadków wydajności w porównaniu do XP. Po kilku miesiącach okaże się także jak system będzie funkcjonował po "dopchaniu" go aplikacjami i tym co sam złowi do katalogów systemowych. Może coś się jeszcze zmieni in plus, kiedy pojawią się dedykowane do systemu sterowniki. Link Zgłoś