Dodaj do ulubionych

jaki Linux

IP: *.alstom.pl / *.ipartners.pl 17.11.03, 08:53
jaką dystrybucję Linuxa wybrać mam do wyboru: Mandrake 9.1, 9.2, Aurox. Jakie
są różnice
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Polski Aurox - popieraj lokalnego rewolwerowca :o) 17.11.03, 14:14
      Choś MDK wydaje się bardziej zautomatyzowany (taki bardziej Windziasty ;)
      Za to w Auroksie masz w czasie instalacji możliwość zainstalowania MPlayera (to
      najbardziej uniwersalny kombajn multimedialny, i to nie tylko między progami pod
      Linuksa), nie musisz sie później martwić i bawiś z doinstalowaniem ze źródeł
      (ale widziałem gdzieś MP jako RPMa)
      • koktajl_molotowa Dodatkowo nowy Aurox9.1 ma wsparcie dla... 17.11.03, 14:15
        ...wszystkiego, nawet winmodemów :o)
      • da.killa Re: Polski Aurox - popieraj lokalnego rewolwerowc 17.11.03, 15:14
        koktajl_molotowa napisał:

> Za to w Auroksie masz w czasie instalacji możliwość zainstalowania MPlayera
        > (to najbardziej uniwersalny kombajn multimedialny, i to nie tylko między
        > progami pod Linuksa), nie musisz sie później martwić i bawiś z doinstalowaniem
        > ze źródeł (ale widziałem gdzieś MP jako RPMa)

W Mandrake możesz zainstalować MPlayera jednym poleceniem (urpmi mplayer) po
        uprzednim skonfigurowaniem źródeł oprogramowania. W samej dystrybucji nie ma
        MPlayera ze względu na niejasne aspekty prawne niektórych rozwiązań tego programu.
        • Gość: kell Re: Polski Aurox - popieraj lokalnego rewolwerowc IP: *.ccs.yorku.ca 17.11.03, 15:35
          a to bardzo dziwne, ze nie ma, bo przeciez nie trzeba uzywac mplayera z
          bibliotekami z innych systemow (wtedy jednak traci sie wsparcie dla real audio i
          quick time6 o ile pamietam). mozna przeciez korzystac z natywnych bibliotek. w
          mdk9.2 jest za to totem (ktory z takic wlasnie korzysta), bardzo mily i ladny
          program.
          jedno polecenie powiadasz? na razie to daleko do prostoty i wygody obslugi
          apt-a. i wlasnie apt czyni z debiana taka wyjatkowa dystrybucje. nigdy wiecej
          "recznego" instalowania pakietow, apt-cache, apt-get i wszystko dziala.
          • da.killa Re: Polski Aurox - popieraj lokalnego rewolwerowc 17.11.03, 15:41
            Gość portalu: kell napisał(a):

> a to bardzo dziwne, ze nie ma

Przepraszam - napisałem nie sprawdzając. W Mandragorze 9.2 jest MPlayer. Ale
            jeśli mnie pamięc nie myli, to w poprzednich nie było. Dodatkowo można mieć
            MPlayera z PenguinLiberationFront - robią rpm dla Mdk z programami nie
            wchodzącymi do distro.

Za to na pewno porządnego MPlayera nie ma w Debianie - tylko jakieś wykastrowane
            straszydło. Dlatego developerzy MPlayera tak biadolili na debianowych pakieterów.

> jedno polecenie powiadasz? na razie to daleko do prostoty i wygody obslugi
            > apt-a. i wlasnie apt czyni z debiana taka wyjatkowa dystrybucje. nigdy wiecej
            > "recznego" instalowania pakietow, apt-cache, apt-get i wszystko dziala.

1. Urpmi jest naprawdę całkiem wygodne
            2. Apt jest też dostępmy dla RH, Mdk... Debian nie jest taki wyjątkowy :p
            • Gość: Beny Re: Polski Aurox - popieraj lokalnego rewolwerowc IP: 213.68.127.* 17.11.03, 16:03
              > 2. Apt jest też dostępmy dla RH, Mdk... Debian nie jest taki wyjątkowy :p

Potwierdzam, dziala bez problemow.
              apt.freshrpms.net/
              • Gość: kell Re: Polski Aurox - popieraj lokalnego rewolwerowc IP: *.cs.yorku.ca 17.11.03, 20:41
                tzn dziala tak jak na debianie? mozna uaktualniac caly system dajac apt-get
                update i upgrade, czy sprowadza sie tylko do instalacji pakietow? hmm, nie
                predko bedzie mi to sprawdzic, bo zgubilem przejsciowke do sieciowki na kompie
                na ktorym mam mdk9.2. teraz mam dylemat, kupic drogi kabelek do drogiej
                sieciowki (pcmcia, ethernet + modem), czy kupic tania sieciowke ktora nie wymaga
                idiotycznych przejsciowek:) eh, co za zycie
                poza tym dla poczatkujacego oczywiscie, ze mandrake, a nie aurox czy fedora,
                mimo, ze instalacja fedory wydawala mi sie latwiejsza i ciekawiej rozwiazana, to
                potem jednak system nie jest tak dopieszczony jak po instalacji mdk. instalator
                daje w miare "odwaznemu" uzytkownikowi sporo opcji (np partycje reisera),
                jednoczesnie harddrake skonfiguruje kazda malutka czesc systemu.
                polecam (a potem oczywiscie debiana:)))
                • Gość: kell Re: Polski Aurox - popieraj lokalnego rewolwerowc IP: *.cs.yorku.ca 17.11.03, 20:44
                  btw, wielkie BUUUU dla ludzi z mdk za pochrzanione wpisy napedow! zamiast skrotu
                  jest pelna sciezka do fizycznego urzadzenia.. tego nie powinno byc, mam
                  nadzieje, ze szybko to poprawia (system dziala, ale wpisy nie powinny byc w
                  takiej postacji, hmm, edycja /etc/fstab powinna pomoc)
                  • da.killa Re: Polski Aurox - popieraj lokalnego rewolwerowc 18.11.03, 11:08
                    Gość portalu: kell napisał(a):

> btw, wielkie BUUUU dla ludzi z mdk za pochrzanione wpisy napedow! zamiast
                    > skrotu jest pelna sciezka do fizycznego urzadzenia.. tego nie powinno byc, mam
                    > nadzieje, ze szybko to poprawia (system dziala, ale wpisy nie powinny byc w
                    > takiej postacji, hmm, edycja /etc/fstab powinna pomoc)

A gdzie coś takiego masz?
                    • Gość: kell Re: Polski Aurox - popieraj lokalnego rewolwerowc IP: *.cs.yorku.ca 18.11.03, 18:38
                      df zwraca
                      /dev/ide/host0/bus0/target0/lun2/part2 - to ma byc /dev/hda2
                      etc:)
                      instalator pochrzanil, nie tylko mnie to spotkalo, bo widzialem identyczny
                      problem na pcol-u:)
                      poza tym, koszmar, zeby zainstalowac anjute trzeba sciagnac cala mase
                      pakietow... wrr rpm, po prostu rpm:)
        • koktajl_molotowa MPlayera oczywiście możesz zainstalować... 17.11.03, 16:02
          ... ale z postu wywnioskowałem, że to początkujący użytkownik, wręcz kandydat na
          użytkownika. Jak sam wiesz, nie zawsze wystarczy zainstalować MP żeby wszysko
          cacy było (brakujace biblioteki, ect.), a w Auroksie, podczas instalacji
          systemu, zaznaczasz "tak chcę Mplayera" :o) i instalator sam dogrywa wszystko co
          mu jest potrzebne (w A9.0 tak było, 9.1 jeszcze nie instalowałem).
          Inastalowałem już MP kilka razy, zmiany systemu u mnie, instalacja Linuksa u
          znajomych, i często musiałem dogrywać parę rzeczy. Proponuję Auroxa bo wiem, że
          większość ludzi ogląda filmy i często słyszałem "przejdę na L jak mi film będzie
          chodził" (jeden z kolesi chwali sobie, filmy lepiej chodzą niż pod Windą).
          • da.killa Re: MPlayera oczywiście możesz zainstalować... 17.11.03, 16:22
            koktajl_molotowa napisał:

> ... ale z postu wywnioskowałem, że to początkujący użytkownik, wręcz kandydat
            > na użytkownika. Jak sam wiesz, nie zawsze wystarczy zainstalować MP żeby
            > wszysko cacy było (brakujace biblioteki, ect.), a w Auroksie, podczas
            > instalacji systemu, zaznaczasz "tak chcę Mplayera" :o) i instalator sam
            > dogrywa wszystko co mu jest potrzebne (w A9.0 tak było, 9.1 jeszcze nie
            > instalowałem).

Centrum Sterowania Mandrake -> Zarządzanie oprogramowaniem -> Ikonka z plusem

Wpisujesz w okienko wyszukiwania "mplayer" i szukasz po nazwach. Oczywiście
            możesz wybrać szukanie w opisach i wpisać "movie player". Potem tylko zaznaczasz
            pakiet MPlayera a instalator mówi, że żeby zainstalowac MPlayera zainstaluje
            też takie a takie biblioteki. Klikasz "OK" i instaluje się co trzeba. Finito!
          • Gość: jose_g Re: MPlayera oczywiście możesz zainstalować... IP: *.c3-0.abr-ubr1.sbo-abr.ma.cable.rcn.com 18.11.03, 02:09
            "jeden z kolesi chwali sobie, filmy lepiej chodzą niż pod Windą"

... no pewnie, ja tez tak twierdze. MPlayer jest dla mnie the best. Teraz uzywam go i pod Linuksem
            i pod MacOSX. a swego czasu doszedlem do tego ze uzywalem go tez pod Windows z linii komend
            bez GUI!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka