Dodaj do ulubionych

Prędkość przesyłu danych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 00:46
Witam wszystkich.Mam pytanie jak można zwiększyć prędkość przesyłu miedzy komputerami w sieci domowej.Opiszę swoją sytuacje :mam do routera asusa WL-AM604g przyłączone dwa laptopy przez wi-fi i stacjonarny na kablu.Wszystkie się widzą i nie ma na żadnym problemu z internetem.Problem pojawia się dopiero kiedy próbuje przerzucić coś z jednego komputera na drugi,prędkość przesyłu jest na poziomie 2,5 MB/s.Podobno teoretycznie powinna być dużo większa.Czy można coś z tym zrobić?Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • r0ger Re: Prędkość przesyłu danych 13.06.09, 01:48
      Wlasnie "teoretycznie" i tyko teoretycznie. W praktyce zalezy to od wielu czynnikow, poczawszy od warunkow "terenowych" (sciany, kondygnacje itp), a skonczywszy na urzadzeniach (karty sieciowe, router), ktore nie zawsze wspolpracuja ze soba prawidlowo, jezeli pochodza od roznych producentow.
    • Gość: it Re: Prędkość przesyłu danych IP: *.net.upc.cz 13.06.09, 02:00
      2,5mB czyli około 20mb/s - trochę za mało danych - domniemam ze system to
      Windows a sposób przesyłania to netbios - file sharing

ja sprawdziłbym szybkość połączenia - jeśli to 54mb/s = prędkość powinna wynosić
      6,75MB/sekundę oczywiście teoretycznie...

bo : dochodzi bit stopu i startu - czyli w zasadzie to jest 10 do
      jednego,dochodzą do tego błędy sumy naprawcze i mnóstwo g...na

zalezy od routera - 5.4MB to max - wystarczy ściana,pralka - cokolwiek co
      zakłóca słabiutki sygnał wifi - prędkość spada bo pakiety sie gubią,system musi
      prosic o nowe i wszytko zwalnia...
      • Gość: krecik92 Re: Prędkość przesyłu danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 12:24
        Właśnie o to chodzi ze nie ma większych przeszkód na drodze miedzy komputerami ,bo wszystkie znajdują się w jednym pomieszczeniu.Niestety nie ma możliwości połączenia kablem.Jeden laptop to asus M50 z karta Intel WiFi Link 5100 AGN,drugi acer aspire z karta Atheros AR 5007 EG Wireless Network Adapter,a stacjonarny na kablu z karta Kontroler NVIDIA nForce Networking Controller.Przynajmniej tyle wyczytałem z menadżera urządzeń.Wszystkie komputery są pod Windows 7 RC.Nie Wiem ,ale możne jakoś trzeba skonfigurować router,co o tym myślicie.Może ma ktoś jakaś rade?
        • manhu Re: Prędkość przesyłu danych 13.06.09, 15:16
          Taka szybkość to norma, poczytaj testy, to nie kabel gdzie udało mi się osiągnąć 11000 KB/s. I ciesz się, że nie masz Liveboxa:) raz miałem nieprzyjemność u siostry przerzucać nieduży plik po wifi i skończyło się przerzuceniem przez CD:), bo prędkość była ok.1Mb/s
          • Gość: krecik92 Re: Prędkość przesyłu danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 19:02
            Dziękuje wszystkim za wypowiedzi,wygląda na to że nic nie da się zrobić.Trudno.POZDRAWIAM
      • m.gregor Re: Prędkość przesyłu danych 15.06.09, 10:54
        6.75 MB podzielic na 2 bo to jest half duplex...
        • Gość: it Re: Prędkość przesyłu danych IP: *.net.upc.cz 15.06.09, 20:53
          half duplex w wifi ?? jestes tego pewien ?

hmm wrzucilem sobie pierwsza lepsza strone - i rzeczywiscie wifi
          dziala tylko jak walkie talke heheh
          nie wiedzialem o tym a w it wydaje mi sie ze jestem dinozaurem heheh

mowiac prosto albo nadajesz albo odbierasz, rownoczesnie jest to
          niemozliwe

no ale jesli wysle GET - to tylko odbiera pakiety... wysylajac
          przerywasz odbior na czas nadawania..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka