Dodaj do ulubionych

Windows 7 działa na Pentium 266 MHz

IP: 193.201.137.* 22.06.09, 10:54
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Czujny Korektor Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.limes.com.pl 22.06.09, 10:59
      A nie Pentium 166 aby? :)
    • daniel_cieslak Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz 22.06.09, 11:16
      @ Czujny Korektor. Oczywiście, ze 166 - dzięki za info. Przed chwilą pisałem o Ubuntu Satanic Edition i jakoś mi się te trzy szóstki w głowie zaplątały ;-)
    • Gość: R6 Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: 20.142.116.* 22.06.09, 11:50
      Postuluję o nagrodzenie Czujnego Korektora za czynny wkład w obronę poprawności pisowni artykułów w tym serwisie. :)
    • Gość: cookie Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 12:00
      Radzę poczytać żródło 7-ka włączyła się na takim sprzęcie bo pracować na nim już nie można podobnie jest z Vistą też można ją zainstalować ale nie pracować, ale wkońcu to takie same systemy więc nie ma się czego dziwić.

• Gość: gosc Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.as.kn.pl 22.06.09, 12:28
      cookie, ale przecież w tekście nie napisano, ze się da pracować. tylko, ze zainstalowano i że działa. Bo skoro da się wyświetlić obraz z właściwościami (jest na forum) to chyba musi działać.
    • Gość: IDS Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: 193.201.137.* 22.06.09, 13:50
      A czy pójdzie na tym DOOM ????
      :D
    • Gość: cookie Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 16:23
      Pytanie tylko brzmi ile czasu zajęło włączenie okienka z właściwościami systemu, jeśli na przykład zajęło to 10 lub więcej sekund to raczej trudno to nazwać "działaniem", czytałem wiele komentarzy odnośnie uruchomienia 7-ki na starszym sprzęcie i niektórzy sądzili nawet że można bez problemu zastapic XP-eka na starszych sprzętach a niestety to nie jest prawda i przechodząc na 7-kę mogą boleśnie się o tym przekonać.
    • Gość: ja Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.09, 19:57
      IDS "A czy pójdzie na tym DOOM ????" chyba dym z kompa:p też mam jeszcze takiego kompa musze przetestować 7 czy ruszy na nim;]
    • Gość: yeee Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.09, 09:20
      oj to niemozliwe, to musi byc sponsorowane przez microsoft, wiadomo powszechnie ze tylko superlinuksy chodza na takim crapowatym sprzecie

ubuntu FTW linus bog micro$oft bill gate$ OPENSOURCE.stable-1264.alpha FREE SOFTWARE!!!
    • Gość: as Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.wil.pk.edu.pl 24.06.09, 09:28
      jakas scieme aero chodzi
    • Gość: windziarz Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: 83.142.202.* 24.06.09, 09:31
      Korzystam z Windowsa 7 już od paru tygodni. Sprawuje się naprawdę znakomicie. Ale nie rozumiem jak może działać z RAM-em 96MB? U mnie, choć wyłączyłem wszelkie zbędne usługi, zanim jeszcze uruchomię jakikolwiek program, sam system zużywa 800MB RAM-u. Więc jeśli na testowanym komputerze pozostałe 700MB odwołuje się do pliku wymiany, ciężko powiedzieć, że taki system "działa".
    • Gość: Kraczek Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.09, 09:39
      (w skali od 1 do 5,9) - Win 7 ma skale od 1 do 7,9 ;) zebyscie nie mysleli ze jak macie 5,9 to jest juz prawie max
    • Gość: Bee Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.09, 09:49
      Ależ spoko :) OS poszedł ale komputer z samym OS jest tak samo bezużyteczny jak komputer bez OS. Życzę powodzenia w pracy na wordpadzie :P
    • Gość: programista Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.acn.waw.pl 24.06.09, 09:53
      Windziarzu:

Generalnie w Vista (nie dam głowy jak w seven) system zajmował ok. 40% dostępnej pamięci dla jądra. Co jest dość rozsądnym rozwiązaniem: ze względu na to, że sporo pamięci w jądrze jest niestronicowanej i wiele algorytmów np. tzw. alokator płytowy wymaga ciągłej pamięci.

Taka strategia ma sens, bo prawdopodobnie statystycznie im wyszło, że takie są proporcje alokowania pamięci: warto pamiętać, że każdy program, który robi coś sensownego: musi alokować jakieś struktury po stronie jądra.

Jeśli sam system zajmuje 800 MB to wnioskuję, że masz ok. 2GB ramu.

Spróbuj zredukować i zobaczysz, że zajmie mniej.
    • Gość: J Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.cust.tele2.pl 24.06.09, 10:11
      Ja też zainstalowałem windows7 na moim starym rzęchu: Pentium II (chyba, bo już nie pamietam nawet co tam siedzi), 768 RAM, grafika Radeon VE. Wyszła mi 1 na skali Windowsa. Działa niby ok, ale oczywiście bez aero (nie można go aktywować), filmy ledwo wyrabiają, ciężko mówić tak naprawdę o komforcie pracy/rozrywki. Nie znalazłem też sterowników do drukarki HP LJ 1020, a budżetowy SoundBlaster Audigy zadziałał tylko że bez basów na subwooferz (sterowniki przygotowane przez pasjonatów, bo na stronie Creativa brak). Za to "7" wykryła mi wbudowaną w mobo kartą sieciową, którą uznalełm za przepaloną i nie używałem pod XP :-)
      Summa summarum, wróciłem do pocziwka XP'eka i niestety przejscie na "7" musiałbym przypłacić rówinież kompletną zmianą sprzętu (MoBo, grafika, pamieć, pewno i dysk bo stare sa ATA). A myślałem, że będzie tak pięknie :-)
    • Gość: programista Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.acn.waw.pl 24.06.09, 10:12
      A dodam jeszcze, że skończyły się czasy kiedy każdy program zajmował stałą pamięć i zostawało duuużo wolnego.

Teraz programy często alokują pamięć na zasadzie: "biorę ile tylko chcę, ale obiecuję, że jak będzie potrzebna pamięć dla innego programu to oddam".

Dzięki temu dla programów w kodzie zarządzanym można bardzo ograniczyć Garbage Collection dla ostatniej generacji. Co pozwala bardzo ograniczyć ilość kosztownych realokacji i przenosin obiektów w pamięci, dzięki czemu taki program działa wydajniej.

Jeszcze co do mojego poprzedniego posta: w XP nie było takiej strategii przez co nie raz mi się zdarzało, że jak uruchomiłem za dużo programów, żaden kolejny nie chciał się uruchomić, ani żaden z istniejących nie był w stanie otworzyć nowego okienka, bo brakowało właśnie pamięci na utworzenie nowego uhwytu do okna. (ale pamięci wirtualnej było jeszcze duuuuuuużoooo)

Do czego zmierzam: nie warto oceniać nowego oprogramowania po ilości pamięci wolnej/zajmowanej.
    • Gość: gość Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.09, 10:36
      dobra , to ja może spróbuje na moim at odpalić?
    • Gość: papa_s Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.olsztyn.mm.pl 24.06.09, 10:36
      Tylko co dostaje się za te 1GB? Przełączać procesy i wątki można przy pomocy mniej jak 20KB kodu. Resztę "plaginów" można dodać w celu poszerzenia usług o system plików czy sieć ale w najgorszym przypadku to powinno być parę MB (Przypominam, że kiedyś były serwery novellowe i ich klienci ). Windoza to taka napychaczka pieniędzy dla sprzedawców sprzętu. Użytkownicy/klienci to jelenie marketingowe, które kupią coś niby lepszego/fajowego a w rzeczywistości gorszego. Podobnie jak było ze ś.p. DBase'em. Implementacja w "C" miała być cudowna a wszyscy pamiętają jak się skończyło...
    • kniazwitold Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz 24.06.09, 11:01
      Moze nasz dzielny Daniel Cieslak napisze ile dni trwala instalacja tego cudownego systemu na tym sprzecie i jak dlugo uruchamial sie system? :D
    • von.g Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz 24.06.09, 11:16
      @cookie nie wiem ile dane okienko sie wlaczalo ale sam komputer startowal, jesli dobrze pamietam z orginalnego art, 16 minut.

• Gość: mzb Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 24.06.09, 11:32
      ciekawe jak go zainstalował bo ja próbowałem na maszynie z 256 MB ramu i było info że za mało pamięci
    • Gość: soren Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.computerland.pl 24.06.09, 12:04
      Minimalne wymaganie dla instalator win7 to 512mb (można to obejść przełącznikami linii komend). Ale to co pisze hackerman1 to jakaś ściema. Inny gościu pisze, że przy 512mb system bootował się 20 min, to przy 96mb instalacja i uruchomienie musiało chyba trwać z tydzień.
    • Gość: Muuu Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: 83.238.66.* 24.06.09, 12:13
      Przecież to kosmetyczna Vista ... taaa instalował się 26 godzin a uruchamia się w 45 min ... "działa"
    • Gość: vatar Re: Windows 7 działa na Pentium 266 MHz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 12:34
      Facetowi sie w domu nudzi. Niech sie do prawdziwej roboty wezmie, bo windowsa to i dziecko potrafi zainstalowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka