Dodaj do ulubionych

Czarny ekran na monitorze.....?

30.07.09, 11:49
Proszę serdecznie o pomoc...w sprawie nastepującej: rano podczas gry jakiejs
synowi pojawił sie czarny ekran i juz koniec nie da się nic zrobić.Ani restart
ani nic nie pomaga , monitor działa, bo kontolki się włączaja, komp tez
działa, kable są dobrze podłączone, nic się nie wypięło. Słyszałam,że pomaga
reset biosu. Ale jak się to robi i czy to jest bezpieczne? Troszkę jestem
samoukiem, więc poradzę sobie jeśli to coś mniej poważnego...Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • djmas Re: Czarny ekran na monitorze.....? 30.07.09, 12:03
      Z płyty głównej należy wyjąć baterię na kilkanaście minut.
      Bateria jest duża, okrągła.
      Dotatkowo proszę napisać jaką posiadacie kartę grafiki oraz jakiej marki i jaki
      model zasilacza
      • rejana2 Re: Czarny ekran na monitorze.....? 30.07.09, 12:31
        Ojej, to później, bo teraz jestem w pracy.Ale dziękuję za zainteresowanie
        • rejana2 Re: Czarny ekran na monitorze.....? 30.07.09, 12:32
          znaczy się poźniej to ja nie napisze, bo komp nie dziala w domu pzreciez, ale
          Nividia- tylko pewnie typ jest potrzebny, no niestety niewiem
          • Gość: Kolobos Re: Czarny ekran na monitorze.....? IP: *.zask.pl 30.07.09, 15:36
            Rownie dobrze moglo sie cos spalic lub uszkodzic (zasilacz, plyta, procesor, karta graficzna lub nawet monitor. Lepiej bedzie oddac komputer do serwisu lub poprosic kogos kto pomoze Ci w naprawie, watpie zeby reset cmosu pomogl. Na poczatek warto podmienic zasilacz, obejrzec kondensatory na plycie, sprawdzic czy piszczy po wyjeciu ramu itd.

• rejana2 Re: Czarny ekran na monitorze.....? 30.07.09, 16:17
              A nowa instalacja tez nie pomoze?, kiedys pamietam w innym komp tak mialam,
              pomogla instalacja. to nowy komputer w miare i już mialoby cos paść...hm, no
              zobaczę jak nie to oddam do serwisu
              • m.gregor Re: Czarny ekran na monitorze.....? 30.07.09, 16:39
                Jak komputer sie nie uruchamia to jak chcesz zrobic reinstalacje?
                • rejana2 Re: Czarny ekran na monitorze.....? 30.07.09, 17:25
                  uruchamia sie ale jets ciemny ekran!, jak zacznę instalację z plyty to moze się
                  uruchomi. Tak kiedys bylo, zobaczymy.Jak mi sie uda to napiszę jutro, a jak nie
                  to trzeba wszystko po kolei sprawdzic, to , co tam wymieniliście, nie mam czasu
                  zręszta na jakieś serwisy. zreszta juz raz serwis mi zalatwil komputer tak, ze
                  za miesiac kupowalam nowy::)
                  • rejana2 Re: Czarny ekran na monitorze.....? 30.07.09, 17:29
                    a no jeszcze jedno z : zasilacz, płyta, procesor, karta graficzna,
                    monitor,zdecydowanie wykluczam monitor, bo jest nowy i działają kontrolki
                    wlączania i wylączania, a resztę zacznę od zasilacza itd.... oczywiscie jak nie
                    pomoże reset biosu i instalacja nowa, pozdrawiam i dzieki wielkie za pomoc
                    • Gość: Kolobos Re: Czarny ekran na monitorze.....? IP: *.zask.pl 30.07.09, 18:15
                      To, ze diody sie swieca, nie oznacza, ze sprzet dziala poprawnie. Nowe czy nie nowe, wszystko sie czasem psuje.

> jak zacznę instalację z plyty to moze się uruchomi

Nie ma szans.

• rejana2 Re: Czarny ekran na monitorze.....? 31.07.09, 09:51
                        No i tak: bateria nie pomogla, dodatkowo klawiatura nie dziala, tylko kontrolki
                        przy starcie i koniec. Wzięli mi kartę graficzną do sprawdzenia na innym komp.
                        oraz bedzie sprawdzany zasilacz. Ale komp jak sie wlacza to chodzi normalnie tak
                        jak należy. Zobaczymy.
                        • rejana2 Re: Czarny ekran na monitorze.....? 03.08.09, 08:07
                          Napiszę tylko,ze karta padła....:) juz wymieniona na nową.:::))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka