Dodaj do ulubionych

Skąd darmowego linuxa???

05.01.04, 17:51
Prosze tylko o podanie sprawdzonego linku
Obserwuj wątek
    • m85 Re: Skąd darmowego linuxa??? 05.01.04, 18:33
      Widze, ze nie dajesz za wygrana... poszukaj na www.linuxiso.org/ ... Do wyboru, do koloru :) A jak koniecznie potrzebujesz cos na szybko to zajrzyj na livecd.pld-linux.org/ . Mozesz mi wierzyc lub nie, ale to wszystko mozna znalezc na google.com/ .

Pozdrawiam :)
      • beny5 Re: Skąd darmowego linuxa??? 06.01.04, 10:21
        To nie oto chodzi ze on nie wierzy to jest mentalnosc ludzi ze swiata windows.
        Tam sie sciaga przeciez rozny syf i aby ustrzec sie przed problemami trzeba miec
        rozumiecie taki cynk do sprawdzonego linku od zaufanej osoby. Poza tym sciaganie
        oprogramowania pod windows ma zawsze posmak nielegalnosci ;)

Chlopie potrzebujesz linka prosze bardzo:
        tu sobie poczytasz co robic
        fedora.redhat.com/download/
        a tu soie sciagniesz obrazy plyt i za pomoca np. kradzionego nero je wypalisz
        download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/1/i386/iso/
        lub jeszcze prosciej:
        download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/1/i386/iso/yarrow-i386-disc1.iso
        download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/1/i386/iso/yarrow-i386-disc2.iso
        download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/1/i386/iso/yarrow-i386-disc3.iso
        • pavvel Re: Skąd darmowego linuxa??? 06.01.04, 10:47
          a czy te dystrybucjie sa po polsku bo ja sobie po angielsku chyba nie poradze
          jestem totalnym zerem :( a ktora wersjie byscie polecili dla laika zeby bylo
          jak najmniej problemow mam sb live i gf2ti
          • beny5 Re: Skąd darmowego linuxa??? 06.01.04, 13:28
            > a czy te dystrybucjie sa po polsku bo ja sobie po angielsku chyba nie poradze
            > jestem totalnym zerem :( a ktora wersjie byscie polecili dla laika zeby bylo
            > jak najmniej problemow mam sb live i gf2ti

Jesli jestes totalnym zerem (jak sam piszesz) to po co zabierasz sie za linuksa?
            On wymaga odrobiny wysilku, ktorego tobie juz na poczatek zabraklo. Fedora do
            ktorej podalem link jest czesciowo po polsku. Instalator nie jest dostepny w
            jezyku polskim.
            • pavvel Re: Skąd darmowego linuxa??? 06.01.04, 19:25
              mi chodzilo ze jestem zerem w linukcie nigdy nie mialem z nim stycznosci i go
              poprostu nie zam a na komputerazch sie znam bardzo dobrze bo mam juz PC od 1990
              roku wiec juz kupe lat
              • e.111 Re: Skąd darmowego linuxa??? 06.01.04, 22:37
                ...to sprobuj na poczatek Polskiego Knoppixa
                www.knoppix.org.pl/index.htm
                a jak ci rozpozna caly sprzet(Knoppix chodzi z CD,bez instalacji) i sie Tobie
                spodoba to mozesz go potem latwo zrzucic na dysk.
          • koktajl_molotowa Re: Skąd darmowego linuxa??? 06.01.04, 14:10
            www.linuxiso.org/distro.php?distro=29 to, jeśli sie nie boisz o napęd LG :D
            www.linuxiso.org/distro.php?distro=64 to, jeśli jednak troszkę qmasz
            angielski (instalacja ponoć tylko w tym języku, nie sprawdzałem)
            ftp://ftp.tuwien.ac.at/linux/aurox/9.2/iso/stable/PL
            ftp://ftp.ibiblio.org/pub/linux/distributions/auroxlinux/iso/stable/PL
            ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/aurox/iso/9.2
            ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/distributions/aurox/9.0/iso/9.2/PL
            ostatnie 4 linki do ftp(ów) z Auroksem9.2, nową bardzo dobrze spolszczoną
            dystrybucją RedHat.
            • koktajl_molotowa i jeszcze jedno 06.01.04, 14:16
              sprzęt, który wymieniłeś jest tak popularny, że każda z tych dystr. na 99% go
              obsłuży bez żadnych problemów i kombinacji. Znaczy prawie każdy sprzet pójdzie,
              ale cza się troszkę napracować :o)
    • sniffier A co z Auroxem??? 07.01.04, 20:25
      Ściągnąłem ostatnio Auroxa i mam pytanie z nim właśnie związane. Czy przed
      jego instalacją trzeba usuwać partycje (wszystkie)??? Ostatnio słyszałem o
      jakimś systemie, do którego potrzebny jest czysty dysk, bez żadnych partycji.
      Od razu uprzedzam że jestem laikiem w sprawach linuxa itp.
      • kell99 Re: A co z Auroxem??? 07.01.04, 21:26
        moge sie mylic, ale chyba zaden instalator nie potrafi zrepartycjonowac dysku w
        locie. jest to o tyle trudne, ze partycja fat/ntfs jest najczesciej bardzo
        zdefragmentowana i chyba jedynym programem ktory sobie radzi z tym jest
        partition magic (parted nie potrafil zmienic rozmiaru partycji ntfs wlasnie z
        powodu defragmentacji, partition magic tez, dopiero windowsowe narzedzie do
        defragmentacji sprawilo, ze instalacja ruszyla).
        jezeli jestes laikiem, to najprosciej uruchomic partition magic, zrobic
        odpowiednia ilosc wolnego miejsca na dysku gdzie bedziesz instalowal linuksa.
        nastepnie w instalatorze zakladasz partycje linuksowe na tym wczesniej
        przygotowanym wolnym miejscu. odrobina uwagi i czytanie komunikatow sprawia, ze
        caly proces bedzie bezbolesny.
        pozdrawiam.
        • makryba Re: A co z Auroxem??? 08.01.04, 12:25
          Kiedyś na instalkach RH był dołączany program fips. Działał pod dosem i
          potrafił podzielić partycję na 2 części (ergo - wydzielić wolną partycję na
          linuxa bez utraty danych na isntniejącej). Ale... ostatni RH jakiego
          instalowałem (i nie miałem do dyspozycji wolnej partycji) to był jakiś 7.coś
          chyba. Ciekawe czy fedora rozwija ten projekt?
          • makryba Re: A co z Auroxem??? 08.01.04, 12:31
            google that helps
            www.igd.fhg.de/~aschaefe/fips/
            nie jestem tylko pewnien czy działa z NTFS
            • sniffier To nie to 08.01.04, 14:22
              Nie chodzi mi , żeby zostawić miejsce na partycje linuxową, tylko żeby usunąć
              wszystkie informacje z dysku. Kiedy zostanie mi jedna , całkiem czysta
              partycja fat to czy na nią od razu moge wgrać auroxa???
              • makryba Re: To nie to 08.01.04, 16:41
                Na pusty dysk możesz wgrać każdy system operacyjny przeznaczony dla Twojej
                architektury (ix86 zakładam). Nawet nie musisz nic usuwać, wystarczy w
                momencie instalacji skasować partycje i założyć od nowa.
              • orzels Re: Moze to? 10.01.04, 06:49
                Chyba bardziej o to ci chodzilo:
                Jesli chcesz zainstalowac system operacyjny, to najpewniej i najbezpieczniej
                jest pozostawic WOLNE miejsce na dysku (nie partycję). Jesli chcesz posadzic
                Linuxa na komputerze, w ktorym jest juz Windows, to pod Windows uwalniasz sobie
                partycje, wynosisz co ci z niej potrzebne, i za pomoca np narzedzia do
                administrowania komputerem - uwalniasz miejsce, kasujesz, likwidujesz partycje.
                System zglasza ze na dysku jest WOLNE MIEJSCE, a nie PUSTA PARTYCJA.
                Potem, podczas instalacji Linuxa, nowy powinien sobie to wolne miejsce
                zagospodarowac.
                Oczywiscie trzeba pamietac o miejscu na swap - i nie robic partycji linuxowej
                (ext2, ext3) z calego miejsca na dysku.
                Pozdr.
    • sankari Re: Skąd darmowego linuxa??? 16.01.04, 23:06
      Spróbuj ftp://ftp.icm.edu.pl
      poszukaj np. w /pub/linux
      Dystrybucje do wyboru do koloru i jak szybko... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka