IP: *.chello.pl 28.02.04, 21:23
Czy ktoś wie z jaką prędkością powinno się jeździć na rowerze by były to
ćwiczenia aerobowe? Mam licznik prędkości ale niestety nie mam zegarka
mierzącego tętno. I czy 45 minut dziennie wystarczy by chudnąć?
Obserwuj wątek
    • Gość: olik Re: rower IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.02.04, 09:45
      Godzinę dziennie po 45 minut? Spokojnie! Pewnie, że schudniesz. Rower świetnie
      spala kalorie. Nie wiem, jakie tempo jest potrzebne, ale jeżdżenie szybko wcale
      nie gwarantuje lepszych efektów. Ja jeżdże po zróżnicowanym terenie (szosa,
      leśna dróżka, w górę i z górki). Na początku bardzo spokojnie, tak żeby się nie
      zmęczyć, ok. 15 km/h. Później, gdy się rozgrzeję ok. 20-25 km/h i kończę
      powoli. Mozna też dodatkowo raz siedzieć na siodełku, raz podnosić tyłek i
      jechać stojąc na pedałach. Oczywiście jeżeli jeździsz na stacjonarnym, to
      wystarczy zmieniać obciązenie :-))
      • Gość: patkag Re: rower IP: 81.15.189.* 01.03.04, 01:09
        nie musisz miec zadnego specjalnego zegara...tylko zwykly scienny lub inny z
        sekundnikiem...mierzysz sobie tetno (ja robie to na szyi)przez 10 sek i mnozysz
        razy 60:) albo przez 30s i mnozysz razy 2:) albo jak kto woli:) tetno powinno
        sie miescic w przedziale 65-70% CardioMax (cardio max to 220-wiek).

pozdrawiam

P.
    • nadiaa89 Re: rower 08.09.16, 13:57
      A ja mam pytanie dotyczące odpowiedniego roweru. Kiedyś trochę biegałam, więc kondycję mam jako taką, ale ostatnie problemy z kolanem zupełnie wykluczyły ten sport. Ortopeda zalecił mi więc w zamian jazdę na rowerze. Nie jestem wyczynowcem, ale też nie zupełnym świeżakiem, czy ktoś z forumowiczów mógłby mi doradzić, który rower zamówić: www.sklep.eurorower.pl/pl/c/Rowery-Kross/379? Najbardziej zależy mi na tym, żeby był w miarę uniwersalny, to znaczy, żebym mogła nim pojechać zarówno do sklepu po asfalcie, jak i po drodze szutrowej za miasto. Byłabym wdzięczna za wszelkie porady.
    • robert_m Re: rower 24.09.16, 00:09
      Prędkość nie ma tu wiele do rzeczy, zależy od roweru i ukształtowania terenu. Tylko pulsometr dokładnie pokaże w jakich strefach tętna jeździsz. Ale ja bym się nie koncentował za bardzo na aerobach to raczej modne hasło, realnie przy interwałach spalisz dużo więcej na samym treningu i jeszcze po, gdyż metabolizm podkręcony nawet na 24h. Aeroby są dobre na początek jak kondycja słaba. Jeżeli chodzi o lubiących rowery to indoor cycling polecam szczególnie zimą. Ja się dowiedziałem co znaczy wysiłek a trochę na rowerku wcześniej jeżdziłem i nadal jeżdzę dla przyjemności latem w terenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka