Dodaj do ulubionych

Jaki przyjąć program ćwiczeń

26.02.07, 12:13
Nie muszę się odchudzać, bo wagę mam prawidłową, ale po ciąży i karmieniu
piersią odłożyło mi się trochę tłuszczu na udach, biodrach i brzuchu.
Dotychczas opiekowałam się dzieckiem właściwie całą dobę, przez cały tydzień,
więc nawet nie miałam kiedy zatroszczyć się o siebie, ale teraz mam możliwość
poćwiczyć codziennie wieczorem.
Jestem niska, drobnej budowy ciała, więc nie chcę rozbudowywać mięśni, a
jedynie trochę je uwidocznić i wysmuklić, wzmocnić ogólnie ciało i poprawić
trochę rzeźbę. Nie bez znaczenia dla mnie jest wzmocnienie mięśni brzucha i
pleców, bo mam - jak chyba każda mama małego dziecka - pewne problemy z
przeciążonym kręgosłupem.
Przy założeniu, że dopiero zaczynam, powinnam ćwiczyć codziennie, czy lepiej
co drugi dzień? Czy następujący program ma sens:
poniedziałek - ABS (30 minut), siłownia (godzina), stretching (30 minut)
środa - ABS (30 minut), siłownia (?)
czwartek - BBS (60 minut)
piątek - pilates
sobota (co drugi tydzień) - ścianka wspinaczkowa

BArdzo proszę o wskazówki i korekty
Obserwuj wątek
    • sysydlaczek2 Re: Jaki przyjąć program ćwiczeń 28.02.07, 15:56
      Up. Może bardziej doświadczone osoby pomogłyby mi opanować ten chaos w moich
      wysiłkach.
    • jogger Re: Jaki przyjąć program ćwiczeń 28.02.07, 16:16
      Siłownia zawsze przed aerobikiem
      • Gość: ?? Re: Jaki przyjąć program ćwiczeń IP: *.e-wro.net.pl 28.02.07, 16:29
        a dlaczego tak? nie znam sie na tym i zawsze wydawalo mi sie ze lepiej na
        silownie po aerobicu, jak juz jestem rozgrzana i rozruszana i moge skupic sie na
        konkretnych partiach, myslalam ze wtedy spala sie wiecej tluszczu...
        a swoja droga, gdzie moge w necie poczytac na takie tematy? chcialabym cos
        wiedzien o wszystkich tych mechanizmach, nie mam na mysli jakiegos forum ani
        stron kobiecych pism gdzie pisza zawse to samo i bardzo ogolnie , ale tez nie
        takie stricte fachowe informacje ktorych ja laik nie zrozumiem...
        • Gość: Wrecekrzepki Re: Jaki przyjąć program ćwiczeń IP: 195.136.112.* 28.02.07, 16:34
          Do rozgrzania i rozruszania sluzy rozgrzewka.
          • Gość: ?? Re: Jaki przyjąć program ćwiczeń IP: *.e-wro.net.pl 28.02.07, 17:10
            nie chodzilo mi o to ze aerobic jest rozgrzewka, tylko z tego co wiem dop po 20
            min cwiczen zaczyna spalac sie tluszcz wiec gdy cwiczy sie na silowni po
            aerobicu to te cwiczenia juz sluza wlasnie spalaniu...tak mi sie zawsze wydawalo
            choc ja sama i tak nigdy nie chodze na silownie bo nie lubie,chodze na aerobik a
            jesli mi za malo to zostaje na drugim...
            • jogger Re: Jaki przyjąć program ćwiczeń 02.03.07, 15:09
              Siłownia nie spala tłuszczu tylko glikogen z mięśni, przez co umożliwia szybsze
              wejście w strefę spalania tłuszczu
        • scept89 Re: linki w necie 02.03.07, 21:32
          www.exrx.net/
    • sysydlaczek2 Re: Jaki przyjąć program ćwiczeń 02.03.07, 16:12
      Dziękuję za odpowiedzi. Nie wiedziałam, że siłownia zawsze przed aerobikiem, a
      jak wynika z uzasadnienia, to dość ważne, jeśli chce się spalić troche
      tłuszczu.
      Tak się jednak złożyło, że z powodu ograniczeń czasowych i zmiany grafiku zajęć
      w klubie, siłownia w ogóle wypadła z mojego programu. Mam nadzieję, że to
      bardzo nie popsuje efektów.
      Mój nowy rozkład ćwiczeń wygląda tak:
      poniedziałek - aerobik (zajęcia nazywają się fat burning), pilates, stretching
      po 60 minut każde zajęcia
      wtorek - shape 60 minut, ABT - abdominal buttock trainning 60 minut (zajęcia
      wyglądają w sumie dość podobnie)
      środa - pilates 60 minut
      czwartek - aero dance, shape, abdomen buttock stretch (po 30 minut każde)
      piątek - pilates 60 minut

1. Czy powinnam jakoś zmodyfikować kolejność poszczególnych zajęć
      2. Nie bardzo wiem, jak zakwalifikować zajęcia typu shape, abt, abs. W sumie są
      dość podobne - dynamiczna rozgrzewka, a potem ćwiczenia wzmacniające mięśnie
      nóg, brzucha i pośladków z dużą ilością powtórzeń, bez obciążeń, najwyżej
      hantle. Czy uznać to za aeroby, czy trening siłowy? Coś spalam, czy tylko
      wzmacniam siłę mięśni? Wiem, pytania na poziomie szkoły podstawowej, ale jestem
      laikiem.
      • Gość: Aga Re: Jaki przyjąć program ćwiczeń IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 03.03.07, 04:35
        2. Nie bardzo wiem, jak zakwalifikować zajęcia typu shape, abt, abs. W sumie są
        > dość podobne - dynamiczna rozgrzewka, a potem ćwiczenia wzmacniające mięśnie
        > nóg, brzucha i pośladków z dużą ilością powtórzeń, bez obciążeń, najwyżej
        > hantle. Czy uznać to za aeroby, czy trening siłowy? Coś spalam, czy tylko
        > wzmacniam siłę mięśni?

IMHO ani jedno, ani drugie. Ot, przyzwoity trening ogólnorozwojowy, choć na
        początku dla niewytrenowanej osoby może to chyba zastąpić trening siłowy (nie
        aeroby).
        Poza tym zestaw ćwiczeń jaki sobie ustawiłaś jest czasochłonny, ale mało
        efektywny (te 3 godziny w poniedziałek, 2 godziny podobnych ćwiczeń we wtorek...)
        Chcesz zeszczupleć, więc dla najlepszych efektów radziłabym ustawić treningi
        tak, by np. 3 razy w tygodniu robić 45-60 minutowy trening aerobowy na maszynach
        (wioślarka, rowerek, bieżnia, orbitrek...) a po nim stretching. W pozostałe dni
        np. pilates/ABT/ćwiczenia siłowe na maszynach + ewentualny stretching. POza tym
        chyba dobrze by było byś podała grafik zajęć na siłowni i Twoją dyspozycyjność
        (jakaś tabelka czy cóś), wtedy łatwiej by było doradzić ustawienie ćwiczeń (mała
        dygresja: klub nie ma profesjonalisty, która by się tym zajmował?).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka