szwager_z_laband 28.01.10, 13:00 www.gliwicka.pl/ivideo/75.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hans-jurgen Re: abtajlong 28.01.10, 13:32 szwager_z_laband napisał: > www.gliwicka.pl/ivideo/75.html -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------- Ha, i jaki wniosek z tego reportazu? Odpowiedz Link
1fatum Re: abtajlong 28.01.10, 15:25 Proszę o pochwałę. Mimo, że nie mam z niemieckim na co dzień do czynienia - znalem znaczenie tego słowa. Aby nie urosnąć zbytnio w dumę, pomaga mi pamięć i znajomość kronik wojennych, gdzie to i wiele innych zwrotów było używanych. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: abtajlong 28.01.10, 15:29 hans-jurgen napisał: > -------------------------------------------------------------------- > Ha, i jaki wniosek z tego reportazu? ================================================================ Wniosek smutny. Aby sie spełniyły niekiere marzynia prawdziwi Ślonzocy musieli by powstać z martwych. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: abtajlong 28.01.10, 15:36 jo niyma taki sceptyk - mysla ze som fakt nakryncynia tego dowo nadzieja abo? Odpowiedz Link
hans-jurgen Re: abtajlong 28.01.10, 15:41 bratjakuba napisał: > hans-jurgen napisał: > > -------------------------------------------------------------------- > > Ha, i jaki wniosek z tego reportazu? > ================================================================ > Wniosek smutny. > Aby sie spełniyły niekiere marzynia prawdziwi Ślonzocy musieli by powstać z > martwych. ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ Nic dodac, nic ujac. Wolalem Bracie abys to Ty lub kto inny napisal, bo na mnie Labyndziok zaraz by naskoczyl, jak na wscieklego psa, ze na Slask i Slazakow najezdzom. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: abtajlong 28.01.10, 21:57 ciekawe ze na BrataJakuba niy najyzdzom:)) Odpowiedz Link
seppel Re: abtajlong 28.01.10, 22:07 poproszam herbata z czyma abtajlongami cukru niy mjyszac bo niylubjam suotki ;)) schönen Dank Odpowiedz Link
bratjakuba Re: abtajlong 28.01.10, 22:11 seppel napisał: > poproszam herbata z czyma abtajlongami cukru > niy mjyszac bo niylubjam suotki ;)) > schönen Dank +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Mie sie spomino Psychiatrische Abteilong. Odpowiedz Link
bratjakuba Re: abtajlong 28.01.10, 22:37 szwager_z_laband napisał: > a jo znom abtajl - pszedziau we cugu =========================================== Jak już tak skrocomy to jo znom Abtei,ale nie wiym jak to bydzie po polsku. Ale już googel mi przetuplikowoł na Opactwo. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: abtajlong 28.01.10, 22:38 chyba dobrze - o tym bych niy pomyslou:)) Odpowiedz Link
ballest Re: abtajlong 28.01.10, 22:39 Abteilungi bouy tysz we wojsku i myslam, ze wslasnie ze wojska se to slowo wywodzi!# Tak se ale yno myslam! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: abtajlong 29.01.10, 07:31 niywia, mozno sie myla - ale to mi sie tak poskuodauo. to co Tys szkryfnou je ale logiczne Odpowiedz Link
bratjakuba Re: abtajlong 29.01.10, 09:52 Słowo Abt,Abtei ni mo nic wspólnego z Abteilongym. Der Grosse Duden: Abt, lat.abbas,abbatis. Aram.(äischen),chal.(däischen),-abba = Vater Abteil- Ab-getrenter Teil. Der durch Abteilen endstandene Teil. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: abtajlong 29.01.10, 09:58 couki czas sie nad tym zastanawiom eli to ino cufal, abo to jednak mo wspolne korzynie - to cos zacytowou to wiym ale hajlige office mi dowo do myslynia ... Odpowiedz Link