socer-schlesier 04.02.06, 12:16 Uważam że ślązacy mogą się zaliczać dzisiaj do szczęśliwców gdyż mają kontakt i z kulturą niemiecką i z kulturą polską. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloneczko1 Re: Szczęśliwi ślązacy 04.02.06, 12:27 no,nie powiem--a dawniej to nie?i z innymi ? Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Szczęśliwi ślązacy 04.02.06, 12:36 Słoneczko mam na myśli czasy powojenne. Odpowiedz Link
meg_s Re: Szczęśliwi ludzie 04.02.06, 12:39 szczęśliwi są ci ludzie którzy w obcowaniu z kulturą odnajdują radość nie sądzę aby "narodowość" kultury miała tu większe znaczenie Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Szczęśliwi ludzie 04.02.06, 16:34 Dla przeciętnego jak by nie było Niemca polska kultura jest mało znana jak również odwrotnie, dla przeciętnego Polaka niemiecka kultura jest mało znana. Odpowiedz Link
rico-chorzow Re: Szczęśliwi ludzie 04.02.06, 19:21 meg_s napisała: > szczęśliwi są ci ludzie którzy w obcowaniu z kulturą odnajdują radość > > nie sądzę aby "narodowość" kultury miała tu większe znaczenie Jeżli się nie mylę,do danej narodowości należy też kultura i ma znaczenie. Odpowiedz Link
meg_s Re: Szczęśliwi ludzie 04.02.06, 19:34 rico-chorzow napisał: > meg_s napisała: > > szczęśliwi są ci ludzie którzy w obcowaniu z kulturą odnajdują radość > > nie sądzę aby "narodowość" kultury miała tu większe znaczenie > > Jeżli się nie mylę,do danej narodowości należy też kultura i ma znaczenie. nie mylisz się - ale to nie ma związku z moją wypowiedzią (jak ja nie znoszę tłumaczyć "co autor miał na myśli" - ale czasem trzeba) otóż szanowny Rico chciałam wyrazić opinię, że szczęśliwi są ci ludzie którym radość sprawi nowy nieznany dotąd utwór muzyczny lub "odkrycie" nieznanego dotąd obrazu, a nie zadowalają się tylko np wypiciem piwa podczas oglądania jak dwóch spoconych facetów wali się po mordach i nieważne czy tę muzykę napisał Francuz, Polak, Anglik - jeśli tylko jest poruszająca i nieważne czy ten obraz namalował Niemiec, Hiszpan czy Brazylijczyk - jeśli tylko ten obraz do nas przemawia czy już szanowny Rico zrozumiałeś co chciałam powiedzieć ? czy mam się produkować dalej ? - uprzedzam - mogę długo Odpowiedz Link
cirano Re: Szczęśliwi ślązacy 04.02.06, 14:21 A i Poloki som w dobrym położyniu bo zaś sie uod Slonzoków niymiecki kultury bydom mogli podpatrzec. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 04.02.06, 16:26 Tak , Ślązacy należą do do trzech kultur i to jest piękne. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Szczęśliwi ślązacy 04.02.06, 16:44 Chociażby taki dzien jak dzisiejsza sobota.Włączysz rdaio a tam piekne polskie piosenki lecą,za chwilę znowu jakiś fajny niemiecki szlagier puszczą by na koniec coś fajnego w naszej Śląskiej gwarze mogli my posłuchać. Za oknem nic ciekawego,szara rzeczywistość a w domu tak przy tych "piośniczkach"przyjemnie. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 04.02.06, 19:14 Socer, nie wiem czy to telepatia, ale spójrz na prezent dla Ballesta. Taką miałam idee, połaczenia kultury niemieckiej, sląskiej i polskiej :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 04.02.06, 20:07 Socer, dziękuję, jednak wysiłek nie poszedł na marne, a zawsze podziwiałam wasze łączenie tych trzech kultur - To Ślązacy są wspaniali :) Ale zbieg okoliczności tego wątku z moimi myślami o prezencie. Teraz nie przeszkadzam , rozmawiajcie o łączeniu kultur, ja tylko czytam. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 04.02.06, 21:29 Re: Ślonsko fraszka Niymcom Autor: broneknotgeld ☺ Data: 12.07.05, 22:04 Polska z Niymcami teroz we zgodzie Toż możno ślonskość bydzie tyż w modzie Odpowiedz Link
kikut5 Nie ma zgody niemiecko-polskiej. 04.02.06, 21:32 Wręcz przeciwnie. A sytuacja będzie się coraz bardziej pogarszać. Odpowiedz Link
rita100 Re: Nie ma zgody niemiecko-polskiej. 04.02.06, 21:45 Chyba mówisz o wojnie na górze, my tu na dole nie mamy takich barier. Odpowiedz Link
staflik1 Re: Szczęśliwi ślązacy 04.02.06, 22:41 socer-schlesier napisał: > Uważam że ślązacy mogą się zaliczać dzisiaj do szczęśliwców gdyż mają kontakt > i z kulturą niemiecką i z kulturą polską. Ze względu na bardzo słabą znajomość języka niemieckiego wśród większości urodzonych po wojnie Slązaków, ten kontakt z kulturą niemiecką jest bardzo ograniczony. Jeśli nie można nawet poczytać, co pisze na starych widokówkach z rodzinnej korespondencji, nie można odcyfrować zawartości starych dokumentów, to co dopiero mówić o korzystaniu z radia, telewizji czy książek niemieckich. Ponieważ wyrugowanie języka niemieckiego ze śląskiej codzienności spowodowało często całkowite odcięcie dostępu Slązaków do części własnej historii i kultury, nie sądzę, żeby można w tym kontekście mówić o Slązakach, że są "szczęśliwcami". Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Szczęśliwi ślązacy 04.02.06, 23:21 Święta racja staflik,dlatego w tytule zaznaczyłem - dzisiaj. Dlatego więc w porównaniu z czasami powojennymi "dzisiaj" Ślązacy są "wolni" i mogą bez żadnych problemów i konsekwensji korzystać z tej wolności. Odpowiedz Link
staflik1 Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 06:30 socer-schlesier napisał: > Święta racja staflik,dlatego w tytule zaznaczyłem - dzisiaj. > Dlatego więc w porównaniu z czasami powojennymi "dzisiaj" Ślązacy są "wolni" > i mogą bez żadnych problemów i konsekwensji korzystać z tej wolności. Niestety dzisiejsza sytuacja wcale nie jest lepsza. Ostatnie pokolenie, które było mniej czy bardziej dwujęzykowe, powoli odchodzi, i ta obecna "wolność" niczego już nie zmieni. Kultura niemiecka na Sląsku to już tylko historia. Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 09:13 OJ Mylisz sie Staflik. wlasnie dzieci od Soccera mowia bezakcentowo po miemiecku jeden z jego synow wygrawa olimpiady "jak chce" jesli o niemiecki jezyk chodzi! Odpowiedz Link
staflik1 Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 09:41 ballest napisał: > OJ Mylisz sie Staflik. wlasnie dzieci od Soccera mowia bezakcentowo po > miemiecku jeden z jego synow wygrawa olimpiady "jak chce" jesli o niemiecki > jezyk chodzi! Pisałem o odchodzącym dwujęzycznym pokoleniu, a nie pojydyńczych osobach, które są i niestety pozostaną tylko nielicznymi wyjątkami. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy 08.02.06, 14:11 staflik1 napisał: > ballest napisał: > > > OJ Mylisz sie Staflik. wlasnie dzieci od Soccera mowia bezakcentowo po > > miemiecku jeden z jego synow wygrawa olimpiady "jak chce" jesli o niemiec > ki > > jezyk chodzi! > > Pisałem o odchodzącym dwujęzycznym pokoleniu, a nie pojydyńczych osobach, które > > są i niestety pozostaną tylko nielicznymi wyjątkami. mie sie to kojarzy z takim odbiciym od dna, no i teraz ino moge byc lepiyj. abo? Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 08.02.06, 23:19 Ja juz chyba rozumię ideę Borussi. Ale że Borussia Dortmund wzieła sobie taką nazwę to się chwali - to łaczy , a nie dzieli. Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 09.02.06, 07:28 Nie tylko Borussia Dortmund, takze BORUSSIA Moenchengladbach! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy 08.02.06, 14:37 dodou bych jeszcze ku tymu mauo refleksja Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 08.02.06, 14:55 Do Rity! "Das heutige Warmia/Ermland und Masuren sind die Kerngebiete der Region, die noch bis vor vierzig Jahren Ostpreußen hieß. Ursprünglich war das Gebiet von verschiedenen Stämmen der heidnischen Balten und Borussen (den späteren Pruzzen) besiedelt. In Warmia siedelte der pruzzische Stamm der Warmier. In seiner Blütezeit kontrollierte der Deutsche Orden diese Re- gion fast vollständig, und viele der Stämme starben auf Grund seiner Besiedelungspolitik aus." Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 08.02.06, 21:40 Rita, tam nic innego nie pisze, tylko ze poganscy Warmiacy to wlasnie Pruzzy czytaj Borrusi ! Masz wiec korzenie Borusskie, czytaj skontaktuj sie z DEDE ! ;) Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 09:22 Ja zawsze uważałem że Polacy to co zrobili i osiągnęli przez 50lat(wyplenić język niemiecki i nie tylko)zrobili to w sposób perfekcyjny.Dzisiejsze państwa totalitarne powinne na tym przykładzie sie wzorować i uczyć. Dzisiaj jednak rosną nam nowe pokolenia i kto tylko chce może j.niemieckiego się uczyć i (w domu)rozmawiać.. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 10:23 Wydaje mi się , że w czasach powojennych i nawet dzisiejszych cięzko było o nauczycieka języka niemieckiego i korepetytora. Króluje tylko język angielski i najbardziej jest modny. Teraz dopiero widać jak bardzo, szczególnie w turystyce i nawiązaniu kontaktów z turystami niemieckimi potrzebny jest ten język. Polska żyje z turystów niemieckich najbardziej, dlatego w biurach turystycznych obowiązkowy jest język niemiecki. A fakt faktem , że młode pokolenie nie jest zainteresowane językiem ojców. Socer , gratulacje. Jeśli chodzi o Ślązaków , to dla nich jednak jest bardzo ważna znajomość języka niemieckiego. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 10:43 Rita akurat teraz słucham (Twoj prezent dla Ballesta)-Oberschlesien,mein Heimatland,gdzie przeciętnemu Polakowi ta muzyka jest delikatnie mówiąc obojętna,jednak dla nas Ślązakow jest to piosenka-religia, której słuchanie sprawia nam wielką przyjemnosc. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 10:49 Bardzo się starałam , by połaczyć te kultury i tą muzykę wciepłam. Bo właśnie tam bylo jej miejsce , wśród ucztujących. Socer, jeszcze raz dziękuję, chciałam dobrze. Ale nie jestem jeszcze takim znawcą tych kultur. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 10:56 socer-schlesier napisał: > Rita akurat teraz słucham (Twoj prezent dla Ballesta)-Oberschlesien,mein Heimat > land,gdzie przeciętnemu Polakowi ta muzyka jest delikatnie mówiąc obojętna,jedn > ak dla nas Ślązakow jest to piosenka-religia, której słuchanie sprawia nam wiel > ką przyjemnosc. no to podej mi data kiedy bydziesz jom na żywo śpiywoł--wystarczy dziyń i miesionc Odpowiedz Link
betelka Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 10:52 Jou sie najpiyrw musiauach roskiygo uczyc, dopiyro potym wprowadzono jynzyk niemiecki. Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 11:08 Słoneczko może Cię zaskoczę ale już teraz w tej chwili ją sobie śpiewam. A dla Ciebie przy najbliższej okazji. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 20:52 "Co przez wiele lat daremnie usiłowały osiągnąć niemiecka szkoła, policja, banki i administracja - to w ciągu jednego pokolenia zdziałały polskie władze. Na różne sposoby Niemcy starali się zniemczyć Ślązaków, ale nasze władze dokonały to w tempie szokującym . Ile ludzi wyjechalo do Niemiec i zaraz po wojnie i w ramach łaczenia rodzin. Dlatego ta współpraca powinna owocowac wspólną kulturą i tradycją i przede wszystkim szacunkiem. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 05.02.06, 20:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=19671960 I Bronek nie zaponiał o współpracy w swoich fraszkach Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 06.02.06, 17:31 To co Niemcy nie zrobiyli przez wieki ze Slonzakami, tzn. nie zabrali Slonzokom ich gwary i kultury, to zrobiyli Poloki w ciongu 50 lot! Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 06.02.06, 19:45 Dlatego Ślązacy moga sie czuć szczęśliwi , że przetrwali, a wydaje mi się , że dzięki przemysłowi, dzięki kopalnią, bo siła robotnicza była bardzo potrzebna i zawsze była praca, kiedy w innym regionie wyemigrowali prawie wszyscy. A przede wszystkim macie bardzo dobry kontak z Niemcami i możecie wymieniać się doświadczeniami jak i kulturą. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 07.02.06, 10:22 Socer jak bardzo ten tytuł wątku mi sie podoba, że aż się zapytam - czy są szczęśliwi Ślązacy w Polsce i z czego są najbardziej szczęśliwi ? hehe :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 07.02.06, 11:01 Jeszcze się zapomniałam zapytać - co oznacza słowo 'Borussia' ? - najcześciej tą nazwę mają niemieckie piłkarskie kluby sportowe. Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 07.02.06, 11:17 Rita, Borussia, to nic innego jak Pruzzen, czyli Prussy z Twego dawnego Heimatu. Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 07.02.06, 11:18 www.borussia.pl/strony/ludzie/tekst06c.html ;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Szczęśliwi ślązacy 07.02.06, 21:40 też nie wiedziałam co to znaczy Borussia :( Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Szczęśliwi ślązacy 07.02.06, 21:43 Rita napisała: " czy są szczęśliwi Ślązacy w Polsce i z czego są najbardziej szczęśliwi ? hehe :)" Rita,najpierw trza by zdefiniować - co to jest to "szczęście"? Jeżeli mamy porównać nasze życie sprzed 20,30 lat, to napewno dzisiaj żyje nam się dużo łatwiej,na dużo więcej rzeczy nas stać,ale czy jesteśmy szczęśliwsi?Czy jesteśmy szczęśliwsi przez to że możemy na zachodzie pracować,czy może przez to że mamy zachodnie auto w garażu? Owszem, to o czym kiedyś marzyliśmy dzisiaj to mamy,jednak wyłoniły się znowu całkowicie inne problemy. Nie myślę tutaj tylko o Ślązakach,ale i o Polakach którzy zamiast do Niemiec mogą jechać do Angli czy Irlandi pracować.Czy jesteśmy przez to szczęśliwśi-ja nie narzekam. A Ty jesteś szczęśliwa? Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 07.02.06, 22:26 Dla mnie szczęście to umieć się cieszyć . Należy sie cieszyć i słońcem i kwiatem i podmuchem wiatru. Któż dzisiaj, spoglądając w niebo, odczuwa radość z powodu blasku gwiazd albo kształtu chmury ? Któż odnajduje przyjemność w barwach ukwieconej łąki ? Któż wreszczie, dotykając kory drzewa, odczuwa miły miły dreszczyk obcowania z naturą ? I tak patrząc na świat Ślązacy są szczęsliwi, że są na ziemi gdzie od tylu wieków jest ich ziemią. A czy samochód niemiecki może być szczęściem ? - chyba nie , bo wiesz, że czasmi lepsza sucha pajda chleba z usmiechem niż kanapka z szynką na obczyźnie. Ciekawe jak tez myślą Ślązacy na obczyźnie ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 07.02.06, 22:28 ballest napisał: > Rita, Borussia, to nic innego jak Pruzzen, czyli Prussy z Twego dawnego > Heimatu. Ballest - to dlaczego taką nazwę mają niemieckie kluby sportowe ? Dlaczego Borussia to to samo co Pruzzen ? To jedna i ta sama nazwa, ta Borussia to powiedzenie niemieckie jakies gwarowe ? Co ono dokładnie oznacza ? Dziekuję za linki, przydały mi się. Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 08.02.06, 08:16 Rita, slowo Borussen oznacza nic innego jak poganskich Pruzzen, czyli uzywa sie tej nazwyy na mieszkancow Prus Wschodnich przed "nawroceniem" ich na Chrzescijanstwo. Rita, - slowo to nie jest gwarowe, a Borussia to lacinska nazwa poganskiej Pruzii. Dlaczego w Niemczech czesto uzywane jest??? byc moze dlatego, bo waleczni byli! Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 08.02.06, 08:27 Rita, tu pare linkow : dkf.kunden3.honds.de/x/FMPro?-db=dkf01.fp5&-format=dspg.html&ID=1000466&-token.3=&-lay=web&-find pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3lnota_Kulturowa_Borussia pl.wikipedia.org/wiki/Prusy Wystarczy, co ;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 08.02.06, 13:41 Dziękuje Ballest, bardzo byłes pomocny, linki wieczorem przeglądnę, a tymczasm wyjaśniłes mi ideę Borussi, która nie była zbyt dobrze spostrzegana, ale teraz wiem , że ta nazwa to hołd w strone Prusaków za ich waleczność i dlatego niemieckie kluby piłkarskie nosza taką nazwę. Bardzo to jest piękne ze strony Niemiec. Niech Wam się szczęści Ślązacy jak w tytule wątku :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy 08.02.06, 14:01 Jeszczech coukego wontku niy poczytou, ale som temat je dlo mie fascynujoncy i z miuom chynciom wszysko sam od deski do deski poczytom:) socer, a niy zapomnij i konsek o Czechach/Morawiokach i Slowakach! coby bouo ciekawiyj momy i trocha juz krwi co sie o Francyjo otarua no i choy ino take wyrazy jak asjetka o tym nom przipominajom. Niy godom ize wyrazy ze francuskego parlania prziszuy do nos rdrekt ze Francyji, ale i za Napoleona nom sam sie Francuzy wcisli no i przi plebiscycie tysz przeca:)), a po ostatniyj wojnie to tym polskim francuzom pouo od mojyj tysz zawdziynczom :))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 08.02.06, 23:24 A zastanawialiście się co łączy Ślązaków na obczyźnie z Ślązakami tutejszymi ? :) W każdym razie regionalizacja już jest w planie co w ostatnim 'Przekroju" pisze i musicie sie łączyć i jednoczyć. Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 09.02.06, 07:31 Wlasciwie laczy wszystko a nic nie dzieli, kiedys to moze jezyk dzieli, dzisiaj dzieci na slonsku mowiom wspaniale po niemiecku, wlasnie dlatego, ze Slonzoki z Niymiec na odwiedziny przyjyzdzajom. Do tego mogom niemieckie programy oglondac, tak ze nasza kultura zaczynou znowu korzynie zapuszczac. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy - gwara ! 09.02.06, 11:26 hehe, wystarczy , że wymienimy choć jeden czynnik , z którego Słązacy są szczęśliwi :) Na pierwszym miejscu stawiam - popurarność gwary śląskiej. Zgadzacie się ? Pomyślmy nad następną rzeczą. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy - gwara ! 09.02.06, 12:04 jo by padou ize ta tynskonota za czyms co je jednorazowe w slonskosci a co niy powinno sie stracic w tym nowym swiecie Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy - gwara ! 09.02.06, 12:08 Laband , ale konkretnie powiedz - z czego jesteś szczęśliwy jako Slązak ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy - gwara ! 09.02.06, 12:19 z tego ze do mie niymiecko i polsko kultura je chlebym powszechnym, z tego ze poradza niy ino szprechac i mowic ale i godac, z tego ze poradza zrozumiec dwa tak odmiynne narody jak Poloko i Niymcow, no i przedewszyskim z tego ze dziynki tymu mom szyrsze perspektywy widzynia swiata jak niyjedyn profesor - trocha to niyskromne, ale jak to sie godo "ze kozdom godkom kero poznowosz, stowosz sie jeszcze roz czuowiekym:)) - Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy - gwara ! 09.02.06, 12:39 rita a ty umiysz szwandrac, znosz jakos gwara? Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy - gwara ! 09.02.06, 19:54 Ładnie to ujął Laband - jesteście szczęśliwi i bogaci , bogaci w gwarę i nie jedni Wam zazdroszczą. Wiecie co, czieszy , że jednak 'młodzi i gniweni' z Forum Gliwice czasmi Was naśladują. To dobry znak, bo zabawa dużo uczy, a gwara już zostanie im w pamięci. Nie będzie nas , będa oni , młodzi i dorosną do tego. Ballest odpowiadam :) "Bogu dzianka. Tych co po naszamu godać potraszó, prazie cole tuż nie łoddo. Ać naszo godka je tak psiankno jek naszo warmijsko ziamnia. To i jo dopukónd banda móg, banda po naszamu i godoł i psisoł. I niech sia śmieje kożdan komu w lepa. Bo lepsi sia śmioć jek ryczyć." łu noju - u nas puchnie - pachnie prazie cole - prawie wcale komu w lepa - kto ma ochotę Edward Cyfus "Po naszemu" Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 09.02.06, 20:22 www.wieliczko.com.pl najbogatsze archiwum pejzażu i architektury północno-wschodniej Polski My jesteśmy z tego szczęśliwi :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy 10.02.06, 10:44 cos piyknego:)) i jeszcze roz przipomino mi sie urlop na Warmi i Mazurach :)) ta fotka je jak z bajki:) www.wieliczko.com.pl/galeria/j09.html Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 10.02.06, 11:17 Piękne, piekne zdjęcia można robić na Warmii i Mazurach. Pokażę Wam tez łabędzie, nawet tańczące łabędzie mamy na jeziorach. A Wy macie Łabędy to mozna nazwy połaczyć ;) drugi punkt dla szczęśliwych Ślązaków Macie duzo przyjaciół i zazwyczaj jesteście lubiani :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy 10.02.06, 11:33 Tak mi sie zdowo ize Slonzoki mauokedy zadziyrajom nosa i lubiom sie posmioc, mozno to je dobro cecha charakteru, ale wiym jedno na zicher - mauo kery Slonzok lubi udowac kogos "niywiadomo kogo". A przijaciela idzie znonsc na coukim swiecie, podobno nawet i sobowtora:)) Jak myslisz je jakis narod podobny do nos? Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 10.02.06, 11:41 Jou by pedziou Gorale som do nos podobni! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy 10.02.06, 11:43 zgodzom sie z tym:)) ale ciekawych je eli jeszcze ktos cos dopowiy, bo jo np tyouja na Irlandczykow. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 10.02.06, 11:48 Jak myslisz je jakis narod podobny do nos? Dobre pytanie :) Z rozbiegu mówiąc to widzę podobieństwo w góralach tylko Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 10.02.06, 11:51 Do tej odpowiedzi potrzebni są światowcy ;) Ale widze , ze się zgadzamy Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 10.02.06, 12:13 Bou uech w Chinach z jednym Irlanczykiem, - do kupy my tam robiyli i muszam Ci pedziec, ze recht mosz, my se uoba perfekt rozumieli. Zresztom osobiscie nigdy niy mom problymu kontaktow nawionzac. Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 10.02.06, 19:29 www.cider-records.de/band.html I następna piękna współpraca - tylko pozazdrościć Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 11.02.06, 19:25 Szczęśliwi ? Szczęśliwi ! :) Mają rodziny w Niemczech i przywożą fest fejn ofta ;) Spiywac do melodie"Te opolske dziouchy" ) Te opolske chopcy, wielke paradniki przywiyzli sie z Niymiec Ople i Audiki. Siala la, siala la.... Ople i Audiki, peune bagazniki, jak wjadom do Polski to pyndzoom jak dziki. Siala la.......... Te niymieckie auta piyknie wygloondajoom, choc w papiorach downo TÜV-u juz nie majom. Siala la............ Spokojnie zza winkla filuje rodzina, podziwio, ze mocno przywiooz se maszyna. Siala la......... W sobota na disco podjyzdzo panisko, juz z daleka suychac jak piszczy uozysko. Siala la...... A opolskie dziouchy podnoszom spudnica, jak obejrzom auto na biouych tablicach. Siala la........ Bo bioue tablice majom te Audice, na widok auslyndra gupiejom samice ! Siala la........ Tekst napisała Sylwia Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 11.02.06, 22:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=36647695 Szczęśliwi ? Szczęśliwi ! Bo macie Wesołego Hanysa :) Radio z piosenkami śląskimi, niemieckimi i polskim Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Szczęśliwi ślązacy 11.02.06, 23:03 rita100 napisała: > Szczęśliwi ? > Szczęśliwi ! :) > Mają rodziny w Niemczech i przywożą fest fejn ofta ;) niy kożdy przywozi fest fejn ofta---som tysz tacy co nic z Niymiec niy prziwożom,i rodzin tam bliskich niy majom Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 11.02.06, 23:08 Ale to była taka humorystyczna pieśniczka, przerobiona z humorem Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 11.02.06, 23:14 Jou myslam, ze zodyn nie potrzebuje z Niymiec cos przywiyzc, ale jest uciecha kogos widziec, kogo se dugo nie widziauo! Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Szczęśliwi ślązacy 12.02.06, 10:06 szwager_z_laband napisał: z tego ze do mie niymiecko i polsko kultura je chlebym powszechnym, z tego ze poradza niy ino szprechac i mowic ale i godac, z tego ze poradza zrozumiec dwa tak odmiynne narody jak Poloko i Niymcow, no i przedewszyskim z tego ze dziynki tymu mom szyrsze perspektywy widzynia swiata jak niyjedyn profesor - trocha to niyskromne, ale jak to sie godo "ze kozdom godkom kero poznowosz, stowosz sie jeszcze roz czuowiekym:)) - Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 12.02.06, 10:14 Co nos rozni od Goroli, to fakt, ze my momy Heimat a uoni takiego slowo nie znajom! Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy 12.02.06, 10:46 No to opowia wom geszichta co my wczora na wieczor mieli:)) Grali my w Scrabble i prawie do synka prziszua "kolezanka":) No to jo ze wrazynia zaro dwa razy na poczontku sie hachnou i zle szkryfnou, moja sie smioua, ale za momynt sie okazauo ize jednak zech wszyskich ogrou Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy 12.02.06, 10:40 rita100 napisała: > Szczęśliwi ? > Szczęśliwi ! :) > Mają rodziny w Niemczech i przywożą fest fejn ofta ;) > > Spiywac do melodie"Te opolske dziouchy" ) > > > Te opolske chopcy, wielke paradniki > przywiyzli sie z Niymiec Ople i Audiki. > Siala la, siala la.... > > Ople i Audiki, peune bagazniki, > jak wjadom do Polski to pyndzoom jak dziki. Jak sie niy myla to spiywo to Respondek ze kabaretu RAK. A swojom drogom to coroz to czynsciyj prziwozi sie i cos ze Slonska do Niymiec :) Odpowiedz Link
socer-schlesier Re: Szczęśliwi ślązacy 12.02.06, 10:53 szwager_z_laband napisał: > coroz to czynsciyj prziwozi sie i cos ze Slonska do Niymiec :) Dlateg też z pewnością jesteśmy "szczęśliwsi,albo? Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 12.02.06, 18:53 Jesteście szczęśliwi bo .... wesoło spędzacie wolny czas grając w karty ;) "A chłopy sia śmiali z tych dziecioków przy skacie. Aż jedan zaczół swoje gyszychty ło kobziytach splytać. Każdan ziedzioł co z tych godkach prawdy za feinga nie buło. Noraz Loband mózi, zmiarkuj sia kiepo, bo w szkata grać nie idzie. Toś ty łozwleczany kobzity eszcze na łoczy nie zidzioł, niemku jedan. A jek by krowy szlipfry nosili, to byś pewno do dziś i dupy nie łobaczył. Tak am sia łuśnieli, co Socer prazie ze słómbanka nie zlecioł. Kobzity z drugi jizby przylecieli na tan śnich. Łujnylim po jenam sznapku i gralim dali." ;))))))))))) To gramy w skata z radością :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Szczęśliwi ślązacy 12.02.06, 18:59 Socer, Rita nos sam ale niydugo blank sprzedo:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 12.02.06, 19:07 Socer się nie spodziewał, że Ślązacy aż tak będa szczęśliwy na tym wątku :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 13.02.06, 13:49 Co by tu jeszcze ? Śląsk ma sławnych ludzi i świetne pozycje ksiązkowe forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=35551083&v=2&s=0 Odpowiedz Link
ballest Re: Szczęśliwi ślązacy 13.02.06, 19:39 Slonzoki majom niveau i niespotykanau kajyndzi tolerancja, a najwazniejsze, wzyndzie se dajom RADY! Slonzoki nie so podstepne i nie majom Mafii ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 13.02.06, 19:43 hehe, a czy Niveau to czasmi nie produkował przedsiębiorca innej nacji ; ? >Slonzoki nie so podstepne i nie majom Mafii ! A na tą wypowiedź to musisz dać dowód ;)))) hehe, pieniądź to pieniądź Odpowiedz Link
rita100 Re: Szczęśliwi ślązacy 13.02.06, 19:49 hehe, pieniądź to pieniądź błąd w sztuce pieniądz to pieniądz :) Odpowiedz Link