rita100 24.02.06, 14:25 Akcja ratunkowa w Halembie w Rudzie Ślaskiej. Czekamy na wieści. Co za cierpliwość mają ratownicy górnicy. I ta nadzieja...... a tu kolejny dzień mija. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 15:49 Mozno Bronek cos wiy - dyc on je nojblizyj! Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 20:24 Szwager, jo jednak spraw zawodowych ze forumowymi starom sie niy miyszać. Tela yno szkryfna, że sie kopie tak dugo, aż sie istnego wyciongnie. Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 20:55 Ja tyle wiem co z wiadomości, jeszcze mają 30 metrów co czlowieka. Dokopują się ratownicy ręcznie dlatego to tak długo idzie. Odpowiedz Link
annak12 Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 20:58 jeden, i aż jeden.Mam nadzieję ,że odnajdą go żywego. Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 21:17 No, zamykom komputer, trza do roboty. Odpowiedz Link
arnold7 Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 22:09 Jakes 15 lot tymu bouech cufalym na powznym gorniczym szkolyniu. Jedyn gosc pedziou, co na uzbrojynie i ekpsloatacja jednyj sciany na grubie z wiyrchu zakuodo sie srednio 7 zabitych. Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 22:17 Ale oni juz się przebijają co jednego człowieka trzeci dzień chyba. Informacje o akcji ratunkowej są skromne, więc myślałam, że u żródeł sie dowiem. Podobał mi sie wywiad z jednym ratownikiem , który powiedział , że ratownicy górnictwa kopią do końca , aż sie przebiją. A akcja jest ciezka, rękami wybierają zawalisko. Odpowiedz Link
arnold7 Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 22:42 Sytuacja jest trudna, ale nadzieja musi byc do konca. Chcialem zwrocic uwage na to, ze swego czasu (byc moze do dzisiaj) zabici byli wkalkulowywani w koszty wydobycia. Odpowiedz Link
ballest Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 22:45 To jakas zimna kalkulacja, powinno sie inwestowac w szkolenia i urzadzenia sluzace do bezpiecznego wydobywania wegla! Odpowiedz Link
arnold7 Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 22:52 Takie zimne kalkulacje prowadzi kazda firma produkujaca samochody, a te niemieckie naleza do wiadacych jeszcze. Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 22:55 Przy katastrofach nic się nie da zrobić i w tej szczególnej akcji , żadna technika tu nie pomoże - jedynie wysiłek ratowników. To miejmy dalej nadzieję , może jutro się juz dostaną. Aparatura jakaś już coś ponoć wykazała. Odpowiedz Link
arnold7 Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 22:58 Gorotwor to zywiol, zaklada sie straty, bo te sa nieuniknione. Sam cynizm fachowcow jest porazajacy, dlatego raczej nie naglasnia sie pewnych spraw. Mozna oczywiscie zamknac kopalnie i uratowac wiele istnien, skazujac tysiace razy wiecej na nedzna wegetacje. Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 24.02.06, 23:08 No oczywiście , że się zgadzam Arnold , z takimi katastrofami się trzeba liczyć i od wieków sie to zdarzało. Praca górnika pod ziemia jest niebezpieczna i nigdy nikt nie da gwarancji czy wyjedzie na górę. Dlatego ratownictwo górnicze powinno być na najwyższym poziomie i dobrze finansowane. Koszty tu chyba nie grają roli ( ale znając stan kasy naszego państwa) to i w tej dziedzinie nie jest za pięknie. Jestem czasami tu z Wami i duchem z górnikami, doceniając ich wysiłek dla.... nie jest mi ich los obojętny. Ale już musze uciekać dobranoc Odpowiedz Link
annak12 Re: Akcja ratunkowa 25.02.06, 15:26 Jest nadzieja Ratownicy prowadzący w chodniku KWK Halemba 1030 metrów pod ziemią akcje ratunkową odbierają sygnał z nadajnika umieszczonego w lampce poszukiwanego górnika - potwierdził w rozmowie z Polskim Radiem Katowice rzecznik kopalni Halemba Jan Sienkiewicz. Dzięki sygnałowi ratownicy mają niemalże stuprocentową pewność, że prowadzone przez nich poszukiwania zmierzają we właściwym kierunku. Sygnał z lampki świadczy także o tym, że urządzenia nie zostało zmiażdżone, co może wskazywać, że prawdopodobnie poszukiwany górnik nie został całkowicie przysypany. Ciągle trwa instalowanie specjalnego młota pneumatycznego, który ułatwi ratownikom usuwanie większych kawałków skał i węgla. Obecnie do zasypanego górnika z dwóch stron starają się dotrzeć dwie ekipy ratowników. Jedni są około 40 metrów od poszukiwanego, drudzy znacznie bliżej, bo obecnie trochę ponad 20 metrów . Ratownicy pracują cały czas wybierając zwały węgla rękami. Jak powiedział rzecznik kopalni wszyscy cały czas mają nadzieję, że zasypanego górnika uda się uratować. (reb) Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 25.02.06, 17:48 Ale wydaje mi sie , że tam gdzieś pracuje również Bronek . Kto jak kto , ale Bronek napewno najlepiej rozumie te sprawy będąc tak blisko swoich kolegów. Jest jeszcze nadzieja, prawda, trzymajmy kciuki. "Odebranie sygnału potwierdza, że kierunek poszukiwań jest słuszny, a zaginiony prawdopodobnie jest tam, gdzie sądzimy. Skoro jest sygnał, lampka nie uległa zniszczeniu, a więc i pracownik mógł nie zostać zasypany, a jedynie odcięty od drogi ucieczki. To przesłanka, która może dawać nadzieję, że górnik żyje" - ocenił Sienkiewicz" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3183628.html Zobacz Arnold jak dokladnie opisują akcje ratowniczą Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 26.02.06, 18:07 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3184123.html Ratownicy coraz bliżej zaginionego górnika "Mimo iż od wypadku upłynęły już prawie cztery doby, ratownicy wciąż wierzą, że zaginiony górnik mógł przeżyć. W chwili wstrząsu znajdował się prawdopodobnie na skrzyżowaniu chodników, a praktyka wskazuje, że właśnie w takich miejscach po tąpnięciu i zdeformowaniu wyrobiska pozostaje najwięcej wolnych przestrzeni. Cały czas był tam też dostęp powietrza. W akcji ratowniczej uczestniczy siedem zastępów, nie tylko z kopalni "Halemba", ale także "Bielszowice", "Polska-Wirek" i "Sośnica-Makoszowy" oraz ratownicy z okręgowych stacji ratownictwa w Bytomiu, Zabrzu i Tychach." Może jutro już się dokopią. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Akcja ratunkowa 26.02.06, 19:09 idzie pedziec - tak muo a aze tela Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 26.02.06, 19:25 Nie wiem czy dobrze to określę, czy źle nie zostanę zrozumiana, ale tyle wysiłku dla jednego człowieka - to wieki podziw dla tych ratowników i dla zasady górniczej Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 26.02.06, 19:30 Chodzi o to , że górnicy do końca walczą i nie widzą żadnych przeszkód jak inni. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Akcja ratunkowa 26.02.06, 19:33 Rita a znosz ta piosymka "Jo slonski pieron"? to je piykno piosynka, i polecom ci odniyj wykonanie we filmie "Pamientnik znaleziony w garbie" Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Akcja ratunkowa 26.02.06, 19:41 mom nadzieja ,że tyn synek jeszcze żyje Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 26.02.06, 19:46 "Jo slonski pieron" Masz gdzieś te słowa tej piosenki ? Nikt się nie odważy mówić czy żyw czlowiek, trzeba czekać Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Akcja ratunkowa 26.02.06, 19:52 sam je tyn fajny konsek:) Jam śląski pieron spod Bytomia Wydobywam węgiel każdego dnia A tam na wierchu słoneczko lśni Żonka się krząta, syneczek śpi Odpowiedz Link
annak12 Re: Akcja ratunkowa 27.02.06, 07:37 Ratownicy dotarli do zasypanego górnika PAP/IAR - dodane 16 minut temu (aktualizacja 07:32) Ratownicy dotarli do górnika zasypanego w środę na głębokości 1030 metrów - poinformował rzecznik kopalni "Halemba" Jan Sienkiewicz. Górnik żyje i jest przytomny. Trwają przygotowania do wydobycia go na powierzchnię. Sienkiewicz dodał, że ratownicy usłyszeli głos zaginionego górnika o godzinie 4.35. Kontakt był możliwy dzięki biegnącemu w zasypanym chodniku rurociągowi odmetanowania. Oprócz prośby o coś do picia mężczyzna powiedział wtedy ratownikom, że jest potłuczony, ale nie wie jak bardzo. Górnik zaginął 1030 metrów pod ziemią po silnym tąpnięciu, do którego doszło w środę późnym popołudniem w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej. Ratownicy pracują w chodniku mającym 1,30 m szerokości i zaledwie metr wysokości. Akcję utrudniają stalowe elementy konstrukcji i zawalony chodnik. Rzecznik podkreślił, że olbrzymia determinacja ratowników, którzy przez pięć dni usiłowali dotrzeć do zaginionego, po usłyszeniu głosu mężczyzny, jeszcze wzrosła. Pracownicy kopalni podkreślają, że cały czas wierzyli, że górnik może żyć. W trakcie poszukiwań przypominano postać zmarłego w ubiegłym roku Alojzego Piontka, który w 1971 r. przetrwał tydzień w chodniku zasypanym po zawale w zabrzańskiej kopalni "Rokitnica". W Zabrzu trwa również druga akcja ratownicza. W Zakładzie Górniczym Siltech na poziomie 380 metrów nastąpił zawał skał stropowych na długości około dziewięciu metrów. W strefie zawału znalazł się jeden z pracowników usuwających awarię rurociągu przeciwpożarowego. Akcję ratunkową nadzoruje Okręgowy Urząd Górniczy w Gliwicach. (mn) Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 27.02.06, 10:06 Jestem najszczęśliwszą kobietą - mówi żona zasypanego górnika Tata żyje - mowi 5-letnia córeczka Kolejny sukces ratownictwa górniczego. Jeszcze tylko wyciągnięcie górnika przez wąski tunel trzydziesto metrowy i już wszyscy będą szczęśliwi. Bardzo wierzyłam w tą akcję. Ach, brak słów radości. Czas z rana na piwo ! Wyborny smak Odpowiedz Link
olandi1 Re: Akcja ratunkowa 27.02.06, 10:29 No i mamy Happy End. Ale mamy także następny wypadek w Zabrzu. Kurcze, co to sie dzieje???????? Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 27.02.06, 10:37 Nie wiem co się dzieje, ale z tych akcji ratunkowych nie możemy wyjść. O tym drugim wypadku jeszcze nie słyszałam - znów ? Annak zamieściła artykuł, musze dokładniej przeczytać. Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 27.02.06, 10:40 jest "W Zabrzu trwa również druga akcja ratownicza. W Zakładzie Górniczym Siltech na poziomie 380 metrów nastąpił zawał skał stropowych na długości około dziewięciu metrów. W strefie zawału znalazł się jeden z pracowników usuwających awarię rurociągu przeciwpożarowego. Akcję ratunkową nadzoruje Okręgowy Urząd Górniczy w Gliwicach. (mn)" Nic w radiu o tym nie wspomnieli. Miejmy nadzieję , że ta akcja przebiegnie szybko Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 27.02.06, 19:22 Tak blisko , a tak daleko Znów trzymamy kciuki za pomyslnośc akcji Odpowiedz Link
olandi1 Re: Akcja ratunkowa 28.02.06, 09:46 Niestety, śmierć okazała się bezlitosna. Górnik nie żyje. R.i P. Odpowiedz Link
dede99 Re: Akcja ratunkowa 28.02.06, 10:16 olandi1 napisał: > Niestety, śmierć okazała się bezlitosna. Górnik nie żyje. > R.i P. ++++++++++++++++ Odpowiedz Link
ballest Re: Akcja ratunkowa 28.02.06, 11:41 Szkoda, to jednak najniebezpieczniejszy zawod na Swiecie!!! Rita go tysz znou, bo widziala kopalnie w Wieliczce! Odpowiedz Link
rita100 Re: Akcja ratunkowa 28.02.06, 14:12 doskonale znam podziemmie 350 m pod ziemią i nawet gongi przed szybem miałam opanowane oznamiające ruszenie windy Ale czy napewno to jest pewne ? Odpowiedz Link