Dodaj do ulubionych

Zurek Skonski! po nachymu Schur

28.07.06, 16:14
Pieronske gorole nawet nasch Schur podrobiajom!
przyjochoł mały Bus ze Legnitz do München-Schwabing Schlesische Wurstwaren
pierona moja pado przinys trocha Wuschtu Ja mieli Frankfuterwurst Jägerwurst
Mysliwsko-Opler no i Zurek Slonski we Flaschce kupił sech wschystkigo po
trocha wurschty były prima a tyn Zurek to cyganstwo! roz ze zabielony a to ino
gorole robiom a po druge ta kwasnica to nojlepschy robily te stare Omy we
Boncloku u sprzedowały za 50 groschy za scholka takigo Schuru gorole nigdy
nie podrobiom!!
Obserwuj wątek
    • alojs Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 16:18
      alojs napisał:

> Pieronske gorole nawet nasch Schur podrobiajom!
      > przyjochoł mały Bus ze Legnitz do München-Schwabing Schlesische Wurstwaren
      > pierona moja pado przinys trocha Wuschtu Ja mieli Frankfuterwurst Jägerwurst
      > Mysliwsko-Opler no i Zurek Slonski we Flaschce kupił sech wschystkigo po
      > trocha wurschty były prima a tyn Zurek to cyganstwo! roz ze zabielony a to ino
      > gorole robiom a po druge ta kwasnica to nojlepschy robily te stare Omy we
      > Boncloku u sprzedowały za 50 groschy za scholka takigo Schuru gorole nigdy
      > nie podrobiom!! W tytule miało byc Slonski !! Schreib Fehler
      • cirano Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 18:33
        Gorolski żur (żurek) jes do zapłakanio
        • rita100 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 20:04
          Nie martw się Alojz, żur koński tyż może być dobry ;)

Nie wszystko co ślonskie może byc dobre. Jednego razu.... nie nie , nie
          przemówił dziad do obrazu tylko pewnien mąz skonsumował żur slonski i ... padł,
          do tej pory nie wiem dlaczego ? ;))) (zart)
          A teraz do rzeczy;)
          No jo, nie zaprzeczę co żur ślonski ma swój swoisty, niepowtarzalny smak i
          kwas, ale co do woszty w żurze to tylko może być mysliwska i to z lasów
          pruskich. To właśnie ta woszta nadaje smak żurowi. Żur bez woszty to nie żur to
          zalywajka lub barszczyk i własnie uczulam na tą woszte. Woszta powinna być z
          dobrego odyńca, a takiego to znajdziesz w doskonałych lasach. Ale tak przy
          okazji jak wychwalacie ten ślójski żur to się spytam , gdzie na Ślonsku można
          zdegustować tak wspaniałą waszą potrawę ? Bo możemy wychwalać i pisac wzniosłe
          pieśni pochwalne na cześć żuru, tylko że trza ją kiedyś skonsumować. Tak jak na
          pewnej rozprawie małżeńskiej pyta sie sędzina;
          - Czy małżeństwo zostało skonsumowane ?
          - Nie Pani sędzio !
          - Dlaczego nie ?
          - Bo pani sędzino, to wszystko bez ten żur ślonski, jakem zjodł takem podł.
          I małżeństwo szybciutko zostało unieważnione. Więc , żeby przyznać Wam rację ,
          że ślonski żur jest najlepszy, a nie ten goralski to musi być konsumpcja, a tej
          na Ślonsku brak ;))))) Na psiorun morowy i nastepny problem żuru - po czym
          poznać żur ślonski od goralskiego ?
          Ja sądzę , co po ilości czosnku ;))))Musi być dobry chuch ;))
          • ballest Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 21:14
            Rita moja mama do dzisiej robi wspanialy zur.
            Som dwa rodzaje zurow, jeden prawdziwy z kwasku chlebowego, drugi ocyganiony z
            maslonki, ale tysz smakuje.
            Najwiyncy uech bou zdziwiony, jak w chyba w latach 70' calkiem nieznany mi
            wtedy moderator niemiecki o nazwisku Gottschalk na chyba bawarskiej stacji BR3
            telefonuje ze jakas Slonzaczka, (poznau ja po akcencie) i robiom 10 minut
            unterhaltung uo slonskim zurku, oczywiscie w jezyku niemieckim.
            Ta Slonzaczka go wtedy nawet zaprosioua, a uon uobiecou ze na 100% przyjedzie
            do niej na tyn zurek.
            Myslam, ze Thea to nie boua!
            • rita100 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 21:49
              Chcesz powiedziec , że żur ślonski najlepszy jest w Niemczech ? I tam trzeba
              się udać skosztowac tego pierwszorzędnego dania slonskiego ?
              • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:03
                niy mysla ze to niy to,ale podejzywom Rita ze prawdziwego slonskego zuru
                jeszcze niy jaduas ...

abo?
                • rita100 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:19
                  Nie jadłam, to prawda, bo gdzież go szukac tego żuru ? Została tylko po nim
                  legenda i smak abo ?
                  • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:26
                    jo ci powia jak go zrobic:)

piyrszo sztuka to je dostac fajno dos rubo szrotka(otrymby zbozowe)

jak juz jom mosz to przegotuj woda i jom odstow aze sie oziymbi

pokrej czosku wiela lubisz

mauo kromka(piyntka) razowego chleba ukrej

zalyj szrotka zurym i dodej tyn czosne

tera pomiyszej i dej rajn ta kromka

wez lniano czysto szmatka i owin bunclok i okryn sznurkym abo gumkom

poczekej czi dni, ale na drugi dziyn juz wyciep ta kromka

tak mosz juz surowy zur fertik

tera ugotuj wyndzone zeberjka, do gorkego wywaru wlyj zur i pomiyszej

pokrony slonski wurszt leko upiecz i wciep rajn

tera pokrej pora kartofli we kostka i dociep i warz aze kartofle bydom fertik

mogesz jeszcze dac uwarzone i przekrone na pou jajko i poloc na talyrzu ta zupa
                    roztopionom szpyrkom

PYCHA!

wariacji zurowych je tysion, moge byc i ze suszonymi grzibami(ale niy za wiela!)
                  • ballest Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:29
                    Rita, nasze rodzice wszystke umiom zur robic, a te mode se go bardzo chwolom,
                    ale zapytac se jak se go robi, na ta mysl nie przydom.
                    Myslam, ze nasz slonski zur smakuje tak samo w Niymcach jak i na Slonsku.
                    Jest jeszcze nasz slonski kouocz z syrem i posypkom, tyn tysz tylko Slonzoki
                    robic umiom.
                    Moj szef pochodzi z Brazylii i taki kouocz przynios, jou se go spytou, jak to
                    je mozliwe , ze ty taki kouocz mosz to je nasz slonski kouocz!
                    Uon na to, ze jego rodzina ze Slonska do Brazylii wywendrowaua a tego kouocza
                    robic jego oma do dzisiej nie zapomniaua;)
                    • rita100 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:37
                      Az mi wstyd, nawet nie będe próbować , mam goralskie ręce i napewno się nie
                      uda ;)))) Wole jeść gotowe i podziwiac i degustowac i smakować i zachwalać -
                      mniam , mniam , nawet moge naczynia umyć i śmieci wynieśc niż robić żur. To
                      jest sląska sprawa ;)
                      Może inni poprubują.
                      • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:42
                        Rita jo je zicher ze bys zrobioua zur lepszy jak kozdy z nos;)
    • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:02
      alois niy gniywej sie ale szrotka zakisic se samymu to niyma problym ani sam w
      Rajchu;)
      • sloneczko1 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:42
        a jo tam wola szybko z tytki sie go zrobić i yno doprawić;)
        • sloneczko1 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:43
          jakbych miała 3 dni na tyn żur czekać toby mi pypeć urosnou:)
          • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:45
            jak jo kisza to zaroz do wszyskich:)

ale tera we bonclokach ogorki sie kiszom:)
            • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:46
              Dyć zrob yno trocha we gorcku:)
              • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:47
                ostatnio we Laband kupowouch u jednyj oumiczki, to go robioua we takyj srogyj
                bance na mlyko:)
                • rita100 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:49
                  szwager_z_laband napisał:

> ostatnio we Laband kupowouch u jednyj oumiczki, to go robioua we takyj srogyj
                  > bance na mlyko:)

o właśnie , zur trzeba kisic w odpowiednim naczyniu, a o takie naczynie coraz
                  trudniej
                  • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:50
                    Rita bonclokow je przed samom granicom kole Olszyny za tela - jo se niy
                    wyobrazom kuchni bez boncloka i warzechy:))
                    • rita100 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 23:03
                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=40
                      A wiesz co to jest ?
                      • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 23:05
                        niy, ale moga zgadywc:)

mozno w tym smietana robiyli?
                        • rita100 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 23:12

> niy, ale moga zgadywc:)
                          >
                          > mozno w tym smietana robiyli?

Brawo , dobry z Ciebie gospodarz, w tym robi się masło, a masło ze śmietany.
                          • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 23:13
                            no to to je juz tako dos nowoczesno maslnica, jo znom take ze drzewa jeszcze:)
                            • rita100 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 23:16
                              ja też pamiętam z drzewa, widocznie tam w tym czasie bardziej nowoczesnośc
                              wkraczała niz na poludniu i wcale się niedziwie, kraina militarna to i wszystko
                              z metalu bulo ;)))
                              • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 23:17
                                Rita na wsi to bouo take tuste mlyko, ze jak sie je zostowiouo stoc na kiszka
                                (kwasne mleko) to szuo z niego potym sciongac i masuo i smietana:)
                                • ballest Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 23:37
                                  Dlo mnie Rita, to to boua konwia na mlyko!
                                  • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 06:56
                                    jo to juz kajs widziou we jakims muzeum, ale niyjezech zicher czi to bouo we
                                    willi Caro czi kaj indziyj.
                    • alojs Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:06

> Rita bonclokow je przed samom granicom kole Olszyny za tela - jo se niy
                      > wyobrazom kuchni bez boncloka i warzechy:))
                      Ja pierona WARZECHA!! mom dobrze we pamieci jak zech ze Bajtla cos zbrojił
                      to Oma brała Warzecha i było potym pora dni ruhe! jak sie Warzecha po Polsku
                      nazywo?
                      • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:09
                        alojs napisał:

> szwager_z_laband napisał:
                        >
                        > > Rita bonclokow je przed samom granicom kole Olszyny za tela - jo se niy
                        > > wyobrazom kuchni bez boncloka i warzechy:))
                        > Ja pierona WARZECHA!! mom dobrze we pamieci jak zech ze Bajtla cos zbrojił
                        > to Oma brała Warzecha i było potym pora dni ruhe! jak sie Warzecha po Polsku
                        > nazywo?

Po polsku - warzecha -,u nos -fyrlok,fyrlacka-.
                        • alojs Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:12
                          rico-chorzow napisał:

> alojs napisał:
                          >
                          > > szwager_z_laband napisał:
                          > >
                          > > > Rita bonclokow je przed samom granicom kole Olszyny za tela - jo se
                          > niy
                          > > > wyobrazom kuchni bez boncloka i warzechy:))
                          > > Ja pierona WARZECHA!! mom dobrze we pamieci jak zech ze Bajtla cos zbroj
                          > ił
                          > > to Oma brała Warzecha i było potym pora dni ruhe! jak sie Warzecha po Po
                          > lsku
                          > > nazywo?
                          >
                          >
                          > Po polsku - warzecha -,u nos -fyrlok,fyrlacka-.
                          Ja karlus cos ci sie pomyliło Warzecha brało sie do mieschanio przi praniu!!
                          a Fyrlok-Rogolka przi wyrzyniu Kpewu!! uc sie rico
                          • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:14
                            tysz tak godom
                      • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:09
                        bouy warzechy do warzynia obiodu i do warzynia prania:))

warzecha to chyba je warzachew (te a je za haczykym)

:)
                        • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:11
                          fyrlok to je blank co inkszego!!!

zaro wom to pokoza!
                          • szwager_z_laband fyrlok!! 29.07.06, 11:12
                            www.nur-ein-euro.de/shop/images/artikel/aq2273.jpg
                            • rico-chorzow Re: fyrlok!! 29.07.06, 11:14

> www.nur-ein-euro.de/shop/images/artikel/aq2273.jpg

JAAAAAAAAAAAAAAAA:),pomylou'ch siy:))
                              • szwager_z_laband Re: fyrlok!! 29.07.06, 11:15
                                niyszkodzi:)
                                • sloneczko1 Re: fyrlok!! 29.07.06, 11:18
                                  jo tysz niyroz dałach po rzici dzieciom warzechom;) a i sama tysz dostałach z
                                  niom,ale pryndzyj to mama za pas chytała:)
                                  • sloneczko1 Re: fyrlok!! 29.07.06, 11:19
                                    warzechom sie wszystko miyszo,kloski jak wrejom tysz:)
                                    • sloneczko1 Re: fyrlok!! 29.07.06, 11:20
                                      no,prawie wszystko
                        • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:13

> bouy warzechy do warzynia obiodu i do warzynia prania:))
                          >
                          > warzecha to chyba je warzachew (te a je za haczykym)
                          >
                          > :)

Po polsku - mątewka :-),kejś'ech siy tys pytou na -Silesiana,Opole i
                          Chorzow-,besto wiym:))
                          • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:15
                            rico-chorzow napisał:

>
                            > > bouy warzechy do warzynia obiodu i do warzynia prania:))
                            > >
                            > > warzecha to chyba je warzachew (te a je za haczykym)
                            > >
                            > > :)
                            >
                            > Po polsku - mątewka :-),kejś'ech siy tys pytou na -Silesiana,Opole i
                            > Chorzow-,besto wiym:))

JAAAAAAAAAAAAAA,mje siy konsek - pofyrlauo :-)))))
                            • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:17
                              :))
                        • sloneczko1 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:13
                          warzecha to warzecha,a fyrlok inaczy wyglondo---no to wyboczcie ale
                          myślałach,że żur sie robi z żyta a niy przynicy
                          • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:15
                            1:0 do suoneczka -
      • alojs Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 10:44

> alois niy gniywej sie ale szrotka zakisic se samymu to niyma problym ani sam
        w
        > Rajchu;)
        Ja jo wiem a kaj ta pieronsko srotka kupic?? jo jus tu tyla lot wszyndzie
        schukom moja tysch a nie umiemy znolesc ino jak bysuch przijedzie no to jus
        mom zakischony od takich starych Omow ! jo za bajtla do nich lotoł ta Oma jus
        umarła tera mo to jeji Cera jak sie dowiedziała ze zur do Alojsa to zrobiła go
        prima te stare Omy robiły to profesjonalnie nie ma co godac!!
        • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 10:47
          niyzuo kupisz we Realu;)
          • szwager_z_laband ps 29.07.06, 10:51
            ekstrach ze szranku wyciong tytka i ci sam szkryfma co na niyj stoi:)

Diamant

Vollkorn
            Rogen
            Schrot

Mit allen
            wertvollen
            Bestandteilen
            des ganzen
            Roggenkorns

ze zadku je nawet recepta na dobry slonski chlyb:))

jak znonda konsek czasu to wciepna ci sam zdjyncie tyj tytki

ps

szukej tam kaj som monki!
            • szwager_z_laband Re: ps 29.07.06, 10:53
              zresztom niymusza zdjyncia robic - sam to mosz:)

www.diamant-mehl.de/produkte/spezial.php
        • sloneczko1 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 10:48
          Alois--kup sie trocha żyta na handlu a potym to zmiel w młynku do kawy i jusz
          mosz szrotka(yno tyn młynek najprzod dokładnie z tyj kawy wyczyść bo bydziesz
          mioł kawowy żur;) )
        • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 10:58
          alojs napisał:

>
          > > alois niy gniywej sie ale szrotka zakisic se samymu to niyma problym ani
          > sam
          > w
          > > Rajchu;)
          > Ja jo wiem a kaj ta pieronsko srotka kupic?? jo jus tu tyla lot wszyndzie
          > schukom moja tysch a nie umiemy znolesc ino jak bysuch przijedzie no to jus
          > mom zakischony od takich starych Omow ! jo za bajtla do nich lotoł ta Oma jus
          > umarła tera mo to jeji Cera jak sie dowiedziała ze zur do Alojsa to zrobiła go
          > prima te stare Omy robiły to profesjonalnie nie ma co godac!!

Reform-Haus Schrott-Mehl chyba siy nazywo,zalyj
          wodom,klnobloch(cosnek)dociepni(wiela Ci pasoje) i konsek starygo chlyba,postow
          do ciepuygo,kajś we 3-4 dni mos -ZSUR:-),no... a warzić to go chyba umis:))
          • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:00
            lepiyj ale kup ta tytka kaj stoi "Schrot" a niy "Mehl" ;)

bo bydziesz to mozno miec za "ciynke" 0 jo wola jak je rubo szrotka, ale takyj
            jak mieli gospodorze Zakanauym to sam niyznoduech:)
            • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:04

> lepiyj ale kup ta tytka kaj stoi "Schrot" a niy "Mehl" ;)
              >
              > bo bydziesz to mozno miec za "ciynke" 0 jo wola jak je rubo szrotka, ale takyj
              > jak mieli gospodorze Zakanauym to sam niyznoduech:)

Nojlepi godo Sonecko,pszynica(wajycyn)pomelać,je richich ruby tyn myjl niy za
              rzodki:)
              • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:06
                byda to musiou keds wyprobowac:)
    • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 22:39
      Richtich siy uo nazywo - zsur -,i dejcie posor,to je germanism:)))
      • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 28.07.06, 23:10
        jo mom tako miymiecko ksionzka o slonsku kaj stoi ize to je od sauer, kaj
        indziyj juzas stoi tako godka ize to francuzy tak nazwali jak odnich wojoki
        downo tymu byli we slonsku ze Napoleonym:)
        • frelka1 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 00:15
          Te pytanie znomy wszyjscy. Słychać je we chałpie, robocie, kiej jadymy banóm
          abo liftym, kiej klachomy ze sómsiodkom na ulicy abo wele płotka we zegródce.
          Dyć niy chcymy durś a ciyngiym warzyć żuru, choćby roz to bół żur żyniaty, roz
          z deptanymi kartoflami, roz ze flakoma, a kiedy indziyj ze maślonki abo postny.
          Inakszyj trza warzyć na beztydziyń, inakszyj na niedziela, a jeszcze inakszyj
          na świynta. Cołkiym inakszyj warzy sie w lato, inakszyj na podzimek na zima abo
          na wiosna. Terozki ło jedzynie jest łatwo, niy to co piyrwyj. Downiyj trza boło
          mieć połny chlywik, spiżarka, jako tyż wielgo pywnica, a w niyj gródze na
          ziymioki , markiew, ćwikla i kastlik z pioskiym na pietrucha, pasternok,
          zelery, poryj abo kwaki jak fto lubioł, beka kapusty i łogórków. Po miastach
          boły sklepy, po wsiach geesioki, takie budy choćby z papyndekla z kratoma we
          łoknach czyli pawilony, na kere moja ciotka godała ,,babilon’’. Kole niego
          zawdy stoło pora wczorajszych abo nieroboli co drabko suszyli flaszka z piwa.
          We składzie niy boło tela toworu co dzisioj w tych szumnych supermarkieciolach.
          Rosnom łóne choćby grziby po dyszczu. Jak chcesz to natkosz tam połno do wózyka
          samych maszkietów: drabko warzóncych sie polywek, gibkich miyns, wursztów,
          łobeschniyntych i łopleśniołych salamiów, kyjzów, biksów, krałzów, zaftów,
          zeltrów, kluzek, placków, nudli, marmelad i dżemsów, apluzin, citronów,
          roztomajitych pieczek i inszych inszości. Trza ino mieć dobry fach i niy myńszy
          geltag. Niy wiym jak to jest u wos, ale jo lubia kupić gymiza na torgu, miynso
          ino świyże bez łonych kolorowych posypek ze ziołek, uklepanych, zapikowanych,
          ze filóngiym abo we tartyj żymle, chlyb gorki łod dobrego piykorza, a jajca łod
          baby. Jako prawi stare porzekadło: ,,lepiyj dać piykorzowi i masorzowi a niźli
          aptykarzowi”. Kołocze, kejksy, torty i insze frykasy nojlepiyj co by boły
          domowyj roboty.
          Jak już wom sie udo cołki potrzebny forant dosmyczyć ku chałpie, posroniać we
          kómorze, skludzić we lodówce i powciepować do zamrażary, wtynczos biercie sie
          za parszczynie. Jo niy wiym jak wy, ale jo lubia mieć zawdy cosik na iber, niy
          ino kyjza a wurszt, totyż polycom wom nojsomprzód zapołnić kómora jak fto mo,
          abo lodówa tym co jodomy na śniodanie abo wieczerzo. Niych w doma bydzie zawdy
          cosik robiónego, choćby bioły syr ze sznitlochym, galert ze szłapek, hekele,
          bratheringi, mazidło z rybów z biksy z jajcami kiszónym łogórkiym a cebulom,
          hałskyjza abo cosik podobnego. Mo to być takie cosik co idzie drapko
          przirzóndzić, a czym mogymy sie pojeść.
          Elżbieta Łabońska

smacznego !
          • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 06:51
            u nos by sie na tyn "zur" ze maslonki padauo ale polywka - bardzo to tysz
            lubia:)

A hekele choc idzie dostac we Realu, to niyma lepszych jak se som niy zrobisz.
            Co prawie robicie w doma?, bo u mie prawie som mauosolne ogorki w bonclokach,
            rumtopf, wisnie zasute cukrym, no i hauskyjza juz dwa dni sie robi - jutro
            bydzie prawie na moje podniybiynie:)

To wom powia jak se zrobic ajnfachowe a dobre hekele:)

wescie fajne (mogom byc tuste) harynki.
            pokrejcie je jaknajdrobniyj(mielic tysz idzie ale jo lubia jak som pokrone
            fajnie).
            drobno pokrejcie cebula i ogorek kiszony,
            uwarzcie na twardo jajko i tysz fajnie pokrejcie.
            tera wszysko pomiyszejcie i dejcie soli, pieprzu i pieprzu ziouowego.
            jak lubicie wiyncyj tuste to dodejcie masua abo dobrego smalcu i dobrze
            wymiyszejcie.

masuo abo smalec niy musi byc za duzo, to je wedle smaku.

niykere dowajom jeszcze trocha synftu:)
        • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 00:27

> jo mom tako miymiecko ksionzka o slonsku kaj stoi ize to je od sauer, kaj
          > indziyj juzas stoi tako godka ize to francuzy tak nazwali jak odnich wojoki
          > downo tymu byli we slonsku ze Napoleonym:)

TE - sauer (sur)- po dziś niykere ;) Germany? godajom:)
    • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 07:22
      sam se pozwola wciepnonc moje tuplikowanie ze niymieckego konska od inkszego
      Slonzoka:)

Obiodkarta

Couki tydziyn zyli my blank tonio -
      W poniydziauek bouy krupy, a do tego szolka kiszki
      Wtorek: fol kartoflow ze pywnicy,
      Flaczki abo zur ze miski!
      Sroda, cobych nabrou dychu:
      Mocny chrzon i z woua mostek.
      W czwortek bou ze wieprzka zas pieczony konsek,
      Polske kluski, do kapusty zajs' ze skory wieprzka szpyrki.
      Piontek: coby nom z'le a mduo niy bouo,
      Je w cebuli s'lydz' (harynek).
      Na sobota, skuli czasu, no dyc' przeca,
      Tusty krupniok a kapusta.
      A w niydziela niy szporuja:
      Fajne, chude je pieczone,
      Je pieczone, niyma godki:
      Choby kokot abo ino krolik z klotki!

• szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 07:30
        Toujour - Zur

Um den Namen ranken sich allerhand Geschichten wie diese, da? sich der Name vom
        französischen tojour ableitet, weil ein Besatzungssoldat, vielleicht einer der
        1807 zu Jerome Bonaparte gehörte und beim Genuß der fremdartigen Speise
        begeistert ausgerufen hat: toujour, toujour! Immer. Es ist vorstellbar, daß
        jener Soldat in ein schönes oberschlesisches Mädschen verlieb war, und in
        diesem Falle sehr oft mit dem beliebten Nationalgericht rechnen durfte."

• rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 08:18

> Toujour - Zur
          >
          > Um den Namen ranken sich allerhand Geschichten wie diese, da? sich der Name vom
          >
          > französischen tojour ableitet, weil ein Besatzungssoldat, vielleicht einer der
          > 1807 zu Jerome Bonaparte gehörte und beim Genuß der fremdartigen Speise
          > begeistert ausgerufen hat: toujour, toujour! Immer. Es ist vorstellbar, daß
          > jener Soldat in ein schönes oberschlesisches Mädschen verlieb war, und in
          > diesem Falle sehr oft mit dem beliebten Nationalgericht rechnen durfte."

Ja:)),yno -zsur- doś cynsto we Slonsku i niy yno,bou przed Framcozami:)
          • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 08:20
            to je ino tako "legynda" ze tymi Francuzami:)
            • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 08:23
              je jeszcze inkszo legynda o powstaniu zuru - miyj winycyj bouo to tak:)

jak osadniki jechali na slonsko, downo, downo tymu!, to na furach mieli ciynzko
              cos skryc przed dyszczym i pogodom
            • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 08:57

> to je ino tako "legynda" ze tymi Francuzami:)

Hehehe,dej posor,tych legyndow idzie sam kupa przecytać,niykere s niych zrobiyli
              swoja gyszicht:)
              • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 08:59
                takto juz je ze sie prowda z bojkami we legyndach miyszo;)
                • alojs Re: Zurek Slonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:00
                  Ja Jungs ło zarciu sie Slonzokom,Schlesiern,nojlepi łosprawio tu nie ma
                  zodnych róznic,kery Bier je dobry,a kery Wein jo na staros lubia se Wein
                  wypic bo ze piwa idzie dostac "Ranza" no a na figura trza dac pozor! kery znos
                  chce na Strandzie ze takym "Tromeln" spacyrowac!Wein momy we Niemcach super!
                  te Francuske som mi zu Troken lubia Halbtroken no ale kazdy mo swoj smak i
                  tak mo byc! Schkryflejcie lepi na take tymaty mni ło polityce wtedy momy
                  wschyscy dobry humor i temat do schkryflanio!!
                  • szwager_z_laband Re: Zurek Slonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:03
                    no tosz powiydz nom Alois kaj zes za bajtla lotou po placu:)
                  • rico-chorzow Re: Zurek Slonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:07
                    alojs napisał:

> Ja Jungs ło zarciu sie Slonzokom,Schlesiern,nojlepi łosprawio tu nie ma
                    > zodnych róznic,kery Bier je dobry,a kery Wein jo na staros lubia se Wein
                    > wypic bo ze piwa idzie dostac "Ranza" no a na figura trza dac pozor! kery znos
                    > chce na Strandzie ze takym "Tromeln" spacyrowac!Wein momy we Niemcach super!
                    > te Francuske som mi zu Troken lubia Halbtroken no ale kazdy mo swoj smak i
                    > tak mo byc! Schkryflejcie lepi na take tymaty mni ło polityce wtedy momy
                    > wschyscy dobry humor i temat do schkryflanio!!

Naros ze Woosserpolokami chcys uo jydzyni godać,cobyś miou lepszyjszy homor?
                    • hanys_hans Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:12
                      alojs napisał:

> Pieronske gorole nawet nasch Schur podrobiajom!
                      > Zurek Skonski! po nachymu Schur

Niywiedziouech sche te S Konskich (Kieleckie) tysz poradzoom Schur waschic´
                      • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:14
                        jo tam czynsto za bajtla jod odnich zalywajka:))

tysz je dobro!!!

ale kopa lot tego niy joduech - naprowdy tako swojsko zalywajka je super!

to sie aale konsek inaczyj kisi i robi ze biouyj monki!
                      • alojs Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:21
                        hanys_hans napisał:

> alojs napisał:
                        >
                        > > Pieronske gorole nawet nasch Schur podrobiajom!
                        > > Zurek Skonski! po nachymu Schur
                        >
                        > Niywiedziouech sche te S Konskich (Kieleckie) tysz poradzoom Schur waschic´
                        Ja lachej sie ze moje go fehleru jak ci to ulzy moze ci sie humor poprawi
                        jo sie tysch lachoł jak zech to przecytoł no ale nastympnym postem zech to
                        poprawił
                        • sloneczko1 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:23
                          Alois-
                          • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:29
                            a jo mom do dzisiej utropiynie ze tom zalywajkom - pamiyntocie taki film o
                            slonsku co tam niyb powstance wojowali (niybouo to "sol ziymi czarnyj"?) - tyn
                            fater jak im przi domu we okopach ta zupa nosiou to godou "Mocie sam
                            zalywajka" :))

dyc to niy pasuje, zalywajka wedug mie to boua we polsce(kielecke) a zur u nos.
                            Abo?

We necu juz mi pora padauo ze we Slonsku tysz godali zalywajaka, ale jo tego
                            nigdy nikaj niy suyszou u nos ...
                            • rita100 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 23:09

> a jo mom do dzisiej utropiynie ze tom zalywajkom - pamiyntocie taki film o
                              > slonsku co tam niyb powstance wojowali (niybouo to "sol ziymi czarnyj"?) -
                              tyn
                              > fater jak im przi domu we okopach ta zupa nosiou to godou "Mocie sam
                              > zalywajka" :))
                              >

mnie się wydaje , ze zalewajka jest bez woszty, poprostu gotujesz z zur z
                              kartoflami tylko i smietaną zalewasz i to jest zalewajka :)
                              > dyc to niy pasuje, zalywajka wedug mie to boua we polsce(kielecke) a zur u
                              nos.
                              >
                              > Abo?
                              >
                              > We necu juz mi pora padauo ze we Slonsku tysz godali zalywajaka, ale jo tego
                              > nigdy nikaj niy suyszou u nos ...
                              • ballest Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 23:42
                                Rita a skond Ty to znosz?
                                • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 30.07.06, 11:53
                                  jo zno Rita ale inkszo zalywajka - dryny som i uwarzone jajko, i grziby, i
                                  niykedy wuszt jak ktos lubi, i polywo sie roztopionym szpekym
                                  • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 30.07.06, 11:54
                                    no i kartofle tysz :)
                          • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:29
                            sloneczko1 napisała:

> Alois-
                            • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:31
                              niy napasztuj
                              • rico-chorzow Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:46

> niy napasztuj

Ja,Szwager,uo zarciu mom yno godać,coby tyn ?????? ftoś,co godo tom samom eli
                                podobnom gotko co Ty i jo,zaś kejś napisou ku Cia eli mje - Wasserpolacken -,to
                                niych siy som swoj zsur zer.
                            • sloneczko1 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:37
                              rico-chorzow napisał:

> sloneczko1 napisała:
                              >
                              > > Alois-
                              • szwager_z_laband Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:38
                                naszczynscie niyma waserslonzokow:)))

tera jada furt - suoneczko dowej sam obacht na ta czelodka;)

pyrsk!
                              • sloneczko1 Re: Zurek Skonski! po nachymu Schur 29.07.06, 11:39
                                jo sam wcale niy słyszałach tako nazwa--zalywajka,mozno to w inkszych stronach
                                tak godajom
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka