hanys_hans 01.02.07, 08:42 Das Jahr 1912 - Buch des Jahres "Die Biene Maja und ihre Abenteuer" von Waldemar Bonsels Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grempol Re: Die Biene Maja 01.02.07, 10:23 Das Jahr 2007 - Briefmarke des Jahres ??? img101.imageshack.us/img101/3334/bienemajamd1.jpg schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=lastup&cat=1&pos=3 Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Die Biene Maja 01.02.07, 10:46 Hanys cos to narobiou? ;) a jo juz chciou padac ze we naszym slonskim radio tysz je szlager o pszczouce Mai:) = fest ludzie se ta piosynka winszujom. Odpowiedz Link
grempol Re: Die Biene Maja 01.02.07, 11:38 To nie Hanys to jo www.meine-marke.at/ Fajnyj zabawy... Odpowiedz Link
rita100 Re: Die Biene Maja 01.02.07, 19:50 img101.imageshack.us/img101/3334/bienemajamd1.jpg ach ! - jakie piękne - ach ! A gdzie ta pscółka ma barć ? - pyta się niedźwiadek ;) Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Die Biene Maja 02.02.07, 18:02 "Die Biene Maja und ihre Abenteuer" wurde 1912 von Waldemar Bonsels (1880–1952) geschrieben und ist ein Kinderbuchklassiker. Ab 1975, also vor 30 Jahren wurden die Abenteuer von Maja und Willi in einer japanischen Zeichentrickserie festgehalten. Diese läuft bereits seit mehr als 25 Jahren im deutschen Fernsehen. Insgesamt 104 Folgen mit dem Titellied von Karel Gott sind entstanden. Die Deutsche Post brachte 1998 sogar eine Biene- Maja Briefmarke heraus. Millionen von Mädchen und Jungen in aller Welt kennen Majas Abenteuer in der Welt der Insekten. Kaum aus ihrer Wabe geschlüpft, erforscht die neugierige kleine Biene die aufregende Welt der Klatschmohnwiese. Liebevoll und spaßig erfährt das Kind wie Biene Maja ihre Welt entdeckt. Dass Honig gut schmeckt, dass es draußen Wind und Sonne gibt und dass man das Wetter nennt. Auf der Blumenwiese geht es zwar nicht ohne Spannung zu, aber absolut gewaltfrei. Die Geschichten enthalten Lehrcharakter, der ohne jeden Zweifel liebevoll und feinfühlig dargestellt wird. Odpowiedz Link
rita100 Re: Die Biene Maja 02.02.07, 19:29 Do kolekcji brakuje nam jeszcze piosenki Pszczółka Maja ojojoj ;) A pan Gucio..... Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Die Biene Maja 02.02.07, 20:24 tysz to znosz? :) je tto zberezno puiosynka wedug Ciebie? Odpowiedz Link
ballest Re: Die Biene Maja 02.02.07, 21:29 www.teksty.pl/forum/viewtopic.php?t=4852&highlight=&sid=c1837213f386f94fe52236ffa27a27a6 Pani Rito, co Pani za piosenki zna? Odpowiedz Link
hanys_hans Re: Die Biene Maja 02.02.07, 21:44 In einem unbekannten Land, vor gar nicht allzulanger Zeit, war eine Biene sehr bekannt, von der sprach alles weit und breit. Und diese Biene, die ich meine nennt sich Maja, kleine, freche, schlaue Biene Maja, Maja fliegt durch ihre Welt, zeigt uns das was ihr gefällt. Wir treffen heute uns're Freundin Biene Maja, diese kleine freche Biene Maja, Maja, alle lieben Maja, Maja, Maja, Maja, erzähle uns von dir. Wenn ich an einem schönen Tag, durch eine Blumenwiese geh', und kleine Bienen fliegen seh', denk ich an eine, die ich mag. Und diese Biene, die ich meine nennt sich Maja, kleine, freche, schlaue Biene Maja, Maja fliegt durch ihre Welt, zeigt uns das was ihr gefällt. Wir treffen heute uns're Freundin Biene Maja, diese kleine freche Biene Maja, Maja, alle lieben Maja, Maja, Maja, Maja, erzähle uns von dir. Maja, alle lieben Maja, Maja, Maja, Maja, erzähle uns von dir. Odpowiedz Link
rita100 Re: Die Biene Maja 02.02.07, 22:02 Pszczółka Maja sobie lata zbiera nektar gdzieś na kwiatach a pan Gucio w tulipanie czeka sobie na śniadanie ..... A często ją śpiewa Iza z Radia Sloonskiego, a ja z nią. Piosenki najczęsciej sa zbereżne. A jak Hanys mi kiedyś dał, taka krakowską , to sie paliłam ze wstydu. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Die Biene Maja 03.02.07, 10:29 Jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie świat, w którym baśń ta dzieje się Maleńka pszczółka mieszka w nim Co wieść chce wśród owadów prym Tę pszczółkę którą tu widzicie zowią Mają Wszyscy Maję znają i kochają Maja fruwa tu i tam Świat swój pokazując nam Dziś spotka was maleńka, zwinna pszczółka Maja Mała, sprytna, rezolutna Maja Mała przyjaciółka Maja Maju Baju Maju, cóż zobaczymy dziś? Zbigniew Wodecki Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Die Biene Maja 03.02.07, 12:14 jak sie niymyla downo tymu na Gliwicach bou wontek we krym my o tym szkryflali:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Die Biene Maja 03.02.07, 19:17 szwager_z_laband napisał: > jako to boua? A to była taka Laband z podsiadła krakowskiego, a teks coś tak brzmiał: "A ta przepióreczka, skakała, biegała aż sie ze........" ;) a ja na to dziś w tym wątku pozwole sobie troche zmienic tekst ;))) "A ta pscółecka , latała , brzdąkała aż sie ze........" ;)))))) no widzisz jaki jest Hanys ;))))))utropek ;)))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Die Biene Maja 08.02.07, 19:29 img101.imageshack.us/img101/3334/bienemajamd1.jpg Pamiętacie naszą nagrodę pocieszenia - pszczółka Maja :) Tę pszczółkę , którą tu widzicie zowią Godłem Cesarstwa Napoleońskiego ;0) Jak podaje Wielka Encykopedia Powszechna Gutenberga. "Godłem Cesarstwa nie był orzeł, jak się powszechnie uważa, lecz z rozkazu Napoleona pszczoła - symbol pracowitości." A to mocno bzycząca wiadomość. Tylko czy prawdziwa ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Die Biene Maja 08.02.07, 19:46 Ale przyznam się , że nie widziałam jeszcze godła napoleońskiego z pszczółką zamiast orła. Odpowiedz Link
grempol Re: Die Biene Maja 09.02.07, 10:44 rita100 napisała: > Ale przyznam się , że nie widziałam jeszcze godła napoleońskiego z pszczółką > zamiast orła. Może tu gdzieś jest... www.ngw.nl/themes/bijen.htm Odpowiedz Link
ballest Re: Die Biene Maja 09.02.07, 12:52 www.ngw.nl/int/car/haiti.htm Tu sie Napoleon polskimi zolnierzami posluzou! Odpowiedz Link
ballest Re: Die Biene Maja 09.02.07, 12:53 To ta Briefmarka uot Hanysa uo Nieba fajniejszou je;) Odpowiedz Link
grempol Re: Die Biene Maja 09.02.07, 10:50 Znaczki z pszczółkami z całego świata www.taurachsoft.com/bienenmarken/frame_marken.htm Odpowiedz Link
rita100 Re: Die Biene Maja 09.02.07, 20:09 www.ngw.nl/themes/bijen.htm Ach, aż tyle herbów z pszczółkami mamy. Dziekuje. To teraz zastanówmy się, który herb pasuje do Napoleona. Jeśli Napoleon był mały to na pewno musiał w herbie zamieścić dużą pszczółkę. ;) Odpowiedz Link