annak12 Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 13:16 tja,sielsko i anielsko:) A co z tymi zapachami naturalnymi?:) Odpowiedz Link
ballest Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 13:28 jest lepi, jak ta wies w miescie jest, tak jak u mnie;) Odpowiedz Link
szmiejka Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 13:29 w mieście jeszcze bardziej śmierci a w dodatku gołębie robią odchody na parapet. Odpowiedz Link
szmiejka Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 13:42 Duze miasta są okropne. Ludzie zgnieceni jak zwierzęta jeżdżą rozklekotanymi autobusami, czy tramwajami, które nigdy nie przyjeżdżają na czas. Za każdym razem kiedy to widzę to wyobrażam sobie, że ludzie z łapanek musieli być przewożeni w podobnych warunkach. Poza tym połowę albo jeszcze większą część swojej pensji przeznaczają na czynsz za mieszkanie, które jest małe i niewygodne. A jeszcze jak kupują jajka fermowe to jest tragedia. Odpowiedz Link
szmiejka Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 13:50 Dodam, że sporą część swojego życia marnują na stanie w korku lub jako piesi na światłach. Aha i wcale nie chodzą częściej do kina i teatru, bo gdy wracają o godz. 19 z pracy są tak wykończeni, że im się nic nie chce. W weekendy też zostają w domu, bo chcą się zamknąć w tej swojej małej klatce i nie zderzać się z tym żałosnym miejskim tłumem, który ma ich gdzieś. Odpowiedz Link
szmiejka Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 13:53 Lepsze szkoły??? Dlatego lepsze, ze juz w podstawówce dzieci zarywają noce? Odpowiedz Link
ballest Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 14:02 a co Ty na to powiesz, ze to jest tysz w miescie: schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=561 schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=154 kaj tukej widzisz scisk? a lapanki Poloki kazdy dziyn w Iraku robiom! Odpowiedz Link
ballest Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 14:02 a co Ty na to powiesz, ze to jest tysz w miescie: schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=561 schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=154 kaj tukej widzisz scisk? a lapanki Poloki kazdy dziyn w Iraku robiom! Odpowiedz Link
szmiejka Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 14:09 To pewnie obrzeża, czyli ani wieś ani miasto. I ja nie mowię, ze dobrze jest mieszkać na wsi a pracować w mieście. Dobrze jest mieszkać na wsi i pracować na wsi. Odpowiedz Link
ballest Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 15:35 To nie obrzeza, - bo do Srodmiescia Frankfurtu mam na rowerze 15 minut! Odpowiedz Link
annak12 Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 14:04 Szmiejko,z tymi zapachami,to był przytyk do tych "rolników,co muszą wąchać":) Ix lat co roku z dziećmi jeżdziliśmy na wieś,by zmienić powietrze i by mogły się wyhasać,z dala od ulicy,umazani,dla nich to był raj:)dla mnie też,wreszcie spokój,cisza,bez pośpiechu.Wieś ma i zalety ,ale też i wady,w końcu zaczyna brakować "cywilizacji":)) Odpowiedz Link
szmiejka Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 14:13 Jakie wady ma wieś? I jakie zalety ma "cywilizacja"? Dla mnie "cywilizacja" nie ma żadnych zalet. Odpowiedz Link
annak12 Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 14:31 Raz byliśmy zimą,pojechaliśmy do tesciów na Boże Narodzenie,syn miał półtoreroku,zachorował,telefon wtedy miał tylko sołtys,akurat go nie było,ani jak wezwać lekarza,ani taksówki.Pozostała furmanka,a jeśli byłaby potrzebna natychmiastowa interwencja lekarza?.Na wsi jeśli nie masz samochodu("cywilizacja"),to jesteś uzależniona od autobusu,który jedzie co parę godzin.Co do relacji międzyludzkich,kieruje nimi to samo co miastowych-zazdrość o to co ma sąsiad,krewny itd.A mieszkania?,to nie każdy na wsi mieszka w luksusowym domku.Często rodzice gnieżdżą się z dziećmi,które założyły już swoje rodziny. Co do szkół,to poziom nauki jest często dużo niższy aniżeli w miastach,poza tym muszą do tej szkoły dojechać,w nie każdej wsi masz szkołę,więc do wszystkiego mozna się ..przyczepić!:) Odpowiedz Link
szmiejka Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 15:01 Teraz telefon ma każdy. Podobnie samochód. Co do dojazdów... W mieście są korki i też trzeba dojeżdżać z miejsca zamieszkania do miejsca pracy a dzieci do szkoly. Wcale nie zabiera to więcej czasu niż dojazd dziecka ze wsi do najbliższej szkoły. A co to jest poziom szkoły? Miejsce na liście rankingowej? Problemy mieszkaniowe o których piszesz w miastach występują częściej. Przeważnie młode rodziny na wsi budują sobie duży dom i wybudowanie tego domu kosztuje ich mniej niż kupno jakiejś klitki w mieście. Ty piszesz o wsi jaka była 20 lat temu. Ja znam inną wieś. Odpowiedz Link
annak12 Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 15:37 szmiejka napisała: > Teraz telefon ma każdy. Podobnie samochód. przed chwila nie widzioałaś zalet "cywilizacji".Co do telefonu to się zgodzę ma większość,natomiast... samochód?!?Bogata ta wieś,a z naszych podatków opłacane mają składki KRUS?! > > Co do dojazdów... W mieście są korki i też trzeba dojeżdżać z miejsca > zamieszkania do miejsca pracy a dzieci do szkoly. Wcale nie zabiera to więcej > czasu niż dojazd dziecka ze wsi do najbliższej szkoły. A co to jest poziom > szkoły? Miejsce na liście rankingowej? Zwykle się kłócę o coś,czego sama doświadczyłam.Dzieci do szkoły podstawowej i gimnazjum miały 5 min.,tak samo i ja(SP),chociaż ja chodziłam w innym mieście :) Tu nie chodzi o ranking,połowa rodziny mieszka na wsi, > Problemy mieszkaniowe o których piszesz > w > miastach występują częściej. Przeważnie młode rodziny na wsi budują sobie duży > dom i wybudowanie tego domu kosztuje ich mniej niż kupno jakiejś klitki w mieśc > ie. Szmiejko,to musi być richtig bamber:)),dlaczego młodzi uciekaja do miasta,jeśli tak bogato? miastowi budują sobie domki na wsi,niedaleko miasta:) > > Ty piszesz o wsi jaka była 20 lat temu. Ja znam inną wieś. W pażdzierniku przez parę dni byłam na wsi na Kujawach a więc część młodych pracuje za granicą,inni po szkole pozostaja w mieście,przeważnie tak tam jest,że jeden dostaje ojcowiznę,. Poza tym pochodzę z malutkiego miasta,które oprócz tego,że ma Rynek,przychodnię zdrowia,szkołę podstawową i gimnazjum,karczmy,kościoły,to niczym innym nie różni sie od wsi,mnogo jest hadziajow:) Odpowiedz Link
szmiejka Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 15:52 Jaka "pozytywna cywilizacja" jest w mieście, której nie ma na wsi? Jedynie starsi ludzie nie mają samchodu. Poziom szkół: Więc o co chodzi jeśli nie o ranking? ( Ballest ma rację) To nie jest ucieczka do miasta. Chcą zobaczyć, czy faktycznie tam żyje się lepiej. Potem się okazuje , że nie. Na wsi nie ma wielu miejsc pracy. Ale trochę ich jest. Ci ludzie którzy pracują na wsi poza rolnictwem i tam też mieszkaja to prawdziwi szczęściarze. Odpowiedz Link
annak12 Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 16:07 szmiejka napisała: > Jaka "pozytywna cywilizacja" jest w mieście, której nie ma na wsi? Ja tylko stwierdziłam,że wieś ma i zalety i wady.Nie napisałam,że w miescie jest lepiej.Uważam ,że wszystko zależy od nas samych,jednemu lepiej w miejskiej klitce,anizeli drugiemu w luksusowym a pustym domu >Jedynie > starsi ludzie nie mają samchodu. czasami starcy to jedyni mieszkańcy wsi,wiele takich wiosek pokazuja w telewizji.Nie sadzę też,by każdy młody miał od razu samochód > >Poziom szkół: Więc o co chodzi jeśli nie o > ranking? ( Ballest ma rację) Tak,też się zgodzę z tym co Ballest napisał(tam w poprzednim poście moim to masz,gdzie odpowiadam Balciowi),ja nie pisałam,że wiejskie dzieci są głupie,czy mniej inteligentne, >To nie jest ucieczka do miasta. Chcą zobaczyć, czy > faktycznie tam żyje się lepiej. Potem się okazuje , że nie. Na wsi nie ma wielu > miejsc pracy. Ale trochę ich jest. Ci ludzie którzy pracują na wsi poza > rolnictwem i tam też mieszkaja to prawdziwi szczęściarze. Mam nadzieję,że nimi są naprawdę:) Odpowiedz Link
ballest Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 20:18 Jasne, ze zalety sa po obydwu stronach, ale najlepiej maja ci co mieszkaja w miescie co wlasciwie wyglada jak wies i prawie wszyscy sie znaja, albo mieszkaja na wsi w bardzo malej odleglosci do miasta. Problem tkwi kajyndzi, chalupy w tych osiedlach, albo dzialki sa bardzo drogie. W Srodmiesciu bym nie zamieszkal, bo to jest bardzo uciazliwe. Odpowiedz Link
ballest Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 15:34 Anienko, nie zgodzam sie z tym, ze poziom szkoly bou nizszy, bo jou nie miou problymu w technikum a inni ze wsi tysz niy! To raczyj jest inny problym, dzuieci na wsu sie nie chcom uczyc, a rodzice o to nie dbajom! Odpowiedz Link
annak12 Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 15:44 ballest napisał: > Anienko, nie zgodzam sie z tym, ze poziom szkoly bou nizszy, bo jou > nie miou problymu w technikum a inni ze wsi tysz niy! > To raczyj jest inny problym, dzuieci na wsu sie nie chcom uczyc, a > rodzice o to nie dbajom! zwykle nauczyciele dostosowują poziom do uczni,w ten sposób potwierdzasz mój tok myślenia-jest niższy:) Odpowiedz Link
szmiejka Re: na wsi jest lepiej 16.11.07, 15:57 Wolę kiepską szkołę niż szkołę która gnębi psychicznie już od najmłodszych lat. I nie powinno się tworzyć kast dla mniej zdolnych dzieci. Ktoś na tym jeednak cierpi. Odpowiedz Link
marta_ewa nie jest lepiej.... jest inaczej 28.12.07, 18:06 Nie wiem czy mieszkacie na wsi, czy piszecie z punktu widzenia "człowieka z miasta, który na wsi chce sie osiedlić".Ja przeprowadziłam sie na wieś 1.5 roku temu, do miasta mam 17km.Maz marzył o domu na wsi, o lesie, polach, jeziorach itp.dlatego wybudowaliśmy tu dom.Moje zdanie jest takie, czlowiek myśli o wsi - najczęściej z perspektywy wakacji- świeże powietrze, cisza spokój, ekologiczne jajka ,mleko od krowy.To wszystko jest prawda , ludzie sa mili i spokojni, uczynni, cisza wszechobecna i niesamowita ciemność w nocy, której nikt nie zazna mieszkając w mieście.Ale mieszkanie na wsi to wybór wiejskiego trybu życia, nikt mi nie wmówi, ze nie jest problemem kilka razy dziennie zaiwaniać 35 km w obie strony żeby zawieźć dzieci na zajęcia pozalekcyjne.Komu sie chce jechać na piwo(kawę!!! trzeba wrócić) z koleżanką po 10 godzinach pracy w mieście, powrocie do domu na wieś, obrobieniu dwójki dzieci, domu ,ogrodu.O siłowni kilka razy w tygodniu trzeba zapomnieć, o angielskim tez, kosmetyczka, dentysta, lekarz- zawsze trzeba jechać.W sklepie wiejskim można oczywiście kupić podstawowe artykuły ale po resztę tez trzeba jechać.Takie jest moje zdanie.Mnie wieś nie zachwyca- nie jest zła ma swoje zalety ale ciesze sie,ze chyba wrócę do miasta. Odpowiedz Link