rita100 24.03.08, 19:37 Polecam doskonałe danie dwa rodzaje roladow, ze wieprzka i ze woua :) schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=425&pos=11 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Warzymy z Labandem 24.03.08, 19:39 Te rozbite kotlety i zawijane opanierowałam w mące, jojku, bułce tartej i przysmażyłam potem podpiekłam i Laband - familia palce lizała. To było świateczne danie. Czesto zaglądam do Twojego albumu kulinarnego. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 24.03.08, 22:06 :) na nastympny roz polecom ta ksztanowo torta:) schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=107 pacz przepis tort migdalowy z kremem kasztanowym - do mie toje ajnfach kasztanowo torta: schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=106 w tym roku na zajonczka to boua synsacja! :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 24.03.08, 22:37 Torty to wyższa szkoła jazdy i okazjonalny rarytas. Od tego niech zaczną Ballest z Ssszdziewiątką. Trochę cukru w ich dyskusji nie zaszkodzi. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 24.03.08, 22:54 Rita,idzie roztomaicie robic rolady, np ouma od mojyj mamy lubiaua dowac tysz niykedy konsek skorki ze starego chleba - tysz pasuje i je dobre. zdradza Ci tera ajnfachowo recepta na kitki z kurczaka - palce lizac! kitkI INO POSOLIC I POPIEPRZYC I DAC DO NAGRZONEGO PIEKARNIKA: Jak som prawie fertik, to je na chwila wyciongnonc, leko posmarowac miodym i posypac sezamym - tera jeszcze na piync minut dac do gorkego piekarnika i ferzik! PYCHA! Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 25.03.08, 22:17 Bardzo łatwy i szybki przepis na te kitki kurczoka. Kitki na słodko. Pewnie bardzo chrupiące to będą udka. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 26.03.08, 08:27 nojlepiyj sie na to nadowajom tzw "patyczki" czyli ino dolne czynsci kitkow(udkow) - idzie je tysz we Polsce kupic? jak bydziesz miaua gosci to bydzie to szlager:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 26.03.08, 19:41 'Patyczki', rozumię, a ja nazywam całe kitki -'chorągwie', bo tak wyglądają. 'Patyczki do takiego przepisu bardzo pasują. Musze kiedyś spróbować. Odpowiedz Link
sss9 Re: Warzymy z Labandem 24.03.08, 20:37 rita100 napisała: > Polecam doskonałe danie > dwa rodzaje roladow, ze wieprzka i ze woua :) to który jest laband? :) Odpowiedz Link
ballest Re: Warzymy z Labandem 24.03.08, 21:00 Tyn po kerym palce lizaua;) ale fajnie zrobione! Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 24.03.08, 22:42 Słuchajcie, jesli chcecie mieć na obiad te zawijanki to zapomniałam dopisać, ze jeszcze oprócz paseczka ogórka kiszonego możemy zamiast marchewki, pokroic pasek żółtego sera - wyśmienite danie - niebo w gębie. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=425&pos=10 Dobrze mówie Laband ? Zeby się ludzie nie pomylili i nie dali pałeczki cynamonu ;)))) Odpowiedz Link
annak12 Re: Warzymy z Labandem 25.03.08, 09:45 po świytach to dejcie coś dietetycznygo!coś zaś te ciuchy se sprzysiygły,eeh?! Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 25.03.08, 22:19 A co się tak kobietki trapicie - przecie kochanego ciałka nigdy nie jest za dużo. A do serca trafić można najlepiej przez żołądek. Dużo lubczyku jedzcie, a może sam lubczyk ? ;))))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 26.03.08, 08:28 lubczyk(po naszymu magii) dowom chyba ino do zupy. Rita, do czego jeszcze dowosz tyn lubczyk? Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 26.03.08, 19:49 Labnd, lubczyk to ziele mojej babci. Zawsze rósł w jej ogródku, potem posadziłam w teściowej ogródku, aż rośnie w moim ogródku. Przechodzi ono z pokolenia na pokolenie. Jak wieś niesie, sam Kaligula oszalał a potem zmarł na punkcie nalewki z lubczyku. Trzeba uważać by nie przedawkować. To zielona nać daje do rosołu i tak stosuje, bo boję się się robić nalewki miłosne z niego. Magia lubczyku jest w tym, że wyzwala namiętności, dalej powiem, że to jest ziołowa wiagra, bomba witalności w łożu ;)))) Pozwól, że zachowam rodzinną tajemnicę, no chyba, ze bardzo jesteś potrzebujący ;)))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 26.03.08, 19:51 seler i pietruszka majom te same dziauanie Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 26.03.08, 20:53 ballest napisał: > Ja, tu mocie uoboje recht! Chyba nie, jednak magie ma taka tylko lubczyk Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 26.03.08, 20:52 sprawdziłeś to na sobie ? Nie zgodziłabym się z Twoim typem selera i pietruszki. Przeciez robimy i jemy dużo surówek z selera i jakoś... no wiesz, ni idzie to ;)))) Może jednak skorzystasz z mojego przepisu i wypróbujesz na żonie ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 26.03.08, 20:58 mie styknie seler i pietruszka, po magikraucie(czytej lubczyku) jeszcze by mi cos zaszkodzic moguo:)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 26.03.08, 21:27 Zeby coś zadziałało trzeba spróbować - to prosty przepis i możesz zaskoczyć tym żonę. Zaraz wciepne go. Tylko nie rób zdjęć z działania tego zioła ;) A więc tak: przygotujcie naczynia, najpierw umyjcie je do czysta ;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 26.03.08, 21:30 Teraz przygotujcie * 2 łyżki świeżych nasion lubczyku * pół szklanki winiaku lub brandy Nasiona lubczyku zalewamy winiakiem lub brandy. Powstaje nam napój miłosny, ale nie Kaliguli, bo Kaligula używał do tego napoju korzenie lubczyka. Taką nalewkę można pić albo dodawać do innych koktajli lub napojów. Prościutkie ? Jak drut :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 27.03.08, 06:42 a kaj dostac te nasiona lubczyku? :) Odpowiedz Link
annak12 Re: Warzymy z Labandem 27.03.08, 09:27 rita100 napisała: > Taką nalewkę > można pić albo dodawać do innych koktajli lub napojów. > Gorzi jak ftoś tyj nalewki za dużo smoże,chynci wielkie,nale ...niy może:)) Seler tysz działo witalizujonco na oziymbłość płciowo (to tak wszystko z lektury):)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 27.03.08, 16:46 co Ty to za lektury czytosz? ;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 27.03.08, 19:47 Nasiona można kupić z sklepie z nasionami, ogrodniczym albo czekać na jesień i po przekwitnięciu kwiatu robią się nasiona. Lektury najlepsze są praktyczne, trzeba spróbować na sobie;)) Ale miałam taką koleżankę , która jak kupowała farbę do włosów to najpierw robiła próbę na moich włosach ;))))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 27.03.08, 19:50 jo jeszcze chyba nigdy niy dopusciou coby mi to kwituo, ale w tym roku mysla ze to zrobia:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 27.03.08, 20:18 Kwitnie tylko na słonecznym stanowisku. I to obficie kwitnie. Odpowiedz Link
ballest Re: Warzymy z Labandem 28.03.08, 06:48 www.cuisine.at/rezept_0899450_liebstoeckel_levisticum_officinale_koch.php medycyna.linia.pl/lubczyk.html www.kuchniaonline.pl/index.php/Lubczyk_ogrodowy ;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 28.03.08, 07:44 po naszymu gdo sie na to magikraut abo krotko "magi"(magii) Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 28.03.08, 19:49 szczególnie przydatna do rosołu niedzielnego na rodzinnym stole :) Nie moge zrobić teraz zdjęć, bo mam tam zdjęcia , które musze wywołać u fotografa, dość ważne. Trzeba się zastanowić co w niedziele gotować, oprócz tego rosołu z lubczykiem, bo już wychodzi z ziemi. Odpowiedz Link
ballest Re: Warzymy z Labandem 28.03.08, 20:05 Rita, mosz recht, dzisiej uech patrzou, juz wychodzi, ale my momy jeszcze zamrozony i do fasolki po bretonsku dzisiej zona trocha wciepua;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Warzymy z Labandem 28.03.08, 22:02 ciekawo ta nalywka:)czeba by zaczonc jom testowac;) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 28.03.08, 22:36 ale Ty jyj niy mogesz pic! to mogom pic ino te co niy wiedzom ze sie im to dowo - inaczyj to niy dziauo! :)) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 28.03.08, 22:39 no jak co, rolady i modro kapusza, no i kloski:) ps dzisiej miouech kargulana! - uwielbiom ta ryba = nojlepszo je kargulyna po grecku ps u nos nikaj za pierona niy idzie tyj ryby dostac - mama mi jom dzisiej ze glywic prziwiozua! Rita polecom kargulyna po grecku! Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Walezko 30.03.08, 17:24 Nie znam ryby kargulena - to jakaś Kargulowa ryba ? ;)))))) Popatrzcie, mamy świetną kuchareczkę. A mówią, że gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. A tu nawet jest leżąca przystaweczka w postaci żywego kota. Czy te kotlety zawijane to z kota są ? ;)))) schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=626 Ale poważnie rzecz biorąc, to przy was mozna dostać apetytu. Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy kluski 30.03.08, 17:27 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=626&pos=7 Jak jest naprościej zrobić takie kluski. Dajcie taki jasny, konkretny, krótki i smaczny przepis, sprawdzony na te kluski. Odpowiedz Link
walezka Re: Warzymy z Walezko 30.03.08, 20:15 niy niy som z kota - on ino je liczy az usnie, ludzie liczom barany - koty roladki:) Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Walezko 30.03.08, 20:24 Mój przybiega jak tylko słyszy, że kotlety się tłucze. Nawet jakby był w drugiej wsi to przyleci na ten glos. Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy w niedziela 02.05.08, 21:11 ale cosik takiego lekkiego. Cięzko jest coś wymysleć, kiedy stare jarzyny są już za stare , a mlodych jeszcze nie ma. Coście przygotowali na te święta majowe ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband mauo majowka 04.05.08, 09:52 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=638&pos=8 :) dalyj bydzie juzas ps Rita przeca juz szpargle sprzedowajom! Odpowiedz Link
rita100 Re: mauo majowka 04.05.08, 14:06 szwager_z_laband napisał: > schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=638&pos=8 > :) > > dalyj bydzie juzas > > > ps > Rita > przeca juz szpargle sprzedowajom! > > > > pomidor, papryka, oliwki, szparaga, sałata i podejrzewam , że jest to ser Feta pokrojony w kostke. A czym zalałeś sałatkę ? Trzeba jeszcze posolić, popieprzyć ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: mauo majowka 04.05.08, 14:18 zaloc niy musisz, ale jak chcesz to polecom cos takego(robi sie tym take paski jak puynnom czekoladom na cistach niykedy): www.purenature.de/products/big/81338.jpg je tego wiyncyj firm i rodzajow, od blank bronotnego do biouego mysla ze to je tysz we Polsce do dostania -abo? Odpowiedz Link
rita100 Re: mauo majowka 04.05.08, 14:32 Można już dostać w Polsce różne cudeńka. Teraz reklamują jakąś kostkę ziołową do zapiekanek. Po prostu jedzenie , warzenie idzie z techniką i modą. Już nie muszę kupować pojedyncze zioła, bo sa gotowe mieszanki. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: mauo majowka 04.05.08, 14:53 te miyszanki tysz uzywomy, ale co swiyrze to swiyrze = lepiyj smakuje:) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 04.05.08, 13:23 moje propozycje na sniodanie i kolacje:) schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=141 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=142 Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 04.05.08, 14:09 leciutki frysztyk, śmietana ze szczypiorem na pajdzie chleba. Kolacja ze skrzydełkami pieczonymi. A jak to robisz, że jest smakowite zabarwienie i chrupiąca skórka na nich ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 04.05.08, 14:13 to je niydzwiedzi czosnek, pokrony tera je sezon na niego! Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 04.05.08, 14:34 A te skrzydełka piekłeś w piekarniku i ile ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 04.05.08, 14:52 miyjwiyncyj 190-200 stoni i czi cwierci godziny Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 04.05.08, 20:42 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=143 Czyli trzi kwadranse. Jeszcze przeczytałam, że polałeś miodem na koniec pieczenia. A można je w ten sposób grillować ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 04.05.08, 22:40 mysla ze raczyj niy, ale sprobowac jedyn konsek zowdy przeca idzie:) dej znac jak klapnie! Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 05.05.08, 21:10 dam znać, tylko teraz mam w domu ścisłą diete, a nawet więcej niż diete. Babcie na przecierach zywię. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 04.05.08, 15:32 sam mosz przikuad jak to robia ze kresom(rzezuchom:) schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=129 Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 04.05.08, 20:44 Lada dzień zaczną się nowalijki i na to teraz spozieram schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=396&pos=139 Czas rabarbaru, a to szybki przepis z białkiem i cukrem zapiekany. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 04.05.08, 22:41 jo rabarbar richtik lubia pycha je tysz kompot ze rabarbaru! Odpowiedz Link
rita100 Re: Warzymy z Labandem 05.05.08, 21:11 A mówią, że rabarbar nie jest zdrowy w nadmiarze. Ponoć jakieś kwasy ma. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Warzymy z Labandem 07.05.08, 10:49 jak juz my przi tyj flancy som! niywiysz przipadkym kedy sie sadzi/przesadzo rabarber? moj musz juz wyciepnonc bo je mauy i niyfajny. Odpowiedz Link