osv 16.12.08, 09:55 ...przezylam juz latajace drzewa, awarie silnikow promu na morzu w czasie sztormu z holowaniem do portu...osv dzis, 16.12.2008, o 6.21...trzesienie ziemi w Szwecji, Skania... 4,9R/skala. Malo romantyczne ; )) Pozdrawiam : )) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a1n Re: Trzesienie ziemi... 16.12.08, 12:10 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=88608453 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=88515167 Ta Szwecja to raj w porównaniu do Polski i tak niedaleko. Na szczęście żona od czasu do czasu wyciąga mnie na "odkażanie" do Ikea. A jak się tak złoży szczęśliwie, że się rodzina kiedyś powiększy, to i Volvo kombi w automacie z 10 poduszkami kupimy :) Tak na poważnie, jak u nas jest co roku 6000 zabitych i 60000 rannych na drogach... Tyle, że bariera wyjścia z Polski jest dla nas dość wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusznowy Re: Trzesienie ziemi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 20:59 osobiście przeżywałem dzisiaj trzęsienie ,ale ścian po młotach udarowych,którymi firemka budowlana bez sentymentów znęcała sie modernizując moja chatynkę.odjechali wieczorkiem zadowoleni ,lecz nie swiadomi z przecięcia kabla internetu,który tymi ręcami misternie przez godzinke skręcałem.jutro przywitam ich bardzo romantycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a1n sytuacja staje się poważna! IP: *.centertel.pl 16.12.08, 21:37 Zaczynam bać się o Piękną. Ta która od ziarenka pod 20 materacami ma miesiąc siniaki na ... plecach a tu 2 trzęsienia ziemi, młoty, masakra po prostu. Ach jedyna nadzieja w Elfach które trzepotaniem skrzydełek złagodzą wstrząsy sejsmiczne i ukoją do słodkiego snu :) Dobranoc - Pa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusznowy Re: sytuacja staje się poważna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 21:50 de.youtube.com/watch?v=S4LYzqaoP9Y&feature=related :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusznowy Re: Kluczbork :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 14:54 ...a w domu wszyscy zdrowi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jmx Re: Trzesienie ziemi... IP: 67.159.44.* 16.12.08, 20:57 Phi, a w sobotę było na Śląsku (4,3 R) i się nie chwalę... ;) To też ciekawy paradoks, że lepiej wiemy co się dzieje za granicą niż we własnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: Trzesienie ziemi... 16.12.08, 23:55 No malo romantyczne i czuje sie ale to jeszcze nic pewnie nawet lodowka na srodek izby nie wyjedzie moze troche garki sie potrzesa, moze zyrandol sie pobuja..i nic wiecej - jak jest blisko albo ponad 7 to wtedy dopiero mozna powiedziec ze sie przezylo ... i to zalezy czy sie stoi na ziemi czy w mieszkaniu.....i na ktorym pietrze. Ostatnio jak bylo ok 7 to sasiadowi wszystka wode z basenu wyrzucilo - na plot a wiec ani wody ani plotu... i jak tu nurkowac na golasa??? Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: Trzesienie ziemi... 17.12.08, 00:06 Jakbys tak trzesaca sie wpadla komus w ramiona od tego trzesienia to byloby romantycznie..... Odpowiedz Link Zgłoś
ginger43 Wygląda, że masz wprawę 17.12.08, 10:08 w łapaniu roztrzęsionych niewiast :) Tam u Ciebie chyba dość częste jest widmo trzęsień ziemi, czyż nie? ................................................................. Przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: "Jestem w więzieniu w Meksyku". A on odpowiada: "Nie przejmuj się. Zaraz tam będę" Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: Wygląda, że masz wprawę 17.12.08, 17:52 Nie tylko widmo ale rowniez realia. Zwykle zgadujemy ile bylo... (ponizej 3.5 to nigdy nie widomo co to bylo, ok 3.5 to czuje sie ze to chyba bylo trzesienie ziemi, przy 5+ lodowka wyjezdza i chalupa sie trzesie, wszytko skrzypi, zyrandolo sie bujaja i porcelana i krysztaly "graja" a wszytko pomiedzy to zgadujemy i sprawdzamyu na koputerze) Ostatnio 4.8 zgadlem dokladnie po tym co sie trzeslo i ile. Wszyscy mowia ze bedzie "Big One" ...wiec po kazdym przesieniu uzupelniamy zapasy zywnosciowe, sprawdzamy czy szafy sa przymocowane.. o po paru tygodniach zycie wraca do normy i zapominamy... az znowu zatrzesie... Odpowiedz Link Zgłoś
ginger43 Re: Wygląda, że masz wprawę 17.12.08, 21:39 Mówisz to tak spokojnie więc rozumiem, że się przyzwyczaiłeś. Ja wymiękłabym po pierwszym razie, bojąca jestem. ................................................................. Przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć: "Jestem w więzieniu w Meksyku". A on odpowiada: "Nie przejmuj się. Zaraz tam będę" Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: Wygląda, że masz wprawę 17.12.08, 23:19 No nie, do tego nie mozna sie przyzwyczaic. Przychodzi w najmniej odpowiednim momencie z niewiadoma sila i energia - i to jest chyba jangorsze - ta nieprzewidywalnosc. Ale mozna nauczyc sie z tym zyc i nie panikowac. Za kazdym razem ruchy sa inne...czasami gwaltowne i to w roznych kierunkach a czasami jak spokojna fala. Kiedy zatrzesie gwaltownie i krotko to wtedy czeka sie czy sie powtorzy - zwykle sa nastepne slabsze wstrzasy. Poza tym nie wiadomo kiedy sie to skonczy trzesc- i czy sie nie powtorzy. Wrazenie calkiem nieprzyjemne i zwykle zamiera sie na kilkanascie sekund zanim sie nie uswiadomi ze to jest trzesienie... Kiedys bylem w laboratorium i instrumenty zaczely sie zeslizgiwac ze stolow ,, wyszlismy na zewnatrz i czylo sie grunt pod nogami jest jak materac dmuchany ktory faluje....slupy telekomunikacyjen sie chwieja - nie wiadomo czy to ziemi czy to nam sie w golwie zawraca....i robi sie wtedy bardzo niedobrze... Kiedys znow bylem chyba na 3 pietrze i idac korytarzem stracilem rownowage.... i kilk osob idacych podbnie - wtedy ktos wrzasnal ze to trzesienie... Innym razem, Kolega mieszkal np w domu w pobliskich gorkach i dom byl stary drewniany i o dziwo nie przymocowany do fundamentow...Zaprosil nas zobaczyc na drugi dzien po trzesieniu - takim ponad 7... dom przesunal sie na fundamentach jakiesz 30 - 40 cm i w piwnicy pomiedzy spodem domu a cementowym fundamentem byl jego kapec - jak sie tam dostal?? W sumie nic romantycznego.... ale wszedzie cos jest i od trzesien niekoniecznie ginie najwiecej ludzi - bo wiecej ginie na ulicach no czy od huraganow.. Jak trzesie to ja zwykle staje w rozkroku i zartuje ze jak ziemia peknie mi pod nogami to sprobuje przeskoczyc w strone ktora stanie sie wyspa - bo wtedy domy beda drozsze... :))) Najgorzej byloby gdyby trak wpasc w te szczeline..... starch sie bac. Odpowiedz Link Zgłoś