26.08.06, 11:56
Witam
Pewnie to glupie pytanie, ale czy znacie jakies sposoby na odruch wymiotny?
Nie jestem w stanie sobie dac z tym rade podczas leczenia. Dentystka na mnie
krzyczy, ja sie jeszcze bardziej denerwuje. Szukalam na forum ale nic nie
znalazlam. :-(
Obserwuj wątek
    • krasnal.pl2 Re: pomocy 26.08.06, 14:11
      Witaj.Po pierwsze jeśli dentysta na Ciebie krzyczy to go zmień,lekarz nie ma
      prawa krzyczeć na pacjenta.Nawet kiedy tyn ma odruch.Nie napisałas w jakich
      sytuacjach masz taki odruch czy przy protetyce czy leczeniu.Jeśli protetyka to
      lekarz powinien wyciski robić w ostatniej chwili gdy masa już tężeje.A może
      wtedy gdy masz ślinociąg w buzi.Wtedy lekarz pracuje bez ślinociągu. Przed
      wizytą możesz wziąć ziołową tabletkę na uspokojenie to też działa. Pozdrawiam.
      • ksenia23 Re: pomocy 26.08.06, 14:22
        Dzieki za odzew. Niestety tak sie mecze przy zwyklym leczeniu. Lekarz i tak sie
        stara, nie wklada mi do buzi tych chuteczek, slinociag moge sobie sama trzymac
        i wyciagnac kiedy chce. Tabletki na uspokojenie tez biore przed wizyta, ale to
        nie pomaga. Jestem wstanie wytrzymac leczenie max do czworki ;-(. Ten odruch mi
        sie zdarza nawet jak myje zabki szczoteczka. Myslalam o gazie rozweselajacym,
        ale nikt tego u mnie nie stosuje. Nie ma jakiegos sposobu???
      • ksenia23 Re: pomocy 22.09.06, 15:06
        Musze sie pochwalic, ze udalo mi sie pozbyc mojego najwiekszego problemu. Nie
        mam odruchu wymiotnego. Juz balam sie o moje zabki a tu prosze klopot zniknal.
        Wystarczylo zmienic dentyste na takiego co nie krzyczy :-). Po drugie woli
        pracowac bez slinociagu, chusteczek nie wklada do buzi i tak manewruje
        narzedziami, ze wreszcie mam spokoj. Do tego opowiada smieszne historie w
        trakcie leczenia co jeszcze bardziej mnie rozluznia. Wychodze z usmiechem na
        twarzy. Ufff jak mi dobrze :-)
    • moskirz odruch wymiotny pojawia się gdy... 23.09.06, 10:23
      drażniona jest tylna ściana gardła..

nie mam z tym problemów pracując z pacjentami w pozycji lezącej... ale..
      potrzebny jest do tego porządny ślinociąg...

i zmień lekarza.. nie wolno krzyczec na pacjentów..
      • moskirz Re: odruch wymiotny pojawia się gdy... 23.09.06, 10:24
        acha.. i mozna jeszcze spróbowac zpsikac tylna ściane gardła lignokaina.. ale..
        bedzie wtedy bardzo gorzko w buzi i gardło bedzie dretwe.. bedziesz miec
        wrażenie ,ze nie możesz połykac..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka