Dodaj do ulubionych

Tyrol w Polsce

01.02.12, 22:11
Prawdziwe domy tyroslkie, żadne tam rekonstrukcje:
fotopolska.eu/foto/131/131514.jpg
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/67/Mysłakowice_Dom_Tyrolski.jpg/800px-Mysłakowice_Dom_Tyrolski.jpg
images43.fotosik.pl/263/87523bd968887050med.jpg
A tu wytłumaczenie, skąd się wzięły:
lestat.salon24.pl/158584,zillerthal-czyli-myslakowice
Obserwuj wątek
    • mair Re: Tyrol w Polsce ? 03.02.12, 11:19
      To mi bardziej przypomina domy w Szwajcarii niz w Tyrolu. Ja bym powiedzial, ze te tu to typowe domy dla Tyrolu www.serfaus.de/Fotogalerie/Fiss_Sommer_Haeuser-1.asp
      • wislok1 Re: Tyrol w Polsce ? 03.02.12, 12:23
        Teraz buduje się trochę inaczej w Tyrolu, niż w XIX wieku, hehe.
        Te domy z Mysłakowic są typowymi domami z I połowy XIX wieku.
        Tu są zdjęcia z Zillertal z domami, które opuścili w 1837 emigranci do Prus:
        www.1837-auswanderer.de/zillertal
        Takie same

• mair Re: Tyrol w Polsce ? 05.02.12, 19:53
          Ok, ale to juz nie jest typowo tyrolskie, raczej jako zabytkowy skansen.
          • wislok1 Re: Tyrol w Polsce ? 05.02.12, 22:58
            Nie zgodze się, w tych domach w Zillertal do dzisiaj żyją ludzie, to nie jest skansen.
            Jedyna zmiana to ta, że w XIX wieku w takim domu żyli ludzie i zwierzęta razem ( oczywiście nie w tych samych pomieszczeniach ), a teraz tylko ludzie.

Przestudiowałem stronę o tych emigrantach do Prus, Ich odejście w 1837 było skutkiem wyjątkowej nietolerancji i zacietrzewienia biskupa z Innsbrucku, który wbrew ekyktowi tolerancyjnemu z 1781 nie zgadzał się kategorycznie na przejscie kilkuset ludzi na ewangelicyzm i założenie przez nich luterańskiej parafii.
            Formalnie ci ludzie byli nadal katolikami, biskup wbrew prawu postawił sprawę jasno: wynocha z Zillertal, jak zmienicie wyznanie ! Biskup stał ponad prawem i się tym nie przejmował.
            Cesarza austriacki bał się zadzierać z czarnym ( skąd my to znamy ?!), załatwił, że chętni mogą osiedlić się w Prusach, a domy i ziemię w Zillertal legalnie sprzedać.
            Co zrobiło 437 osób.
            11 lat później Wiosna Ludów
            • mair Re: Tyrol w Polsce ? 06.02.12, 12:34
              Wszystko sie zgadza i jest ciekawe ale TO NIE jest dzis typowo tyrolskie, OK ?
              Ty podales to jako typowo tyrolskie ale dzis swiat nie kojarzy sobie Tyrolu z takim budownictwem. I tylko o to mi chodzi.

• wislok1 Re: Tyrol w Polsce ? 06.02.12, 13:51
                Dziś tak się nie buduje, ale sporo takich starych domów jeszcze się zachowało
                • mair Re: Tyrol w Polsce ? 07.02.12, 09:02
                  Sporo to przesada ale troche jeszcze tam tego jest.
                  • mair Re: Tyrol w Polsce ? 09.02.12, 13:46
                    Przepraszam, ze popsulem ci zabawe.
                    • wislok1 Re: Tyrol w Polsce ? 09.02.12, 21:22
                      Nie popsułeś, bo się nie bawiłem
                      • wislok1 Re: Tyrol w Polsce ? 10.02.12, 23:24
                        Nigdy nie napisałem, że domy tyrolskie w Mysłakowicach
                        są DZIŚ TYPOWO TYROLSKIE, od razu zaznaczyłem, że DZIŚ tak się nie buduje

Co dzis swiat kojarzy sobie z Tyrolem to temat na dyskusję filozoficzną,
                        ja wiem z autopsji, że te stare domy w Tyrolu są obok nowych i że ładnie to do siebie wszystko pasuje.

I tyle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka