GoĹÄ: gość ewka IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.06, 14:23 witam 2 dni temu wrocilismy z bulgarii jak macie jakies pytania to piszcie chetnie pomoge Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Majka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:28 ja mam poro pytań:-) tutaj czy na e-mail lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.06, 15:23 do majki mozesz pytac tutaj ewentualnie podaj swoj numer gg odezwe sie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dstrupie Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:39 Słyszałam że drastycznie wzrosły ceny od zeszłego roku, czy mogłabyś coś napisać na ten temat. MYŚLĘ ŻE WIELE OSÓB TO ZINTERESUJE. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.06, 15:29 ciezko mi napisac poniewaz byl to nasz pierwszy wyjazd do bulgarii ale znajomi z zeszlego roku mowili nam ze jest bardzo taniutko ceny s takie jak w polsce a niektore nawet drozsze mielismy wykupione wczasy z biura podrozy z wlasnym dojazdem w hotelu ze sniadaniami, bylismy w kranevie miejscowosci tanszej od innych za obiad na 3 osoby placilismy od 10-20 lewa przy czym w zlotych piaskach czy albenie juz 30 l moze napisze tak ciagu 14 dni pobytowych stracilismy 600 euro ok 150 euro to drobne prezenty i oglnie przyjemnosci reszta to jedzenie na miejscu ok 100 lewa stracilismy w parku wodnym w zlotych piaskach Odpowiedz Link Zgłoś
roleta1111 Re: 2 dni temu wrocilismy 12.07.06, 14:49 Jak tam jest w porównaniu z Chorwacją? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.06, 15:36 nie bylismy w chorwacji dlatego ciezko mi porownac napewno jest taniej niz w hiszpanii czy w grecji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bvg Re: 2 dni temu wrocilismy IP: 213.17.202.* 12.07.06, 15:29 Witam :) Mam pytanie dotyczące cen oraz pogody w ostatnim czasie. W jakim rejonie byłaś? Pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.06, 15:35 bylismy w kranevie miejscowosci podobno taniej jak wyjezdzalismy ceny wzrosly bo oficjalnie zaczal sie sezon tak jak wczesniej pisalam za obiad dla 3 osob w tym dzieciak to ok 10-20 l kebab 3,50 l cola 500 ml od 1,20 alkohol ok 6 l piwo 1,50 l galka lodow 0,50 co do pogody to przez 14 dni mielismy ok 3 dni troszke chlodniej a tak to upal powyzyej 30 stopni bylismy wlasnym samochodem i troszke pozwiedzalismy okolice i kranevo jest najtansze za obiad w albenie czy w zlotych piaskach trzeba zaplacic juz 20-30 l Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Majka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: 82.139.42.* 12.07.06, 15:38 te ich pieniążki to l-lewa?dobrze kojarzę?jaki jest kurs tej waluty na zł? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.06, 15:49 1 euro to 1,90 lewa jezeli chodzi o zlotowki to placilismy karta i kurs bankowy to 2,10 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bvg Re: 2 dni temu wrocilismy IP: 213.17.202.* 13.07.06, 08:21 Dzięki. My jedziemy 1 sierpnia do Słonecznego Brzegu. Twoim zadaniem lepiej kupić lewa w Polsce czy Euro czy po porstu wypłacić z bankomatu na miejscu? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Majka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: 82.139.42.* 12.07.06, 15:37 zaczynam serie pytań: 1. byliście na samodzielnym wyjeździe czy zorganizowanym przez biuro podróży- ewentualnie jakie biuro? 2.dojazd własny autkiem czy samolot-jak koszta dojazdu? 3.nocleg zarezerwowany czy pojechaliście w ciemno-jak ceny i warunki? 4. jaka miejscowość?opisz krótko proszę:-) 5. jaka plaża i woda?podobno w Bułgarii jest brudna woda-czy to prawda? 6. jak ceny wyżywienia?Czy pamiętasz ceny podstawowych produktów typu chleb, woda czy obiadki? 7.czy macie ewentualnie jakies namiary na kwatery-najlepiej apartament dla 2 par-2 pokooje 2-osobowe i pokój dzienny z aneksem kuchennym i łazienką? to chyba tyle narazie-ufff:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gośc ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.06, 16:01 1. wycieczke mielismy wykupiona przez internet hotel 3 gwiazdki z basenem bardzo ladny ze sniadaniami za 2 osoby dorosle i dziecko ktore bylo gratis zaplacilismy nie cale 1500 zl 2.jechalismy wlasnym samochodem koszt ok 800 zl ale tez sporo jezdzilismy po bulgarkim wybrzezu do tego koszt winetek i innych oplat na granicy rumunskiej (samochod spalil 5,5 l benzyny na 100 przy czym non stop chodzila klimatyzacja ) 4.miejscowosc kranevo mala miejscowosc ale tez sporo restauracji blisko do zlotych piaskow czy albeny 5. plaza z piaseczkiem a woda rzeczywiscie nie najlepszej czystosci ale to juz sprawka niestety turystow ze sami brudza lub swoje potrzeby zalatwiaja w morzu najbrudniejsza woda to chyba w varnie byla 6. co do cen to kranevo jest chyba najtansze kebab 3,50 pizza od 3,00 mineralna od 0,60 jezeli jestescie mlodymi ludzmi i lubicie sie bawic to polecam zlote piaski lub albene ale tam naprawde trzeba miec wiecej kasy o 30 % Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Majka do Ewy IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.07.06, 15:58 ponawiam pytanka bo nie dostałam odpowiedzi -jedynie na to późniejsze o pieniążki:-) oto pytanka: 1. byliście na samodzielnym wyjeździe czy zorganizowanym przez biuro podróży- ewentualnie jakie biuro? 2.dojazd własny autkiem czy samolot-jak koszta dojazdu? 3.nocleg zarezerwowany czy pojechaliście w ciemno-jak ceny i warunki? 4. jaka miejscowość?opisz krótko proszę:-) 5. jaka plaża i woda?podobno w Bułgarii jest brudna woda-czy to prawda? 6. jak ceny wyżywienia?Czy pamiętasz ceny podstawowych produktów typu chleb, woda czy obiadki? 7.czy macie ewentualnie jakies namiary na kwatery-najlepiej apartament dla 2 par-2 pokooje 2-osobowe i pokój dzienny z aneksem kuchennym i łazienką? to chyba tyle narazie-ufff:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Majka Ewciu anuluje pytanko-niecierpliwiec ze mnie:-) IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.07.06, 16:03 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Majka do Ewy IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.07.06, 16:06 1.jakie biuro podróży wybraliście? 2. jak pogoda? 3. czy blisko od Waszego hotelu byla plaża? 4. jak podroż-trochę mnie przeraza ta odleglosć:-/-o ktorej i skąd wyjechaliście?czy mieliscie nocleg w drodze i na ktorą byliscie na miejscu? 5. jeśli chodzi o tą czystosc wody- czyw tych rozreklamowanych Zlotych Piaskach jest czystsza woda? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: do Ewy IP: 83.238.235.* 12.07.06, 16:30 1 www.adriatyk.com.pl 2. pogoda super 3 dni bylo troszke chodniej 3. do plazy mielismy z 800 m 4. odleglosc jest rzeczywiscie duza ale po drodze mozna sporo zobaczyc wyjechalismy o 6 rano ze slaska przez slowacje wegry rumunie bylismy na miejscu na drugi dzien ok 18 ich czasu (do przodu jedna godzinka) niestety spalismy w samochodzie miejsca w htelu trzeba szukac przed zmrokiem my zaczelismy szukac o 22 wszystko bylo juz niestety zajete 5 co do czystosci to naprawde wszystko zalezy od turystow Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Majka Re: do Ewy IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.07.06, 16:39 dzięki za cierpliwe odpowiedzi pozdrawaimserdecznie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bvg Re: 2 dni temu wrocilismy IP: 213.17.202.* 13.07.06, 09:48 Dzięki. My jedziemy 1 sierpnia do Słonecznego Brzegu. Twoim zadaniem lepiej kupić lewa w Polsce czy Euro czy po porstu wypłacić z bankomatu na miejscu? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.06, 10:37 my mielismy euro wymienialismy na lewa juz na miejscu ale rowniez wyplacalismy z bankomatu kurs jest troszke lepszy ale banki pobieraja prowizje i w zasadzie wychodzi na to samo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bvg Re: 2 dni temu wrocilismy IP: 213.17.202.* 13.07.06, 11:01 Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
tigrissimo Re: 2 dni temu wrocilismy 28.07.06, 22:49 Ja także polecam bankomat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hefalump Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 13.07.06, 20:27 Witam :) Mam pytanko dotyczące wydatków. Czy te 600 euro wydliście tylko na jedzenie i przyjemniości czy był to koszt ogólny całego wyjazdu:) Pytam ponieważ już zupełnie nie wiem ile mam wziąć ze sobą kaski:) Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.06, 09:07 witam niestety to 500 euro wydalismy tylko na jedzenie i przyjemnosci jeszcze na miejscu wyplacilismy 100 euro bo nam braklo mielismy wykupione sniadania w hotelu i chodzilismy po plazy na obiad i to przewaznie byly restauracje a wieczorami jadlo sie salatki lub kebab bo to bylo najtansze nie chodzilsimy na dyskoteki bo bylismy z dzieckiem czasami kupowalismy alkohol do pokoju hotelowego to jakies 6-10 l i tak po podliczeniu wszystkiego na sama corke wydalismy z 100 euro wyjazd do parku wodnego oraz z 3 razy obiad w zlotych piaskach reszta to naprawde zycie i to w najtanszym kurorcie jezeli wybieracie sie w kurort typu zlote piaski sloneczny brzeg i stawiacie sie na szalenstwo to 500 euro to minimum ja sama jestem zdziwona ile nam poszlo kasy tym bardziej ze bulgaria uchodzila ze na wszystko Cie stac niestety okres taniej bulgarii juz mija Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asiunia Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 14:04 troche mnie zmartwilas... nie spodziewalam sie ze tam jest tak drogo, kurcxzea my jedziemy do slonecznego brzegu, tam to juz wogole ceny chyba drozsze sa? jestesmy mlodzi wiec podejrzewam ze bedziemy chcieli wybrac sie na jakies dyskoteki czy do pubow.... 350 euro na 10 dni nam raczej nie wystarczy? (sniadania mamy oplacone) Odpowiedz Link Zgłoś
wiolettadg SB jest droższy 14.07.06, 22:21 SB jest droższy a jak chcecie się bawić to może być mało 350 euro.Jak możecie wziąść więcej to zabież tylko nie wymieniaj. Tak na wszelki wypadek. A jedziecie sami czy z dziećmi które wołają co chwile o coś? To też jest istotne. Ale ogólnie my w zeszłym roku na 2+2 z dojazdem własnym samochodem+ kwatery (tanie bo u znajomego po 5 lewa od osoby)objdokolacje i inne dobrodziejstwa nie oszczędzaliśmy na niczym, ale sama robiłam śniadania wydaliśmy około 3000zł wszystko razem. Moja koleżanka była 2+1 i z noclegami po 8 lewa myśle że nawet tyle nie wydała. Tylko że my nie byliśmy w Słonecznym B.tylko w Pomorie 10-15 km od SB. ByliSmy w SB pozwiedzać na 2-3 objadach i to wszystko.Byliśmy też w Burgas , Neseberze. To jest to, że jedziesz własnym samochodem i jesteś niezależny , można jechać gdzie się chce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
baska_89 do ewy 15.07.06, 16:11 -------------------------------------------------------------------------------- Jak wygląda teraz sozopol? jade tam 4 sierpnia i mam zamiar spędzic tam dwa tygodnie. Wyruszam z Polski jade przez Słowacje Węgry Rumunię a potem chcę sie zatrzymać w Bułgaii w Sozopolu.Mógłbym mi ktos napisac jakie śa mniej więcej ceny gazu w tych krajach i mniej wiecej co ile kilometrów jest jakas stacja z gazem gdzie mogłbym sie zatrzymac i uzupełnić gaz w aucie?ile mniej więcej jedzie sie do bułgari godzin?oczywiście jedziemy samochodem. Jakie bedą mniejwiecej ceny w tym czasie kiedy bedziemy spedzać tam wakacje?Chcielibyśmy tez zwiedzić Istambuł w Turcji czy jest tam niebezpiecznie albo jakie tam są ceny?ile kosztuje rozłożenie namiotu na polu namiotowym "kawaczi"(nie wiem jak sie to pisze)płaci sie tam od osoby czy od doby?z góry dziękuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asiunia Re: SB jest droższy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 16:50 my jedziemy sami, tzn ze znajomymi, ale ogolnie jedziemy tylko my - d osoby dorosle bez dziecka, sniadania mamy juz wykupione w cenie hgotelu, wiec chodzi tylko o kase na pobyt tam na miejscu. aha jesli chodzi o jedzenienie to czy braliscie cos ze soba z polski? mam na mysli jakies konserwy, pasztety itp? czy nie? bo nie wiemy czy sie zaopatrywac w takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
millerleszek Wasza trasa przejazdu do BG 16.07.06, 13:51 Hej Ewka, widze ze jestes tu na forum mocno oblegana :) dzieki za wszystkie do tej pory udzielone informacje. Ja te wybieram sie z zona samochodem do BG - pobyt tam na 2 tyg., start od 12.08., w miasteczku Sw. Konstantin, w sumie niedaleko Zlotych Piaskwo i Kraneva tez. Nasz pobyt tak jak Ty kupilem w Adriatyku. Czy mozesz podac bardziej szczegolowo jaka trasa jechaliscie? Do tej pory wyczytalem, ze byla to Slowacja-Wegry-Rumunia-Bulgaria. 1) Przez jakie duze miasta jechaliscie? 2) Dlaczego wybraliscie akurat taka trase a nie np. przez Ukraine czy Serbie? 3) Czy droga powrotna przebiegala tak samo czy zmienilisce trase? (Jesli tak to dlaczego.) 4) Jakie sa oplaty na granicach? Slyszalem, ze celnicy na granicy Rumunia/Bulgaria maja starszne lepkie rece. Stosuja jakies swoje lewe taryfikatory :-) Jak nie dac sie oszukac? Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Chris Re: Wasza trasa przejazdu do BG IP: *.pronet.lublin.pl 16.07.06, 16:26 Hej, mogę dorzucić cos od siebie, jechałem przez UA-RO-BG (Hrebenne-Siret-Constanta-Vama Veche-Varna), nie polecam drogi przez UA, dziury kosmiczne, słabo oznakowane, przejazd przez granicę PL-UA: 5 godz., wogóle to przejście to horror, ślimacze tempo pracy, jak masz coś więcej niż 1 szt to się musisz tłumaczyć Polakom, celniczka się do muszelek przyczepiła, poważnie, bo było ich woreczek. Drogi w RO super, w nocy uwaga na nieoświetlone furmanki, psy i podobne przeszkody. Na granicach UA-RO i RO-BG nie czekaliśmy. Opłaty: Hrebenne: ubezpieczenie UA: 24 UKH (2 osoby+dziecko, kantor obok budki z ubezpeczeniem) Siret: chyba 36 RON ekologia (skasowali 12 Euro bo nie mieliśmy RON, warto mieć trochę bo przeliczają niekorzystnie, poza Rovinietą: kurs oficjalny), 3 Euro Rovinieta i chyba 8 Euro dezynfekcja - wszystko na kwit, żadnych malwersacji Vama Veche: 10 RON (przeliczają na 4 Euro) ekologia Rumunom, 2 Euro przejazd przez kałużę i 10 Euro winieta Dodatkowo 5 RON za most w Giurgeni (nas puścili darmo bo nie chcą w Euro) Powrót tańszy, bez ubezpieczenia i dezynfekcji Benzyna 95: UA: ok 4,10 UKH (inny system kupowania: najpierw płacisz potem lejesz, jak płacisz kartą, to cię najpierw kasują a potem lejesz) RO: 3,50 RON BG: ok 1,93 L, 2,05 V-Power Jest duża różnica w cenach w mijscowościach letniskowych (Złote, Słoneczny Brzeg..), jak jedziesz samochodem to na początku Varny jest Picadelly Center właśnie otwarty, polecam bo niedrogo i niedaleko Św. Konstantin, podziemny parking. Warto pozwiedzać: Nessebyr, Alaga Monastyr niedaleko, trochę w Varnie warto obejrzeć. Jak chcesz wiedzieć więcej to gg: 5813682 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: Wasza trasa przejazdu do BG IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.06, 19:37 witaj to nasza trasa do bulgarii i trasa do polski ktora wydaje nam sie lepsza witam z Bulgarii wrocilismy 2 dni temu wszystkim którzy wybieraja się do bulgarii przedstawiam nasza trase przejazdu wyjechalismy z poludnia Polski do granicy SK mielismy 200 km SK Lysa Polana (granica odprawa 2 minutowa zero samochodow na granicy) droga pusta zero tirow ogolnie bardzo malo samochodow ale tez sporo zakretow chociaz droga bardzo ladna widokowo kier.Tatranska lomnia ,Tatranska Lomnica kier.Poprad (droga nr.67),Poprad kier.Roznava ,Roznava(zeby nie kupowac winetki granice przekroczylismy w Aggtelek jak się okazalo w drodze powrotnej powinnismy i tak kupic winetke no coz mielismy szczescie ze nie zatrzymala nas policja) HU Aggtelek(granica zero samochodow odprawa blyskawiczna) kierunek Putnok (droga fatalna dziurawa II klasy )Putnok kier Miskolc droga nr.26 (czeste roboty drogowe ale male utrudnienia jakos wszystko sprawnie i szybko)Miskolc kier.Nyekladhaza droga nr.3 Nyekladhaza kier. Debrecen droga nr.35 Debrecen (w miescie masa swiatel ale przejezdza sie blyskawicznie) kier.Berettyoufalu droga nr.47 Beretyoufalu kier.Artang granica wegiersko-rumunska RO Bors (przesympayczna szybka odprawa 10 min chociaz samochodow było sporo wszystko odbylo się blyskawicznie) zaraz za granica na stacji Petrom kupujemy winetke 5 euro na miesiac na granicy kantor kier.Oradea ,Oradea kier.Deva (I TEJ DROGI NIE POLECAM JEST W FATALNYM STANIE ODCINEK 150 KM PRZEJECHALISMY W 3 GODZINY droga dziurawa kreta masa zakretow gdzie trzeba zwolnic do 25km) Deva kier. Sebes nocleg II dzien Sebes kier.Sibiu droga E68 Sibiu kier.Ramnicu Valcea droga nr.E81 (droga piekna widokowo ale i ladna nawierzchnia) Ramnicu Valcea kier.Pitesti Pitesti kier.Budcuresti droga A1 autostrada bardzo ladna nawierzchnia kilka krotkich odcinkow dziur jest ograniczenie do 80 km i trzeba zwolnic przed Bukaresztem skrecamy na obwodnice (centura) bardzo dobrze jest oznakowana kier.Constanta kierujemy sie na autostrade A2 droga ruchliwa z koleinami gdzies na 4 zjezdzie zjezdzamy w kier. Constanta skrecamy w autsotrade która poczatkowo jest betonowa potem ok 100km ladnej autostrady i szkoda ze się konczy ale prace trwaja : ) kierujemy sie na Fetesti (droga dziurawa ale jeszcze nie tragiczna )Fetesti caly czas kier. Constanta mijamy Basarabi gdzie sa dwa pasy ale jeden zajety przez parkujace samochody trzeba uwazac za miejscowoscia Valu lui Traian droga sfresowana droga w remoncie ale ok 6 km przed Constanta nowy asfalt Constanta kier.Vama Veche przejezdzamy przez kurorty rumunskie trzeba uwazac na zaparkowane samochody na pieszych oraz na policje gdzie stoja w kazdej miejscowosci Vama Veche 2 godziny czekamy na granicy placimy 3 euro lub 10 l taxa ekologiczna BU Durankulak na granicy kupujemy winetke na caly miesiac 11 euro w tym również dezynfekcja nie mielismy drobnych ale nam wydali troszke w euro troszke w dolarach kierujemy się w strone Varny droga malo ruchliwa w stanie dobrym droga powrotna Kranevo kier. Durankulak Durankulak odprawa blyskawiczna RO Vama Veche i znow oplaty 2 euro dezynfekcja lub 6,5 l niestety mielismy cale 50 euro i tylko 3 l po kilku minutach zostajemy wpuszczeni za te 3 l nastepna oplata to znow taksa ekologiczna i znow 3 euro kier. Constanta Constanta kier. Slobozia droga nr. E60 i niespodzianka przed Giurgeni platny most 5 l (lub 5 euro lub 5 paczek fajek od dwoch samochodow ) cofamy sie do miasteczka do bankomatu wyplacamy i wracamy na most kier. Slobozia Slobozia kier. Urziceni droga nr.E60 Urziceni kier.Pldiesti (droga z dziurami zla nawierzchnia )Pldiesti kier. Brasov (spory ruch ale dwa pasy dobra nawierzchnia widokowo piekna droga ale niestety trafilsimy na roboty drogowe i stalismy w korku ok 2 godziny )Brasov kier. Targu Mures droga nr. E60 mijamy Sighisoara bardzo dobra nawierzchnia sporo zakretow ale droga szeroka caly czas kierujemy sie na Targu Mures (kilka km przed mistem jest skret w lewo znak w zaroslach można ominac miasto) z Targu mures kierujemy się na Cluj Napoca droga E60 kawalek drogi w gorszym stanie Cluj Napoca kier. Oradea ganica Bors szybka nocna odprawa zaraz za granica nocujemy Hu Artand kier. Berettyoufalu Berettyoufalu kier. Debrecen droga nr. 47 Debrecen kier. Nyekladhaza droga nr.35 Nyekladhaza kier. Miskolc Miskolc kier. Putnok Putnok granica Sk SK Kral kier. Tornala (na stacji kupujemy 7 dniowa winetke za 120 koron)Tornala kier.Rimavska Sobota droga nr. E571 Lucenec Zvolen kierujemy sie na Budapeszt kilka km super drogi dwa pasy skrecamy na Martin droga nr.65 Martin kier. Zilina Zilina droga nr. 11 kier Zwardon granica PL zero samochodow 2 min odprawy dlaczego taka trasa? przez serbie podobno drogo a przez ukraine fatalny stan drog i duze kolejki na granicy ,oplaty opisalam odradzam granice ruse tez bardzo droga pozdrawiam ewa Odpowiedz Link Zgłoś
baska_89 Do ewy 18.07.06, 14:22 Jeśli moge wiedziec to co to jest ta WINETKA?? do czego ona jest potrzebna ?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: Do ewy IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.06, 17:38 winetka to oplata za drogi OBOWIAZKOWA na rumunie i bulgarie kazdy kto podrozuje samochodem przez te kraje musi ja miec Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomek Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.system-net.pl 18.07.06, 14:48 witam,właśnie się wybieramy rodziną na wczasy napisz mi na jeżeli możesz czy w hotelu są gniazdka normalne czy jakieś płaskie nie standardowe'ile kosztuje piwo w kafejce a ile nahotelu,pizza,owoce,obiad,woda wóda,wino i inne atrakcje w miare możliwości.Ile aktualnie dostane za 1eur-lev,ile na 10dni musiał bym mieć kasy na 3 osoby tak spokojnie ale nie biednie poprostu normalnie.wielkie dzięki.pa pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomek Re: mam pytanie IP: *.system-net.pl 18.07.06, 14:51 witam,właśnie się wybieramy rodziną na wczasy napisz mi na jeżeli możesz czy w hotelu są gniazdka normalne czy jakieś płaskie nie standardowe'ile kosztuje piwo w kafejce a ile nahotelu,pizza,owoce,obiad,woda wóda,wino i inne atrakcje w miare możliwości.Ile aktualnie dostane za 1eur-lev,ile na 10dni musiał bym mieć kasy na 3 osoby tak spokojnie ale nie biednie poprostu normalnie.wielkie dzięki.pa pzdr. noski@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: mam pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.06, 20:33 ja bylam w hotelu 3 * i trzeba przyznac ze standard byl bardzo wysoki ogolnie jak sie patrzylo hoteliki 3* prawie wszystkie mialy baseny i byly naprawde bardzo ladne co do cen to wszystko zalezy gdzie sie wybieracie w takim malym kurorcie piwo kosztowalo 1,20-1,50 l a juz w albenie 2,5 l pizza od 3 leva mala 5 leva duza owoce np. maliny maly kubek 2,5 l woda mineralna od o,60 l alkohol wodka ok 6 l jak pisalam wczesniej jezeli jedziecie do malego kurortu bez szalenstw tylko hotel plaza i jedzenie na miescie to 300 euro starczy ale jezeli chcecie cos zwiedzic jechac np. do jakis wodnych parkow kupowac prezenty czy ogolnie sobie cos kupic od czasu do czasu napic sie drinka to trzeba liczyc drugie tyle ja na 14 dni stracilam 600 euro (ale w tym ok 50 euro wodny park i ok 150 pamiatki drobne prezenty zachcianki corki) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dal Re: mam pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 21:38 co to był za hotel ? Z jakiego biura podróży ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pati Re: 2 dni temu wrocilismy IP: 80.48.49.* 19.07.06, 00:32 Chciałam zapytać czy jadąc tam w ciemno jest szansa na znalezienie kwater prywatnych. Ccemy jechać na własną ręke i najnizszym kosztem ? Ijesli takie są to może wiesz w jakiej cenie i gdzie tego szukac. dzieki z góry Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marek Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 07:54 Ludzie kochani Ewa już to wszystko napisała wczesniej. Czytajcie posty!! A co do postu Pati. Wybieram się do Bg w połowie sierpnia, jade całkowicie w ciemno. Określiłem tylko miejscowść do której chcę dotrzeć. Dowiedziałem się że nie ma problemów ze znalezieniem kwatery, tylko nie można szukać w piątek czy sobotę bo jest dużo rodzimych łikendowiczów. Najlepszą porą jest niedzielne popołudnie, poniedziałek-czwartek. Koszty sa bankowo mniejsze. Pozdrawiam Marek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.06, 09:06 ja mialam wykupiona hotel+ sniadania z www.adriatyk.com.pl nie wiem czy moge ich reklamowac ale naprawde polecam ich co do kwater prywatnych to czasami widzialam tabliczki gdzie pisalo wolne pokoje napewno sa o wiele tansze niz hotele ja jechalam z dzieckiem i dlatego chcialam miec cos juz nagrane :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grześ Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.elsat.net.pl 19.07.06, 20:50 chciałbym się dowiedzieć gdzie byliście jak dojechać jakie ceny? czy są jakieś problemy z rezerwacją pokoi? chce jechać pierwszy raz z dwójką dzieci dlatego mam pewne obawy i prosze o jakiekolwiek przydatne informacje. na adres . bala40@wp.pl dzęki cześć Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosia Poradżcie w sprawie noclegu. IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 25.07.06, 14:04 Wyjeżdżam z Wrocławia do Złotych Piasków 14.08 i chcę tam dojechać 16.08 po południu. Planuję noclegi w HG i w RO. Zależy mi żeby nie zarżnąć auteczka, siebie i 7-letniego dzieciaka i zobaczyć przy okazji trochę nieznanego świata (moze jakieś kąpielisko termalne po drodze). Dlatego grzebię w internecie i poszukuję mozliwości zarezerwowania taniego noclegu w jakimś motelu lub kwaterze prywatnej na trasie w okolicy Miszkolca lub Debreczyna i drugiego gdzieś koło Braszowa (moze uda się zobaczyć Sighisoarę). Czy ty Ewo lub ktoś inny może mi coś doradzic w tej kwestii? Jakiś sprawdzony adres na nocleg? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: Poradżcie w sprawie noclegu. IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.06, 17:24 witaj na trasie jest sporo motelikow hoteli i pensjonatow ale trzeba pamietac ze trzeba noclegu szukac przed zmrokiem pozniej juz brak miejsc nawet w hotelach gdzie pokoj kosztuje 70 euro druga sprawa to ze ciezko nastawiac sie na nocleg w danym momencie po drodze moga sie zdarzyc rozne sytulacje korki (stalismy w rumunii 3 godziny) lub kolejki na granicy ja radze jechac tyle ile dacie rade ale juz ok 17-18 szukac noclegu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosia Re: Poradżcie w sprawie noclegu. IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 26.07.06, 08:57 No cóż - wygląda, ta podróż to troche loteria. Jednak bede sie starać cos znależć przez internet "na wszelki wypadek". Serdecznie dziękuję za odpowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś
lahcimm Re: Poradżcie w sprawie noclegu. 27.07.06, 11:33 Jeśli chodzi o nocleg w okolicach Miskolca, to najprościej byłoby coś znaleźć w części uzdrowiskowej Miskolca czyli Miskolc-Tapolca. Nie dysponuję żadnymi adresami, ale nie powinno być problemów ze znalezieniem noclegu w okolicach basenów. W zeszłym roku (na początku września znalezienie kwatery zajęło nam kilkanaście minut). Jedziecie w sierpniu to moze warto wziąść namiot (pole namiotowe jest czynne tylko do końca sierpnia). Polecam super atrakcję - kąpiel w grotach w Miskolcu (jedyne gorące żródła w jaskiniach w Europie). Naprawdę warto :)))) Jeżdżąc z rodzicami (jako dziecko) do Bułgarii, zawsze się tam zatrzymywaliśmy na kilkugodzinną kapiel. Po kilkunastu latach przerwy pojechałem tam w zeszłym roku ponownie, jadąc do Czarnogóry. Teraz moje córki stały się fankami grot. W tym roku też planujemy kąpiel w Miskolcu. Kilka fotek (ze strony biura podróży) dla niewtajemniczonych :))) www.herkulesexpress.pl/wegry/miszkolc/galeria.php pozdrawiam Lahcimm Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosia Re: Poradżcie w sprawie noclegu. IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 27.07.06, 17:26 Bardzo Ci dziękuję za fotki i za rady. Te groty wyglądają niesamowicie. Na pewno się tam zatrzymamy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aneta Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 23:12 Ja właśnie wybieram sie do Bułgarii 5 sierpnia.Hotel Green park. Bardzo prosiłabym o wskazówki dotyczące pobytu i ogólne wrażenia po wczasach mój email aneta268@o2.pl Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aneta Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 23:28 zapomnaiałam dodać, że mam wykupioną opcję all inclusive Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.06, 15:07 witam staralam sie dokladnie opisac nasz pobyt ale mysle ze kazdy wypoczywa na swoj sposob ja jestem zadowolona z pobytu ale porownujac nasze wczasy w innych krajach bulgaria niestety wypada najgorzej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Olivka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 23:25 A my wybieramy sie właśnie za 2 dni (w piątek) do Achtopolu - poniżej jest tylko Carevo, a później już tylko Turcja. Jedziemy sporą ekipą (5 zapakowanych bagażem i ludźmi samochodów - w sensie ludzi również dzieci w różnym wieku). Wyjeżdżamy ze Śląska, ale nie jak EWka przez Rumunię, ale przez Serbię. My jedziemy po raz pierwszy, ale czujemy się bezpiecznie, bo mamy "przewodników stada", którzy jeżdżą tam od lat (wypróbowali wszystkie możliwe trasy, tę przez Rumunię również) i tylko czasem ekipa im się zmienia. Ci nasi "przewodnicy stada" twierdzą, że najlepiej zabrać ze sobą euro, chociaż np. przy takioch oplatach jak paliwo lepiej płacić kartą (tzw. płaskie nie wypukłe Visy czy Maestro są honorowane również). Co do Serbii - w zeszłym roku mieli niemiłą przygodę - przekroczyli dopiero co granicę i niestety na własne życzenie -w miejscu niedozwolonym zaczęli wyprzedzać kolumnę Tirów - zatrzymała ich policja (godz ok 2-3 nad ranem. Zatrzymały się 3 samochody (bo tyle ich było), zabrali im dokumenty, kolega próbował się "dogadać" - pertraktacje nie wyszły, włączyła się koleżanka, która przypomniała, że jesteśmy obywatelami Unii (a Panowie życzyli sobie po 100 euro od auta)i to ich tak rozsierdziło, że odepchnęli od swojego samochodu kolegę i odjechali zabierając im dokumenty. Chłopaki wsiedli w samochód i dawaj za nimi (z dziewczynami i dziećmi został jeden mążczyzna (w szczerym polu w nocy) Po mniej więcej 2 godzinach wrócili i policjanci, i chłopcy, skasowali nieco mniejsze pieniądze i na odjezdnym zapytali tylko czy polska ambasada nie będzie powiadomiona (czyli czegoś jednak się boją). To tak ku przestrodze: jak wleczecie się w kolumnie Tirów i świerzbi Was noga by dodać gazu, róbcie to zawsze zgodnie z przepisami, bo potem są takie "hocki klocki". Jak wrócę za 2 tygodnie to napiszę jak było - będę już przecież "EKSPERTEM"!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość ewka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.06, 14:29 trase ktora my pokonalismy polecam wlasnie dlatego ze nie ma TIROW n calej trasie widzialam tylko ich 6 sztuk Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rena Re: 2 dni temu wrocilismy IP: 80.50.69.* 31.07.06, 11:29 Mam pytanie , jak dojechać do tych grot w Miszkolcu , czy wjeżdżając do miasta jest jakiś kierunkowskaz ,. Czy ktoś orientuje się ile kosztuje wejście , czy można płacić w euro Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Olivka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 13:45 Witam serdecznie, bo właśnie "2 dni temu wróciliśmy z Bułgarii" (chwaliłam sie przed wyjazdem, że wrócę jako ekspert...no i...chyba nim zostałam... Dla wszystkich jadących przez Serbię /Czarnogórę istotna informacja: opłata za austostrady za osobowy samochód wynosi 50 euro. My jechaliśmy busem zarejestrowanym jako samochód osobowy (ale to dla nich nie ma żadnego znaczenia) i zapłaciliśmy jak cięzarówka, czyli 150 euro!!! (zaraz za granicą wymieńcie euro na dinary, bo jeśli na bramkach zapłacicie euro to pobiorą 7% prowizji za przeliczenie) Już na miejscu poznaliśmy ludzi, którzy jechali przez Rumunię i powiedzieli nam, że dokonali po drodze tylu oplat, że nie są w stanie doliczyć się ile rzeczywiście wydali euro w Rumunii. Winieta na Słowację (obowiązuje na wszystkie drogi)wykupiona na miesiąc (bo mniej to tylko na 8 dni) kosztuje 55 PLN Winieta na Węgry (analogicznie jak na Słowacji)kosztuje 4 200 forintów (ok 21 euro) O Serbii już napisałam. Bułgaria - chyba 4 euro, bo coś takiego płaciliśmy na granicy, ale do końca nie jestem pewna za co. Pilnujcie się, bo w Bułgarii od groma jest policji, raczej bez radarów - zatrzymują do rutynowej kontroli, ale zwróciliśmy uwagę, że głównie auta na obcych rejestracjach) Od Sofii autostrada aż za Starą Zagorę, potem trzeba się pomęczyć. Jest druga opcja przez góry (znajdźcie cieńszą nitkę drogi na mapie, a nie pożałujecie) - takie nasze Bieszczady, tylko 3 razy wyższe, a sporą część jedzie się szczytami. Jakość drogi bardzo ok - zero tirów, bo za wysoko. Polecam tę trasę, bo naprawdę stan dróg jest imponujący. Na Węgrzech, jak wjedziecie do Budapesztu, to kierujcie się drogą nr M5 (na wylocie z Budapesztu zaczyna się autostrada i już tak do samej granicy do Segetu). Od granicy serbskiej jest trochę "kiszki",bo dalej budują drogę, ale dalej szczególnie od Belgradu to jest bajka. Jak zjedziecie za Nisz i będziecie kierować się na Sofię w str granicy, pamiętajcie, że jest objazd, który obowiązuje od poniedziałku do piątku od 6 - do 20. W nocy i weekendy można jechać, a widokowo naprawde warto. Najbardziej rozpowszechnioną, a jednocześnie uznaną stacją benzynową jest OMV - można płacić wszystkimi kartami) W Bułgarii bankomaty też przyjmują wszystkie karty (i płaskie i wypukłe) Jeśli chodzi o kurs to 2 dni temu wynosił jeszcze 1 euro - 1,91 lewa. Pamiętajcie!!!Bułgarzy kiwaja głową rzeczywiście odwrotnie niż my i to powoduje wiele komicznych sytuacji. Jeśli polubicie szczególnie coś z bułgarskiej kuchni, to pamiętajcie, że te produkty najkorzystniej kupicie w sieci Metro (nasze Macro) - wchodzicie, ale bez dzieci, na podstawie paszportu - wytawiaja wam jednorazową przepustkę. Nie można płacić kartą, ale wszędzie tam są bankomaty. Przy drodze, którą będziecie jechać Metro stoi w Burgas, St Zagorze, Sofii. Obowiązkowe punkty programu: _Neseber/ Nesebyr (najstarsze miasto na wybrzeżu) Sozopol (przepiękna starówka). Pomyślcie również o Istambule, to jest już tak blisko, że naprawdę warto Jeśli ktoś wybiera się poniżej Carewa, musi pamiętać o tym, że diametralnie zmienia się droga ( to muszę opisać koniecznie - jest pas asfaltu, który jest nieco za szeroki na jeden samochód, ale absolutnie za wąski na 2 auta. Kończy się z jednej i drugiej strony wysokim uskokiem - jak krawężnik, a potem po bokach pojawia się niby szutr - ale bywają tam i kamyczki , i kamole. Bułgarzy nie chcą zjeżdżac - praktycznie co 2 auto pozbawione jest lewego lusterka, więc będziecie zjeżdżać wy - hamujcie do zera, bo w naszym "taborze" poszła jedna opona i jedna felga) Chyba wszystko z najistotniejszych rzeczy. Jakby co - pytajcie, a ja spróbuje odpowiedzieć. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: leon1406 Re: 2 dni temu wrocilismy IP: 87.193.52.* 16.08.06, 14:15 Tez wrocilem.Dziekuje za relacje ale zawiera ona pare bledow.Na Slowacji kupujemy winietke tylko na autostrady !!!!Po normalnych drogach jezdzimy bez.Na Wegrzech mozna kupic tania bo na 4 dni winietke za okolo 1500 forintow.W Rumunii placilem za 1 dniowa Roviniete 2 leje a przy wyjezdzie z Rumunii 10 leji i 7 leji/ekologia i inne zdzierstwo/.W Bulgarii Durankulak 2euro przejazd przez bagno i 9 euro kosztowala 1 miesieczna winieta.Wiec nie sa to sumy horendalne.Droga przez Rumunie byla niezla, benzyna bardzo dobrej jakosci i najtansza na calym odcinku,jedzenie spanie wspaniale.Wobec tych argumentow wrocilem rowniez przez Rumunie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Olivka Re: 2 dni temu wrocilismy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 06:38 Kochani, sorry, ale nie bardzo rozumiem o co chodzi??? Z "dobrego serca " napisałamo o naszych doświadczeniach z podróży i tu od razu prztyczek w nos, bo dowiedziałam się,że podaję "błędne"informacje co do winiet (przepraszam, ale tyle zapłaciliśmy w Cieszynie i nie było opcji tańszej licząc powrót za 2 tygodnie, podobnie na Węgrzech - pani na stacji benzynowej w Budapeszcie udzieliła nam informacji, że możemy kupić albo winietę na 8 dni albo na miesiąc)) i że się "mylę", bo w górach jężdżą tiry - przejechaliśmy tę trasę i nie spotkaliśmy ani jednego tira, a poznani już na miejscu nad morzem Bułgarzy, potwierdzili, że rzeczywiście jest to trasa nie uczęszczana przez tiry, bo dla nich o wiele wygodniej i szybciej jest jechać autostradą. Ale rozumiem - to wątek Ewki - trzeba uszanować prawa gospodyni - więcej "wymądrzać się" nie będę. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewa Re: 2 dni temu wrocilismy IP: 195.190.150.* 16.08.06, 14:42 "Pilnujcie się, bo w Bułgarii od groma jest policji," a po co? skoro kazdy odpowiednio wczesniej mruga ci swiatlami, ze masz zwolnic "Jest druga opcja przez góry (znajdźcie cieńszą nitkę drogi na mapie, a nie pożałujecie) Jakość drogi bardzo ok - zero tirów, bo za wysoko." mylisz sie, ta drogą poruszają sie niestety tiry Odpowiedz Link Zgłoś