pdnbl
19.09.11, 12:29
witam
mam kilka pytań dotyczących kont IKE w PKO BP oraz obligacji 10letnich SP.
1. z tego co zdążyłem się zorientować aby nie płacić "belki" za 10latki muszę posiadać IKE?
2. w ofercie PKO BP znalazłem dwa rodzaje kont IKE- inwestycje i obligacje. nie wiem czy dobrze zrozumiałem różnicę IKE Inwestycje gromadzę środki poprzez handel na GPW i aby nie płacić belki nie mogę wypłacać pieniędzy tylko z samego założenia zbierać na emeryturkę. IKE Obligacje to takie rozbudowane IKE Inwestycje z możliwością kupowania 10latków?.
3. opłaty IKE inwestycje <20-55zł>,od wartości zgromadzonych środków na koniec roku, IKE obligacje % zrozumiały tylko od czego naliczany? zysku z obligacji czy też wartości zgromadzonych aktywów? sposób naliczania?
4. limity- wysokości spoko ileś tam max. rocznie, ale czy jeżeli na 2011r. limit wynosi 10077zł
nie osiągnę tego limitu to czy w 2012 można dopłacić różnicę? czy limit występuje również na IKE inwestycje?
Chciałem kupić 10letnie obligacje, tyle czasu je trzymać żeby rzeczywiście zbierać dodatkowe środki na "starość" i nie płacić od tego belki , ale widzę że to nie takie proste:-)
Z góry dziękuję za odpowiedzi.