malike-pl 21.03.11, 11:08 hej dziewczyny, ma prośbę czy któraś może napisać mi przepis ze składnikami na asure dziękuje pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migda33 Re: asure :) 21.03.11, 18:57 to przepis po turecku od mojej sasiadki ,,, jadlam i smakowala mi dlatego poprosilam o przepis ale jest po turecku (nie chce mi sie tlumaczyc ) ale jezeli bedziesz chciala to specjalnie przetlumacze magda aşurenin tarifini vericem yarım kilo aşurelik buğday,1,5 su bardağı kuru fasulye,1,5 su bardağı nohut bu üçü bir gece önce ayrı kaplarda suda bekletilir,ertesi gün nohut ve kuru fasulye düdüklü tencerede haşlanır ,aşurelik buğdayda ayrı bir tencerede haşlanır .nohut ve fasulye 15 dakkada olur buğdayda iyice haşlanınca nohut ve fasluyenin suyu süzülüp kaynayan buğdaya dökülür buğdayın suyuyla bunlar iyice pişmeye devam eder 1 su bardağı pirinç ekle,suyu çabuk bittiği için sürekli sıcak su ilave etmen gerekecek bunları büyük bir tencerede yada düdüklüde pişir çünkü malzemeler birleştikçe çoğalacaklar.eğer düdüklüde pişirirsen ağzını kapatma çünkü aralıklarla dibi yapışmasın diye karıştırman gerekecek sonra içine 1 su bardağı kesilmiş kuru kaysı ve incir ekle ,birde 1 su bardağı kuru üzüm konulur istersen içine fındıkta atabilirsin bunlar iyice pişince şeker koyacaksın şeker en son konulur kendi zevkine göre şekeri kendin ayarlıyorsun,limon kabuğu ve portakal kabuğu rendele içine güzel koku verir .aşurenin suyu çok önemli az olmamalı çünkü aşure dolaba girince donuyor suyu kalmıyor o yüzden suyu bol olmalı ,pişince üstüne ceviz tarçın ve nar konulur pozdrawiam Odpowiedz Link
malike-pl Re: asure :) 22.03.11, 07:29 dziękuje kochana poradzę sobie, mój turecki nie jest znakomity ale najwyżej podłożę mojej nauczycielce tureckiego pięknie dziękuje ja uwielbiam asuree Odpowiedz Link
sahla Re: asure :) 26.11.13, 13:38 migda33 napisała: > to przepis po turecku od mojej sasiadki ,,, jadlam i smakowala mi dlatego popro > silam o przepis ale jest po turecku (nie chce mi sie tlumaczyc ) ale jezeli b > edziesz chciala to specjalnie przetlumacze > magda aşurenin tarifini vericem Migda, jesli masz chwile, to prosze Ciebie o tlumaczenie... wrzucilam do google translator, ale przy tureckim niezbyt sensownie to wychodzi. Czy asure zawsze sie udaje, bo wyglada to na pracochlonne przedsiewziecie. pozdrawiam Odpowiedz Link
migda33 Re: asure :) 26.11.13, 14:30 oto tłumaczenie asury 0,5 kg pszenicy 1,5 szklanki fasoli 1,5 szklanki ciecierzycy (nohut) trzy te składniki namaczamy na noc przed gotowaniem, następnie gotujemy fasole i ciecierzycę w szybkowarze jakieś 15 minut(jak ktoś ma oczywiście) i w osobnym garnku gotujemy pszenicę do miękkości, fasole i ciecierzycę odcedzić i wsypać do gotującej się pszenicy i gotować dalej razem dodając 1 szklankę ryżu,,,,, od czasu do czasu dolewać gorącej wody,,, następnie dodajemy szklankę fig, suszonych moreli, szklankę rodzynek, orzechy laskowe, jak wszystko dobrze się ugotuje dodajemy cukier wg własnego uznania, można też dodać skórkę z cytryny i pomarańczy tak dla aromatu. Podając można posypać orzechami włoskimi, cynamonem i granatem. Odpowiedz Link
sahla Re: asure :) 26.11.13, 14:41 Migda bardzo Ci dziekuje za blyskawiczna odpowiedz ...a bez tego szybkowara to dlugo gotuje sie fasola, ciecierzyca i pszenica? Odpowiedz Link
migda33 Re: asure :) 26.11.13, 16:34 no musisz sprawdzać i próbować czy są ugotowane ,,, ciężko powiedzieć ile ma się gotować, szczerze mówiąc jeszcze nie robiłam tej asure więc ciężko mi powiedzieć dokładnie jak długo ma się gotować (ale skoro fasola i soczewica ma się jeszcze gotować razem z pszenicą to powinny być najpierw tak "al dente" ugotowane żeby dogotowały się na dobre z pszenicą (tak przypuszczam) Odpowiedz Link
sahla Re: asure :) 26.11.13, 18:39 wielkie dzieki mam nadzieje, ze asure wyjdzie mi za pierwszym razem, bo to moj ulubiony deser i jestem przeszczesliwa, ze sasiadki w moim bloku czestuja ta ambrozja. Jeszcze nie zdazylo mi sie, zjesc dwa razy taka sama asure. Odpowiedz Link