kolka07
23.09.11, 14:03
Mam pytanie do tych z posrod was ktore mieszkaja na stale w Turcji i maja dzieci, szczegolnie male dzieci. Jak godzicie prace z macierzynstwem? Czy zdecydowalyscie sie na szybki powrot do pracy? Kto w tym czasie zajmuje sie waszymi dziecmi i jak one sobie z tym radza? Czy moze postanowilyscie zrobic dluzsza przerwe i poswiecic sie wychowaniu dziecka?
Ja przed zajsciem w ciaze pracowalam w turystyce maz rowniez, wiadomo nienormowany czas pracy czyli praca non-stop. Teraz nasz synek ma 16 miesiecy od jakiegos czasu mysle o powrocie do pracy ale boje sie czy nie bedzie to dla niego zbyt stresujace jezeli obydwoje rodzice znikna na tak dlugi czas. Obawiam sie rowiez ze maly bedzie mial problemy z przyswojeniem sobie jezyka polskiego przy ograniczonych kontaktach ze mna, a jestem jedyna osoba tutaj z ktora moze regularnie doskonalic swoje umiejetnosci w tym zakresie. No i jeszcze jedna kwestia, obserwujac na placach zabaw tureckie opiekunki i babcie, nie jestem pewna czy chcialabym takiej opieki dla swojego dziecka. One przeciez zabraniaja tym dzieciom wszystkiego; a to nie biegaj a to nie dotykaj bo brudne, a to znowu cos najlepiej jakby dzieciak zajal sie sam soba, zeby sobie jedna z druga mogly posiedziec i ploty poopowiadac.